четвъртък, 18 юни 2015 г.

Кексчета със сушени малини

В някои по-топли кътчета на родината, малините вероятно вече изпокапаха, но нашите у дома са на етап: а-ха да порозовеят. Предвиждам богата реколта, ще има и за сладкиши, и за сокове, и за сладко, и ... за сушене.
Това е нещо, което пробвах миналата година, но не показах, защото чаках да дойде зимата, за да си проверя произведението, а после забравих да споделя. Та ако ви хрумне да си изсушите и вие, сега е моментът. Само ще допълня, че вкусът на изсушените малини е нещо, което би ви върнало за малко през лятото в студените януарски вечери;) Самият процес на сушене се състои в измиване на малините, подреждането им върху хартия и поставяне във фурната на около 70 градуса за около 12 часа;) Лесно като детска игра;)


Кексчета със сушени малини:



Продукти:

* 300 гр. брашно;
* 200 мл. прясно мляко;
* 200 гр. захар;
* 3 яйца;
* 100 гр. олио;
* 1 пакетче бакпулвер;
* около 150 гр. сушени малини;

Начин на приготвяне:



Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме олиото и млякото и разбъркваме добре. Отделно смесваме брашното с бакпулвера и после ги добавяме към течната смес. Разбъркваме отново, добавяме сушените малини, пак разбъркваме и разпределяме сместа в предварително намазнени формички.
Печем в предварително загрята фурна на около 170-200 градуса за около 15-тина минути.

Скоро и други малинови работи.


28 коментара:

  1. Първата ти снимка е прекрасна :)
    Пожелавам ти богата реколта не само на малини :)
    Хубава вечер, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, като гледам каквърви реколтата, ще заложа на малините. Хубава и на теб.

      Изтриване
  2. Мартичка, ама сега като споделяш такива тайни, защо не ги показваш... Аз искам да видя и сушените малинки (май не съм виждала никога). :)
    А кесчетата изглеждат страхотно! Най-вече на зеления фон. :)
    Прегръдки и да ти богато винаги на душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Герчо, сушени малини се продават срещу космически суми, ама наистина си заслужават според мен. А ти пиши:)

      Изтриване
    2. Аз пиша, ама от време на време ми се ще да разгледам и малко по-приятни за душата букви от тези, които се редят академично. ;)

      Изтриване
  3. Ей, Мартич, хич не ми беше хрумвало и малини да суша, неизчерпаем източник на идеи си! Не остават ли само семки след сушенето? А кексчетата изглеждат страхотни! Да ми запазиш едно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тц, не стават. И сега като спомена, се сетих, че съм пропуснала да доуточня, че ги накиснах в алкохол като стафиди преди да ги метна. Ще го поправя утре. Иначе си набъбва като всеки друг сушен плод и придава невероятен аромат на кексчетата и онази характерна малинова киселинка. Разкош!

      Изтриване
  4. Аз се пооблизах малко и ме хвана яд, че трябваше да свърша сто неща и нямам време да приготвя и аз вкусни кесчета за утрешната закуска. Изглеждат толкова изискано в тези хубави формички и като си представя колко са вкусни, а и с аромат на малини...чудни!
    Прегръдка, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде моля те- и къдравите понички са достатъчно блаженство:) да менкаме, а?:)
      Прегръдка, Танче!

      Изтриване
  5. О! О! О! Това е невероятна идея, Марте. Никога не бих се сетила да суша малини. Представям си солко концентриран става вкуса им. Благодаря ти, със сигурност ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Концентриран е, да, Йоли. Бях сигурна, че ако прочетеш, ще оцениш идеята. Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  6. И аз никога не съм виждала сушени малини. Но, когато видя снимките ти Марте застивам пред екрана! Магьосница си!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, в нет-а се предлагат такива, но ако имаш в изобилие като мен, можеш да си направиш. Високата им цена е абсолютно оправдана, предвид количеството, което остава след като се свият.
      Благодаря ти.

      Изтриване
  7. Марте,блазе ти за наличието на храсти с малини,обожавам десертите с тях!Очаквам още като тези бижута да оплакна око!Гуш!

    ОтговорИзтриване
  8. Марте, страхотна идея за сушени малини! Страхотна е и идеята да ги вложиш в кексчетата. Ще опитам задължително да изсуша и аз малинки, а после как ги съхраняваш? В буркан или в хартиен плик? Много голям интерес предизвика в мен с тези сушени малини. Ще чакам с нетърпение отговора ти.
    Слънчеви и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Който вече е сушил малини, виж как оправдава цената на шепичка от тях ;) И на мен ми се доиска да си имам градинка с малинови храсти :)
    А кексчетата ти са мънички бижута Марте!
    С пожелание за богата реколта от всичко тази година!

    ОтговорИзтриване
  10. Тъкмо се учудих кога ги изсуши, а те били от скритата реколта:). А бе ти много неща не споделяш с нас, а не бива така:))). Мъхче, кексчетата са чудни. Аз сушени малинки си купих преди време отнякъде, ама забравих откъде, дали не беше от някой био магазин. . Та сега си имам в едно бурканче, ама си нямам кексчета :))) А с вишните/черешките какво правихте?

    ОтговорИзтриване
  11. Чудни кексчета са станали! Не съм се сещала да суша малини, а даже имам сушилня за плодове:) Благодаря за идейката! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Мъхче,
    прекрасна идея за сушените малини.Но няма ли начин да се сушат на слънце, имаме малини и ще изпробвам този начин.А идеята ти за кексчета със сушени малини е прекрасна.Чудесни снимки си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  13. Марте, кексчетата ти изглеждат страхотно, но идеята ти за сушени малини е ВЕЛИКА! :)
    Благодаря ти! Ще се възползвам обезателно от нея, но се съмнявам да остане за зимата и една сушена малинка - просто на нас този плод ни действа като наркотик и никога не успявам да опазя и бурканче сладко за по-късно от Нова година.
    Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
  14. Детска игра казваш, спомням си миналата година друга твоя игра, а после казваше да не правим това у дома...:) Но аз направих.... Аз суша и ягоди и череши, и напоследък къщата ми мирише само на плодове и билки, почти не спирам сушилнята- в нея става по-бързо, а и уханието изпълва дома много приятно.
    През зимата е страхотно да добавиш и в чай от сушените малини и ягоди.
    Хубави почивни дни, Март!

    ОтговорИзтриване
  15. Прелест..., предполагам за наситения и фин малинов вкус,
    и като че бих ги предпочела именно със сушени малини...Впечатляващо ефектни снимки,
    Мъхче, поздрави, усмихнато и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  16. Ето сега ми пусна муха да суша малини! Нямаш милост!!! Нито със снимките, нито с идейте, нито с рецептите :)

    ОтговорИзтриване
  17. Блазе ти за малините! Как изглеждат малинките след 15 минути сушене? Аз имам опит само със сушене на домати до момента и не мога да си представя как нещо се изсушава за толкова малко време :)

    ОтговорИзтриване
  18. Иха...прелест, дано не забравя да пробвам да си изсуша малинки, ама първо да си купя, че си нямам за жалост градинка.

    ОтговорИзтриване
  19. Направо ме застреля, ама от упор...Дано да има още малини, задължително ще пробвам, но се сетих за една разкошна рецепта за кексчета с пресни. Ей го къде било вдъхновението, а аз се пребих да го търся къде ли не. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесно предложение, ама много ни е бедна реколтата на малини, но ще пробвам някой път да изсуша, ако имаме повече :)

    ОтговорИзтриване