петък, 28 октомври 2011 г.

Октомврийско езеро

Както споделих в предишната публикация, краят на изминалата седмица за мен дойде в "Езерото"- малък хотел, близо до София, където със спътника ми решихме да отидем и да отпуснем за ден.


Разпределихме децата по роднини, че никой не ги желае накуп ( не разбирам защо:-)))) и потеглихме. Бях се настроила за много есен, много разходки, много сън и много други хубавини:-) Е, всичко останало се получи според очакванията ми, без есента, която по тези географски ширини очевидно закъсняваше. Дърветата все още бяха в зелената си премяна, само тук-таме се мяркаше някоя оранжево-жълта точка в пейзажа.



Хотелът се намира във вилната зона на Костенец . Избрахме него, тъй като е на 40мин. от София, а ние определено трябваше да се върнем и да съберем децата от роднините навреме и всъщност никак не сгрешихме. Очакванията ни не бяха големи и изненадата се оказа приятна- уютен, ненатрапчив интериор, главно в дърво и камък, любезен персонал, бързо и адекватно обслужване, топла минерална вода и красива природа наоколо- идеално за краткотрайна почивка;-).


Наблегнахме главно на разходките, като по грешка изпитахме няколко неподходящи маршрута, докато уцелим "нашата пътека", но беше свежо и приятно.


Кухнята не блестеше със страхотни предложения, но беше добра. На 5 минути от хотела се намира прочутия Костенски водопад, макар аз вече посещавайки го за втори път, да не го намирам за внушителен. Не може да се сравнява с Райското пръскало, нито с Крушунските водопади, но все пак е хубаво да се види.



Обиколката наоколо ми даде възможност да събера нови мъхчета за дома си от "модели", които досега нямах;)



Сгради наоколо няма кой знае колко, но навремето очевидно тук са почивали хора, съдейки по останалите соц. балнеохотели и бунгала.


Сега се опитват да популяризират минералните си извори, но все още не много активно. Факт е, че курортът е подходящ за деца и със сигурност ще повторим тази разходка, но цялото семейство;-)

След закуската на сутринта потеглихме обратно към дома, но решихме да минем покрай Боровец, заради по-живописния път и заради идеята да изпием по едно кафе там. Е, за трети път от година се опитвам да отида дотам и за трети път ни посреща гъста борова мъгла;-)








Кафето оставихме за следващият опит, едно бързо кръгче около "Ястребец" и отново в колата. Тук специално за Ева направих няколко мъгливи снимки, защото доколкото разбрах много обича да снима такива;)


Днес рецепта няма да има, тъй като подозирам,че няма да изчетете докрай написаното;) Затова споделям с вас част от природата и ви пожелавам хубави почивни дни. Аз отново излизам от града за денонощие, отново в подножието на Рила, но този път за купон:)

26 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче, снимките ти са много красиви и някак призрачни и застинали, като в приказка....
    За кой ли път се жалвам, но Гугъл експолъра не ми разпознава профила при коментарите, дори в моя блог.Затова пиша като анонимен, но ти нямаш такава опция, та влизах през Гугъл Хром, за да на пиша нещо. Това е и причината да не пиша коментари.Така е от лятото и вече силно ме изнервя това положение, но....интересното е, че ако коментарите са на външно прозорче, като при Диани и Дани, тогава ме разпознава-дяволска работа!
    Както и да е!
    направили сте си хубаво бягство от дома, желая още много такива!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Мъхче,представям си ви,хванати за ръце,как се разхождате по влажните пътеки,спокойно и разпускащо!Много ми хареса поста ти!Повече не пиши така,че ако имало и рецепта... едва ли не досаждаш на някой.
    Който харесва начина ти на писане,прекрасните ти снимки и разпуска при теб,ще те чете докрай и ще се забавлява и обогатява!
    А снимките наистина са много красиви!Четях и гледах и на всяка следваща си казвах-това ми е любимата снимка,не това,не...ох всичките:)
    Успя да ме разходиш рано сутринта на едно вълшебно и романтично местенце!
    Прегръщам те и ти пожелавам да имате още много усамотени,романтични изживявания!
    Давай децата насам-всичките:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен блог,прекрасни снимки-изобщо всичко е много красиво тук.Хубава разходка сте си направили-всеки има нужда от такава,даже се замислям за тези дни...
    А децата -и аз може да ги погледам с удоволствие-моите вече пораснаха и имам нужда от малки дечица,с които да играя.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Eхее, чудесна разходка и прекрасни есенни снимки! Много благодаря за информацията, защото и ние издирваме по-близки местенца покрай София, а това, из което ни разходи, много ни хареса, Мъхче.
    И едно въпросче - мъгливите снимки сигурно ги правите с камера с ръчни настройки или може да се постигне и с обикновена? При моята, която е от втория вид, блърване се получава в супер макро, но тъй като фокусирането е автоматично, съответно това, което искам да е на фокус, много трудно е :))
    Поздравления отново за снимките и чудесното разказче :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче, прекрасно място сподели с нас! Много ми беше приятно и интересно да се разходя с теб по тези пъстри и красиви пътечки! А относно писането - бих прочела двойно повече :) Така че сега си чакаме рецептата! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох ох Мъхче, каква прелест само, невероятно красиви снимки и ги приемам като дар всичките до една, много много благодаря!!! Аз ... искам и аз само ден без децата на почивка, минерален басейн и само с половинката ( а може и сама :)). Аааа и купон искам, но пак съм сополива и ме боли гърло, а твоите снимки са като елексир за душичката ми, чудниса !!! Браво Мъхче, справила си се много много добре :)
    Весел купон и пии едно и за мен :) Прегръдки и да знаеш много ме усмихна!

    ОтговорИзтриване
  8. Изчетох го докрай и исках още, Мъхче!
    Прекрасни снимки,чудесна разходка и много есенно усещане -благодаря ти за удоволствието.
    Поздрави, хубав купон и още снимки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,
    аз заради проблеми с публикациите, започнах непрестанно да си използвам гугъл хром и да ти кажа, не е лош браузър;-)
    Благодаря ти за пожеланията, пожелавам и на теб хубави есенни дни:)

    Кате,
    тази разходка наистина се получи по начина, който описваш- не бяхме правили подобно нещо от години, все има някой с нас и не можем да сме сами. А това за децата не го потретяй, защото наистина ще ти дам някой път и вероятно ще съжаляваш:-))))
    Прегръдки!
    Живе,
    и на теб пожелавам прекрасни разходки и слънчеви дни:) Но и ти като Катето пожелавайки децата, не знаеш какво можеш да си причиниш:-)

    Федорска,
    сега ще прозвуча много непрофесионално, но това е самата истина: прочетох два пъти въпроса ти, за да разбера какво ме питаш:-) Май апаратът ми не е зле, но не е и върха- опция за зум нямам, а в макро-режим снима доста трудно, просто не може да фокусира. Ползвам изцяло автоматични настройки, тъй като все не ми остава време да почета повече за услугите, които той ми предлага. Та мъгливите ги правя като портретни снимки и тогава фокусира добре. Ако в казаното дотук логиката издиша, да знаеш че тогава нещата се получават съвсем случайно:-)))) Твоите снимки много, много ми харесват. Досега е беше срам да те питам как снимаш това или онова, но следващият път ще те питам:-)
    Иначе, се радвам ако съм ти дала някаква полезна информация за почивка около София:-)

    Габи,
    благодаря ти:-)
    Сега започвам с рецептата:) Няма да ви ощетявам, я?;-)

    Ев,
    надявам се бързо да ти мине гърлоболът и хремата и скоро да забродиш с апарат в ръка по разни местенца- сама , с половинка или на купон:-)
    А довечера със сигурност ще пийна една сгряваща душата и тялото напитка за теб:-)

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъхче,
    прочетох го с интерес и ми навя много стари детски спомени!
    Имам една "страхотна " снимка на 3 годинки, плачеща пред водопада от страх :)
    А снимките ти са повече от чудесни!
    Благодаря!
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Мъхче, аз да те питам, ти не снимаш ли с ДСЛР и с различни обективи, в смисъл, че ако е така зума зависи от това дали обектива ти е варио или твърд (незнам как прозвуча това обеснение) :)) Та като гледам макро снимките ти със сигурност е огледално - рефлексен, това много съм се мъчила със сапунерка, не се получава гаранция!!!

    ОтговорИзтриване
  12. изчетох, че и докрай, ммм, страхотно ревю, ще имам предвид мястото
    мн стил горски мъх снимки, прекрасни са

    ОтговорИзтриване
  13. Мъхче, познавам местността, където сте били, защото ходим до същата местност, то хотелът не ми беше познат.:-))) Толкова хубава и романтична разходка сте си направили, трябва от време на време човек да се откъсва така и да се усамотява.:-)) Снимките са прекрасни, стилът ти на писане ми харесва много и не ми се иска да свършва написаното.:-)) Така че, продължавай в същия дух!
    Весело изкарване на купона!
    Прегръдка и пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, то и аз как си зададох въпроса... :)))
    Но си ме разбрала. Пробвах преди малко с избор на режим портрет, но не ми се получава като при теб блърването. При мен има подобен ефект при избор на режим супер макро. Ще пробвам пак на открито да снимам. Иначе този ефект аз знам как да го постигна с графични програми, но не е там работата - работата е, че ме мързи да обработвам снимки :)), та всяко нещо, което може да се постигне само с фотото, ми е много добре дошло.
    След няколко дни имам РД, ама моят и дума не ше и да чуе за нова фото, щото това съм си избрала миналата година, а той като ми предлагал огледално-рефлексен, аз не съм и щяла да го изслушам даже (то не, че не беше така, ама като държах на чистак-бърсак нова камера, а не втора ръка, така става :)))
    Мерси за инфото :)

    ОтговорИзтриване
  15. Забравих да се оплача, че вторият аргумент е, че не мога да изкарвам пари с фотото, третият е, че и без друго не мога да снимам :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,
    разсмя ме:-) Явно през 3-годишните ти очи, водопадът е изглеждал като в стихотворението на Вазов, написано на пътеката, водеща натам:

    "Сребрист, грамаден стълб, с рев бесен,
    в заврелий пеняст вир се втуря
    и заглушителната песен
    разтриса въздуха кат буря.
    Стоя и гледам с трепет таен
    и слушам адската му песен
    и тъна цял в този свят омаен
    от ярост, мощ и гръмот бесен."

    Малко пресилено, но кой знае, може тогава и така да е било:-)

    Ев,
    сега да ти кажа: за да ти отговоря, се наложи да прочета първо:-) Да, снимам с ДСЛР, което съм си купила с явно най-масовия обектив. Знам че има опция за различни обективи, но аз си имам един. Иначе благодаря за краткото, но полезно въвеждане в фото-терминологията, май е време да почета повече. (Направо ме е срам....ма все не остава време). Към края на този си пост, ако е удобно ще задам въпрос към теб и Федора, че вие май сте най-напред в тези технологии. Ще се радвам да ми отговориш;-)

    Щарена сол, Мони
    благодаря ви:-)))

    Федора,
    аз и от графични програми не разбирам, а и това ми се иска да понауча, но само доколкото да изрежа грозните джапанки от хубавия кадър например или да подсиля леко някакъв момент :-))Винаги ми се е искало снимките да са хубави като такива, без да се налага да съм магиосница в обработката:-)
    След по-малко от няколко (защото според моите разбирания няколко е точно 7:-)))и аз имам рожден ден, та спътникът ми оня ден подхвърли дали да не ми купел някакъв обектив за подарък, ма аз като не знам какво да си поръчам?!?!?!

    И на двете с Ева ще съм благодарна, ако ме посъветвате нещо, за да хвана момента, че след ден-два току виж размислил и съм пропуснала шанса на живота си:-))) От друга страна не искам да е нещо умопомрачително ценно, защото все пак съм лаик и е грехота да се хвърлям с главата надолу:-))

    ОтговорИзтриване
  17. МАЛЕЕЕ МЪХЧЕЕЕЕ...ГОЛЯМА КРАСОТА!
    Снимките ти са прекрасни и така майсторски си хванала есенният пейжаж ,че човек затаява дъх .
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Сега, моя съвет е непременно да си поискаш обектив след като сега предлага, щото и аз съм така ... веднага грабвам, дори да не е точното, само защото ... ще се разколебае :))))
    Мъхче сега на въпроса ти ... аз също получах апарата си с най масовия обектив, който е варио и е 18-55 мм. Сега аз имам само още един обектив който си подарих за РД и исках да е върд и да е 50 мм, защото прави много хубави портретни снимки, отваря блендата до 1.8 и с него правя и прилични макро снимки и на храната. Стария варио обектив ползвам само за пейзажи и т.н. Това ти е единия вариант, препоръчвам!
    Другия вариант е нещо като 18 -200 мм. това е варио обектив, но отваря блендата до 3.5 което за мен емалко!
    Трети вариант е макро обектив аз лично съм харесала нещо като 17-70 мм. те на различните фирми малко се различават, но той отваря блендата до 2.8
    А истината е, че сега искам един друг портретен обектив, но то си имам вече, така че ... само ще го спомена и горещо го препоръчвам ... 85/1.8 това бих си взела, ако знаех за него повече преди 8-9 месеца!
    Сега съвсем те обърках, но имаш седем дни да измислиш какво точно искаш да снимаш, но аз мисля, че ти трябва само един 85 мм. :)
    Това е само мое мнение, аз не забравяй се занимавам от скоро и се уча! Дано да съм ти в помощ!

    ОтговорИзтриване
  19. Еха, Мъхче, много хубава разходка сте си направили! Ние често минаваме край този хотел на път към Юндола и винаги ми е било любопитно да разгледам.

    ОтговорИзтриване
  20. Мъхче,слънчице,не ме познаваш!При мен всички деца стават различни!Днес моя племеник,който ена 15 и е 180см. цял ден готви,меси хляб и се забавлявахме с офроад с неговото АТВ.Аз съм една щуретина,която обожава деца!Даже имах идея за детска градина!
    Дай ми ги и после ще им се молиш да се приберат:))))
    П.С.Надявам се да не те обидя с нещо!Просто се шегувам(за последното:)

    ОтговорИзтриване
  21. Снимките и целия пост е страхотен!Така хубаво разпуснах и се пренесох мислено там!Много красиво!
    И рецепта щях да изчета без проблем,толкова е уютно и занимателно тук!

    Хубава неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасна разходка, чудесна природа, а тези мъхчета са толкова симпатични и релаксиращи! Благодаря ти Ева за усилието!

    ОтговорИзтриване
  23. Евче,
    благодаря ти от сърце! В помощ си ми и още как:-)
    Ели, мерси! Мини оттам за едно кафе, приятно е!
    Кате,
    как ще ме обидиш, бе човек?!?!
    Толкова енергия лъха от теб:-) С радост бих ти ги дала и пред всички забавления, които би им спретнала, може и наистина да не искат у нас при скучната си майка;-) А идеята за детска градина ако я беше реализирала, сега можех една клиентка на година и 8 да ти пратя;-)
    Хубава вечер и прегръдки!Страхотна си!

    Жани и на теб благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. мъхче снимките ти са невероятни,човек само може да мечтае да попадне там някъде .....
    такова спокойствие,уют,приказка
    всичко изглежда чудесно
    прегръдки от нас...

    ОтговорИзтриване
  25. Мъхче, когато имаш възможност, намини през блогчето ми, там те очаква една изненада.:-))) Очаквам те!
    Прегръдки и пожелания за хубана нова седмица!:-)

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотни снимки си направил!:)Браво!

    Последния път като бях на "Езерото" всъщност се поразочаровах малко,защото хигиената доста беше поспаднала.И това със закуска след 10ч сутринта....никъде не съм го виждала:))))

    Иначе природата и зоокъта бяха много хубави/надявам се го има все още/ ;)

    ОтговорИзтриване