понеделник, 11 април 2016 г.

Пролетна шарлота с манго

Винаги съм искала да се бях родила през пролетта. В краен случай, исках децата ми да са родени през пролетта. Или поне Половинът ми да е пролетен. Исках да правя следобедни градински партита сред цъфнали лалета и ухание на люляци, а пролетният ветрец да носи дъжд от черешови цветове. Исках, ама няма. Всички у дома сме зимни, а от пролетните и летните ми мечти, могат да се възползват само приятели и роднини, имали късмета да се появят на света в подходящото време :) Една такава дружка всяка година ме моли да и направя торта за рождения ден. И до тази, не успявах да удовлетворя нейната молба, щото също като мравките, на пролет и аз имам много работа. Сега обаче Половинът замина служебно в подходящото време да се отдам на самотни кухненски занимания и тортата е налице. Рожденичката твърди, че е очарователна. Понеже нейното семейство е фен на мангото, направих я с него, но плодът може да бъде всеки друг, който обичате.



Продукти:

за блата:

* 2 яйца;
* 60 гр. брашно;
* 1 пакет бишкоти (от по-тъничките);
* 60 гр. захар.

за муса:

* 200 мл крем сирене;
* 200 мл хубаво плодово кисело мляко с манго ( може да е и праскова, а може и просто да се удвои крем сиренето, но тогава трябва да се увеличи захарта, според вкуса);
- 400 мл сметана (около 30%);
- 500 мл компот от манго или 4 узрели плода;
- 100 мл сок от компот от манго;
- 4 ч.л. желатин;
- 3-4 с.л. пудра захар.

за желето:
- 250 мл компот от манго или два плода;
- 1 ч.л. желатин;
- 1-2 с.л. захар;
- 50-100 мл сироп от компот от манго.



Приготвяне:

Загряваме фурната на 180градуса. Намазваме тортена форма (22 см) с масло. Разбиваме яйцата със захарта, докато станат пухкави. Добавяме брашното, разбъркваме и изсипваме във формата. Печем около 10-12 минути. Изваждаме и оставяме да изстине- първо за 5 минутки във формата, а после на решетка. Поставяме блата в чиния, а отстрани пристягаме с ринг за торта. Напояваме го със сиропа от компота, а отстрани по формата подреждаме бишкотите.
За муса, най- напред взимаме половината плод, независимо дали пресен или от консерва, нарязваме го на малки парченца и оставяме настрана. Разбиваме крем сиренето с плодовото мляко. Отделно разбиваме сметаната с пудрата захар. Желатинът накисваме в малко вода за 5 минути, а след това поставяме на водна баня до пълното му разтваряне. Добавяме го към сиропа от компота. Ако използваме зрели плодове, ще трябва да сварим част от тях в захарен сироп. Събираме сока с крем сиренето, разбъркваме, добавяме и нарязаните парченца плод, а накрая прибавяме и разбитата сметана и внимателно разбъркваме всичко, за да не спадне. изсипваме муса върху блата, като внимаваме да не съборим бишкотите;) Оставяме в хладилник за 2 часа.
През това време приготвяме желето: От останалото манго приготвяме желе, като го пасираме. Може да оставим едно парче за декорация. Желатинът разтваряме в малко вода да набъбне, а после загряваме на водна баня до пълното му разтваряне. Добавяме захарта и сиропа от компота и хубаво разбъркваме. Получената смес прекарваме през сито, за да остраним влакната. Заливаме тортата с половината пюре, а след още половин час изливаме и останалата част. Оставяме я в хладилник за три-четири часа. изваждаме, махаме ринга внимателно и декорираме по желание. Моята е с цветове от череши и листа от маточина, но може да се добави бита сметана, ментови листа или парченца мангов плод.


28 коментара:

  1. Марте, следващият път, живот и здраве, ще празнувам
    рожден ден във вашата градинка :)
    Манго и аз обичам и с удоволствие ще си
    я направя.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Марте, аз съм есенна птичка, но ако тогава те обземе вдъхновението ще се радвам и аз на торта:). Чудесна е, вярвам и много вкусна, харесвам плодовите торти и манго обичам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то на есен пак е много хубаво. Една дюлева торта сред златния листопад, а?

      Изтриване
  3. Красиво, пролетно и свежо - тортата е пролетна приказка!
    Разкош от аромат, вкус и впечатляващи снимки!
    Комплименти за теб, Мъхче и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам и аз - и слънчева торта, и слънчева Марта! :)
    Прегръдки, мила Мартичка! Страхотно е всичко, голям си майстор. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ах какъв манго-разкош :) Да е жива и здрава рожденицата Марте!
    Събирай всички дружки в градинката с ухаещи люляци и лалета под дъжда от черешови цветове мила ... парти става и без повод ;) ... сърце да е широко :)
    Точно това ми липсва от родния дом ... и носталгично ти завидях за градинката ... толкова много ми липсва моята :(
    Тортата ти е един пролетен разкош да знаеш ... с тези черешови цветове! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Парти става винаги, но друго си е да си рожденик :)

      Изтриване
  6. Потвърждавам думите на рожденичката: ОЧАРОВАНА СЪМ И АЗ!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна торта се е получила, Марта! Как няма да е доволна рожденичката, догодина ще иска пак:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя не знам, но и други се обадиха:)

      Изтриване
  8. С приятелка като теб как няма да е очарована, Марте! Тортата е очарователна!
    Прегръдки и усмихнат пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Марте,
    страхотно и много, много красиво предложение за един впечатляващ рожден ден.Много красиви снимки както винаги.Блатът е лесен за приготвяне, а кремът и украсата са страхотни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатът се приготвя за минутки, а плодовият крем винаги е свеж и лек.

      Изтриване
  10. Мъхче.. днес не съм на себе си от мъка по шарлотата, която щях да приготвям за моя син, заради тъпия, гаден бг желатин!!
    В крайна сметка десерт ще има, но не и шарлотата, която обещах.. :(
    Твоята обаче изглежда приказно, вълшебно и много вкусно, без съмнение! Много красива, като едно малко слънце!
    Да е жива и здрава рожденичката!
    А ти издай тайната и кажи какъв желатин ползваш ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, жалко за проваленото обещание.... В БГ няма голям избор от марки желатин, затова винаги ползвам другаря Йоткер. Уцелила съм за себе си пропорцията за мус, сос и желе и знсм, че ще стане. С български рискувах веднъж- стана твърд като бетон. Не ми се пробва, особено за празници. Ако е за домашнс употреба, айде, ама да прецакам повода, не искам. Поздрави на твоя рожденик!

      Изтриване
  11. Жестока....скоро имам имен ден, само да напомня....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не напомняй, кани ме в Бистрата и ще дода с торта :)))

      Изтриване
  12. Ами ха де,и аз това казвам как и тримата у дома сме зимни рожденици и нямаме щастието ни за свежа,лятна торта,ни за градинско парти и примерно рокля с гол гръб :)) .
    Но....това да са ни грижите,а твоята шарлота е изгряла като слънце,толкова свежа и приказно нежна,много здраве и щастие на дружката ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Мъхче, само да си знаеш, че и аз съм родена през пролетта и много обичам манго!

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, прелестна шарлотка, очите ми останаха!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкош...толкова да е свежа, а със сигурност и вкусна.Абе,справила си се блестящо,Марте!

    ОтговорИзтриване
  16. Каква красавица само :) Направо ме вдъхновява да запретна ръкави! Благодаря, ти имах нужда от вдъхновение!
    Пролетно, слънчево и много усмихнато е при теб както винаги, скъпа :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Очарователна е тази торта! И вкус и визия - истински пролетен разкош!
    Аз съм пролетна рожденичка, но рождените ми дни са по-скоро снежни, отколкото цъфтящи :) А ти с твоето чудно име можеш цял месец март да празнуваш имен ден :)

    ОтговорИзтриване