сряда, 19 декември 2012 г.
Тате готви!
Съвсем наскоро ( преди 4-5 години) си дадох сметка, че голяма част от нещата, които опитвам като храна и напитки, всъщност ми звучат добре като думи и може би това е една от причините да ги пробвам без никакви резерви: кейк, шоколад, суфле,паста, торта....красиви думи за вкусна храна. Горе-долу по същото време и по същата причина, започнаха и първите ми опити с далеч не толкова "красиви" храни и вече освободила съзнанието си от думата, с изненада открих, че аз много харесвам шкембе, джолан, имамбаялдъ и куп други подобни неща...
Откакто мама си отиде, баща ми ни гостува през ден, през два, понякога за цяла седмица. Когато бях малка той готвеше рядко, винаги по една "Кулинарна книга за мъже" и всичките му ястия бяха с лук, праз или чесън;) Сега като че ли част от мама се пренесе в него и започна да експериментира в кухнята и почти да не излиза от нея.
Прави най-вкусната шкембе-чорба, която някога съм яла и днес реших да я снимам и да ви я покажа:
Продукти:
* 1 кг изчистено телешко шкембе;
* 4-5 с.л. масло;
* 3 с.л. брашно;
* 1 с.л. червен пипер;
* 1 ч.л. черен пипер;
* 1 л прясно мляко;
* 40 мл оцет;
сол на вкус за подправяне.
Приготвяне:
Добре почистеното шкембе( много важна стъпка) заливаме с вода и варим около 3-4 часа. Изваждаме месото и го нарязваме на тънички лентички. Друг съд поставяме на котлона и в него слагаме маслото. След като се разтопи, добавяме брашното и бързо след това прясното мляко. Подправяме с червения пипер и прибавяме прецеденият бульон от шкембето. След като кипне, добавяме и самото шкембе. Сервира се, както всички знаем, със счукан чесън, размесен с вода и сол и лют пипер.
Етикети:
парченца от живота,
рецепти
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Марти, чудесна шкембе чорба е направил баща ти!И мъж ми така я приготвя, само дето и оцет има в чесновото нещо...:)Тази чорба и още някои неща са негови "привилегии"
ОтговорИзтриванеСнимките ти са чудесни!
Мъх, така ме сгря отвътре като видях канчето с чорбата все едно току що съм я излапала! Пренесе ме на едно друго място - спокойно, чисто, истинско. Благодаря! Усмивки.
ОтговорИзтриванеМарта, в момента бих излапала една топла, с много чесън и люто шкембе чораба. Когато съм настинала това е най-доброто лекарство :(! Поздрави на тати, снимките са много вкусни :)
ОтговорИзтриванеМарта, аз такова няма да хапна, ако ще да ме гръмнат!!! Обаче снимките ти са супер! А тази лъжица от кой век я имаш? Много ми хареса публикацията ти!!! Поздрави и весели празници /ако не се засечем да тогава/!
ОтговорИзтриванеЧудесна чорбица е направил татко ти Мъхче.Точно както я обичам. Бих хапнала с удоволствие една чорбица с много чесън,много оцет и много много люто.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празници!
Мъхче, с удоволствие ще похапна една купичка от това апетно изглеждащо шкембе! Браво на тати, да ти е жив и здрав и все такива вкусни гозби да приготвя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕдна паничка гореща, подлютена шкембе чорба ще ми дойде много добре! И с чесън, разбира се!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав татко ти, тъкмо ще те отменя от време на време в кухнята!
Поздрави и на двама ви!
Мъхче, чудесно е шкембето!
ОтговорИзтриванеА цветът и снимките са прекрасни!
Така е, животът не е само кейк и суфле...
Прегръдка, хубаво настроение и специални
поздрави на тати!
Какво по подходящо ,сгряващо и вкусно от една чорбица в тези снежни дни!
ОтговорИзтриванеМарте ,в къщи много обичаме шкембе чорба,а тази на баща ти има изключителна притегателна сила! :)
Представила си я с чудесни снимки!
Поздрави и на двамата и хубаво предколедно настроение!
Мъхче,да ти е жив и здрав таткото! Много хубава шкембе чорба е направил. И аз обичам тези тези храни с не толкоз благозвучни имена! :) Снимките ти са страхотни!!! Весели празници от мен!
ОтговорИзтриванеМъхче, много топла публикация! Красотата на снимките е много по-дълбока от самата визия. Моят баща също готви рядко, но когато им отида на гости винаги познавам кой е бил в кухнята. Така, че ти вярвам, че това е "най-вкусното шкембе" :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного я обичам и съм сигурна, че тази е много вкусна, нали мъжки ръце са я правили. Нито баща ми, нито съпругът припарват в кухнята, а понякога така ми се иска да ме отмени някой и да ме поглези... Прегръдки мила и специални поздрави на майстора! :)
ОтговорИзтриванеВкусно шкембе-браво на майстора.И аз бях изпращала същото книжка на свекър ми ,когато беше на гурбет по Либия.В къщи само аз и мъжът ми го хапваме,а децата нито веднъж не пожелаха да го опитат.Марте,аз го варя за час в херметическата тенджера.
ОтговорИзтриванеХубав ден и прегръдки!
Мъхче, да имах една такава чорбица сабале, за да се освестя.....чудна е!Браво на баща ти, много я обичам и аз, и я правя по същия начин.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Никога не съм яла шкембе чорба, но ако разкараме шкембето, бих опитала :)))
ОтговорИзтриванеИначе поздравления за всички мъже, които не се срамуват да се навъртат около печката :)
Жив и здрав да е баща ти ,Мъхче ! Че какво по-хубаво от шкембе чорба :)...това е и едно от ястията които ме спасяват от носталгията :) ! Снимките са много топли и нашенски , а чорбицата изглежда супер вкусна !
ОтговорИзтриванеХубав четвъртък ! С прегръдка и специален поздрав за майстора :) !
Допреди няколко години не знаех какво е това и въобще не ме кефеше идеят, докато не ме накараха да опитам от такова според мнението на вуйна ми "първокласно", ами така си беше! И това на снимките ти, Марте, е от класа :Р усеща се !
ОтговорИзтриванеУ дома няма кой да го прави, но това е нещото, което си поръчвам на сняг и пред запален огън :Р
Сърдечни поздрави...брех, трябва да взема да науча нещо от онова глюк-цюрюк или както и да е :)))))
Леле, Мъх, колко обичам хубаво шкембе! От години не съм яла. Звучи ми невъзможно аз да си приготвя, цялата тая работа с месото не ми харесва. Трябва да си намеря някой или някъде да пробвам. Ако някой има идеи за заведение с хубаво шкембе, да казва
ОтговорИзтриванеМарта,добре,че ни напомни за една от най-характерните ни рецепти в българската кухня,наред с шопската салата.Поздравления за майтора на тази вкусна чорба, а на тебе за снимките и напомнянето!Спорни предколедни приготовления!
ОтговорИзтриванемай всички сме понамръзнали и зажадняли за шкембе-чорба:)!Чудесна е, Мъхче!Още по-чудесно е, че приготвена от татко ти!Поздрави на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеОтличен готвач е станал татко ти, Марта, щом веднага ми се прииска да грабна купата и първата лъжица, за да се насладя на така обичаната шкембе чорба. С много пипер! :))
ОтговорИзтриванеЯвно е имал човекът скрит талант, който е трябвало по-отрано да развие! По думите ти личи, че е бил обичан много, а сега още повече! Да ти е жив и здрав и още много да ви радва и готви, така вкусно!
Комплименти и аплодисменти за майстора, а на тебе силна прегръдка, мила!
Мъхче, искам една купичка и за мен, точно така поднесена, искам!!!!!!!!!!!!! Изглежда толкова вкусно! Поздравявам татко ти за кулинарният талант, а теб за невероятните снимки!
ОтговорИзтриванеЖив и здрав да е баща ти Мъхче!!!!
ОтговорИзтриванеМного години още шкембенце да ти прави,невероятно изглежда и със сигурност е най вкусното!
Дано днес първи е влезнал богат и добър човек в къщата ти за да има цяла година берекет в нея!
Прегръдки!
Aз да си призная, не обичам шкембе :) Поздравления за татко ти, Марта :) мъжете се справят перфектно в кухнята, когато искат!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен!
Поздравления за Chef-баща, страхотно ястие! Топъл, емоционален и красив пост! :-)
ОтговорИзтриванеМъхче, на този ден пожелавам на теб и цялото семейство здраве и благоденствие през 2013! :)
Вълшебни празници!
Поздравления за майстора,чак ми замириса на шкембе,страхотно изглежда,Марта!
ОтговорИзтриванеМоят баща също последните години доста готви.
Само оцета не прочетох кога се слага.
Прегръдка от мен!
Ами слага се там, дето съм го пропуснала, накрая при чесъна;)
ИзтриванеАма ти си знаеше и без друго, нали?;)
Сега ги разбирам децата в училище като изпускат някоя друга важна подробност;)
Хубави празници, Роси!
Мъхче, снимките са убиец! Прияде ми се, а аз шкембе чорба не близвам. Поздравления за татко ти!
ОтговорИзтриванеТопла и спокойна нощ!
Хи хи и аз като теб май често си избирам храните според името им :) Изглежда добре, но немога да ям шкембе и незнам дали някога ще мога, но аз съм тежък случай :))
ОтговорИзтриванеНо от публикацията ти струи много нежност, обич и домашен уют ... винаги ме караш да се усмихвам и да се чувствам като у дома си!
Прегръдка сладка Марта и целувки на джудженцата ти!
О-о, Мъхче! Много хубав пост - и на мен ми стана едно такова мило и уютно(-: А за чорбата само мога да го поздравя - наистина така с млекце става най-вкусна!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат уикенд от мен!
Майсторска чорба е станала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви за прекрасните думи!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че чорбата, снимките или нещо друго ви е харесало. И аз ви харесвам;)!
Весели празници!
И аз с изненада открих, че харесвам шкембе-чорба.
ОтговорИзтриванеТатко ти е направил страхотна чорба, Марте!
А ти си направила страхотни снимки :)
Прегръдки! Весели празници!
Поздравления за баща ти и за кулинарните му подвизи! Още повече, че те е вкарал в редиците на хаесващите шкембе-чорба ;–) Аз още не съм от тях, но пък снимките ти са много красиви :) Весели празници!
ОтговорИзтриванеЕее, баща ти е майстор на чорбата, Мъхче!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда, като да си взема лъжицата и да се настаня тук :)
Весели Коледни празници пожелавам на теб!
Марта, прекрасна бащина чорбица, а снимките ти са превъзходни! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЗа първи път в живота ми опитах шкембе чорба в една механа в Арбанаси около два месеца преди. Не я харесвах. Тя нито изглеждаше, нито мирисваше добре, да не говоря за вкус. Мъже ми е руснак и той дори не знаеше от какво се прави тая чорба. Сега вече знае ))Когато видях твои снимки на чорба, която изглежда толкова апетитно, реших да й дам още един шанс )
ОтговорИзтриване(Извинявай за възможни правописни грешки - все още съм в процеса на изучаване на български)
Еха, Вики, за човек, говорещ български като НЕроден език, се справяш направо фантастично!
ОтговорИзтриванеДай и още един шанс, тя си е класика в БГ.