На мен зимата си ми беше чудесна, но за повечето хора, тази година тя прекали. Факт е, че беше истинска, но чак пък дълга, не бих я нарекла. Както и да е. Идеята беше, че пролетта дойде някак на бегом. Веднага след последния сняг, слънцето се облещи и в града всичко вече цъфти. Тук при нас, не точно, но бавно и полека новият живот се заражда. Сутрините са със скреж, а вечерите позволяват питие на двора. И аз като времето, не знам още какво съм. И ястието ми днес- също. Има малко есен, малко зима край камината и малко пролет. Но пък наистина е вкусно и като ви се види подходящо за някой сезон, опитайте го обезателно.
Полента тарт със спанак или по нашенски- запечен качамак със спанак.
Продукти:
* 125 гр. царевично брашно;
* 400 мл бульон или вода;
* 100 мл прясно мляко;
* 1 с.л. масло;
* 125 гр. моцарела ( или една опаковка);
* 25 гр. сушени домати;
* 25 гр. ядки по желание ( аз използвах микс);
* 2 малка глава лук;
* 2 скилидки чесън;
* 150 гр. пресен спанак;
* сол, черен пипер, по желание и други добавки за гарниране.
Приготвяне:
Бульонът( водата) се поставя на котлона, заедно с 1 ч.л. сол да заври. През това време, в малко мазнина, се задушава едната глава лук, нарязана на ситно, а когато омекне, към него се добавя и едната скилидка чесън. След около минута се махат от котлона. Към заврялата вече вода се добавят прясното мляко и царевичното брашно и се бърка енергично, за да не се образуват бучки. Когато се сгъсти, към него се добавят задушените лук и чесън и маслото и се разбърква отново. Сместта се разстила в подходящ съд за печене, върху хартия за печене и се поставя във фурната на 200 градуса за около 30 минути или докато краищата се запекат. През това време в дълбок съд на котлона, се поставят втората главичка нарязан лук и отново чесъна, след като лукът поомекне. Минутка по-късно се добавя измитият спанак и се похлупва да се задуши. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. Сушените домати, заедно с ядките и малко зехтин, се поставят в блендер и се смилат до получаването на каша. Върху запечения блат се поставя първо сместа от домати, после се нареждат кръгчета моцарела и най-отгоре за разстила спанакът. Запича за още 10-15 минути на около 150 градуса или докато моцарелата се разтопи. Желателно е да се изчака леко преди разрязването, тъй като в противен случай, формата му не е така добра и естетична:)
Запеченият качамак със спанак много ми допадна Марте 😃
ОтговорИзтриванеТакъв зеленичък, никак не ми звучи зимно, направо е грейнал като пролетна ливада 😘, макар че качамака си е точно за зимата 😉, с удоволствие бих си го яла и сега!
Пролетен поздрав с усмивка 😃
Много ми се искаше да беше вмъкнала малко снежец, от едно място или от няколко, че аз дирите ти тази зима не хванах:) толкова партини направи, че има защо зимата да не ти стигне на теб:). Полентата и ние я уважаваме, даже правих и един твой вариант преди време. Изглежда много вкусно! Пожелавам ти и Пролетта и лятото и есента така да не ти стигнат:). Поздрави, Мъхче!
ОтговорИзтриванеМарте,
ОтговорИзтриванеи аз като теб съм почитател на зимата и полентата / мамалигата / е ястие точно за по - студено време.Но през пролетта и аз я гарнирам със зеленина, даже и различни зелени подправки / розмарин, мащерка, риган , босилек /.Става чудна.Твоята изглежда прекрасно.
Поздрави !
Така де,друго си е пресната зеления в менюто....
ОтговорИзтриванеКачамак със спанак би ми се харесал, но зимата...леле колко ми омръзна не е истина, имах чувство, че продължи поне две години и че никога няма да свърши, даже още се стряскам, че ще се завърне, а този вятър...не спера, дори когато има слънце...
ОтговорИзтриване