четвъртък, 30 април 2015 г.

Моменти- април 2015

Всичко започна, все едно зимата никога нямаше да си отиде-снегът си беше на купчинки и нямаше сила, която да го разкара от погледа ми;)
Решихме, че тогава ще караме ски пък. Планината беше чудесна. Отрупана, красива, бяла и тиха- дори скиорите ги нямаше:











После взе плахо да се показа пролетта:









Появиха се и ТЕ:



А след тях и ТЕ:



И после всичко си дойде на мястото- светът стана шарен и по-красив;)









Ние също станахме шарени и по-красиви:)



Добре дошла, Пролет!

четвъртък, 23 април 2015 г.

Трудово обучение

Значи, никак не желая животът ми да се върти около прогнозата за времето, обаче давам му се напоследък , да му се не види;)
След дългото заседяване у дома, всичките ми планове са свързани с "навън", а когато се налага да вадя отново якето и ушанките, настроението достига минимума на синусоидата. Искам да е топло, да изкарам дните си на зелено, да градинарствам, да се дървозанимавам, да туриствам и все такива почти несъществуващи глаголи.



Миналият уикенд бях сама с децата и точно тогава ми се доиска да направя една саксийка, за чието изпълнение щеше да е хубаво да имам мъж. Но не! Ама бръмбарът така ме човъркаше, че изкарах цял ден с едно трионче и различни размери клонки и търках, белих и лепих един работен ден, в края на който едвам успявах да си сипя вода с по-работната ръка;) Ама пък ми беше кеф. Дори разбрах защо половинът изкарва почивните дни на двора- хем шумът от децата се разсейва на въздух, хем мозъкът му се продухва. Въобще кеф;)
И сега да ви покажа моето пролетно творение. Ако на някой му хрумне да си прави такава, да пита или просто да приготви по някакъв начин кръгчета от клонче, лепило, подходящо за целта, малка саксийка ( че с голяма ще ви се разкаже играта) и красиво цвете. После ръцете и главата ще свършат останалото сами. Идва уикенд, аз отново ще съм сама и вече два бръмбара се бутат за внимание в главата ми.



Единственото ми чудене сега е: Това цвете вън или вътре да го държа?



Хубави почивни дни и за вас!

петък, 17 април 2015 г.

Кюфтенца от спанак и булгур


Пролет пукна най-накрая, няма вече риене с лопати, стъргане на лед и смразяващо "ху".
Дворът позеленя, дръвчетата аха да разцъфнат, игликите са отрупали старите дворчета,.... откога я чаках!



И, разбира се, не съм спряла да ям зелено откакто се подаде.
Ето едни чудесни зелени кюфтенца за всички, които си падат по този вид храна:



Продукти:
* 500гр. спанак;
* 1 глава лук;
* 1-2 стръка пресен чесън;
* 1 ч.ч. булгур;
* 1 ч.ч. орехи;
* 2 с.л. пресен магданоз;
* ¼ ч.л. градински чай ;
* 1 ( или 2) яйца, в зависимост от големината им;
* ¼ ч.ч. натрошено сирене;
* кисело мляко, пресен чесън и копър за сос;
сол и черен пипер на вкус;



Приготвяне:

Задушаваме лука в малко мазнина докато омекне. Добавяме ситно нарязания чесън и оставяме за още няколко минутки. Орехите смиламе, а булгура предварително сваряваме.Попарваме спанака и го нарязваме на ситно. Всички продукти се смесват добре и от тях се оформят кюфтенца. Ако едно яйце е недостатъчно за да се получи смес, годна за оформяне, добавяме второ ( в зависимост от количеството на булгура и големината на яйцата). Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се слагат във фурната за около половин час на 170-180 градуса или докато получат лек загар. Поднасят се със млечно-кисел сос, приготвен от кисело мляко, пресен чесън и копър.



Да си пожелаем времето да си остане разкошно!

понеделник, 6 април 2015 г.

Чийзкейк с компот от праскови

Честит 6859-ти поред сняг днес!
То се е видяло, че от него няма да се отървем, ще караме ски вече целогодишно. Който не може, да купува шейна и това е. Сутринта като погледнах навън, доста си поплаках;) Затова малко слънчев цвят в чинията, гарниран с шоколад, летни плодове и туй-онуй, на първо време ще стопи ледовете. После,..., после ще видим.



Чийзкейк с компот от праскови

Продукти:

* 250 гр. какаови бисквити (Еверест с какао);
* 1 пакетче меко масло;
* 1 яйце;
* 300 гр. сирене тип Филаделфия;
* 200 гр. захар
* 2 пак. ванилова захар;
* 3 с.л. заквасена сметана;
* 1 пак. желатин;
* 100гр. черен шоколад;
* 1 буркан компот от праскови ( или друг жълт плод).



Приготвяне:

Натрошаваме бисквитите и към тях добавяме маслото и яйцето. Получава се лепкаво лесто, което разстиламе по дъното на приготвената форма и притискаме добре. Запичаме за 10-тина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути.Оставяме настрани да изстине.
За крема разбъркваме сиренето, сметаната и захарта, добавяме ванилията и накрая 1 ч.л. от разтопен желатин. От получената смес отделяме 1/3 и към нея добавяме предварително разтопения на водна баня шоколад.
Върху охладената основа изсипваме от белия и кафявия крем и ги разбъркайте с лъжица, така че да се получи мраморна ефект ( моя е минал покрай мраморен.
Отцеждаме плодовете от компота и ги пасираме. Добавяме предварително разтворени 2 ч.л. желатин, разбъркваме добре и заливаме десерта. Охлаждаме за час в хладилник. Може преди сервиране да се доукраси в плодове или плодов сос, обаче аз както обикновено, не намерих време за това.



Весела подготовка за празниците и дано и Великден не посрещнем със сняг;)