И преди съвсем да е дошла пролетта и мандарините да са изчезнали за дълго от магазините, да метна тук едни тарталетки. Видях ги доста отдавна в блога на Tartalette, но дълго време ги забравях, сещах се за тях в неподходящ момент и така до едно гостуване у приятели, където реших да занеса. Осъзнавам, че видът на моите е доста далеч от онези изчистени и красиви форми на Тарталетените тарталети, но видът е важен само на първо четене. Дечурлигата, които обикновено сладко не отказват, този път подходиха скептично, но само докато се престрашат да опитат. После всичко беше ясно- една след друга жълтурките изчезнаха. Възрастните си разделихме една, колкото да опитаме. Та исках да кажа само: Препоръчвам!
Продукти за 6-8 бр (около 8-10см формички)
за тестото:
*115 гр масло (ст.температура);
* 3/4 ч.ч. пудра захар;
* 1 голямо яйце;
* 1 1/2 ч.ч. брашно;
* 1 с.л. какао;
* 3/4 ч.л. кардамон;
* щипка сол.
за мандариновия крем
* 2/3 чаша захар;
* 3 яйца;
* 6 жълтъка
* 3 с.л. брашно;
* 115гр разтопено и охладено масло;
* 2/3 ч.ч. мандаринов сок;
* настърганата кора от 2 мандарини;
за декорация:
*парченца захаросани мандарини ( приготвят се като се направи захарен сироп и мандарините се потопят в него за малко време, а после се отцеждат върху хартия за печене)
Приготвяне:
С миксер се разбива маслото със захарта докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се разбърква, а след това и брашното, кардамона и солта. Получава се тесто, което се замесва на набрашнена повърхност, а след това се оформя на топка, увива се във фолио и се прибира в хладилника за 1 час. Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват кръгчета с диаметър около 3-5см по-голям от този на формичките.Кръгчетата се поставят във формичките, притискат се към стените, излишното се изрязва с нож и отгоре се слага парченце хартия за печене , а върху нея няколко зърна боб или друго, което да пречи на подуването на формичките по време на печенето.Пекат се на около 180 градуса за 10-12 минути.
За крема най-напред се разбиват яйцата с жълтъците и захарта, до побеляване. Добавят се маслото и брашното и се разбъркват добре. Последно се добавя мандариновия сок , разбърква се и получената смес се поставя на котлона на средно слаб огън и се вари около 5-8 минути до сгъстяването му. Внимава се да не завира и се бърка непрекъснато. След махането му от огъня, кремът се покрива с фолио, за да се предпази да не се образува кора. Като изстине, тарталетките се пълнят с крема, отгоре се карамелизира малко захар с горелка ( а тези като мен, които нямат подобна техника, просто сложих поръсените със захар тарталетки във фурната на функция грил и леко запекох. Знам, не е същото, но е някакъв компромис;)) Декорират се с парченца захаросани мандарини.
Бижу :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни изглеждат тези мъничета!
ОтговорИзтриванеДобре, че поне сте опитали една!
А на нас ни остава да гледаме красивите снимки!
Страхотни!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, нищо им няма на вида! Вкусът си е казал думата:) Пък и ти става едно такова слънчево-мандаринено:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеДействително са бижу. :)
ОтговорИзтриванеТарталетки с впечатляваща красота! Много обичам да си хапвам, но съм правила само веднъж. :)
ОтговорИзтриванеПо хотелито това ми е любим десерт. А тези точно на време ни ги предлагаш - преди да се изгубят мандаринките от пазара.
Хубави пролетни дни!
Ароманти слънчица си измайсторила.Няма начин децата да не са ги излапали. Предизвикваш ме да ги захвана веднага, макар и с портокали, че нямам мандарини в момента.
ОтговорИзтриванеМъхче,
ОтговорИзтриванестрахотни са мъфините.Аз предпочитам мандарините сурови и тази година много мандарини консумирахме.
Поздрави !
Охооооооо какво съм пропуснала. Изглеждат невероятно. Бих седнала в меко плетено кресло на брега на морето, с чаша ароматно кафе и няколко от тези вкусотийки, наблюдавайки залеза...Ех, мечтииииии!
ОтговорИзтриванеПоздрави, миличка!
Интересна комбинация:)
ОтговорИзтриванеЧудни са, Марте! Вкусотии!
ОтговорИзтриванеИ без да препоръчваш знам, че ще е добро! Не си от хората, дето ще си правят труда да пишат рецепти само за спорта:). Та след шегата да ти кажа, че изглеждат суперско. Дано не забравя ама ще ги опитаме и ние. Поздрави, Мъхче!
ОтговорИзтриванеАй, как съм пропуснала тази ароматна вкусотия? Блогърът нещо се беше бъгнал и съм те изпуснала от полезрението си, ама гледам, не си губила времето си....Да вземеш и за мен да спретнеш едни, че скоро ще можеш да ми идваш на гости?!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Мартич!
Истинско блаженство са тези тарталетки,Марте!Хрупкава кошничка с нежно кремче,мммм!Поздрав с усмивка!
ОтговорИзтриванеАко решиш да правиш пак, за възрастните, викай ме навреме, Мъхче :) Чудесни са!
ОтговорИзтриванеThey look delicious!
ОтговорИзтриване