Почивните дни са към края си, има няма 5 минути и ще навлезем в работната седмица отново. Изминалите два дни преминаха под знака на срещите с приятели: все пак август е месецът, през който и "чужденците" си идват за седмица - две, а и "местните" не са за изхвърляне. За удобство на всички ни, обикновено се събираме у дома- накуп или на почивки, а удобството произтича от факта, че децата са оградени и не се налага да си отваряме очите на шест, за да ги следим;) Последващото неудобство по разтребването всъщност също не е неудобство, защото с половинът и децата вече имаме такава стегната и пъргава организация, че преди гостите да са си закопчали коланите по колите, ние вече сме разтребили, пуснали миялната и сме по леглата;)))Та точно такъв беше и този уикенд. Част от приятелите дойдоха за сутрешно кафе, което обаче взе да заминава към следобедно. И понеже аз лично огладнях, а пък бяхме се подготвили психически за лек обяд, предложих на всички от него. Хареса се и от нас, и от тях;))Рецептата, разбира се, не съм я измислила аз, но убийте ме, не мога да си спомня къде я гледах.
Хамбургчета от нахут с гриловани тиквички и млечно-кисел сос:
Продукти:
* 2 чаши сварен нахут или една консерва;
* 1/2 ч.л. сол;
* 1/2 ч.л. червен пипер;
* 1/4 ч.л. кориандър;
* 2 ч.л. пресован чесън или на прах и още малко за млечно-киселия сос;
* 3-4 с.л. зехтин;
* 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок;
* 2 яйца;
* 2-3 с.л. галета:
* 2-3 тиквички;
* х 1 с.л. магданоз и копър;
* 1/3 кофичка кисело мляко;
* доматчета и маслинки за гарниране.
Приготвяне:
Първо да предупредя, че въпреки грозните снимки, на несиметричните ми бургерчета, вкусът наистина не е грозен;)
Сваряваме нахута (ако е суров) или изсипваме съдържанието на една консерва в робот или друго място, където ще го обработваме. Това го казвам за всички онези, които също като мен нямат робот и за целта използват пасатор. Добавяме зехтина и пасираме до получаване на гладка смес. При нужда добавяме още малко зехтин. След това слагаме подправките, чесъна, яйцата, галетата и омесваме нещо като тесто, от което оформяме топчици, големи колкото питки за средно-големи бургерчета. Печем при около 170 градуса, до порозовяване върху хартия за печене. През това време нарязваме тиквичките на колелца, осоляваме ги леко и печем на грил. От киселото мляко,чесъна и копъра приготвяме сосче и след като питките изстинат, сглобяваме бургерчетата.
И сега и една снимка на един наистина неканен и май ужасно отровен гостенин- Слава Богу, хванахме го преди да си забърше подметките в изтривалката;)
Лека работна седмица!
Мъхче, нито снимките, нито бургерчетата са грозни! Изглеждат така апетитно и въпреки че минава полунощ, с най-голямо удоволствие бих си хапнала !:)
ОтговорИзтриванеА неканения гост е красив, не знам дали е отровен, но аз изпитвам ужас от паяци и змии !
Приятна нова седмица!
Тилия,
Изтриванене ми остана нищо, иначе веднага бих ти изпратила едно;)
Иначе благодаря за хубавите думи.
А неканения гост се надявам да не видя никога повече;)
Приятна и за теб!
Мъхче, супер са бургерчетата и красиви, и вкусни! Много обичам всякакви такива кюфтенца, а тези тотално ме спечелиха с това, че са печени. Ще се направят през идните дни! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБиби,
Изтриванепочти е невъзможно да ме видиш да пържа, освен ако не говорим за нещо, което няма друг начин на приготвяне и веднъж годишно може и да се прежаля;)
Благодаря ти и хубава седмица!
Мъхче, любител съм на нахута и тези бургерчета са страхотни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и спокойна седмица!
Дани, благодаря ти!
Изтриванепрегръдки и за теб!
Предлагаш все някакви нови за мен ястия - ако не е киноа, нахут ще е, а понякога и двете в едно :)) И то с така апетитни фотоси, че ми се иска да опитам на момента. Неканения гост е разбрал, че посрещаш приятели с отворени обятия и е решил да се възползва :)). На чужденец ми прилича ;)(такъв шарен до сега не съм виждала по нашия край).
ОтговорИзтриванеЛека и успешна да е и твоята седмица, Мъхче!
Елти,
Изтриванеи аз като суровоядците си разнообразявам менюто;) А вкусът на тези две неща доста ми допада;)
Неканения гост предизвика ужас у децата, сега се чудим как да ги убедим, че майката на паяка е напуснала нашата територия;)
И аз не бях, но като почетох в нетя, нищо хубаво не видях.
Лека да е и твоята!
Марте, много готини и вкусни изглеждат тези нахутени бургерчета, страхотни направо! А този приятел от последната снимка наистина ли е отровен, незнаех, че тук в БГ има и такива, аз умирам от ужас от паяци, още от дете ( не от мъничките де :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдкии чудна седмица, целувки на теб и на сладките ти дечица!
Ев, благодаря ти!
ИзтриванеНаистина е отровен, но за степента му на отровност има противоречиви мнения в мрежата- в БГ сайтовете се твърди, че е страшно отровен, в чуждите, че не е много опасен за хора. Предпочитам да не ми се налага да разбера;)
Прегръдки и за всички вас!
Сигурна съм, че са доста вкусни... и тези зеленчуци със сосче, които доста примамливо надничат... придават много голяма свежест и сочност.
ОтговорИзтриванеГолям купон е у вас :)) Ние лятото трепехме мухи, по точно аз ги трепех, и ги давахме (аз и синчето) на един паяк кръстоносец, доста тлъст беше, но той е от аристокрацията - иска сам да си ги умъртви плячките преди да им изсмуче кръвчицата :))
Хубава седмица :)
Федорска, именно сосчето и тиквичките правят бургерчето СТРАШНО вкусно;)
ИзтриванеТи пък, ще храниш кръстоносец??? Ако имаш нужда от мухи, свиркай, мога да доставям по 3 тона дневно- и тях имаме в изобилие;)))
Хубава седмица и за теб!
Чудесно! Както се знае, нахутът не ми е от любимите, стига да не е сложен в нещо като кюфтенца, а защо не бургер...хммм, само да ми попадне кухня под ръка и желаещи да консумират :)))))
ОтговорИзтриванеДивотийо, пробвай тази комбинация- страхотна е заради другите зеленчуци и сосчето;)
ИзтриванеАз имам една кухня на разположение, да я метна ли?;)
Може, може, ако ми препратиш и цялата тайфа, ще ги изхраня, че нещо ме сърбят ръцете вече, като да ми се ненадяваш :))) но нищо, от утре поемам вахта...вече, всяка почивка с броени дни свършва бързичко - уви :))))
ИзтриванеСупер са си и снимките,и бургерите,Марта,много съм любопитна за вкуса им!
ОтговорИзтриванеПожелавам много хубава седмица! :)
Роси, никога няма да разбереш, преди да опиташ;)
ИзтриванеМного хубава и за теб!
Как да не са ти хубави снимките бе Мартеее? Де да можех и аз такива като твоите да щракам.:)
ОтговорИзтриванеБургерите ти са невероятно апетитни и със сигурност много вкусни личи си!
СИЛНИ ПРЕГРЪДКИ ЗА ХУБАВ ДЕН!
Зиченце, като гледам твоите напоследък, направо ми дишаш във врата;) Много си станала добра.
ИзтриванеА освен това по-важно е посланието на снимката за мен, а тук аз не го намерих, ма нямах време за поправителен;)
Много и сърдечни прегръск и за теб!
Няма да те убиваме, чудесни бургери и снимките прекрасни!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеПфу, отдъхнах си (забърсвайки потно чело;)))
ИзтриванеБлагодаря, Траянче!
Хубава и за теб!
Марта, при теб първо чета, после снимки, пак чета рецептата и пак снимките към рецептата. Ясно ти е защо е така...:)МОля те в следващите постове, да споделиш някоя стратегия за тази великолепна организация, която си постигнала!Много ще съм ти задължена!!!!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Ааа, Бети, то не е стратегия, то е правило номер едно в съвместното съжителство с мен- празен курс не се прави никога. Затова са свикнали да отнасят и разнасят и вече рутината е докарала положението до съвършенство;)))А аз дотам съм се побъркала, че редя багаж за горния етаж и за долния на всяко стълбище, та да може всеки които мине покрай него да спази правилото;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен и благодаря за хубавите думи!
Аа....ха-хахахах Ооо, как ме разсмя! Това с празните курсове е отдавна въведено у дома...
ИзтриванеБлагодаря ти!
прегръдки!
Ами, не казах нищо за бургрите, които на всичкото отгоре са веге, като за мен! Много са хубави, пр авила съм такива, с различни подправки, но с една стъпка по- амиии, веганска- без никакви животински продукти :) Ти си ги поднесла м ного свежо с това сосче! Перфектно свежо допълнение!
ОтговорИзтриванеГотина седмица!
Бети, като се замисля, вярно за теб съм ги правила;) Ами вземай си ги, де;)!?
ИзтриванеАйде, сосчето ще си го оставя да го ползвам за една друга работа;)
Нека твоята да е мега готина!
Недей така, че не ти били хубави снимките, Мъхче... "Какво да кажем ние с гайдите тогава?" ;))))
ОтговорИзтриванеСпирам да снимам, че моите тогава са неразбрано хаотично изкуство. :))) Изкуство, стои за благозвучие... ;)))
Прекрасни предложения отново, чудесни снимки и като добавим и нашите бунтуващи се стомаси, картинката е пълна... :)))
Поздрави, Марта и прекрасна седмица!
Вени,
Изтриваневажно е какво седи зад снимките и какво носят като усещане, а при теб си личи, че всичко, което си направила е с много желание и ароматът лъха от монитора. И по-нагоре казах, в тези ми снимки всичко това не го виждам, затова и не ги харесвам;) Но не винаги е така;)И да, твориш изкуство за благополучие и благоухание;)
Благодаря ти и чудесна седмица!
Много са ти хубави нахутените бургери и като гледам продуктите, май доста вкусни!:-)
ОтговорИзтриванеДени,
Изтриванеми аз си харесвам на вкус, за красотата вече казах;)
Благодаря ти!
Като прибавя и хумуса,който също е много полезен,ще пробвам и тези бургери!А такива снимки си направила,Марта,че ме нави от първия път!
ОтговорИзтриванеМного забавно и интересно е при вас!
Танче, радвам се да го чуя;)
ИзтриванеА при нас може да не е хубаво за всички, но със сигурност е интересно;)
Марте, тия ще ги направя със сигурност та и пушек ще се вдига. Великолепни...:)
ОтговорИзтриванеЛинче, и без пушек стават;)
ОтговорИзтриванеНо хайде, после ще покажеш;)
Хубава вечер!
Марта, снимките са страхотни, какво им намираш кусури!
ОтговорИзтриванеМного ми е познато това с кафенцето преминаващо в обяд и разходка с вечеря:)
Но, така е с тези, които живеем в къща с дворче:)
Така е в Банкя, така е и в Сливница:)
Бургерите звучат вкусно, не съм пробвала никога такива!
Прегръдки и хубав ден)
Кате, факт е, хората искат дворче и приятна компания, поне за почивните дни;) Хубаво е, че можем да им го дадем;)
ИзтриванеПрегръщам те!
Много интересни бургери, Мъхче. И хубав гостенин имаш. Сигурно носи късмет и щастие :)
ОтговорИзтриванеОх, Илианче,
Изтриванедано наистина носи късмет, че досега само за страх и ужас у децата говорим;)
Благодаря ти!
Ееее,уникална си Марта!
ОтговорИзтриванеАко бях аз на твое място, вместо фотоапарата, метлата първо щях да грабна и да го размажа като бургер този неканения гост, а ти фото сесия си му направила:)
Да не би да е защитен вид?
А нахутените ти бургери в комбинация с тиквичките и млечно-киселия сос са просто неустоими!
Прегръщам те!
Гоголина, ако щеш вярвай но дори не го убихме, а го метнахме на една ливада през три улици нагоре;)
ИзтриванеИ май Е защитен вид, макар и отровен.
Благодаря ти!
Мъхче, защо ли не съм от чужденците или пък от другите, за мен групичка няма ли?!?!?! Размазващо вкусни бургери си направила и въпреки вкусното ми хапване на вечеря отново събуди апетита ми, скоро ще си ги приготвя със сигурност!
ОтговорИзтриванеБонбон, ти си в бонбонената група, заповядай на сбирка;)))
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав четвъртък!
Мъх, много си им е хубав вида на бургерчетата, пък и както си ги подредила по двойки да си ходят - супер! А този, последния екземпляр...абе знам, че паяците са полезни, обаче мен лично много ме изнервят...
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Дида,
Изтриванесъгласна съм за паяците;)
И ще ти се доверя, в двойки май наистина са по-симпатични;)
Лека вечер и на теб и благодаря!
Изглеждат много апетитни, а и съставките обещават истинска наслада за небцето! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря ти! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеМного са чаровни бургерчетата, а със сигурност и много вкусни.
ОтговорИзтриванеЩом всички са ги харесали :)
И аз обичам да посрещам гости, обаче от този гост на последната снимка, направо ме побиха тръпки!
Ели, благодаря и на теб!
ИзтриванеИ да, не всички гости са приятни, особено натрапници като онзи от снимката!
Пак съм пропуснала тая вкустотия, че пък тя е и точно по мой вкус. Записвам си рецептата Мъхче!
ОтговорИзтриванеХубав край на седмицата :)
Марийче, да , май наистина са по твоята част, опитай ги.
ИзтриванеИ понеже се включвам късно, хубаво начало на седмицата!
Марта, чудесен обяд, вкусен и лек :). И при нас има много " чужденци " и е много весело!
ОтговорИзтриванеЖелая ти леки работни дни :)!
Мариянче, благодаря ти!
ИзтриванеОбичам ги тези чужденци;)))
Благодаря ти и на теб хубава седмица!
Много са ти апетитни бургерчетата, Мъхче! А щом са и леки, печелят още точки. Бих си хапнала с удоволствие, стига да има кой да ми ги приготви, че таз жега как не свърши вече, не издържам нито да готвя, нито да ям топла храна. Виж, организацията е много важно нещо. И ний сме тренирани точно така, много е полезно всички да участват в домакинстването.
ОтговорИзтриванеА какъв е тоз паяк, че бил отровен? Затова явно е толкова красив. Всеизвестно е, че красивото в повечето случаи е измамно. Закон на природата!
Хубава, лека нощ и още по-хубаво утре!
Ирма, жегата свърши, можеш да запретнеш ръкави;)
ИзтриванеА организацията май всички я организираме по идентичен начин;)))
Хубаво утре и на теб!
Прекрасни са , Мъхче! Прекрасни снимки отново:)
ОтговорИзтриванеПаяците ме ужасяват. На снимка само мога да ги гледам:) Особено тия по-големите, косматите... бъъър
На село сигурно имаме 15 вида паяци, и на цвят и на дебелина. Бляк...
Тия "домашните" с малки тела и дълги крака ги понасям, ама останалите... да не са ми пред очите:)
Прекрасни са! Обожавам комбинацията от нахутени кюфтенца и млечно-чеснов сос!!! А пък идеята за печене вместо пържене ми е повече от любима. Всичко вкъщи се пече - панирания карфиол се пече, пържените картофени кюфтенца също и кюфтенцата от просо, от булгур... всичко, всичко. ;) Хем здравословно, хем вкусно, хем мързеливо, хем на главната героиня не й се налага да се пържи правостояща до котлона редом с кюфтенцата. ;)
ОтговорИзтриване