петък, 11 март 2011 г.

Пролет в Осеновлаг

Осеновлаг е село в Западна България, близо до манастир "Седемте престола". Поради близостта му до столицата, мястото е чудесно за еднодневна разходка, макар че в нашия случай стана двудневна.  Ако погледнете картата на България, в това селце свършва пътя, което го прави още по-привлекателно. Пътува се по Искърското дефиле, а Осеновлаг е малко след манастира. Селото е разположено по течението на река Габровница, а най-известното място в него е Чифлик "Ненкови".

Там всъщност и пренощувахме ние. Предлага се домашно приготвена храна, за която синът ми каза:
"По-хубава храна не съм ял никога"

В самия чифлик е пълно с животни, които децата така и не оставиха на мира за целия ни престой.Храниха козлета и зайчета. Имаше коне, щрауси, които идваха малко стряскащи- все пак голяма птица е това. А на сутринта, докато закусвахме домашни мекички със сладко под слънчевите лъчи, собствениците докараха и току що излюпени малки пухкави пиленца. Голяма радост за децата. Из самото село също навсякъде има домашни животни, нещо което нашите градски деца няма къде да видят и си беше голяма атракция, на моменти примесена със страх (биволите не ги снимах). А природата е невероятна, особено през пролетта.


Изкарахме целия уикенд в разходки из селото, по течението на реката, горичките, заобиколили селото. Самият път дотам е страшно живописен. Взехме решение някой ден да се върнем пак там, само че този път на палатка до реката. Има безкрайно много приятни местенца, подходящи за целта.
На втория ден посетихме манастира, където също може да се пренощува. Предложиха ни страхотна пъстърва за обяд. И тъй като около него също е пълно с природа, направихме кратка разходка и там. За съжаление след това се наложи "да се върнем към реалността" и поехме към София....

Мястото е доста популярно сред софиянци, което не е плюс, но все пак си заслужава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар