четвъртък, 13 септември 2012 г.

Езера, водопади и за награда- супичка!



Последните две седмици не бяха от онези хубавите, дето не искаме да свършват, но предполагам е така, защото преди това дълго време беше чудесно, а както всички знаем, колелото се върти и явно моето се е завъртяло надолу в момента. Е, ще бъде крайно несправедливо, ако кажа, че нямаше и ведри моменти и положителни ефекти. Като например онази отдавна желана разходка до разни водопади в Рила и до 7-те рилски езера взе че се осъществи, което ме направи много щастлива. Разбира се, случи се точно по време на дългият уикенд и не само ние бяхме тръгнали натам. Чувствах се като на "Витошка" в 20 часа преди 20 години (защото сега незнам как е) и след като слязохме от лифта, помолих половинът да минем по "Графа" с идеята, че там може да няма такова задръстване;). Той пък прие молбата ми доста насериозно и докато аз си щраках наляво-надясно, се появи пред мен с два коня и водач;) Всеки грабна по едно дете ( малката, разбира се, не беше с нас) и "препуснахме" директно към "Бъбрека" по пътека, специално изградена за и от конете, така че освен още 20-тина коня, други движещи се обекти не срещнахме;).



Ако трябва да съм напълно откровена, много съм доволна от този развой на събитията, тъй като към онзи момент идея си нямах какво още ни чака;) Нататък, по-скоро нагоре, осъзнах колко багаж нося около кръста си и колко добре биха ми се отразили по-честите такива разходки. Прозрение, до което всъщност вътрешно отдавна бях стигнала:-) Както и да е!


Уцелихме фантастичния момент да се качим при последното езеро, тъй като 3 минути след това падна гъста мъгла и се озовахме в средата на нищото.



По пътя надолу вече минахме през всички онези езера, които бяхме пропуснали на идване, срещнахме още много коне, много весели и много изтормозени хора;) Тук някъде загубих и желанието си да снимам повече.







Следващият ден изкарахме в прекрасната горичка, водеща от хижа "Зелени преслап" към хижа "Скакавица" и водопада със същото име. С изключение на един-два по-стръмни участъци, пътечката е доста приятна и определено я харесах повече за разходка.






Водопадът по това време на годината не е най-пълноводният, но определено заслужава внимание и аз лично ще му го дам отново догодина, но напролет- ще бъде голяма красота!



Последната спирка от нашата разходка в Рила, беше на път за дома- водопадът край село Овчаренци и водещата към него екопътека "Горица". Тази пътечка е малко пресилено наречена такава, защото на този етап разстоянието от началото до края се взема за не повече от 15 минути, но водопадът и тук е красив и висок и отново взех да си представям гледката през пролетта.




Достигнах до още едно прозрение: разходките високо в планината не са мен- все пак там няма сянка и обикновено се върви по камъни, а аз искам да се наслаждавам на гледките наоколо, а не на краката си и да чувствам свежестта с цялата си повърхност. С две думи повече височини няма да боря, само разстояния;)

И така поуморени, прегладнели и леко поохладени, се прибрахме у дома и настървено се нахвърлихме на тази чудесна супичка, която Пепеляшка преди време любезно сподели, а ние оттогава не спираме да си приготвяме:

Крем-супа от тиквички с крем-сирене и босилек:


Продукти:

* 3-4 тиквички;
* 1 картоф;
* 1 малка глава лук;
* 1 кутия крем-сирене "Филаделфия";
* 2-3 стръка босилек;
* 1 л. домашен бульон ( аз понеже нямах, използвах вода);
* сол, черен пипер, зехтин.


Приготвяне:

Нарязваме тиквичките, лука и картофа и ги варим в 1 литър подсолен бульон или вода. След като се сварят, пасираме супата и прибавяме крем-сиренето. Добавяме малко зехтин и черен пипер и разбъркваме добре. Накрая добавяме и накъсан пресен босилек. Аз гарнирах с "крутони" от гриловани тиквички- идеално си паснаха.




70 коментара:

  1. Страхотен пост и завладяващи снимки! Много се радвам, че видях тези красоти преди да си легна! :) Супичката не мога да я пропусна, изглежда много апетитно! Мъхче, хубава и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря, а супичката не я пропускай, ще се влюбиш;)

      Изтриване
  2. Чудесна разходка, завладяващи снимки и апетитна супичка!
    Лек и спорен нов ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много зареждаща публикация , чудесни снимки!
    Рилските езера са ми любим маршрут.
    Супичката е неустоима!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, загуби ми се напоследък!
      Радвам се да те видя и благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
    2. Марте, като теб обикалях из Рила!:)

      Изтриване
  4. Благодаря ти Мъхче за невероятната разходка!
    В Рила не съм ходила и с удоволствие се насладих на невероятните снимки!
    Поздрави и дано всичко е наред!
    Прекрасен ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, като порасне Гъбчо идете, заслужава си!
      Благодаря ти и всичко хубаво и на вас!

      Изтриване
  5. Мъхче, чудесна разходка!
    И наслада от красивите снимки!
    А идеята с конете е повече от прекрасна!
    Завършекът с тази ароматна супа много ми хареса!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, конете бяха чудесна идея- две в едно!
      Благодаря ти и ти желая прекрасен уикенд!

      Изтриване
  6. Марта!Фантастични снимки!Толкова е красиво! Всичко, което си снимала!А супата,супата е много вкусна!Голямо удоволствие е този пост!
    Пожелавам ти повече такива разходки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, както винаги, много си мила!
      Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  7. Еййй Марте страшни снимки, браво ... никак даже не личи, че не си по височинните изкачвания, заслужавало си е особено при вида на тези спиращи дъха красоти!
    Само като си помисля, че и аз бях поканена, това с конете лекинко щеше да ми дойде в повечко, не ми липсва приключенски дух, но да се катеря с кон :)
    Браво на вас, а Скакавица я знам много добре и наистина там е страхотно!
    Супичката е чудна и познай какво ще приготвя днес :))
    Още веднъж да кажа ... супер снимки!
    Прегръдки и хубав уикенд сладури!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев,
      не са онова, което виждах без обектив, ма знаеш как е с мен;) Конете щяха да ти дойдат като ангел -небесен, а не в повечко. 100 пъти благодарих на случайността да ги срещнем;)
      Може до Скакавица да ме разходиш, като ме поканиш ти;)
      И как беше супичката?;))
      Много си готина, прегръдки и от мен! Чакам да видя новите сортове лалета при теб;)

      Изтриване
  8. Мъхче, ето тук ще те последвам обезателно! От доста време съм хвърлила око на Рила, но само до манастира стигаме:). Как мислиш, с Дребосъчето дали ще е достъпно? Виждам, че Гъбката не е била с вас, но все пак, какво мислиш? Мъхче, снимките ти са N1!!! Засега ще се радвам от тук. Прекрасно е човек да отиде на такива места. Ей, това с багажа около кръста ме разби:):):). И аз имам доста:):):). Взимам лъжичка, сядам тук и няма да стана докато не ми предложат оферта тези красоти да са ми във фотоапарата и в душата! :):):). Прегръщам те, и ти пожелавам приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, раничко му е, освен ако не е много трениран Дреб. Имала багаж, що ме караш да се смея, нали те гледам всеки ден във Фацето:)? А лъжичката си я вземи и идвай насам. И без друго следващата седмица съм самотна, ще се усмихващ;)!!!
      Благодаря ти и прегръдки от мен!

      Изтриване
    2. Мъхче:), ще изчакаме тогава. И чрез твоите снимки ще им се наслаждавам, много са красиви! Ти добре ме гледаш във фацето, ама аз онзи ден в Габрово в горичката като видях едно Мъхче и точно за теб си помислих:):):) Не знам защо, но винаги си мисля за теб, когато видя такива природни красоти. Абе ти си навсякъде:). Иначе с удоволствие бих дошла да хапваме заедно супички:):):) голям купон ще бъде:).

      Изтриване
    3. Бонбон,
      радвам се, че се засичаме из цяла БГ;) А за супичката- непременно ще си направим супен купон някой ден;)

      Изтриване
  9. Мъхче, ти знаеш какво ще напиша - любими места със страхотни снимки. Страхотната гледка обаче, със 7-те езра на куп е от билото на отовишки връх.Следващият път там да се качите.После ще се върна на спокойствие пак да видя и прочета, че сега набързо....И благодаря, че си сайдисала моята супичка, радвам се, че ви е харесала- ама ти така си я декорирала, красота!
    хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепелящке, незнам за какво говориш, но оттам , където бяхме, по-горе не видях. И виждах всички, но мъглата ме прекара и ен можах да снимам;)А супичката вече си има нова любов- мен;)))) Благодаря ти още веднъж и за нея и за ентусиазма, който вдъхваш, като заговорим за планина!
      Хубав и на теб!

      Изтриване
    2. Мъхче, просто моя любим маршрут за езерата/противник бях за лифта и съм решила да не го ползвам, докато мога да кретам по баилите/ е от ЦПШ Мальовица нагоре, покрай Урдини езера, Великата Рилска пустиня и преди хижа Иван Вазов е връх Отовица. Та от неговото било гледката за мен е най-красивата в Рила. Абе то има толкова нещо за ходене по планините.....
      Палава вечер!

      Изтриване
    3. PS Ей тук съм писала малко за този маршрут:
      http://colourmagicp.blogspot.com/2010/01/blog-post_4568.html

      Изтриване
    4. Марийче, чела съм за този маршрут при теб и да ти кажа, безкрайно много ти се възхищавам на ентусиазмът да бродиш по планините и то там на високото, но аз съм по лежерните и протяжни разходки;) Ако ме удари сачмата обаче, ще мина другият път по твоя маршрут;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Така ли се прави? Не стига, че си харесваш разходката, ами те и награждават със супичка, че и с бонус гриловани тиквички :D Обичам ги тези моменти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, така!То за тези моменти живеем, аз поне;) А ти?;)

      Изтриване
  11. Ходила съм по тези места преди 25(кога ли минаха) години ! Бях забравила каква красота е ,но ти ме върна в спомените от тогава с чудно красивите ти снимки ,Мъхче ! То с този багаж около кръста (много елегантно изказано от теб :) и аз ще видя зор ,та ми остава утехата от хубавия ти пост :) !
    Хубав петък ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, благодаря!
      Радвам се, че поне виртуално те заведох отново там. Ма докато седми и само хапваме, багажа ще набъбва, а ние ще си се утешаваме с парче сладкиш;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Много красота ни подари,Марта!Има някаква невероятна привлекателност в мъгливите снимки,толкова добре си уловила моментите!Изглежда всички сме "болни"от една и съща "болест" около кръста...Няма страшно толкова,така сме по-чаровни!
    А такава фотосесия си спретнала на супата,че ми се дояде.А лъжичката?...
    Приятен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, да благодарим на мъглата, че падна навреме, макар да донесе и студ на тази височина;)
      За чар... май все още може да се говори, въпросът е докога?;)

      Лъжичката си е мое дело от една стара публикация, а така ми се върза на супата, че веднага я топнах в нея;))

      Приятна и май не много слънчева събота, дано неделята е по-добра!

      Изтриване
  13. Прекрасни снимки Мъхче. Мъглата много добре е дифузирала светлината и са се получили страхотно въздействащи снимки! Скоро приготвих подобна супа и никой не разпозна основният зеленчук в супата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерке, мъглата почти ме изяде;)
      А супата е много добра! Тиквичките имат това качество да се маскират на нещо много вкусно;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Страшно красиво е по тези места! Снимките ти са чудни, Марте!
    Ще чакам да видя водопадите през пролетта през твоите очи ;)
    Супичката изглежда много вкусничка!
    Прегръдки и пожелания за хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, живот и здраве, след около половин година ще повтарям, дано имаш търпение дотогава;)
      Прегръдки и благодаря!
      Много хубави почивни дни ти желая!

      Изтриване
  15. Оппаааа,ето кой ще ме отърве от публикуването на снимки от нашата разходка,защото го стори вместо мееен :) .
    На 7-ми ли бяхте на езерата,в него ден се спусна мъгла,но тогава ние бяхме на Рилския,а на езерата бяхме на 6-ти.
    С теб големи дублажи това лято,а?Ще вземем да се настъпим по някой баир и няма да знаем коя коя е,хехе!
    Това софиянци сте превзели езерата,ей,голяма глъчка е настанало от последното ни ходене преди 5 лета :) .
    С конете е отлично решение.
    За Овчаренския водопад пък колко търсих и питах,за да разбера колко се върви до него,че спътника ми не е много катерлив,и никъде не разбрах,ето обаче кой ме осветли,мерси,мерси,скъпа!
    Супичката с крема сирене определено е и наша любима!
    Специални поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, нямаш грижи, а ти ще сервираш вместо мен;)
      На 7-ми бяхме, да, до манастира не стигнахме, но там сме ходили 100-тици пъти.
      Направо си дишаме във вратовете, ако питаш мен;) Другият път като тръгна някъде, ще се координирам с теб, дай Боже да се препъна в теб тогава;)
      И вярно е станало лудница по баирите, но ще ме прощаваш, не бяха софиянци или поне бяха 50:50;)))
      За Овчаренския- мога подробно да ти разкажа как да го достигнеш некст тайм;)
      И прегръдки и за теб и те черпя една от моите супички!!

      Изтриване
  16. Много красиви снимки, а тази с птицата еквилибрист е фантастична - страхотен момент си уловила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, благодаря!
      И аз се учудих, че я хванах милисекунда преди да отлети ( е, имам и още 20 преди това);)))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Ехаа, красива публикация с дъх на гора! Чудна разходка сте си спретнали и супата е дошла съвсем на място! Блягодаря ти за чудното начало на деня, което ми подари с прекрасните снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биби, благодаря ти!
      Пожелавам ти и хубава вечер за прекрасна нощ!!!

      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  18. Величествени пейзажи! Страхотни фотографии! И аз пробвах да снимам гора преди 3 седмици, но установих, че не умея, всичко ми е не нафокус,...явно нямам нужния обектив. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря!
      Може и да не си уцелила режима. С опити ще станат по-добри.
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
    2. Мъхче, просто снимам с портретен обектив пейзажи :)...глупаво е знам, но нямам друг по-подходящ сега. :)

      Изтриване
  19. Величествени пейзажи! Страхотни фотографии! И аз пробвах да снимам гора преди 3 седмици, но установих, че не умея, всичко ми е не нафокус,...явно нямам нужния обектив. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Е-ха - браво, Мъхче! Супер разходчица и снимки - ей таз с полу хоризонтално кацналото пиле много ми хареса (-: А, виж супичката непременно ще се пробва - много ги уважавам тези крем-супички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дида, то си тръгваше тъкмо, но благодаря!
      Крем-супичките са и моите любими, чакам да видя твоята!
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  21. О, да, езерата са много красиви, но и снимките ти също :) Всъщност, от нашенската природа точно 7 рилски са ми фаворит, макар че, да си призная, ако нямаше лифт, надали щях да ги видя някога :)))
    И супето е много, много примамващо, точно като за изгладнели планинари :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федорска,
      на мен не са ми фаворит, но си заслужават всяка крачка нагоре... макар да не съм убедена, че бих атакувала втори път върха. И за лифта, да, аз също.
      Хубава събота и неделя!

      Изтриване
  22. Привет Марта, много красота виждам през твоя обектив :) Тази година не успяхме да ги посетим, но се надявам другата!

    Супичката е чудна :)!
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,
      ти пък посети места, дето аз не успях, така че важното е винаги да имаме желание, полека и реализацията е дойде;)
      Благодаря ти! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  23. Марта, преди няма и месец се катерих по баири и чукари, но пак съм готова да тръгна на минутата. Чудни картини си уловила с апарата, нищо че не е било все ясно времето - и облаците, и мъглите имат своето очарование. стига да сте е екипирали подобаващо, разходката и в такова време би била прекрасна. Казваш уморила си се, ама пък си напълнила и дробовете с чист въздух и душата с незабравими спомени, нали? :) А аз още не съм яздила ни кон, ни магаре, че и камила не съм :)
    Лека нощ и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, честно казано не бяхме добре екипирани, поне малката успяхме да я простудим, тя пък успя да го предаде на по-малката и така. Но както казваш заслужаваше си заради белите ни дробове и красивите спомени!
      Хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  24. Мъхче, чаках с нетърпение да се върнеш, защото подозирах, че си някъде на красиво :) А ти ме разходи по места, които са в бъдеще време за мен и всичко ми беше много интересно и полезно. Видно от снимките си по-добър планинар от мен :))) А за това, че снимаш прекрасно вече знаеш. Възхищавам се на погледа ти през обектива и отново те поздравявам! И супичката е чудесна - вкусна и сгряваща (като цялата ти публикация)! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,
      Благодаря ти, много!!!! Не си ми видяла другите снимки, затова си мислиш,че съм планинар, а аз съм просто турист;)

      Изтриване
  25. Неземна красота! Завидях ти за разходката, снимките и свежия въздух. А супичката със сигурност и вкъщи ще се хареса. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева!
      Недей завижда, просто мятай раницата;)
      Много хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  26. Не съм била на езерата и ти благодаря за разходката.Снимките ти са невероятни и страшно въздействащи.Аз лично се влюбих в тази с водата и мъхчето.Интересен ъгъл за снимане,и станало страхотно.Супата много ме заинтригува и със сигурност ще я пробвам в най-скоро време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, тази с мъхчето и на мен ми е любима;))
      Благодаря много за милите думи!

      Изтриване
  27. Марта, заля ме с красота!
    Удивително красиви снимки на тези прелестни места!
    Супичката е чудесна, особено за сезона, който предстои!
    Прегръщам те и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце,
      Благодаря ти, миличка!
      Прегръдки и целувки и от мен!!!

      Изтриване
  28. Много хубава разходка, Марте :) завиждам... ние това лято слабо се разхождахме из планините и много страдам от факта, надявам се есента да е топла, за да наваксаме поне малко :)
    Супата е страхотна и много подходяща за настоящия сезон :)
    Пожелавам ти колелото пак да се изправи във възход :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,
      има време- иде златна есен;) Ще успееш и после ще ни засипеш с красота!
      Супата е чудесна за всички сезони!!!
      Благодаря за пожеланията, дай Боже!!!

      Изтриване
  29. Мъхче,.... потопих се във ... вълшебството на твоите снимки и.... удоволствието беше.... изцяло мое! Прекрасно си запечатала тези красоти в снимките си! Снимките ти са.... истинско изкуство-... много , много красиви! Благодаря ти от сърце за тях , а..... и от твоята апетитна супичка бих хапнала с голямо удоволствие!!!Прегръдки и пожелание за една щастлива седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Много освежаваща разходка! Благодаря!:)

    ОтговорИзтриване
  31. Привет Марта!
    Беше удоволствие за мен да ме заведеш на езерата, където съм ходила преди точно 32 години!
    От тогава имам много мили спомени и нищо друго!Едва ли пак някога ще отида?
    Но твоите снимки ме заредиха с много положителни емоции, за което ти благодаря!
    Супичката е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  32. Бени, Светле, Гоголина,
    благодаря ви от сърце!
    Радвам се, че съм ви заредила с доза свежест и красота!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  33. Повече от прекрасни снимки... и понеже така харесвам Исландия, за миг родината ми заприлича на нея. Благодаря ти, че ми показва в нова светлина.

    ОтговорИзтриване