Преди няколко дни съпругът ми трябваше да пътува по работа за Холандия. Предвид крехкото здраве на дъщеря ни тогава, го убедих да не го прави. Реших да го компенсирам с една холандска "манджа";)
Преглеждайки предложенията тук и там установих, че тези холандци хич не си дават зор да вършат кой знае какво в кухнята- наблягат предимно на зеленчуци (основно картофи), месо и риба и другото е най-обикновена европейска кухня. Избрах си Гореща светкавица, за чието приготвяне също има няколко предложения в мрежата. По този повод аз избрах този, който е най-близо до нашия вкус и в най-голямо съответствие със съдържимото в хладилника;) Умишлено избегнах наденичките, тъй като не ги харесвам особено, а и при наличието на свинско месо в рецептата, не виждам защо да добавям и друго.
Продукти:
* 4 бр. свински котлети;
* 1 кг картофи;
* 1 кг ябълки ( по рецепта трябва да са кисели, но аз сложих в съотношение 50:50 кисели-сладки);
* 2-3 глави кромид лук;
* 500 мл бульон;
* масло, галета, сол, черен пипер.
Приготвяне:
Нарязаните на кубчета картофи, се сваряват в бульона. Към тях се прибавят се ябълките за още 10-15 минути, докато всичко омекне и бульонът изври. Котлетите се начукват, поръсват се обилно със сол и черен пипер, овалват се в галета като даже се притискат силно, за да се задържи по-добре галетата и се пържат в гореща мазнина от двете страни.
Ябълките и картофите намачкваме на пюре и обилно поръсваме с черен пипер ( сол по желание).
Кромидът нарязваме на кръгчета и запържваме в малко мазнина.
Сервира се като върху пюрето се разстила лукът, а наоколо се подреждат котлетите.
В оригиналната рецепта се приготвят на тиган и наденички, които добавяме накрая към порцията.
Не бих казала, че е нещо със зашеметяващ вкус, но що се касае до пюрето, определено е по-различно от вкусът, с който сме свикнали и ако имате експериментаторски дух, ще бъдете доволни от резултатът. Бих казала даже, че на вторият ден вкусът на пюрето е много по-добър:)
Ами това е!
Пожелавам ви един чудесен уикенд!
Имаме, имаме експериментаторки дух :)) Аз лично досега съм нямала досег с холандската кухня, но с удоволствие бих пробвала това пюре с ябълки.
ОтговорИзтриванеЧудно ми е откъде идва името на ястието, някакви идеи?
Хубав ден, Мъхче! :)
Ей че хубави снимкиии...
ОтговорИзтриванеВкусничко звучи,така и изглежда:)
Спокоен и отпускащ уикенд:)
Wie Ich in Holland (zwei Freundinen von mir hier sind Holanderinen)koennte nicht an Ihren Biefstuk tartar(roh gehakt) mcih gewoenen.Aber fruchet Gaback diese flace Vlaai war Ich weg von:)
ОтговорИзтриванеПравила съм такова пюре и ми хареса :)
ОтговорИзтриванеНе знаех, че е холандско, но вече знам!
Вкусно предложение е за мен!
Поздрави Мъхче и хубав ден!
Чудесно предложение и компенсация за пропуснатото пътуване на половинката! Надявам се малката е вече добре и дано скоро всички заедно да посетите тази интересна страна, а пък ти ще ги понаучиш да готвят "по- така" . Те са заети с по- важни неща там от яденето, за това на картофки и месо карат ;-)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мъх
ОтговорИзтриванеВдъхновяващо вашите творби ...
Това ми позволява да чувствам топлината с човечеството.
Благодаря ви за обичайната си посещение и сърцето.
Имате добър уикенд.
От Сага, Япония.
ruma ✰
Чудесна идейка даваш , Мъхче! Странен ще да е вкусът на ябълки с картофки, но нищо не пречи да се опита!:)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Аз съм папкала такова ястие и ми хареса. Аз пък обичам наденички, стига да не са пълни с боклуци, каквито всъщност масово се продават по нашите магазини.
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесни!
С пожелание за бързо възсановяване на малката и после дружно - на местна холандска почва да си хапнете по една светкавичка :))
Хубав уикенд :)
Мъхче, аз не обичам много свинско, обаче с тия снимки много ме впечатли и може и да пробвам звучи добре.Поздрави!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих опитала, месцето ми звучи, сочно а пюрето вкусно!
ОтговорИзтриванеОпитайте непременно;-)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Прекрасна вечеря,Мъхче!Браво,много ми харесва!Със сигурност ще е супер вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Здравейте от Испания VIGO ... отново след много дълга ваканция, посещения на блога си мнения и рецепти .. Виждал съм скъпоценни ..... посетете моя блог .... сложих тиган, за да видите, ако искате TE SIGO и ви каня да споделя рецепти и блог .. прегръдки и целувки Marimi
ОтговорИзтриване