вторник, 31 юли 2012 г.

Мента фрапе и твърде солено море;)

Е, завърнахме се! Малко се колебая дали да помрънкам или да се направя, че не се е случвало, но тогава трябва изобщо да забравя, че съм почивала, а така ще ми е трудно да дочакам следващата отпуска през зимата. Затова ще мрънкам:) Животът с неговото чувство за хумор, отново ме завари неподготвена: Морето за нас се оказа доста соленичко, чак леко ми се сгажда. За трети път се опитваме да заведем малката Гъбка на море и за трети път сценарият е драматичен.




Прекрасни първи три дни: Хубаво време, прекрасна вода, къща на плажа, вкусна храна, свежа компания- всички са щастливи и доволни. На четвъртият ден- температура, кисело настроение, после още по-висока температура-още по-кисело настроение. На третият ден от болестта-температурни рекорди- не бях стигала до плажа, а ни деляха само някакви си 20 метра.



Ура!!!-сутрин без температура-но... нов шок- обриви и оттоци по лицето- кисело...кисело....алергия към слънцето и топлината....
Хайде пак доктори, аптеки, вътре на хладно и сенчесто.
Последен ден- време е да си ходим;) Стига сме почивали;)




Това беше моята и тази на половинът програмата. Понеже вече всичко е наред и малката прекрасна Гъбка е отново прекрасна, да споделя и хубавата част за всички останали, които бяха с нас:
Чудесни вечери на плажа с факли и музика, превъзходни морски ястия, от които не успях да снимам нито едно, гребане с лодка, лупинги с джет ( с помощта на любезния домакин), инциденти с медузи и морски таралежи, все приключения, които изпуснах. Големите деца обаче са очаровани;)))


Снимки почти не правих, а и малкото които успях, са в радиус 20 метра от къщата ни, просто не мръднах оттам,освен за аптека и доктор;( Нищо, догодина пак ще опитаме;)
Аман от ентусиазъм;)))

И за да не съм само негативна, ви предлагам една много освежаваща следобедна напитка, която научих там. Ментата действа страшно освежително и разхлаждащо, а кафето ви държи будни, така че вместо да си подремнете на плажа, сте в кондиция за следващият повик: " Мамммоооо...", като в същото време леекинко сте разпуснали напрежението и се надъхвате, че нещата няма да все така гадни ;))) Голяма реклама направих на тази напитка, ей;)




Продукти:

* 2 кафени лъжички нес кафе;
* 50 мл мента ( за онези, които не обичат алкохолната такава, може да използват безалкохолна);
* 3 кубчета лед;
* 1 к.л. захар ( по желания)
* 100 мл прясно мляко.




Приготвяне:

Смесвате всички продукти без ментата и млякото в блендер, шейкър или по друг скоростен метод, докато получите пухкава, кремообразна смес. накрая добавяте пропуснатите две съставки, леко разбърквате и се наслаждавате;)
На всички онези от вас, които все още не са почивали, желая много весела почивка. На мен и останалите- спокойни работни дни!;)





57 коментара:

  1. Мъхче, така е с деца на море :)
    Важното е, че всичко е наред!
    А и тази освежаваща напитка е прекрасна!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      редно е да е през веднъж;) Не може всеки път;) Аз кога ще почивам;))))?
      Благодаря ти и ти желая хубави дни до края на седмицата!

      Изтриване
  2. Добре дошла :) Сега всичко е наред, нали?
    Прекрасни снимки отново!
    Хубав и спокоен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерке, наред е!
      Благодаря!
      И на теб хубави дни желая!

      Изтриване
  3. Eх,Мъхче, този филм и аз съм го играла неведнъж, че дори понякога с 3-мата домашни любимци едновремнно повръщаши....Ама пък си направила страхотни снимки..Не знам каква ти е професията, но май можеш да изкараш допълнително за семки и бонбонки и от фотография!
    Все пак лятото продължава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, всички го играем, но с антракти. Нашият филм обаче още няма пауза;))))
      Оф, недей така, че ще се засрамя;) Работя с електронни таблици и други скучни нещя;)Благодаря ти за високата оцека, но не смятам, че я заслужавам;)
      И да, лятото продължава. Ще помисля как да го оправдая;))

      Изтриване
  4. Е, Мъхче, стига де! Какви препятствия само... Радвам се, че Гъбката е добре вече! Много ми е сладка на снимката, ама голяма симпатяга е да знаеш, ей така ми се иска да я нацелувам:):):) Мъхче, местенцето е прекрасно, снимките също! Красиви неща и моменти си уловила! Напитката ще се пробва, прилича на фрапе, но с мента, доста обещаващо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, аз затова я сложих тази снимка, защото тя наистина много се радва във водата;) Благодаря ти и поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Добре завърнали се ,Мъхче ! С приключения или не снимките и разказите ти са винаги разкошни :) !
    Въпреки всичко Гъбето е много щастливо на снимката :) ! Желая ти спокойни работни дни и прохладни софийски вечери :)) !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, благодаря ти!
      Особено сега е много щастлива;)
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  6. Марти, страхотни снимки си направила!Пренесе ме на мястото на което си била.Обичам детайлите, те придават атмосфера...
    Благодаря и за напитката! Ще пробвам непременно!
    А се радвам, че сте се оправили бързо, е за теб не е било така, де, ...познат сценарий от преди години!
    Пак се върнах да радгледам снимките- чудесни са!Съжалявам, че няма ястия, понякога така се случва, но пък имаш идеи, които да показваш...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,
      и аз съжалявам, че няма ястия, защото наистина си заслужаваха снимките и то точно в онази среда, но това е положението.Сметките често ми излизат криви;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ми, ха наздраве, Мъхче и ДОБРЕ дошла! Случват се понякога такива изненади и по един гаден закон, все на почивка се случват. Но за щастие се помни само доброто :). Много красиво е било около теб и дано ти се е отразило зареждащо, напук на всичко неприятно. Ментовото фрапе ще го пробвам веднага, в първия почивен ден. Добър тонус ще ми даде на работното място, но да не шокирам колегите :). На теб хубава седмица и пълен релакс! Целувки за малката Гъбка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,
      благодаря ти! Красотата наоколо наистина ми се отрази добре;) И да, не шокирай колегите, никога не се знае дали няма скрит лимон между тях;)
      Гъбката ще я целуна непременно!

      Изтриване
  8. С деца съм нямала проблеми ,но тази година за сефте мен ме нападнаха едни пъпки -дали от слънцето или от водата,но не беше никак приятно-хем не сърбяха ,хем като игли ме бодяха... Важното е ,че сте си изкарали чудесно общо взето.А снимките са уникални!
    Хубав ден,Марта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе,
      незнам, незнам, дано се случват по-рядко такива неща;)И на малки, и големи!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Мартичка,съжалявам за малката сладурка и за грижите около нея,но това е просто неизбежно!И нашата госпожица не я подмина летния вирус,както винаги и все така тежко,но добре поне,че не беше по време на почивка.
    Хубави снимки,свежи и не чак толкова емоции,какво да се прави,това е живота!
    Прегръдки и хубаво днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вие като местни, не сте ли имунизирани за тия гадости? (Или бъркам за местонахождението ви?)

      Благодаря ти и много прегръдки и за вас;)

      Изтриване
  10. Марте, добре дошла и се радвам, че малката Гъбка вече е добре! Наистина сте имали много перипетии... Спомням си първата година, в която направих слънчева алергия - кошмар ... затова вече сме на септемврийско море :) Снимките са НЕВЕРОЯТНИ! Направо не ми се мисли ако беше успяла да стигнеш до плажа :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габчо, искам да ходя и през юни и през септември, но на сегашната ми работа е невъзможно. Все някой ден ще ми се получи;) Сега ще чакаме късни морски снимки от теб;)
      Благодаря ти! прегръдки и за теб!

      Изтриване
  11. Охх милите ми ... така е май винаги ... с деца на море ... И ние сме се в приключение, но и това ще мине! Ние си подритваме тук един стомашен вирус, за да не ни доскучае или пък сакън ... да не си починем :))
    Обаче снимките ти са трепа, настроението, което лъха от тях също, добре, че сте били на 20 метра от плажа, та поне си видяла морето ... Дето се вика:))
    Прегръдки и много целувки и се радвам, че онова сладкото малко човече, вече е добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, нали ти предложих да си се съберем да си мрънкаме, може да ни хареса даже да ни е гадно;)))
      О, иначе, добре че бяха само 20 метра, та не ми липсваше почти нищо, освен спокойствието;)
      Много и на теб и малките бухтички;)Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Ех, Мъхче, поне си имала три дни спокойни:) Още малко и Гъбка ще е голяма и само здрава! Иначе снимките и напитката се перфектни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Траянче? И аз така се успокоявам- три дни, но запомнящи се;) Жалко , че не успях да ги увековеча, ма още не знаех, че после трудно ще се срещнем с апарата;)Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Познато,т.е.позната драма с морските боледувания, но пък се радвам на новото - прекрасни снимки и напитка!
    Всичко е добре, когато свършва добре!Прегъдка, Марте!
    P.S. Като гледам гъбка как се радва на вълните...ех, малки деца...сладурка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дивотийо;)
      Благодаря ти! Голяма СИНЯ прегръдка и за теб!
      А малката се кефи страшно много на морето, чак ми е жал, че я лишихме по-рано от него;)

      Изтриване
  14. Мъхче, добре дошла! Важно е да се оправи детенцето и да останат хубавите спомени! Прекрасна седмица! Снимките са изключително красиви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, добре заварила! Детенце се оправи и замина на нова почивка. мама остана тук да работи;)
      Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  15. Здравей Мъхче,страхотни снимки! Искам да споделя с теб една новина. Номинирах те за награда Liebster blog award! За да разбереш за какво става въпрос може да погледнеш тук http://blog.dodimarkov.com/2012/07/blog-post_4988.html Публикацията с твоята номинация може да видиш тук http://ciknoto.blogspot.com/2012/07/liebster-blog-award.html Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ваня!
      Поласкана съм от честта, прочетох за какво иде реч и благодаря сърдечно за наградата!
      На този етап обаче ще се въздържа, защото вече съм участвала в подобна игра, а и в самия блог казвам доста неща за себе си.
      Още веднъж- благодаря ти!

      Изтриване
  16. Ех, Мъхче, малкатаще изживее настинките след няколко години:) Но дори само в хотелската стая си успяла са се разтовариш и релаксираш (надявам се:). Благодаря за морското настроение!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, чакам го аз този момент, чакам;)
      Иначе добре че бяхме в къща, а не хотел, защото щях да подивея в една стая;)
      Благодаря ти и аз;)

      Изтриване
  17. Оле, горкото дете и вие покрай него,но това е!Марта,играли сме го този филм,но на почивка е два пъти по-неприятно!Няма значение,все пак си успяла да направиш невероятни морски снимки!Радвайте се,че вече сте здрави!Живи и здрави, до следващата отпуска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, то в почивката е проблема, не в друго. Радвам се, как да не се, след миналогодишните трегедии....
      До следващата;) Благодаря и на теб хубави почивни дни!

      Изтриване
  18. Горкото мъниче:(, какво е трябвало да преживеете и вие покрай него и то точно когато сте на почивка!
    Но щом е минало...ще се забрави и да мрънкаш и да не мрънкаш.
    Напитката е трепач, сигурна съм, както бях и сигурна че ще ни донесеш чудесни снимки!

    А сега поемай дълбоко въздух!
    Почивката свърши Марта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Гоголина? И да мрънкам и да не мрънкам, мина;)))))
      Благодаря за думите ти!
      И сега поемам и нагазвам в ежедневните ....;)))
      Не ми го напомняй, моля те;))))

      Изтриване
  19. Хареса ми - "Почивката свърши Марта!"
    Прекрасни снимки! Поздравления / Сигурно се повтарям/ - Очарована съм!
    Много свежо звучи написаното. Ти си силна жена.
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, и на мен ми хареса, Боряна!
      И много ти благодаря!
      Усмивки и на теб!

      Изтриване
  20. Много жалко, че мъничката Гъбка е боледувала :(
    Снимките, макар и в близост до къщата, носят истинско морско настроение!
    Харесва ми напитката.
    Спокойни работни дни, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЛи, благодаря ти!
      Дано са спокойни, макар днес да започна доста ударно;)))
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Тони, благодаря!
    Значи за ментата се разбрахме, наздраве от мен;)
    Това е в Геракина, геракини или Йеракини, така и не разбрах как точно се казва;)
    Ако искаш мога да ти дам повече инфо;)

    ОтговорИзтриване
  22. Мъхче, добре завърнала се. Четейки ми домъчня за малката Гъбка. Дано следващата морска почивка ви донесе само приятни емоции и спомени.
    Записах си рецептата. Ще я изпробвам задължително.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке,
      ще чакам с интерес следващата морска почивка;)
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  23. Welcome back, Мъхче! Дано Гъбка се е оправила вече.. големи неволи, напълно те разбирам. Преди няколко години и аз преживях ужаса с бебе на море в чужбина, 40 градуса температура, рев и всички "екстри" покрай тези обстоятелства; наложи се дори да прекъснем почивката по средата.. какво да се прави, уви, случва се на всеки! Кураж и хайде това да е за последно- Гъбката расте, няма вечно вируси разни да я тормозят я! :)
    А фрапенцето ти е много original, не съм пила такова досега, ама ще си забъркам вкъщи тия дни, интересно какво ли е съчетанието..
    Целувки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, оправи се още там, но не починахме;)
      Така е, с деца на море!
      Пробвай фрапенцето, аз подходих скептично, но и до днес в горещите следобеди пия само това;)
      Целувки и за теб!

      Изтриване
  24. Ох мъхче, много неприятно, разбирам те напълно и аз съм минала оттам преди години. Но пък гъбката ще порасне и ще започне да боледува все по рядко! А снимките ти са уникални, не мога да им се нагледам, такива цветове! Кога ли и аз ще се науча да снимам така :))

    Хубав уикенд ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, благодаря ти!
      Всички сме били там, но не е приятно да се връщаш. Все си мислех, че може и да ме подмине този път;)
      Недей така, хората правят жестоки снимки, аз само си щракам все още;)
      Хубава неделя на теб!

      Изтриване
    2. Наистина много ми харесаха снимките, аз и толкова не мога ;-) Поздрави

      Изтриване
  25. Красиви са снимките, Марта, много задобряваш, много! :)
    Този филм, в по-кошмарен вариант гледах, когато щерката беше на 2,5 години. Морето ми излезе толкова солено, че след близо 10 години, още не съм се престрашила да припаря до него. Отскоро имам още едно извинение да не помислям за подобен кошмар.
    Бързо да се възстанови малката принцеса, а за останалите пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева,
      аз имам два много лощ опити с продължение по болници и единия път операция, ама не се давам лесно;) Все пак нали на децата им харесва там, как да не ги заведа;)
      Надявам се и ти да намериш своята причина да подишаш йодни пари;)
      Благодаря ти за пожеланията и ти желая чудна нова и прохладна седмица!

      Изтриване
  26. Голяма реклама на напитката и голяма реклама на професията майка :-) Като ти чета понякога историите с деца, тръпки ме побиват... хванеш ли се веднъж на хорото, край няма... Успяла си все пак да откраднеш време да направиш едни хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, нали?;)
      Много съм добра, ако бях рекламна агенция, веднага щях да се назнача на работа;)))
      Хорото е ясно, но по-често е весело, понякога обаче не е така, но това е положението!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  27. Мартааа, невероятни снимки, голяма красота!
    Съжалявам за малката:(
    Целувам теб и всички дечица по главиците*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Добре сме вече, прегръдки и за теб;)
      Децата си го отнесоха по главиците току що;)

      Изтриване
  28. Мъх, много хубави снимки, създават усещане за хубаво лято и ваканционно настроение,... въпреки всичко!:) Хубави дни у дома!

    ОтговорИзтриване
  29. Съботно най-после си направих това мента-фрапе. Усещането е страхотно! Ментова свежест, отпускане от алкохола и... страхотен мързел :) Не мога да се вдигна от мързел. Ще изчакам още малко, да дам време на кафето да ме съживи и се заемам с работа. Мъхче, благодаря, че сподели този летен еликсир. Уникален е!

    ОтговорИзтриване
  30. Карай, здраве да е! Догодина пак:)
    Иначе снимките са както винаги - ПРЕКРАСНИ!
    Направо се пренесох там:*

    ОтговорИзтриване