вторник, 27 септември 2011 г.

И пак за тях... боровинките


Само че този път под формата на чийзкейк.
След като мини кексчетата жънат такъв голям успех у дома, ясно е че боровинки се купуват през няколко дни. Последният път не уцелих количеството и се наложи да измисля още нещо боровинково, с което да запълня картината. Избрах си чийзкейк с боровинки и маскарпоне, тъй като нямаше как да не стане хубаво:)





Продукти:

- 1,5 пакет ронливи бисквити ( използвах "Еверест" с мляко);
- 500гр. маскарпоне;
- 1 пакет масло;
- 3 яйца;
- захар на вкус;
- 1 пакетче желатин;
- 200 гр. боровинки;





Приготвяне:

Бисквитите се намачкват на трохи. Омесват се с почти едно пакетче масло и едно яйце. Така полученото "Тесто" се поставя във формата ( предварително намазнена), в която ще се прави чийзкейкът като хубаво се разстила по дъното и леко се притиска към стените. Поставя се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 10 минути. През това време се приготвя крем от маскарпоне, захар и жълтъците. Към него се добавят отделно разбитите на сняг белтъци и се обърква с лъжица ( за да остане пухкав). След изстиване, бисквитената основа се залива с крема и се поставя отново във фурната за около 10 минути. Изважда се, охлажда се в хладилник, а през това време от желатинът, боровинките и захарта се приготвя последният слой от чийзкейкът. Желатинът се разтваря според указанията на опаковката. Боровинките със захарта се поставят на котлона докато се получи леко сиропирана маса. Тя се смесва с желатинът и след леко охлаждане се нанася разномерно върху маскарпонения слой. Престоява няколко часа в хладилник, до желиране на повърхностния слой и се консумира.

Много приятен десерт, който си струва да се изчака и опита;)




Желая хубава и ползотворна седмица на всички!

24 коментара:

  1. Мъхче, страхотен и лесен сладкиш. Много обичам боровинки. Тази година така се унесох в хапването на горски боровинки, че забравих да си замразя някоя и друга кутия :)
    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен десерт, Мъхче! Вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелееее,разтекох се от сладост!Все обичани от мен продукти!
    Браво,Мъхче!
    Чудесен чийз:)
    Не ми стигна моя десерт,така че грабвам от твоя!
    Прегръдки и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен десерт, браво Мъхче, спасих си рецептата ти:)))Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Уау :)
    Чудесен е, Мъхче!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесва този десерт, Мъхче -
    изглежда ароматен, красив и апетитно изкушаващ.
    Чудесна рецепта,
    поздрави и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Borovnica..my favourite fruit in any preparation.Your cheescake looks fantastic;)

    ОтговорИзтриване
  8. Това с изчакването на нас не ни се отдава много добре, но наистина понякога се изискват и малко усилия :)
    Прекрасен е, наистина няма как да не е размазващо вкусен!
    Чудесни снимки (да преглътна малко) :))

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мъхче, аз като един голям фен на чийзкейковете ... веднага забърсвам едно парченце от твоят :)) Чуден изглежда и страхотни сними!!!
    Хубав ден и мнооого усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Чийзкейкът и у нас е на почит.
    Мъхче, твоят изглежда просто неустоимо!

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам чийзкейк. Страхотен се е получил, прекрасни снимки, особено последната :))

    ОтговорИзтриване
  12. Мъхче, направила си изкусителен десерт. Така обичам чийзкейк. Прати едно парченце до кулата.

    ОтговорИзтриване
  13. Мъхче, много обичам чийзкейк, а твоят изглежда наистина много , много вкусен:).
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  14. Неустоима комбинация! Прииска ми се да си гребна с лъжичка от парченцето:)

    ОтговорИзтриване
  15. Мъхче,от снимките предположих,че чийза е от непечените варианти на пълнеж,но като се зачетох се оказа,че е от моя любим вариант-с печена плънка.Новост ми е прибавянето на белтъците разбити,ще трябва да опитам и този подход.Благодаря,че сподели,десерта е много по мой вкус!

    Хубава вечер пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Мъхче, убийствено съблазнителен сладкиш :)) бива ли така?? Ще го сънувам!!!

    Поздрави и приятна вечер!!

    ОтговорИзтриване
  17. Cheesecake is my favourite cake...It looks delicious!
    Have a nice weekend!

    ОтговорИзтриване
  18. Взимам си това парченце-много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  19. Еос,
    Траяна,
    Кате,
    Жани,
    Дани,
    Диана,
    благодаря ви от сърце!

    Pieces of Sunshine,
    Dzoli,
    Thank you, girls!

    Fedora,
    и при нас чакането не е от силните ни черти, но удържаме отвреме-навреме:-)

    Ева,
    вземай колкото искаш:-)
    Witch,
    парчето вече лети към теб;-)
    Ели,
    Марияна,
    Аелис,
    радвам се, че ви допада!

    Гуинет,
    вземай лъжичка и лапай:-)
    Еликсирче,
    пробвай с белтъците, така кремът става доста пухкав и е направо вълшебен:-)

    Мина,
    моля те;-) Не искам да ти развалям съня:-)
    Деси,
    и на теб благодаря!

    Ninni,
    this is my favorite cake too:-)
    Nice weekend!

    Пожелавам хубав и вкусен уикенд на всички ви:-)!

    ОтговорИзтриване
  20. Искам да попитам, тъйкато бисквитения блат ми се получи твърде твърд, а кремът твърде мек имах проблем с рязането... И за да го оправя дали да го попека малко повече? (пекох то4но 10мин) Или пък да сложа желатин? Ще се радвам на отговора ви :)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте и от мен! Вижте, тук нещата са въпрос на вкус. Маскарпонето има качеството да остава пухкав при смесването с яйце и разбиването. Ако не желаете подобна форма на крема , то много лесно може да се "поправи" с желатин. Или да не използвате маскарпоне, а крем сирене и да не добавяте яйце. Въпрос на вкус. Същото е и с бисквитената подложка- ако искате да е просто като ронлива бисквита, то не добавяйте яйце и не печете- просто смесете с масло и разстелете във формата. Надявам се да ви отговорих. Честит втори сняг и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте ,незнам защо,изпълних съвсем точно всичко,а кремът ми стана страхотен,до като не го изкарах от фурната,втечнен....,нз на какво се дължи но без малко да се разплача:) мисля да се насоча към чийзкейк без печене,за да не ми се случи отново..

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте , Дарина!
    Съжалявам, че така се е получило и наистина не знам защо. Идеята по принцип на лекото запичане и да се обработят термично яйцата, тъй като не винаги можем да сме сигурни в тяхната безопасност. Но ако трябва да съм съвсем честна, напоследък пропускам стъпката със запичането, защото кремът е по-пухкав преди да се пече. В другия случай може би по-дългият престой в хладилника би стегнал този разтичащ се крем. Както виждате и на моята снимка, не е стегнат, но в никакъв случай не тече. Предлагам просто следващият път да не го печете, а ако ви е страх да консумирате сурови яйца, просто не слагайте. Желая ви хубав уикенд и надявам се да нямате повече сълзи в кухнята;)

    ОтговорИзтриване