Сладкото от бели череши е един от любимите ми спомени от детството...Нямаше как да не опитам:)
Октомврийските температури тази неделя, провалиха плановете ни. Бяхме решили са оберем черешата и да направим сладкото, но дъждът развали всичко. По тази причина се наложи понеделнишки да се занимавам с това, без наличието на пъргав мъж, който да се катери по дървото:) От друга страна приготвянето на сладко не е нещо, което съм правила досега и имах известни притеснения за крайния резултат. Всичко обаче мина идеално. Приготвях го по две рецепти, като в крайна сметка за по-удачна смятам втората ( при първата се приготвя захарен сироп, в който черешите престояват 4-5 часа и след това се вари до готовност). Ето и самата втора рецепта:
Необходими продукти:
1кг череши;
1 кг захар;
1 пакетче лимонена киселина;
200 мл вода
Приготвяне:
Черешите се измиват и се премахват костилките. След това в тенджера се слагат ред череши, ред захар и се оставят около час да преседят, за да могат черешите да пуснат сока си. Добавя се водата и съдът се поставя на умерен огън. Периодично се разбърква и се премахва образувалата се отгоре пяна. Вари се до почти пълна готовност (проверява се по метода на капка върху порцеланова паничка). Малко преди да се премахне от котлона, се добавя лимонената киселина и се разбърква. Налива се горещо в бурканчета, които се поставят с капачката надолу докато изстинат.
Това е един добър начин да подсигурим студените зимни дни с вкусно домашно сладко за закуска:)
И моето семейство прави такова сладко почти всяка година, на вкус е уникално!! :)
ОтговорИзтриванеИ се присъединявам към идеята за неповторимия вкус на това сладко. Обожавам този вид череши.
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки,
поздрави и слънчево лято, Диана
Mistery,
ОтговорИзтриванеДиана,
радвам се, че споделяме едно и също мнение за това сладко:)
Поздрави от мен!
I love cherries, yours look so nice too.
ОтговорИзтриванеОбожавам сладко от бели череши :) Наистина правиш много красиви снимки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ева:)
ОтговорИзтриванеИма доста хляб да изям, докато те стигна със снимките:-)