понеделник, 8 август 2016 г.

"Спорадично"

За да не стъпвам по тънък лед, ще започна с това, че аз може би съм един от най-запалените фенове на идеята да изживеем живота си в България. Мисля, че човек тук има достатъчно възможности да си живее прилично, да не кажа много прилично. Мисля, че всеки, който има желание, намира и начин. Но когато става въпрос за морска почивка, няма сила , която да ме закара с деца на Черно море. Южната ни съседка предлага далеч-далеч повече и затова от близо 10 години предпочитаме нейните морски приключения. Едно единствено място в България за мен се конкурира с гръцките селца край морето и това е района на Шабла. Всичко останало вече, просто не си заслужава. След Амуляни, Тасос и Лефкада, тази година на ред беше Скопелос - остров, част от Спорадите и не далеч от България. Няма да преписвам туристическите брошури, но това наистина е най-зеленият гръцки остров, който съм посещавала в разгара на сезона. Има две основни населени места, останалото са пръснати по хълмовете скупчини от къщи и параклиси. Отседнахме в по-малкото от двете селища- Глоса, на което като второ по големина на острова, се полагат 3 малки таверни, 3-4 малки магазинчета и един бар.











Останалото е просто гледки, гледки и гледки. Няма къща, от която да не можеш да се любуваш на фантастичното море, залезите и пръснатитие малки безименни островчета.
















Обиколихме голяма част от плажовете. Някои са по-известни ( спомняте ли си филма "Мама Миа"?), други по-населени, а трети абсолютно диви. Но кристална вода имаше навсякъде.

















В селцето уличките са тесни, къщите стари, а хората спокойни.











Наблизо са другите два по-големи острови-Скиатос и Алонисос, за които обаче на нас не ни остана време да разгледаме.









Пътуването с ферибота трае 3часа и половина и е много приятно да седнеш на най-горната палуба, да наблюдаваш морето, вятърът да духа косите ти, а при повече късмет- да видиш и акробатичните номера на делфините в морето.



















10 коментара:

  1. Определено островът ме впечатли и да си призная гледах филма преди време точно заради Скопелос. Страхотни кадри, както от мястото, така и в детайли. Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  2. Марте, прекрасни гледки, снимки, изкарване...пренесох се направо и се насладих, и ние сме се запътили за Гърция през септември.
    Но колкото до написаното по-горе, позволи ми да вметна, няма да съм аз, ако подмина:)
    И аз като теб съм патриот и дай боже да изживея живота си ту, в Родината, досега не ми е и минавала през ума друга мисъл, колкото и странно за прозвучи това за някой. И не защото тук винаги ми е било, и е, лесно, спокойно или достатъчно...други са причините, но няма да се отклонявам.
    Исках да кажа и друго, с което пък не съм съгласна с теб - аз мисля, че не всеки, който има желание, живее прилично у нас, стига да иска. За съжаление не е достатъчно само да си умен, способен, работлив и т.н. Според мен е много, много сложно... Оглеждайки се виждам как хора, простовати, мързеливи и прочее си живеят добре, возят се в луксозни коли, а изявени учени, добри лекари, прекрасни учители, че и хора, от всички останали професии едвам свързват двата края...Понякога си мисля, че е въпрос на късмет, или бог знае на какво. Не отричам, че има хора, смятам, че и аз съм от тях, които съумяват, честно и с труд да постигнат някакъв приличен стандарт. Но е трудно, а стане ли дума за пенсионери, за болни, за инвалиди, самотни родители с едно, две, три деца...тогава...? Има различни съдби...Хора, които цял живот не съумяват да заведат децата си на море...
    Ех, къде се отплеснах...живота е такъв - пъстър, но никога не бива да забравяме онези, към които съдбата не е благосклонна.
    Малко ще поспоря и за нашето и гръцкото море:))
    Няма как да бъдат сравнявани нещата, по ред причини, но и чисто географски
    Плажната ивица на Гърция е приблизително 13 хил.км, а нашата едва 200-300 км.
    Това неминуемо води до по-препълнени плажове.
    Аз си го обичам повече нашето си моренце, съвсем по друг начин го усещам, не мога така да почувствам гръцките, затова задължително изкарваме голямата отпуска на нашето, а в Гърция ходим за по 4-5 дни.
    Прегръщам те и да знаеш, че нищо лошо не влагам в коментара:)), само изказах мнение, пък дори и непоискано:))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз нали си живуркам близо до морето,по принцип изобщо не планирам морски почивки,плицикаме се на Карадере,но пък обичам да идвам при теб да погледам прекрасни кадри,благодаря за което,Марте!Снимката с очилата твоя ли е-направо е знаменита!С пожелание за още стоплящи сърцето мигове на морския бряг!

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма красота! Дано всеки може да отиде и да види! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей това е - на някои им се пече яйце на г....., а Марта на Скопелос отъркаляла своето! :)))
    Прекрасна ваканция сте изкарали, Марте! Уловила си в кадри много от емоциите и прелестите на гръцкото лято! Страхотни снимки, завладяващи и провокиращи всеки да мечтае и планира тур в оная посока! Направо се разкапвам от кеф да ги гледам, чудесия! Ще се консултирам с теб за подробности, когато се засилим натам догодина.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Марти, винаги се радвам на разходките ти и хубавите снимки, които споделяш. И на мен любимо място ми е около Шабла и се надявам да остане такова- диво и очарователно, почти пусто. А то е такова, защото е неуютно за хората търсещи лукс, яки заведения, шумни дискотеки....Липсва ми само колорита на къщите и уличките в нашите села по черноморието. Всичко е сиво, няма цветя и зелени градинки, водата е скъпа и хората поливат оскъдно само малкото зеленчуци, които отглеждат...Много сиви взеха да стават думите ми, а снимките ти и настроението, което ми донесоха са чудесни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно място, Мъхче, едно от местата и в моя списък за Гърция...
    А снимките ти са впечатляващи - умееш да уловиш момента, атмосферата и настроението -
    Благодаря за удоволствието, поздрави и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване