вторник, 27 септември 2011 г.
И пак за тях... боровинките
Само че този път под формата на чийзкейк.
След като мини кексчетата жънат такъв голям успех у дома, ясно е че боровинки се купуват през няколко дни. Последният път не уцелих количеството и се наложи да измисля още нещо боровинково, с което да запълня картината. Избрах си чийзкейк с боровинки и маскарпоне, тъй като нямаше как да не стане хубаво:)
Продукти:
- 1,5 пакет ронливи бисквити ( използвах "Еверест" с мляко);
- 500гр. маскарпоне;
- 1 пакет масло;
- 3 яйца;
- захар на вкус;
- 1 пакетче желатин;
- 200 гр. боровинки;
Приготвяне:
Бисквитите се намачкват на трохи. Омесват се с почти едно пакетче масло и едно яйце. Така полученото "Тесто" се поставя във формата ( предварително намазнена), в която ще се прави чийзкейкът като хубаво се разстила по дъното и леко се притиска към стените. Поставя се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 10 минути. През това време се приготвя крем от маскарпоне, захар и жълтъците. Към него се добавят отделно разбитите на сняг белтъци и се обърква с лъжица ( за да остане пухкав). След изстиване, бисквитената основа се залива с крема и се поставя отново във фурната за около 10 минути. Изважда се, охлажда се в хладилник, а през това време от желатинът, боровинките и захарта се приготвя последният слой от чийзкейкът. Желатинът се разтваря според указанията на опаковката. Боровинките със захарта се поставят на котлона докато се получи леко сиропирана маса. Тя се смесва с желатинът и след леко охлаждане се нанася разномерно върху маскарпонения слой. Престоява няколко часа в хладилник, до желиране на повърхностния слой и се консумира.
Много приятен десерт, който си струва да се изчака и опита;)
Желая хубава и ползотворна седмица на всички!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Мъхче, страхотен и лесен сладкиш. Много обичам боровинки. Тази година така се унесох в хапването на горски боровинки, че забравих да си замразя някоя и друга кутия :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав утрешен ден!
Страхотен десерт, Мъхче! Вкусна седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеЛелееее,разтекох се от сладост!Все обичани от мен продукти!
ОтговорИзтриванеБраво,Мъхче!
Чудесен чийз:)
Не ми стигна моя десерт,така че грабвам от твоя!
Прегръдки и хубава вечер:)
Чудесен десерт, браво Мъхче, спасих си рецептата ти:)))Прегръдки мила!
ОтговорИзтриванеУау :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е, Мъхче!
Поздравления!
Много ми харесва този десерт, Мъхче -
ОтговорИзтриванеизглежда ароматен, красив и апетитно изкушаващ.
Чудесна рецепта,
поздрави и хубави есенни дни, Диана
Borovnica..my favourite fruit in any preparation.Your cheescake looks fantastic;)
ОтговорИзтриванеYour cheesecake looks delicious - my favourite cake.
ОтговорИзтриванеТова с изчакването на нас не ни се отдава много добре, но наистина понякога се изискват и малко усилия :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, наистина няма как да не е размазващо вкусен!
Чудесни снимки (да преглътна малко) :))
Хубав ден :)
Мъхче, аз като един голям фен на чийзкейковете ... веднага забърсвам едно парченце от твоят :)) Чуден изглежда и страхотни сними!!!
ОтговорИзтриванеХубав ден и мнооого усмивки от мен!
Чийзкейкът и у нас е на почит.
ОтговорИзтриванеМъхче, твоят изглежда просто неустоимо!
Поздрави и хубав ден!
Обичам чийзкейк. Страхотен се е получил, прекрасни снимки, особено последната :))
ОтговорИзтриванеМъхче, направила си изкусителен десерт. Така обичам чийзкейк. Прати едно парченце до кулата.
ОтговорИзтриванеМъхче, много обичам чийзкейк, а твоят изглежда наистина много , много вкусен:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав следобед!
Неустоима комбинация! Прииска ми се да си гребна с лъжичка от парченцето:)
ОтговорИзтриванеМъхче,от снимките предположих,че чийза е от непечените варианти на пълнеж,но като се зачетох се оказа,че е от моя любим вариант-с печена плънка.Новост ми е прибавянето на белтъците разбити,ще трябва да опитам и този подход.Благодаря,че сподели,десерта е много по мой вкус!
ОтговорИзтриванеХубава вечер пожелавам,мила!
Мъхче, убийствено съблазнителен сладкиш :)) бива ли така?? Ще го сънувам!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!!
Cheesecake is my favourite cake...It looks delicious!
ОтговорИзтриванеHave a nice weekend!
Взимам си това парченце-много апетитно.
ОтговорИзтриванеЕос,
ОтговорИзтриванеТраяна,
Кате,
Жани,
Дани,
Диана,
благодаря ви от сърце!
Pieces of Sunshine,
Dzoli,
Thank you, girls!
Fedora,
и при нас чакането не е от силните ни черти, но удържаме отвреме-навреме:-)
Ева,
вземай колкото искаш:-)
Witch,
парчето вече лети към теб;-)
Ели,
Марияна,
Аелис,
радвам се, че ви допада!
Гуинет,
вземай лъжичка и лапай:-)
Еликсирче,
пробвай с белтъците, така кремът става доста пухкав и е направо вълшебен:-)
Мина,
моля те;-) Не искам да ти развалям съня:-)
Деси,
и на теб благодаря!
Ninni,
this is my favorite cake too:-)
Nice weekend!
Пожелавам хубав и вкусен уикенд на всички ви:-)!
Искам да попитам, тъйкато бисквитения блат ми се получи твърде твърд, а кремът твърде мек имах проблем с рязането... И за да го оправя дали да го попека малко повече? (пекох то4но 10мин) Или пък да сложа желатин? Ще се радвам на отговора ви :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и от мен! Вижте, тук нещата са въпрос на вкус. Маскарпонето има качеството да остава пухкав при смесването с яйце и разбиването. Ако не желаете подобна форма на крема , то много лесно може да се "поправи" с желатин. Или да не използвате маскарпоне, а крем сирене и да не добавяте яйце. Въпрос на вкус. Същото е и с бисквитената подложка- ако искате да е просто като ронлива бисквита, то не добавяйте яйце и не печете- просто смесете с масло и разстелете във формата. Надявам се да ви отговорих. Честит втори сняг и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,незнам защо,изпълних съвсем точно всичко,а кремът ми стана страхотен,до като не го изкарах от фурната,втечнен....,нз на какво се дължи но без малко да се разплача:) мисля да се насоча към чийзкейк без печене,за да не ми се случи отново..
ОтговорИзтриванеЗдравейте , Дарина!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че така се е получило и наистина не знам защо. Идеята по принцип на лекото запичане и да се обработят термично яйцата, тъй като не винаги можем да сме сигурни в тяхната безопасност. Но ако трябва да съм съвсем честна, напоследък пропускам стъпката със запичането, защото кремът е по-пухкав преди да се пече. В другия случай може би по-дългият престой в хладилника би стегнал този разтичащ се крем. Както виждате и на моята снимка, не е стегнат, но в никакъв случай не тече. Предлагам просто следващият път да не го печете, а ако ви е страх да консумирате сурови яйца, просто не слагайте. Желая ви хубав уикенд и надявам се да нямате повече сълзи в кухнята;)