четвъртък, 18 май 2017 г.

Блокчета за пътешественици

Преди около три месеца, едно мое писане тук за Италия, се оказа някак съдбоносно. Припомняйки си всичко, което съм видяла от тях-италианците, някак спонтанно ми се поиска отново да ги посетим. И понеже винаги самият живот и природата са били за мен по-впечатлителната част от една страна, решихме да посетим прословутата Тоскана. След зимата така или иначе всички копнеехме за тучни зелени ливади, накъдрени от малки хълмчета, прашни пътища с кипариси и глътка свежест каквато Италия определено дава. Полетите до която и да е точка на Италия, в по-голямата част от годината, са на цената на междуградския автобус София-Чирпан. На място наехме микробус и нашата компания от застаряващи пубертети тръгна да се наслади на това приключение. Денят ни започваше рано и свършваше късно. На ден обикаляхме по 2 основни дестинации по предварително начертан план, като по пътя спирахме на всяко местенце, което имаше какво да предложи- от пасторална гледка, до чаша вино. Предвид сиестата и незнанието в кой момент къде ще се окажем, в буса винаги имахме лека храна и напитки, а аз като по-далновидна, носех от далечна София невероятни бисквитки, пълни с вкус и енергия и помагащи да добутаме до следващата точка в моментите на леко изтощение :)
Заедно с красотите, които видяхме, споделям и рецептата за тях. Ако тръгнете някъде на път, непременно си направете- ще ви ощастливят :)



Необходими продукти:

* 6 фурми;
* 5 сушени смокини;
* 70-80 гр орехи;
* 1 с.л. сушени боровинки;
* 1 яйце;
* 3 с.л. масло;
* 3 с.л. брашно от рожков;
* 150 гр. натрошен на трохи кекс или бисквити. Първият път ги правих с изостанал у дома кекс, а вторият път с бисквити без захар. Каквото и да изберете, всичко ще свърши работа. Важно е да можете да го смелите на трохи.



Приготвяне:

Орехите се смилат в блендер на ситни парченца ( не на брашно, но не и на едри късчета). Боровинките, фурмите и смокините също, като мелите до получаването на еднородна лепкава маса. В мига, в който се оформи една лепкава топка, която се концентрира около резачката, процесът се спира. Бисквитите (кексът) също се смилат на трохи. Събират се трите смеси, добавят се маслото, яйцето и рожковото брашно и се оформя компактна маса, лесна за формуване с ръце. Ако тестото е трошливо, се добавя още малко масло. Ако се разлива, малко орехи. Загрява се фурната на 180 градуса. Най-удобна за печене би била форма с размер 20х20см, но аз нямам такава, затова просто оформям с ръце квадрат с приблизително тази големина и дебелина между 0,5 и 1см ( не е безкрайно важно точно) и пека за 10тина минути или докато от фурната се разнесе ухание на сладкиш :) Изважда се, оставя се да почине 5 минути и с нож се нарязва на правоъгълничета или друга форма по желание. Тестото позволява и предварително оформяне, но за път блокчетата са най-удобни. Меки са, плътни на вкус и сочни. Нещо като здравословни брауни барчета, ако съществува подобно понятие;) Просто идеални! Сега се насладете на пейзажите с едно правоъгълниче в ръка:













































10 коментара:

  1. Пейзажите ти са божествени.
    Бисквитките също :)
    Неизвестното в случая е цената на билета София- Чирпан :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бисквитките са супер, но Тоскана... сърцето ми е там, завинаги :) набелязала съм няколко места за лятна селска почивка с много разходки, пък да видим кога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние спахме точно в такива и си представях точно лятна селска почивка там. Иначе мисля, че и Умбрия ще ми свърши работа :) някой ден...

      Изтриване
  3. Обожавам красиви места с природа, архитектура, харесвам такива десертчета, зареждащи и вкусни, много обичам и снимките и разказите ти, въпреки, че ни спестяваш част от тях!(мъмрене)!:) Природата на Тоскана някак оприличавам на Щирия и винените хълмове. Красота, голяма красота! Поздрави, Мъхче и се радвам, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  4. Мъхче,
    благодаря сърдечно за виртуалната разходка и чудесните гледки , които си запечатала с фотоапарата.Не съм посещавала Италия, но всичко е приказно красиво.А блокчетата са чудесни именно за такива разходки и екскурзии.Правя подобни с много сушени плодове , ядки и малко кълнове.Чудесни и много, много вкусни.
    Поздрави и приятна седмична почивка !

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна си ме спечелила и с рецепти, и със разкази в картинки, но този път ми падна шапката, Марте. :) Тоскана е истинска приказка, а ти си щастливка, че си я видяла в най-прелестните ѝ цветове! Невероятни снимки и ракурси! Отивам да ги врътна още веднъж, че поне в сънищата си да съм там. :)
    Прегръдки за теб, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам такива гледки, Марте!
    Прекрасно е. Радвам се, че сте имали възможност да посетите Тоскана. Аз засега си мечтая за там :)

    ОтговорИзтриване
  7. Марте, бисквитките мога и да пропусна, дет се вика - прекалено здравословни са за моя развратен кулинарен вкус:)), но ако може следващия път някъде в багажа да ме сместиш...дотогава ще мечтая...за тези прекрасни гледки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване