вторник, 13 септември 2011 г.

Бамбук











Съвсем случайно попаднах на "Книга за бамбука".
.



*


От описанието и става ясно, че това е история за древните Япония и Китай и за бамбука. "Високата трева", както я наричат, заема изключително важно място в живота на тези народи още от древността. От него се правят лекарства, отрови, произвеждат се традиционните японски лъкове, свързан е с появата на чумните епидемии и измирането на пандите. Той е и причинителят както за кръвопролития, така и за поводи за сътрудничество между китайския и японския управляващ двор.
Историята започва с приказката за прекрасната Кагуя-химе- момиче, родено от бамбук, което насочва действията на главните герои - двама мъже, принудени от обстоятелствата да изчезнат, да избягат от себе си и ... да се намерят. В основата е философията за дзен будизма и именно затова е доста интересен фактът, че авторът е сръбският писател Владислав Баяц, който никога не е стъпвал в Китай.

Това е една прекрасна книга не само за древен Китай и Япония, но и за вечните въпроси са самоопознаване и вътрешно израстване, като в същото време може да се разглежда като приказка.





Чудесна книга с невероятно послание!


* снимките на бамбук са оттук и оттук

9 коментара:

  1. Прочетеното ме замисли ... определено ще потърся да си взема книгата. Благодаря Мъхче, че сподели с нас :)

    ОтговорИзтриване
  2. МЪХЧЕ ,сега ме заитригува с тази книга ,от разказа ти ми се струва ,че ще ми допадне харесвам такива истории.
    Поздрави най сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Мъхче,много интересна книга,но се наложи няколко пъти да прочета страницата,която си публикувала,за да вникна в казаното там,но въпреки философските размисли,пак намерих нещо от собствените ми изводи,че всеки вижда нещата от своя ъгъл и това,че опознавайки нещо или някой ти виждаш другата му красота,тази,невидимата за очите!
    В случая разбрах и за теб,че явно гледаш нещата доста задълбочено,което изисква внимание,усилие и време!
    Браво Мъхче!Прегръщам те и ти пожелавам един чудесен ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. Звучи интересно, благодаря за споделената информация!

    ОтговорИзтриване
  5. Мъхче и аз останах заинтригувана! Много си падам по източната култура, обичам и тяхното кино, предполагам, че и тази книга е много интересна, мисля да си я набавя :) Бладодаря за споделеното, поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. I can not remeber exactly but think that Asian population has a great respect for bambus and use it for food for building and so on.Greta post:)

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета,
    определено е книга, която поставя много въпроси и дава много отговори. Да, на моменти човек трябва да чете по два-три пъти, особено ако я ползва за "Лека нощ!", но езикът е страшно достъпен и без да обичам да залитам по философията, намирам книгата за чудесна! Защото в нея не се философства по принцип, а само за дребните и на пръв поглед несъществени, но страшно важни неща.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Звучи много примамващо.

    ОтговорИзтриване