След дълго боледуване компютърът ми най-сетне живна и вече спокойно мога да напиша нещо без да се налага да използвам телефон за целта. Мина доста време, през което трудно се докопвах до тук и с не особена изненада установих, че не само аз обожавам дюли. Чийзкейкът с тях се оказа най-посещаваната идея за всички времена;) Затова с охота споделям още една дюлева идея. Ако трябва обаче да съм съвсем откровена, другият път бих променила някои неща, за да не се натрапва единия вкус над другия, а всички да са в синхрон. Може и причината да е у мен, поради това, че не понасям пилешка супа ( някак ми се разваля вкусът на пилешкото, което аз иначе обожавам), та затова.
Супа с дюли и тиква
Продукти:
* 1 кг тиква;
* 3 дюли;
* 1/2 литър пилешки бульон ( тук аз сложих истински от домашно пиле, който е доста по-концентриран и впоследствие вкусът му доминираше над останалите продукти. Просто другият път ще го разредя в съотношение 1:1 с вода)
* 1/2 л прясно мляко;
* сол, черен пипер на вкус, щипка канела и индийско орехче по желание.
Приготвяне:
Тиквата и дюлите се нарязват на парчета. Дюлите поставяме в прясното мляко и варим в продължение на 15 минути. След това добавяме и тиквата и бульона и продължаваме да варим на относително слаб огън още 20-тина минути.След това пасираме всичко заедно е овкусяваме.
Резултатът е мека, нежна и лека супичка. Зимата все още е тук, макар и само привидно, така че сгрейте се, ако имате живи дюли. А аз отивам високо в планината да си взема годишната доза синини и мускулна треска;)
Марте, ама тя много гъста тая твоя супа, бе мила! Точно каквито ги харесва младежът у нас, само не знам дали ще го подлъжа да я яде с тези дюли вътре. Само дето нямам дюли вече, но ако видя някъде ще взема, че да я пробвам. Много интересен вкус мисля има, любопитна съм да я вкуся. Благодаря ти за идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки! :)
Много, Ирма. Аз рядки супи не обичам. Даже децата вече ме подиграват, че готвя маджи и ги наричам супи:) и ако случайно някоя е по- супеста, не я харесват и те:) дотолкова съм ги обработила:)
ИзтриванеПак интересна идея от теб,Марте!Голяма фурия си:),браво!
ОтговорИзтриванеЕ, тази идея е за истински фурии-дето бързат да сервират вечеря навреме:) нищо гениално:
ИзтриванеОбичам такива комбинации, Марте.
ОтговорИзтриванеНо споделям казаното за пилешкия бульон в тази супа.
Мога да опитам с кокосово мляко и малко пресен джинджифил,
но пак трябва да опитам :)
Дани, сега виждам, че съм забравила да сложа линк към мястото, от където взех идеята. Та тсм беше с бульон. Иначе с кокосово мляко и джинджифил много обичам тиквена супа, но тук реших да се придържам към другата схема, за да видя резултата. Но има накъде да се опитва, несъмнено:) Поздрави!
ИзтриванеЕй в такава купичка я искам обаче ... в друга няма да ми хареса Марте :) Ама какви снимки само! Греят!
ОтговорИзтриванеПриятно пурзаляне и без синини ;)
Отрудената ми купичка набеляза,а? Същата си като малката:) и тя се е огледала в нея:)
ИзтриванеМерси, Дани!
Така де ... пързаляне трябваше да е :)
ОтговорИзтриванес усмивка от мен :)
Идвам веднага за порция! Ама с редуциран вкус. ;) Шегувам се, аз хапвам всякак. Но когато човекът вкъщи иска пилешка супа (супер рядко!), винаги разреждам бульона, "за да няма много вкус на пиле". И той не обича, та те разбирам.
ОтговорИзтриванеХайде, весело изкарвне и до скоро!
Прегръдки, Мартичка. :)
А така, разбра ме:) гъстият пилешки бульон може да убие дори джинджифил и канела според мен.
ИзтриванеПоздрави, Герчо, до после:)
Така добре си я поднесла! Типична зимна супичка. Имам 1/4 бяла тиква в хладилника и тъкмо мислех да си я изпека, но сега се зачудих дали да не направя една такава супичка. Преди време бях правила тиквена супа и отиде в кошчето - не ми хареса изобщо. Дали пък да не й дам втори шанс?! Твоята така вкусно наднича от купичката, сгушена в полар. Усмихната и слънчева неделя!
ОтговорИзтриванеЕха, точно като за скиорка - вкусна супичка, топло одеалце, приказка....
ОтговорИзтриванеМартич, обичам дюли, ама отдавна вече не разполагам с тях, дано като дойде ново попълнение(живот и здраве), не взема да забравя за тази рецепта!
Слънчева неделя и да стиска снегът още до вашето каране!
После си искаме пролетта!
Прегръдки!
Ще ме черпиш ли една купичка, че тази супа само аз ще си я ям у дома :)
ОтговорИзтриванеТочно ми е по вкуса супичката ти, Марте! А тиква докато има, нищо че няма да е зима винаги мога да похапна с най-голям кеф! Комбинацията трябва да се пробва непременно.., подозирам, че е перфектна!
ОтговорИзтриванеИнтересно съчетание. Жалко че нямам вече дюли, веднага бих опитала. Тиквената ми стана любима, с дюли имам ястия, така че тази комбинация мисля ще ми допадне!
ОтговорИзтриванеИзглежда разкшно, Марта! Липсваше тук, да знаеш! Поздрави и до скоро!
ОтговорИзтриванеДюли май само в едно телешко бях мушнала:), интересна идея е тази супа. Приятна ваканция, Мъхче:)
ОтговорИзтриванеТъкмо щях да кажа, че тази зима твоят топ продукт е дюлята иии...ти си го призна сама! Аз страхотно обичам дюли - печени, с месо, без месо, но виж в супяа не съм пробвала...още! А от де ги земате тез неща, демек тез дюли по туй време...искам и аз? Тъй както съм полегнала с компютъра, дъл шъ мога изям една такваз супа?
ОтговорИзтриванеС усмивка
м
Марте,
ОтговорИзтриванеи аз бих казала като Мария,че твоят топ продукт е дюлята.Много интересно съчетание с пилешки бульон и тези традиционни за тиква подправки.Но чудесно е предложението и си заслужава да се опита.
Поздрави !
Едната ми баба готвеше често пиле с дюли и пиле със сливи...дюлите са свежа добавка, определено!
ОтговорИзтриванеИмам и дюли, и тиква...пилешкия бульон тук ще прескоча, но с какво, с какво да заменя:(
ОтговорИзтриванеМарте,позагуби се и ми липсваш и при мен с твоето характерно чувство за хумор,а то какво било с компютъра.Супата е точно за сезона,още няма да ни сгрее много,така че актуална ще е и през март,харесва ми!С пожелание за незабравима ски ваканция!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва идеята за супичката - не бих се сетила да комбинирам тиква и дюли :) благодаря за подсказката, Марте!! Изглежда страхотно <3
ОтговорИзтриванеПоздрави!!