сряда, 9 ноември 2016 г.

Качамак на хапки

Когато в началото на тази година, бяхме на ски ваканция в Доломитите, спряхме малко преди крайната точка, в едно малко село в подножието на планината да хапнем. Аз съм човек, който винаги опитва местната кухня и никога няма да ме видите пред порция скара, просто ей така. Та във въпросното селце, хората масово наблягаха на тамошната полента. Поръчах си нещо, кото никой не можа да ми обясни точно какво е, но както обикновено се случва, хората с джоланите и пържолите, взеха да ми ровят в чинията, за да опитат. Тогава за първи път ядох, да кажем качамак, извън традиционните български представи за това ястие. Няколко пъти приготвях и у дома, като разчупвах рецептата, добавяйки разни неща към нея и винаги се получаваше перфетно. Да не гоорим, че се приготвя за нула време.
На тазгодишния традиционен купон, по случай рождения ми ден, реших да предложа и на гостите, пък да видим колко от тях ще разберат с какво ги гощавам. Менюто за купона включва винаги само напитки и хапки и никога не повтарям рецепта. Винаги провеждам тестове върху гостите и ставам все по-добра :) Ще взема да се ориентирам към кетъринга, ако не измисля нещо друго :) Никой не разбра от какво са хапките, но си ги изядоха всичките с удоволствие. Те по принцип всичко си изядоха, де. Снимах ги малко преди първите хуни да връхлетят, разбира се, на тъмно и без да подпра апарата, затова и снимките са некачествени. Но представа се добива, затова ще ги поместя.



Качамак на хапки

Продукти:

* 100 гр. царевично брашно;
* 200 гр. вода или бульон;
* 50 мл прясно мляко;
* 1 червена чушка, нарязанана ситно;
* 2 скилидки чесън, на ситно;
* 50 гр. масло
* няколко сушени домата (на вкус);
* 90 гр. крем сирене;
* сол, черен пипер, олио, магданоз.



Приготвяне:

Водата ( бульонът) се слага на котлона и към нея се добавя прясното мляко и се добавя малко сол. Когато заври, се изсипва царевичното брашно и се бърка енергично, за да не станат бучки. Бъркането продължава не повече от 5минути или дкато качамакът се сгъсти. Добавя се маслото, отново се разбърква и се оставя се на страна. През това време, в малко олио, се задушават чесънът с чушките. Подправят се със сол и чере пипер и се изсипват при качамакът. Разбъркват се добре. След това качамакът се разстила върху хартия или друга удобна повърхност, оформя се на блокче, високо около 1-1,5см. и се оставя нпълно да истине. През това време забъркваме плънката. За целта нарязваме сушените домати, объркваме ги с крем сирене и подправяме според предпочитанията си. Изстиналият качамак разрязваме на хапки, върху всяка една поставяме по малко от плънката и декорираме с магданоз.







9 коментара:

  1. Мъхче, снимките са чудесни, а предложението
    е страшно апетитно.
    И аз като теб експериментирам с гостите си :)
    Обикновено царевично брашно разбирам, че ползваш,
    а не оня царевичен грис за полента?
    Хубав ноември :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, колкото и да ме блазни видът на една сочна пържола със зачервени ръбчета, първо бих посегнала към твоите хапки, Марте. Страшни са!
    Много обичам качамак и май всичко, приготвено с него. Ако щеш вярвай, но подобна случка, в едно с недоумението на сътрапезниците си, имах и аз с една мамалига. :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз колкото и да обичам пържоли и джолани, не бих отказала една - две такива хапки, Марте!
    Имам си вкъщи останал половин пакет царевичен грис за полента и предполагам и мисля да използвам него за приготвянето на хапките ти.
    Усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле, изкуши ме! Обичам качамак по всякакви начини, от традиционен български, до разните му гурме версии. Определено хапките си ги бива, а за развитието ти в кетъринг областта мисля вече се изказах в инстаграм. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни хапки Мъхче, обичаме качамак и го разнообразявам и аз като теб по различен начин.А той е идеален за хапки и поднесен така е много вкусен.Не се съмнявам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Мартич, страхотна идея и презентация! Какво им е на снимките, прекрасни са си!?

    ОтговорИзтриване
  7. Когато сварите качамак и го оставите да изтива в отделен тиган с олио изпържете крехки късчета свинско месо + сол и чер пипер. С дъното на черпака натиснете отгоре качамак с и му направете гьолче от мазнината и за пържените мръвки. Поднесете с чаша айрян.Да Ви е сладко !


    ОтговорИзтриване
  8. Когато сварите качамак и го оставите да изтива в отделен тиган с олио изпържете крехки късчета свинско месо + сол и чер пипер. С дъното на черпака натиснете отгоре качамака и му направете гьолче от мазнината и запържените мръвки. Поднесете с чаша айрян. Да Ви е сладко !


    ОтговорИзтриване
  9. Чуднички, може с тях домашните да се престрашат да опитат качамак!

    ОтговорИзтриване