четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Пътешествие за приказки

Не съм от сложните хора- прости работи ме радват. Сервирането на вечерята от децата, щастливо тичащо джудже към мен в двора на училището, случайна среща с интересни хора, веселби с приятели и малки успехи всеки ден. Не обичам да служа на вещи, не трупам материални богатства, само емоционални. Взимам решения спонтанно и понасям последствията мъдро;) Домът е място, където винаги обичам да се връщам, но също толкова обичам и да бягам от него за кратки моменти. И когато ми се удаде възможност да отидем на кратка разходка със семейството, за да гостуваме на приятели в селото на Европа, записах още един момент, който си заслужава да бъде запечатан и запомнен.
Люксембург си е точно това- селото на Европа. Малък е, намира се на нищо разстояние от една камара красоти и човек всеки ден може да избира къде да изкара следващия- кеф ти Франция, кеф ти Германия, Белгия, Холандия, че защо не и Швейцария. Идеята не беше да се утрепем от път, а всичко да е равномерно разпределено, като по-голямото мърдане е свързано само с по-големи очаквания. Вечерите пък бяха посветени на вкусна храна и лежерни разговори в дома на нашите люксембургски домакини.
Понеже в основните белгийски градчета вече сме били, заложихме на Лю(ьо)вен. Градчето е студентско и казват през учебната година ученолюбивите хора са навсякъде- всеки четвърти жител на града е студент. Имат си канали, площадчета, катедрали, внушителни сгради, заведения, заведения или с две думи: белгийски чар:Следващата дестинация никога нямаше да я открия сама за посещение: Трир и Саарбург- ама не Саарбрюкен, а Саарбург.
За Трир имах само някакви спомени от училище, свързани с комунизма. В тази връзка очаквах да видя промишлен град, с някой друг завод, тип Кремиковци, а всъщност градът е много очарователен, с фантастична стара част, множество забележителности и разбира се, внушителната Порта Нигра. На място се оказа, че това е родното място на Карл Маркс- ето откъде ми били спомените;)


Саарбург- изключително чаровно малко градче, близо до Трир. През центъра му минава река, която в най- оживената градска част се превръща в голям водопад. Над него се издига крепост, до която водят малки и стръмни улички. Разбира се, от горе, гледката е възхитителна.


Дойде време за Франция. От многото туристически сайтове, които съм изгледала, една от целите ми тази страна беше Колмар. Оказа се, че не е непосилно и с добра организация в 11 часа сутринта вече пиехме кафе там:)Градчето е прекрасно, както и очаквахме но за съжаление, не само ние се бяхме сетили за него. Господин- туристът е навсякъде. Но посядайки в някое от многобройните заведения, изпивайки чаша ризлинг и хапвайки една салата с френски сирена, абсолютно всичко си идва на мястото.

Когато действието на виното отмина, напуснахме градчето, за да отскочим до царството на приказките- Риквир. Разбира се, че туристите знаят и за него, но възможността да се върнеш векове назад, а момичетата ни да си представят, че Снежанка ще излезе да ни поднесе ябълки от някъде, определено си струва. Да не говорим, че целият този район предлага фантастични вина и цялото градче е заобиколено от лозови масиви. Гледка-мечта!


И за да продължим на вълна вино, отскочихме и до Кобленц- мястото, където Рейн и Мозел се срещат. По Мозел има безкрайно много предложения за винен туризъм, но ние бяхме с деца-нямаше да е възпитателно да седим цял ден на някоя лодка и да поръчваме ли поръчваме;) Качихме се до крепостта Еренбрайтщайн, откъдето се открива гледка към града, а самата крепост беше доста интересна за децата, а за нас възрастните - по-скоро място, където очаквахме фюрера да излезе зад някой ъгъл и да се разпореди.Оставихме си време и за Люксембург. Посетихме един прекрасен замък-Вианден, който беше толкова интересен за децата, че не искаха да си тръгнат. Разгледахме и централната част на града, площадчетата и улиците.Та така, ако си падате по не много шумни и космополитни градове, всяко едно от тези места ще ви свърши чудесна работа за разходки, почивки, удоволствия и ще напълни душите ви с красота. Всяко място е прекрасно по своему.


12 коментара:

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. Толкова чар има в малките градчета.
  И ти си направила чудесни снимки, Мъхче!

  ОтговорИзтриване
 3. Напълни ми душата с красиви гледки!
  За мен беше удоволствие да се потопя в тези кокетни градчета!
  Благодаря ти, Марте!

  ОтговорИзтриване
 4. Марте,
  чудесна екскурзия в тези приказни градчета.Много , много красиво и много впечатляващо е всичко.Благодаря за чудесната виртуална наслада.Не съм посещавала никога точно тези места и ми беше интересно да прочета за тях.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 5. Обичам да пътувам с теб, Мъхче,
  имаш уникален талант да усещаш атмосферата и майсторски
  да я предаваш по един вълнуващ и красив начин - Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 6. Много красиви снимки, Марте и очарователни градчета!
  С удоволствие бих се загубила в някое от тях, и то за цяло лято. :))

  ОтговорИзтриване
 7. Напълни ми очите, Марте! Такива пътешествия обичам, дай ми на мен да обикалям:))) Мечти са ми голяма част от местата, приказно красиви, подредени и спокойни. Благодаря, че сподели! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Гледки-мечта...Така е ,Марте,добре си го написала и показала.Приказна красота!

  ОтговорИзтриване
 9. Ей, отдавна чакам да разкажеш....Приказка, наистина, възхитителни места!
  С усмивка
  м

  ОтговорИзтриване
 10. Очарователно малко бягство! Красота, спокойствие.. Бих обикаляла с часове... Благодаря ти, че сподели, Марте!

  ОтговорИзтриване
 11. Много хубава разходка. Аз си падам по всякакви градове - и шумни, и спокойни, само ме заведи някъде :)
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване