петък, 15 юли 2016 г.

Пълнени патладжани с леща и тахан

Лято, не лято, аз лично огладнявам целогодишно на равни интервали от време. Със салата все още не успявам да се нахраня, освен ако в нея няма 200 грама месо и малко хляб отстрани. Отделно, стопанисвам двама пубертети, чието основно занимание лятно време, е "ровене в хладилник". Така че , вариантът да не готвя, просто не съществува у дома. Единственото, което правя за себе си в тази насока е, че готвя набързо по-лека храна и веднага след като сложа нещото, задължително във фурната, отивам навън да се разхладя, пък то да си се готви.
В тази връзка, едни пълнени патладжани с леща, не изискват много седене в кухнята, а храната си е питателна, вкусна и разнообразява от традиционните летни ястия.



Продукти:

* 2 патладжана;
* 1 ч.чаша леща;
* 1 зелен лук;
* 2 скилидки чесън;
* 2 супени лъжици тахан;
* сок от половин лимон;
* сол, черен пипер, олио
* 1 ч.л. куркума, риган, кимион, кориандър;
* кисело мляко;
* магданоз.



Приготвяне:

Загряваме фурната до 100 градуса. Разрязваме патладжаните на половинки и ги поставяме в тава, покрита с хартия за печене във фурната за около 25-30 минути. С помощта на лъжица, изгребваме вътрешността на патладжана, като оставяме около 1 см от краищата му. През това време слагаме лещата да се свари, а когато е готова, я отцеждаме.
Загряваме мазнина в тиган, добавяме ситно нарязания лук, а когато поомекне и ситно нарязания чесън. Задушаваме за 2-3 минути, след това добавяме нарязаната на ситно вътрешна част от печения патладжан, подправяме със сол, черен пипер и се разбърква за около 5 минути.
Добавяме подправките и се готви за една минута, после и нарязания на ситно магданоз и се оставя настрана от огъня. Добавяме лещата, тахана и лимоновия сок, разбърква се и ако е необходимо, се доувкусява със сол и черен пипер.
Плънката се налага в кухите половинки от патладжан, предварително овкусени със сол и се пекат около 15 мин, при 180 градуса С. Поръсват се със зехтин и се сервират с кисело мляко (у нас и в млякото добавяме тахан) и по желание домат или пресни зеленийки.



8 коментара:

  1. Изглеждат страхотно, Марта, и никога не би ми хрумнало да ги напълня така:)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно съчетание, с което много ме провокираш, Марта! Ще пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм! Като ти се готви да идвам у вас да ям. ;)
    Последната снимка е..... без коментар!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош! Не ми е хрумвало да напълня патладжаните с леща, но изглеждат много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Марте,
    много интересно съчетание на патладжани с леща.Никога не ми е хрумвала подобна комбинация.Марте, човек може да издържи само със салати и плодове известно време.Но няма ли ги кълновете от житни и бобови и ядките, прясната зеленина от диви растения при суровият режим организма чувства голяма слабост.Ако режимът не е напълно суров тогава трябва да се ползват зърнени храни, риба, млечни продукти от сурово мляко и тогава също се получава пълноценно хранене.Не за тежките болести обаче.Затова много хора изключвайки доста храни като хляб, млечни, месо и риба си навличат понякога вреди вместо ползи.За лятото леката и вкусна простичка храна е чудесен избор.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм, много ми харесва това съчетание! Правила съм салата, с двете и знам колко е вкусно, ще опитам и този вариант, падаме си по патладжанени вариации. Поздрави, Марти!

    ОтговорИзтриване
  7. Патладжана с леща - чудна храна за стомаха, а морето, застинало в кристално пръскало - наслада за очите! Поздрави, Марта! Вълшебно лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Марте, и аз съм така с целогодишното готвене, и също не бих могла да се нахраня със салата, дори само на едно хранене:)
    Интересно предложение, макар лещата да не е много любима на стомаха ми.
    Гледката обаче е чудесна, и аз се наслаждавам на подобна, хотела в който сме на почивка е на брега на морето и е голяма наслада.
    Само дето на 10 етаж, северно изложение си духа и това ми коства страхотна хрема, пфу...

    ОтговорИзтриване