вторник, 15 март 2016 г.

Бомбардино в Сан Пелегрино! Tutti in pista!


Не съм най-спортния тип на Земята, дори не и в семейството си, но ски-ваканция не пропускам. Усещането да се спускаш сред бяло, да поглъщаш кристален въздух, а вечер да свалиш тежките обувки и да седиш на топло с чаша нещо и весела компания, си остава едно от любимите ми зимни занимания. Като всички останали скиори, съм облагодетелствана да избирам къде да си образувам млечна киселина в мускулите, вместо да си джапам в софийската киша и тъй като Доломитите отдавна са ми в някакъв списък за разходки, правих го там:) Всеки човек, който обича планините, поне веднъж трябва да види тази красота. Както казва един писател:"Доломитите са пламъци, замразени в камък“. Гледките на повечето места са 360-градусови, а в съчетание с невероятната италианска храна, преживяването е незабравимо и си струва всяка минута. Представям си късната пролет и ранното лято там- с отрупаните поляни с цветя, езера и заснежени върхове и си мисля, че някой ден трябва да го направим.



За скиорите само ще кажа, че областта е толкова обширна и предлага такива възможности за ски, че според мен изобщо не си струва да се ходи в най-най-известните италиански курорти от Световната купа, за да се спуснеш по мега известния лед, заедно с тълпите, та ако ще и Алберто Томба лично да ме посреща на финала;)

Споделям малко снимки оттам, с уговорката, че нито уменията ми, нито фотоапаратът, могат да пресъздадат цялата красота, която видях там:





















За мен има две нации, за които храната е религия и италианците са едната от тях. Те наистина умеят да вдъхнат живот и на най-тъпото ястие и да го превърнат в блюдо-преживяване. Установих, че същото умеят да правят със сгряващите напитки по пистите. Пих какво ли не, за да се стопля, да си почина или за да прецакам страха на някоя писта, но истинско удоволствие ми достави местното Бомбардино- топъл яйчен ликьор с ром и уиски, гарниран със сметана и шипка какао. разбира се, че си купих бутилка. И разбира се, че се опитах да го направя сама. Вкусът и консистенцията, които постигнах, са много, много близо до оригинала. Само цвета не докарах, но явно техните жълтъци са по-жълти;) Споделям опита си и с вас:

Продукти:

* 400 мл прясно мляко;
* 300 гр захар;
* 3 жълтъка;
* 150 мл уиски;
* 150 мл ром;
* 1 ч.л. ванилия;
* сметана и какао за гарниране.



Приготвяне:

Млякото се сварява с половината захар. Жълтъците се разбиват с другата захар до побеляване. При непрекъснато разбъркване, към яйчната смес се добавя млякото на тънка струйка, докато захарта се разтопи. След това се добавят ромът, уискито и ванилията. Разбърква се добре и се поставя на водна баня, където при непрекъснато разбъркване, сместа се загрява докато започне да се сгъстява леко. Отнема около 10-15 минути. Трябва да се внимава да не се "сготви" все пак и жълтъците да се пресекат. Налива се в бутилка и се оставя да преседи няколко дена в хладилник, като периодично се разклаща. Сервира се затоплен, като се гарнира със сметана и се поръсва леко с какао или настърган шоколад.

34 коментара:

  1. Поех дълбоко въздух и усетих свежестта и чистотата му там на високите върхове! Ще отидете и през лятото, Мъхче, ще пишеш тогава за други напитки:))) Големи снимки, накефих се максимално с вас! Това яйчено чудо много ме впечатли. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще отидем, Бонбон, някой ден. Но преди това и вашите планини трябва да видим за сравнение:)

      Изтриване
  2. Марте, не си падам по зимни курорти,
    та ако ходиш по друго време, ще дойда :)
    Иначе снимките са ти прекрасни, а и Бомбардиното
    бих споделила с теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, ще те взема лятото, ма да не мрънкаш, че палатката е некомфортна:)

      Изтриване
  3. Марте, с удоволствие бих глътнала едно бомбардино :) от твоето или в Италия :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ееееееее, направо ме размаза тоя път. Със снимките и с питието! Всичко е уникално! У-ни-кал-но!

    ОтговорИзтриване
  5. И разходката и напитката ми харесаха много, Марте! Само да я нямаше тази всичката захар щях още на момента да го направя.
    Благодаря! Усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни снимки, недей да скромничиш:) А и бомбардиното направо е бомба:)Предполагам, че слагат оцветител или подправка някаква за жълтото:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го допускам, но не мога да твърдя:) мерси.

      Изтриване
  7. Марте,
    винаги пленяваш с разкошнш снимки и прекрасни публикации.Много обичам зимният сезон и ски пистите.Питието е пленяващо и много интересно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче, и ски и бомбардино обичам, виж за Доломитите още нямам впечатления, но ще се поправя!
    Разкошотия.....
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се поправиш, разбира се. Аз пък теб цял живот не мога да догоня.

      Изтриване
  9. Ако знаеш колко скиори посрещах и изпращах тази година : ) Така де, Италия е привлекателна дестинация и през зимата, което много ме радва : ) Много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерке, ако знаех, че посрещаш и изпращаш скиори, щях да дойда и мен да посрещнеш. Хубаво местенце си си намерила. Лекинко завиждам, ако се будиш всяка сутрин пред подобна гледка:)

      Изтриване
  10. Прекрасна разходка, Марте! И снимките ти са екстра, щом ме карат да искам да съм там, в този сняг :) и студ.
    Пак да идеш там ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаааа, мечта! Страхотен пост, снимките са невероятни, а питието дори няма да коментирам! :)
    Успях да усетя невероятната атмосфера, за което ти благодаря:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, и питието ще пропусна (и заради алкохола, и заради суровите яйца:)), и ските ще пропусна (изпитвам ужас от планини, особено зимата (има и такива луди, да:))), но снимките - уникални са. Благодаря, че ги сподели, ей така - от далече мога да се наслаждавам на безспорната красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алкохолът в планината е безценен:). А иначе всеки има право да е малко луд:))

      Изтриване
  15. Мартич,
    благодаря, че ме разходи до прекрасно кътче! Като ходиш през сезон, различен от зимата, дай знак да се присъединя към теб! Много харесвам този регион и ми липсва, не бях го виждала в тази премяна! Наздраве с прелестното бомбардино!
    Ей,да не си започнала да рисуваш масла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я? Някой го е виждал в друг сезон? Хубаво е , нали?
      Платна? Аз? Не, просто скрих едни неща:)

      Изтриване
  16. Благодаря за удоволствието, Мъхче!
    Снимките са невероятни - пленяващи, вдъхновяващи, вълшебни...


    ОтговорИзтриване
  17. Много, мнооого красиво! Почти забравям за студа, гледайки снимките ти! Но удоволствието от сгряващите напитки няма да го има без студена и ободряваща разходка! Яйчния ликьор, който си приготвила звучи страхотно.Куркумата или шафранът придават приятен жълт цвят, шафранът и лек цветист аромат....ако решиш пак да пригтовиш от чудесния ликьор. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха? Бети, много добра идея за жълто. Не се и сетих, тъй като в рецептата, от която взаимствах, не пишеше нищо. Но другият път ще пробвам. Трябва обаче да е зима. За пролет има други напитки.

      Изтриване
  18. Пренесох се като в приказките в прерасни земи и при прекрасни хора...........и то не на килимче,а на стол :)
    Благодаря ти,Марта!..Благодаря и за питието:)

    ОтговорИзтриване