сряда, 19 декември 2012 г.

Тате готви!


Съвсем наскоро ( преди 4-5 години) си дадох сметка, че голяма част от нещата, които опитвам като храна и напитки, всъщност ми звучат добре като думи и може би това е една от причините да ги пробвам без никакви резерви: кейк, шоколад, суфле,паста, торта....красиви думи за вкусна храна. Горе-долу по същото време и по същата причина, започнаха и първите ми опити с далеч не толкова "красиви" храни и вече освободила съзнанието си от думата, с изненада открих, че аз много харесвам шкембе, джолан, имамбаялдъ и куп други подобни неща...
Откакто мама си отиде, баща ми ни гостува през ден, през два, понякога за цяла седмица. Когато бях малка той готвеше рядко, винаги по една "Кулинарна книга за мъже" и всичките му ястия бяха с лук, праз или чесън;) Сега като че ли част от мама се пренесе в него и започна да експериментира в кухнята и почти да не излиза от нея.

Прави най-вкусната шкембе-чорба, която някога съм яла и днес реших да я снимам и да ви я покажа:





Продукти:

* 1 кг изчистено телешко шкембе;
* 4-5 с.л. масло;
* 3 с.л. брашно;
* 1 с.л. червен пипер;
* 1 ч.л. черен пипер;
* 1 л прясно мляко;
* 40 мл оцет;
сол на вкус за подправяне.




Приготвяне:

Добре почистеното шкембе( много важна стъпка) заливаме с вода и варим около 3-4 часа. Изваждаме месото и го нарязваме на тънички лентички. Друг съд поставяме на котлона и в него слагаме маслото. След като се разтопи, добавяме брашното и бързо след това прясното мляко. Подправяме с червения пипер и прибавяме прецеденият бульон от шкембето. След като кипне, добавяме и самото шкембе. Сервира се, както всички знаем, със счукан чесън, размесен с вода и сол и лют пипер.




38 коментара:

  1. Марти, чудесна шкембе чорба е направил баща ти!И мъж ми така я приготвя, само дето и оцет има в чесновото нещо...:)Тази чорба и още някои неща са негови "привилегии"
    Снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъх, така ме сгря отвътре като видях канчето с чорбата все едно току що съм я излапала! Пренесе ме на едно друго място - спокойно, чисто, истинско. Благодаря! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  3. Марта, в момента бих излапала една топла, с много чесън и люто шкембе чораба. Когато съм настинала това е най-доброто лекарство :(! Поздрави на тати, снимките са много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Марта, аз такова няма да хапна, ако ще да ме гръмнат!!! Обаче снимките ти са супер! А тази лъжица от кой век я имаш? Много ми хареса публикацията ти!!! Поздрави и весели празници /ако не се засечем да тогава/!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна чорбица е направил татко ти Мъхче.Точно както я обичам. Бих хапнала с удоволствие една чорбица с много чесън,много оцет и много много люто.
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче, с удоволствие ще похапна една купичка от това апетно изглеждащо шкембе! Браво на тати, да ти е жив и здрав и все такива вкусни гозби да приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Една паничка гореща, подлютена шкембе чорба ще ми дойде много добре! И с чесън, разбира се!
    Да ти е жив и здрав татко ти, тъкмо ще те отменя от време на време в кухнята!
    Поздрави и на двама ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче, чудесно е шкембето!
    А цветът и снимките са прекрасни!
    Така е, животът не е само кейк и суфле...
    Прегръдка, хубаво настроение и специални
    поздрави на тати!

    ОтговорИзтриване
  9. Какво по подходящо ,сгряващо и вкусно от една чорбица в тези снежни дни!
    Марте ,в къщи много обичаме шкембе чорба,а тази на баща ти има изключителна притегателна сила! :)
    Представила си я с чудесни снимки!
    Поздрави и на двамата и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъхче,да ти е жив и здрав таткото! Много хубава шкембе чорба е направил. И аз обичам тези тези храни с не толкоз благозвучни имена! :) Снимките ти са страхотни!!! Весели празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Мъхче, много топла публикация! Красотата на снимките е много по-дълбока от самата визия. Моят баща също готви рядко, но когато им отида на гости винаги познавам кой е бил в кухнята. Така, че ти вярвам, че това е "най-вкусното шкембе" :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Много я обичам и съм сигурна, че тази е много вкусна, нали мъжки ръце са я правили. Нито баща ми, нито съпругът припарват в кухнята, а понякога така ми се иска да ме отмени някой и да ме поглези... Прегръдки мила и специални поздрави на майстора! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вкусно шкембе-браво на майстора.И аз бях изпращала същото книжка на свекър ми ,когато беше на гурбет по Либия.В къщи само аз и мъжът ми го хапваме,а децата нито веднъж не пожелаха да го опитат.Марте,аз го варя за час в херметическата тенджера.
    Хубав ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, да имах една такава чорбица сабале, за да се освестя.....чудна е!Браво на баща ти, много я обичам и аз, и я правя по същия начин.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Никога не съм яла шкембе чорба, но ако разкараме шкембето, бих опитала :)))
    Иначе поздравления за всички мъже, които не се срамуват да се навъртат около печката :)

    ОтговорИзтриване
  16. Жив и здрав да е баща ти ,Мъхче ! Че какво по-хубаво от шкембе чорба :)...това е и едно от ястията които ме спасяват от носталгията :) ! Снимките са много топли и нашенски , а чорбицата изглежда супер вкусна !
    Хубав четвъртък ! С прегръдка и специален поздрав за майстора :) !

    ОтговорИзтриване
  17. Допреди няколко години не знаех какво е това и въобще не ме кефеше идеят, докато не ме накараха да опитам от такова според мнението на вуйна ми "първокласно", ами така си беше! И това на снимките ти, Марте, е от класа :Р усеща се !
    У дома няма кой да го прави, но това е нещото, което си поръчвам на сняг и пред запален огън :Р
    Сърдечни поздрави...брех, трябва да взема да науча нещо от онова глюк-цюрюк или както и да е :)))))

    ОтговорИзтриване
  18. Леле, Мъх, колко обичам хубаво шкембе! От години не съм яла. Звучи ми невъзможно аз да си приготвя, цялата тая работа с месото не ми харесва. Трябва да си намеря някой или някъде да пробвам. Ако някой има идеи за заведение с хубаво шкембе, да казва

    ОтговорИзтриване
  19. Марта,добре,че ни напомни за една от най-характерните ни рецепти в българската кухня,наред с шопската салата.Поздравления за майтора на тази вкусна чорба, а на тебе за снимките и напомнянето!Спорни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  20. май всички сме понамръзнали и зажадняли за шкембе-чорба:)!Чудесна е, Мъхче!Още по-чудесно е, че приготвена от татко ти!Поздрави на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  21. Отличен готвач е станал татко ти, Марта, щом веднага ми се прииска да грабна купата и първата лъжица, за да се насладя на така обичаната шкембе чорба. С много пипер! :))
    Явно е имал човекът скрит талант, който е трябвало по-отрано да развие! По думите ти личи, че е бил обичан много, а сега още повече! Да ти е жив и здрав и още много да ви радва и готви, така вкусно!
    Комплименти и аплодисменти за майстора, а на тебе силна прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  22. Мъхче, искам една купичка и за мен, точно така поднесена, искам!!!!!!!!!!!!! Изглежда толкова вкусно! Поздравявам татко ти за кулинарният талант, а теб за невероятните снимки!

    ОтговорИзтриване
  23. Жив и здрав да е баща ти Мъхче!!!!
    Много години още шкембенце да ти прави,невероятно изглежда и със сигурност е най вкусното!
    Дано днес първи е влезнал богат и добър човек в къщата ти за да има цяла година берекет в нея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Aз да си призная, не обичам шкембе :) Поздравления за татко ти, Марта :) мъжете се справят перфектно в кухнята, когато искат!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  25. Поздравления за Chef-баща, страхотно ястие! Топъл, емоционален и красив пост! :-)
    Мъхче, на този ден пожелавам на теб и цялото семейство здраве и благоденствие през 2013! :)
    Вълшебни празници!

    ОтговорИзтриване
  26. Поздравления за майстора,чак ми замириса на шкембе,страхотно изглежда,Марта!
    Моят баща също последните години доста готви.
    Само оцета не прочетох кога се слага.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами слага се там, дето съм го пропуснала, накрая при чесъна;)
      Ама ти си знаеше и без друго, нали?;)
      Сега ги разбирам децата в училище като изпускат някоя друга важна подробност;)
      Хубави празници, Роси!

      Изтриване
  27. Мъхче, снимките са убиец! Прияде ми се, а аз шкембе чорба не близвам. Поздравления за татко ти!

    Топла и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  28. Хи хи и аз като теб май често си избирам храните според името им :) Изглежда добре, но немога да ям шкембе и незнам дали някога ще мога, но аз съм тежък случай :))
    Но от публикацията ти струи много нежност, обич и домашен уют ... винаги ме караш да се усмихвам и да се чувствам като у дома си!
    Прегръдка сладка Марта и целувки на джудженцата ти!

    ОтговорИзтриване
  29. О-о, Мъхче! Много хубав пост - и на мен ми стана едно такова мило и уютно(-: А за чорбата само мога да го поздравя - наистина така с млекце става най-вкусна!
    Хубав и усмихнат уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  30. Майсторска чорба е станала!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря на всички ви за прекрасните думи!
    Радвам се, че чорбата, снимките или нещо друго ви е харесало. И аз ви харесвам;)!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  32. И аз с изненада открих, че харесвам шкембе-чорба.
    Татко ти е направил страхотна чорба, Марте!
    А ти си направила страхотни снимки :)
    Прегръдки! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  33. Поздравления за баща ти и за кулинарните му подвизи! Още повече, че те е вкарал в редиците на хаесващите шкембе-чорба ;–) Аз още не съм от тях, но пък снимките ти са много красиви :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  34. Еее, баща ти е майстор на чорбата, Мъхче!
    Прекрасно изглежда, като да си взема лъжицата и да се настаня тук :)
    Весели Коледни празници пожелавам на теб!

    ОтговорИзтриване
  35. Марта, прекрасна бащина чорбица, а снимките ти са превъзходни! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  36. За първи път в живота ми опитах шкембе чорба в една механа в Арбанаси около два месеца преди. Не я харесвах. Тя нито изглеждаше, нито мирисваше добре, да не говоря за вкус. Мъже ми е руснак и той дори не знаеше от какво се прави тая чорба. Сега вече знае ))Когато видях твои снимки на чорба, която изглежда толкова апетитно, реших да й дам още един шанс )
    (Извинявай за възможни правописни грешки - все още съм в процеса на изучаване на български)

    ОтговорИзтриване
  37. Еха, Вики, за човек, говорещ български като НЕроден език, се справяш направо фантастично!
    Дай и още един шанс, тя си е класика в БГ.

    ОтговорИзтриване