петък, 2 септември 2016 г.
Кексчета с пъдпъдчи яйца
Септември е. Обичам септември. Още е лято, но някак по-меко. Още не е есен, а сутрините са свежи. Още е навън, но вече е по-кратко. Още не е вътре, но вечерите са с жилетка. Вакацията е към края си, дългите почивки също. Но все още са тук. Време е за последни срещи на морския бряг, последни рошави сутрини с изгреви и последни тихи вечери със залези върху пясъка. А после, кой откъде е по институциите;) Но винаги ще има уикенди. И гората пак ще е пълна с хрупащи листа. Пак ще е уютно и приятно. Светът ще е оранжев. Също като залеза. А после и като изгрева. Това му е хубавото на живота: пъстър е:)
Ей тук и едни солени кексчета, удобни за всяко време на годината, на деня и повода:
Солени кексчета с пъдпъдъчи яйца
Продукти:
* 2 1/2 ч.чаши бяло брашно;
* 1 пак. бакпулвер;
* 1/2 ч.чаша натрошено сирене;
* 2 яйца;
* 10-12 пъдпъдъчи яйца, предварително сварени и обелени.
* 100 гр. настърган кашкавал ( или друго сирене)
* 3/4 ч.чаша олио;
* 1 1/2 ч.чаша кисело мляко;
* сол, черен пипер на вкус;
* копър на ситно (или чубрица);
Приготвяне:
В купа се смесват брашното и бакпулвера и се разбъркват. В друг съд се смесват сиренето и кашкавалът. В трета купа се разбиват яйцата с олиото. Към тях се добавя киселото мляко и се разбърква. накрая събираме всички смеси, добавяме копъра и овкусяваме с черен пипер и сол.В намазнени формички разпределяме равномерно половината смес, като пълним формичките малко над дъното. Във всяка формичка поставяме по едно предварително сварено пъдпъдъче яйце и отгоре доразпределяме сместа. Печем в предварително загрята до 200 С фурна за около 25 минути или докато отгоре се зачерви и проверяваме с клечка за готовност (при изваждането и трябва да остане суха).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
И аз обичам септември, Марте!
ОтговорИзтриванеСлънцето гали душата ти, вечер спиш по-човешки,
а сутрин се усукваш в завивката, защото ти става студено!
И интуицията не ти ли подсказа да качиш рецептата по-рано,
защото до вчера побутвах едни пъдпъдъчи яйца, купени вече незнайно защо :)
Хубав, цветен и галещ душата ти, септември!
Аз пък обичам есента, не само септември. Любима ми е тази есен...
ОтговорИзтриванеДани, все едно си описала мен + едно допълнение, че като се усуча в завивката, после има едно мрънкало дето се оплаква, че за него няма. :)
Прекрасни са тези мъфинчета, Марте! Завръщай се по - честичко тук.
Усмихнат септември.
След твоето лято, мисля че и няколко зими не биха могли да те уплашат:))) И аз харесвам септември и кексчетата ми харесаха. Поздрави, Мъхче!
ОтговорИзтриванеХей, бройте ме и мен за септемрийски фен:))
ОтговорИзтриванеМарте, много хубаво си го казала...и показала:)
Марте, ще ги направя на дъщеря ми за училищния обяд. Идеални са и много ефектни!:)
ОтговорИзтриванеЕх, че вкусотия, Марта! Непременно ще ги спретна!
ОтговорИзтриванеМарте,
ОтговорИзтриванесолените кексове стават много ароматни с копър или чубрица.Но обикновено използвам нарязано яйце, твоите са много по - красиви и ефектни с тези малки пъдпъдъчи яйца.Цветна и вдъхновяваща есен !
Поздрави !
За септември, с любов :) Кексчетата ти също като думите - обаятелни.
ОтговорИзтриване