вторник, 19 април 2011 г.

Плитвичките езера

Още когато за пръв път преди около 7 години видях снимка от езерата, знаех че един ден ще отида там непременно. Пътуването до Загреб се оказа чудесен повод да реализирам тази си мечта. Отклонението от столицата е само около 140 км, което определено си струва на фона на останалите изминати километри.


Всъщност Плитвичките езера са най-известният хърватски национален парк и с право са гордост на страната.Състоят се от 16 езера, свързани помежду си с красиви водопади. Вариантите за разходка са няколко, като на входа има табели с маршрутите и приблизителното време за обхождане по всеки един от тях. Най-краткият от тях отнема около 2 часа, а най-дългият около 8-10 часа според указанията. Ние поехме по втория по дължина (3-4 часа), тъй като за съжаление пристигнахме твърде късно. 






Навсякъде им изградени пътечки и дървени мостчета, също така кътове за почивка. В по-горните части са изградени и дървени тераси, откъдето се разкриват прекрасни панорамни гледки.




В езерата плуват патици, има страшно много риби, а рекламните брошури твърдят, че се срещат и едри бозайници като рисове и мечки. Ние Слава Богу, не ги видяхме. 


При най-голямото от езерата има места за хапване и корабчета, които превозват желаещите до другия бряг, откъдето маршрутът продължава към горните езера или се връщате в изходната точка, чрез влакчета или пеша.



Това е едно преживяване, което всеки е хубаво да си подари. Красотата не може да се опише с думи, нито пък със снимки, просто трябва да се види.




 Така че ако имате път към Хърватска, непременно се отбийте и до там. Районът е прекрасен, в околните села има множество варианти за нощувка в малки кокетни къщички, предлагащи първокласно обслужване.

3 коментара:

  1. И аз мечтая да ида там, благодаря за чудесните снимки и виртуална разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче, да ти кажа две вечери разглеждам разходките ти и се чудя как така съм ги изпуснала досега! Явно, не съм те следяла тогава... Гледам, че имаме доста общи интереси, относно избора на места, което е съобразено, може би и с Дребосъците:):):). Избрах да коментирам тук, под този пост, защото това място е невероятно красиво и един ден дано и аз го посетя! Засега ще се наслаждавам на твоята разходка. Радвам се, че има хора като теб, които споделят дестинации, за да може и други да ги открият. Пък и в една туристическа брошура, не може да добиеш точна представа за място и други детайли, друго си е от първа ръка:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, сложи някъде имейл за връзка, или ми го прати на mycandykitchen@abv.bg, искам да те питам нещо:)

      Изтриване