събота, 23 април 2016 г.

Не е далеч от София, ела и ти :)

Подобно на повечето софиянци, разглеждам Витоша като заден двор, в който винаги мога да отида, дори след работа за кратка разходка. Пак подобно на тях, не съм го правила от сигурно 15 години, изключая два-три случая, които по-добре да не броя, защото да се качиш до "Златните мостове" или "Дендрариума" с кола и леко да мръднеш насам-натам, не е кой знае каква разходка. Витоша е много повече и има толкова чудесни места, колкото и на другите ни планини. Факт е, че от горе-долу толкова години, непрекъснато гледам малки деца, а те все още не са толкова ентусиазирани от планината, особено след миналогодишните природни стихии, които ни засипваха една след друга в Пирин. Вероятно разглеждат Витоша по същия начин като повечето софиянци, защото когато преди седмица им предложихме да дойдат с нас горе, след оня поглед, казващ:"Вие луди ли сте?", бяха готови да гледат цял ден малката си сестра, само да не им го причиним. В последствие семейството се разпръсна в Клубове по интереси, но ние, възрастните членове, изкарахме цял ден, обхождайки планината, с още по-възрастни мои роднини, които не виждам често, но много скъпи, поради факта, че са единствената ми силна и жива връзка с любимите ми хора на небето.
Маршрутът беше хижа Бай Кръстьо-заслон Кикиш- хижа Камен дел- връх Камен дел- м.Комините, х,Бай Кръстьо- общо 10-11км със съвсем малка денивелация, т.е. перфектна разходка. Според темпото на групата, може да се измине за 4-5 часа или един работен ден, като в нашия случай :)



За всички, които са пропуснали тези хубави места, ще кажа само, че от връх Камен дел се открива фантастична гледка към София, околните села и Черни връх.







Със заслон Кикиш ме свързва един спомен от времето, когато още не ходех на училище. Бяхме горе с баща ми и неговите приятели, готвеха боб и очакваха туристите, които ще дойдат да си починат и да се подкрепят. Много сръчно се извъртях от спалното помещение и паднах по глава в столовата. Последствията не са безкрайно приятни- ПСС, Пирогов и аз- с глава увита, като партизанин, но е спомен. Заслонът дълги години просто се рушеше, а сега някакви младежи се опитват да го върнат към живот и когато отидохме там, цялата картинка се появи отново пред мен.






В хижа Камен дел предлагат невероятни супи, вегетарианска шкембе-чорба от кладница и скара, разбира се. Отново млади момчета и момичета са хората, които стопанисват хижата и я облагородяват. Направо се виждам там някоя вечер, особено в едната стая, където наровете са направени от естествени клони:)







По пътят към Комините, гледката към София не се скрива нито за миг. Минава се и покрай рекичка, а ако си падате по скалното катерене- тук е мястото:)











При хубаво време, каквото уцелихме ние, удоволствието е много голямо. Съвсем скоро всичко там ще е много зелено, а поляните по платото ще са обсипани с цветя.





23 коментара:

  1. Mарте, много обичам Витоша :) истинска планина наистина в двора... ние ходим доста често по нашите склонове, ще трябва изглежда да навестим и вашата страна :)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова е хубаво, толкова спокойно и зареждащо в планината, че и аз като теб, Марте бленувам за живот горе. :)
    А пък на Витоша съм се качвала толкова отдавна, че не помня къде точно съм била. И все се каня, все подхващам милото за там, и все нещо ни проваля плановете. Много ме е яд! Снимките са ти вълшебни! Другия път да подлъжеш гъбките уж да ти помагат да берете нещо и ги качвай! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, то няма значение коя е планината. Важно е да я виждаме от близо, особено ако ни е под носа

      Изтриване
  3. Прекраснен е този сезон просто! Много зареждащи снимчици!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И още по- прекрасно ще става, а зареждащо е винаги :)

      Изтриване
  4. През Комините ми е любимо. Голямо спокойствие и много малко хора минават от там заради пътеката. А като се качих горе на Орлово гнездо гледката е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си напред с материала, Лучия. Вземи ме по някоя непозната пътечка:)

      Изтриване
  5. Срам и резил, и аз отдавна не съм се катерила....Но благодаря за любезната покана да споделя разходката! Гуш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Резил, я? :) поне селата под Витоша редовно посещаваме, нали ?

      Изтриване
  6. Не съм била там ... не зная и дали някога ще отида ... но днес с удоволствие се разходих чрез твоите красиви снимки Мъхче ;)
    Честит ден на цветята мила ... все пак второто ти име е цветно нали? За мен и мъхът е вид цвете ;)
    Снимката с хижата е като в приказките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там не знам, но хълмовете край вас атакувай всеки възможен момент с кошница за пикник или без.

      Изтриване
  7. Благодаря ти за приятната разходка, Марте! Пренесе ме на красиво място с още по - красива гледка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Габчо. Връщам жеста от твоите красоти

      Изтриване
  8. Толкова много красота на едно място, Марта! Наистина невероятно, красиво, наше си! Пренесох се там, макар и за кратко, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Марте, и аз като твоя милост се кане почти всяка събота и неделя да отида там,но все не се случва.Нооо ,сега така ме зареби,че в най-скоро време ще се кача.Поздрави1

    ОтговорИзтриване
  10. Ааа, Мъхче, стойте си по къщЯта, не идвайте на Витоша, или поне не често....да не става калабълък! Ние понеже сме там всяка седмица поне по веднъж, всеки път си мислим как 1 % софианци ако дойдат и ще се получи голЕма навалица! Добре, че не идват! А и ние знаем такива пътеки, дето няма и помен от човешки крак...
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти па си много лакома? Всичко за вас, а? То и аз всяка седмица ходя по местните пътечки, ма искам и у вашия двор. Да ме поканиш. И gps координати на едни левурди щеше да даваш- лоша си и стисната :)

      Изтриване
  11. Марте, на тези минзухари обра ли и ми тичинките или изпусна златния шафран..., можеше и пари да изкараш след тази разходка :)
    Чудна работа е това природата в планината, но хич не съм от тези разхождащите се, мързел голям съм за разлика от теб.
    Снимките както винаги са очарователни!
    Поздрави, сладур!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз писах тук, защо си ми изтрила коментара?:)))! Та да знаеш, че тази песничка и ние я знаем и си я пеем всеки път щом тръгнем на Витоша:)))Ама много са ти хубави снимките и цветно едно такова и пролетно и красиво! Мерси за удоволствието! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Марте, успокои ме, че не съм само аз така...последно съм ходила на Витоша и аз преди 15 години...Не че и преди това много често, и както ти описваш - обикновено се качвахме с кола или с лифта до Алеко, омахвахме някое кебапче - и надолу...
    Знам ли, дори не ми идва на акъл да ида, то верно, че и време не остава, ама човек ако иска - ще намери. Не си падам по планините, ама защо пък да не накарам милото да се разходим някой ден, ама ще изчакам да е по топло. Да си кажа, даже и не знам сега с какъв превоз да стигна, работят ли лифтовете, то и екипировка нямам за разходка, с токчета май не става:)))
    Прегръдка, много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване