неделя, 29 януари 2017 г.

Само с две лъжички мед :)

Човек и добре да живее, рано или късно трябва да опита здравословен десерт. Не защото е задължително да изпадаме в паника от поетите калории или наличието на 0,0001 мг натриев глутамат, а просто за да опитаме. И ако ни хареса, да си доставяме това удоволствие наравно с другите. Смятам, че най-важно за едно ядене, е отношението ни към него ( както и към всичко в този живот). И ако смятаме, че нещо ни вреди, то задължително ще ни навреди. Както и ако с всяка хапка, достигаме до едно, по-различно ниво на задоволство, няма как да е лошо. Просто няма как. Разбира се, всичко в умерени количества.
От около година, у дома се появи субект, които не консумира сладко. И аз започнах да приготвям все по-малко сладости, за да не дразня, нали? :) Обаче взе да ми омръзва да гледам как този субект пече ябълки в несвяст като пенсионер. Днес отидохме на лек пазар и една рекламна табелка си свърши добре работата: СУПЕР СЛАДЪК АНАНАС ОТ КОСТА РИКА! Ами, добре! Да го направим!
Впечатленията ми от здравословния десерт са, че е много приятен, много плодов и много лек. Чията ( за първи път опитвам), подобно на авокадото, няма никакъв вкус, но има консистенция, също като него и съчетана с нещо с добър вкус, наистина може да направи чудеса. Трите слоя си пасват идеално. Тийнейджърката също одобри-излапа за миг. Дребната каза: Ау, гадост! Но бихте ли вярвали на човек, който напоследък намира за гадно всичко, освен салата и хляб? Да не говорим, че е в графата "силно казано готвене".



Продукти:

* Половин ананас;
* 2 банана;
* 400 мл кокосово мляко;
* 4 с.л. чия;
* 2-3 ч.л. какако;
* 1 авокадо;
* 1 ч.л. лимонов сок;
* канела по желание;
* 2-3 ч.л. мед.



Приготвяне:

Слагаме единия банан и ананаса във фризера за 15-тина минути. Кокосовото мляко изсипваме в купа и към него добавяме 1 ч.л. мед и разбъркваме доре. Ако ще слагаме канела, сега е моментът. Ако не ни е достатъчно сладко, добавяме още лъжичка мед. Към тях прибаваме чията, разбъркваме и оставяме настрани. На трето място обелваме авокадото, към него добавяме втория банан и какаото. Разбиваме добре до получаваме на кремообразна маса. Изваждаме от фризера ананасъа и банана и ги смиламе на пюре. Добавяме лимоновия сок, за да не потъмняват. В чашки разпределяме най-отдолу от плодовото пюре, последвано от авокадовия "шоколад" и завършваме отгоре с кокосовата чия. Оставаме за още малко време в хлаилника и хапваме.

Навън зимата продължава да си е все така зима- кога хубава, кога не толкова приятна. Всъщност високо горе е почти винаги приятна. Аз отивам там след броени дни :)

7 коментара:

  1. Чуден десерт е станал, Марта! Моят малкият бе полудял по едно време по чията, но му мина меракът:) Поздрави на планината:)

    ОтговорИзтриване
  2. Грабна мислите ми с красивия десерт,а сърцето ми отнесе с планинската къщичка....

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен десерт, Марте! Ще се научите всички да ядете здравословни десерти, покрай тийнейджърката. А на нея - браво, че обръща внимние на храните с които се храни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички обръщаме внимание на храната, но не се вманачаваме :) вредно е

      Изтриване
  4. Разкошотия! Харесвам чията, накисната в мляко и подсладена, а като се обогати с ей такива плодови екстри си е направо бижу. Колкото за здравословното хранене, отдавна смятам, че е въпрос на гледна точка. Аз съм на принципа, от всичко, но в мярка. Бялата картинка много ми хареса. Весела ваканция, Мъхче и да покажеш снежеца после!!!

    ОтговорИзтриване
  5. мнооого съблазнително,макар и здравословно :))
    с удоволствие ще опитам!
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  6. Марте,
    чудесен, много красив и изкушаващ десерт.Непременно ще го изпробвам, великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване