понеделник, 18 април 2011 г.

разходка в Загреб

Миналата седмица отидохме до Загреб. Целта беше един концерт, но покрай него решихме да разгледаме града и околностите, за което никак не мога да съжалявам. Първо, защото това не е едно от местата, които човек обикновено си поставя за цел да посети и второ, защото се оказа един чудесен град.
Пътуването ми беше почти неприятно и то не заради лоши или некачествени настилки, а поради факта, че почти през цялото време се движехме по магистрала (изключвам българската част) и пейзажът беше голяма скука за мен.Тъкмо се появи някакво разнообразие на хоризонта и шумозаглушителните стени спират гледката.
Загреб се оказа едно много приятно градче. Много чисто и много подредено. И много спокойно. Аз лично задръстване не видях.
Исторически и културни забележителности няма кой знае какви, но се усеща отвсякъде влиянието на Австро-унгарската Империя. Самото му разположение и разделение на Горни и Долни град, предразполагат за една чудесна разходка. Обиколихме цялата централна част нагоре и надолу, разгледахме всички местни забележителности, разбира се, возихме се на местните трамвайчета, също и на малката железница, свързваща горната и долната част на града. И нямаше как да не забележим, че тук всичко е много зелено. Много паркове, много алеи, цветя, фонтани.


 Кафенетата са из цялата централна част и всяко от тях носи очарованието на града. 

Ако човек разполага с достатъчно време, може да посети и музеите в града, но ние не разполагахме с такова, затова събирахме впечатления основно по романтичните каменни улици и дворчета и наблюдавайки хората. 

Остана ни време и да отскочим до едно малко селище Самобор на 12-тина километра от Загреб, което също ни очарова с атмосферата и спокойствието си. 

Просто едно чудесно човешко място!

Няма коментари:

Публикуване на коментар