събота, 31 октомври 2015 г.

За живота, вселената и всичко останало

Според Уикипедия, 42 е естествено число, което се намира между 41 и 43. Освен това е съставено от две цифри от позиционните бройни системи – 4 и 2;)
От друга страна, това са точно минутите, необходими да се премине от единия до другия край на Земята, ако се минава през ядрото.
А от трета страна, според Дъглас Адамс, 42 е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало.

Защото... някъде тук, около тези години, човек започва да разчупва стереотипите, да отмята мечтите си и да гради една прекрасна част от живота -своята! Защото вече е ясно, че ако седиш и чакаш смисъла да дойде, той няма да се появи. Ако не се вдъхновяваш, не влагаш енергия и не работиш по въпроса за СВОЯ смисъл, просто нищо няма смисъл. А да създаваш незабравима част от своя живот, е чудесно приключение.
Не че досега не съм си мислила, че го правя... но все някаква по-важна и не рядко чужда работа излизаше и аз като усърдна мишка бързах да задвижа колелото с лапички.
Днес моят рожден ден е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало.

Обичам рождените си дни и си пожелавам здраве, за да мога да изтъркам подметките си през следващите 42, обикаляйки и откривайки все по-нови и вълнуващи кътчета от своя живот.

Знам,че и всички вие ми желаете най-доброто, а аз ви поднасям тази любима моя малиново-шоколадова торта.
Ето и рецептата:


Продукти:


за крема:


* 500мл прясно мялко;
* 150 гр. шоколад;
* 2 с.л. желатин ( равни);
* 1/2 пакет шоколадов пудинг;
* 100 гр захар;
* 1 ванилия.

за блата:

* 125 гр. брашно;
* 20 гр какао;
* 3 яйца;
* 150 гр захар;
* 150 гр. масло.


за малиновото желе:

* 500 гр малини ( може и замразени, предварително размразени и отцедени);
* 1 пълна супена лъжица захар;
* 1 чаена лъжичка желатин.

Приготвяне:

Първо приготвяме блата. За целта смесваме маслото със захарта до получаване на еднородна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като разбъркваме добре. Следват брашното и какаото. Разбъркваме отново и изсипваме сместа във форма с размер 16-18 см диаметър. Ако искаме количество за форма с размер 22-24см, приготвяме двойна доза.
Печем в предварително загрята на 180градуса фурна докато клечка, забита в средата излезе суха. Поне 20-тина минути (освен това не е безкрайно важно клечката да е абсолютно суха).
Оставяме го да изстине и когато е готов, разрязваме на две части.

Междувременно приготвяме крема. За целта загряваме прясното мляко на котлон. Когато стане топло, добавяме към него захарта и шоколада. Изчакваме около половин минутка и разбъркваме добре, докато се разтворят. Като заври сместа, я махаме от котлона. Прибавяме предварително разтворения в малко вода пудинг и ванилията. Разбъркваме и връщаме отново на котлона. Бъркаме докато започне да се сгъстява. Отделно разтваряме желатина на водна баня и го изсипваме към шоколадовия крем, който вече сме отстранили от котлона. Оставяме настрани да изстине.

Малиновото желе приготвяме по познатата схема: слагаме малините на тиган, заливаме ги със захарта и когато се затоплят и захарта се разтопи, махаме от котлона и заливаме с предварително разтворения на водна баня желатин. Разбъркваме хубаво. Важно е желатинът да е добре разтворен, като в същото време не е оставян на пряк огън, защото иначе после не върши работа).


Тортата се сглобява като най-отдолу на тортена форма се постави първия блат, залива се с 1/2 от крема, втория блат, отново крем и се поставя в хладилник да се стегне леко. Студеното желе се слага внимателно най-отгоре така, че да не се примеси към шоколадовия слой. Просто шоколадовият слой трябва да е стегнал в някаква степен, а малиновият да е изстинал. Отлежава няколко часа в хладилник ( най-добре цяла нощ) , премахва се ринга и се консумира.

42 коментара:

  1. Всички числа са чудесни, но днешното 42 е прекрасен повод.
    За пожелания от сърце, за много усмивки, за чудесни торти.
    Да скъсаш много обувки, обикаляйки и наслаждавайки се на
    красотите в живота, да се радваш на всички малки и големи
    около теб, които обичаш и те обичат, да приготвиш най-прекрасните
    торти на света!
    Прегръдки, Марте и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата е чудесна, Марте! Като теб! Пожеланията вече си ги отправих, но тук ще ти пожелая, не само да изтъркаш подметките, ами и нови да се наложи да купиш - и тях да изтъркаш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Най ми хареса това с изтърканите подметки! И ме развълнуваха думите ти! Бъди здрава, Мъхче!
    Прегръдка с пожелание за весел рожден ден! :*

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден, Мъхче! С пожелания за много здраве, много сбъднати мечти, да си много щастлива, обичана, да си заобиколена от хора, които те уважават, обичат и ценят! Весел празник и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден! С пожелание за много здраве, любов, щастие и изтъркани подметки :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Вложи всичката си енергия от вдъхновението което те носи по пътя на ТВОЯ смисъл Мартичка! Животът наистина е едно приключение!
    Бъди и здрава и силна и благословена! Честит Рожден ден!
    Тортата е шоколадово вълшебство ... давай рецептата ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пфу, че яко:) мерси, Дани. Рецепта няма, защото ми се повреди клавиатурата и ползвам виртуална, което е отчайващо трудно:)

      Изтриване
  7. Пожелавам от сърце да си здрава, обичана, щастлива. Не спирай да мечтаеш, да се вдъхновяваш, да даваш по частица от себе си на всеки, който си срещнала и предстои да срещнеш в живота си, да дишаш и да се наслаждаваш на всеки миг, всеки момент. :) Наздраве за теб и твоите 42. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани. Повярвай ми, давам- кога частица, кога тресчица, но се раздавам:)

      Изтриване
  8. Да си жива и здрава Марте! Много радост и приключенски мигове ти пожелавам както и винаги да знаеш къде ти е кърпата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здраве и обич в изобилие ти желая и аз, Марте! Но и време, свобода и настроение за много изтъркани обувки, безброй интересни приключения и реализирани мечти! Тортата е вълшебна, вълшебен да е и животът ти, мила!
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, че все хубави пожелания и от сърце ще получа. Благодаря, Ирма

      Изтриване
  10. Мартичка, много те обичам! Да си ни жива и здрава! Винаги да грееш така ярко, да знаеш, че си толкова топло създание! Много те прегръщам, честит рожден ден! И чакаме рецепта, да знаеш. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герчо. Рецептата ще я допиша на читав компютър, че сега нямам.

      Изтриване
  11. ех че си лоша днес :) Така ли ще се държиш с нас в останалите 365 от 42-те ти :)))
    Честит рожден ден, Мъхче! Да си здрава, щастлива, обичана, заобиколена с верни приятели и любимите хора, да посетиш всичките си пожелани дестинации и да откриеш поне 100 пъти по толкова нови :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кога така, кога иначе, как дойде:)
      Мерси, Пепчо!

      Изтриване
  12. Марте,още веднъж честит празник!Със здравето напред се наслаждавай на всеки щастлив момент,откраднат от забързания и сив ден !Защото колелото започва да се върти все по-шеметно ,а батериите бавно и плавно започват да спадат .Пожелавам ти да запазиш заряда,емоцията и хъса възможно най-дълго!Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Merhabalar, gerçekten çok süper görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
    Bende sizi beklerim. http://sefagen.blogspot.com.tr
    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  14. Честит да бъде този ден ден, Мъхче
    и всички следващи да те даряват със здраве и късмет, вдъхновение и успехи, много радост и щастие!
    Прекрасна торта за прекрасен повод - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Мила Марта, честит рожден ден! Бъди здрава и обичана! Много щастливи или просто усмихващи мигове всеки ден, сбъднати мечти и порив за нови!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много щастливи или просто усмихващи- благодаря за това.

      Изтриване
  16. Честит Рожден Ден, Марта! Бъди здрава, усмихната и ценена! Тортата е страхотна, а заглавието веднага ме хвърли към книгата на Иво Иванов "Кривата на щастието"- това е нейното подзаглавие.Препоръчвам ти я горещо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази книга не я знам. Благодаря И за това, Траянче.

      Изтриване
  17. Мъхче,
    пожелавам ти от сърце здраве и много, много изтъркани подметки.Представяйки ни чудесни гледки от различни места в България или света ми доставяш огромно удоволствие.Душата на човек е винаги млада и има мечти, независимо на колко години се чувства тялото.Занапред много усмихвки и интересни кулинарни изненади ти желая.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  18. А, не! Черпене без рецепта - не си е черпене, знаем ли какво си скрила вътре, Марте:))
    А и да дойда на място - вече е късно сигурно...
    Хм, че е красива - красива е, но стига за тортата.
    Желая ти да бъдеш все така вдъхновена и вдъхновяваща съпруга, майка, жена!
    Всичко, което си пожелаеш да се сбъдва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скрила съм зайче:) казах вече, ползвам виртуална клавиатура и е мъкааааа:) но ще я напиша тия дни. Благодаря, Весе.

      Изтриване
  19. Честит празник, Мъхче! 42 е едно добро начало към нещо ново, непознато и сбъдване на още повече мечти. Звучи страхотно само по себе си, така че продължавай да му се радваш и наслаждаваш с всеки ден, всяка минута и споделените моменти. Тортата е разкошна, а ако пуснеш и рецепта ще е още по-добре ;) Всичко най-най от мен ;)

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, много благодаря. Ще се постарая да оправдая очакванията си:)
    Рецептата ще сложа тази седмица, че имам проблем с клавиатурата.

    ОтговорИзтриване
  21. Пожелавам ти здраве, мила Марте! За да можеш да изтъркаш подметките си през следващите 42, обикаляйки и откривайки все по-нови и вълнуващи кътчета от своя живот.

    Много, много те прегръщам, луда главо! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  22. Мъхчоооо,злото да те забрави!
    Бъди здрава и емоционално положително заредена!Прегръдки!(Чакам рецептата за съвършенството в подноса:))))

    ОтговорИзтриване
  23. 42 е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало.
    ...

    А 43 е още повече ;))

    Жива и здрава, Марта!
    Самата себе си да си винаги :) Чудесен рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Честит рожден ден, Марте! Бъди здрава и не губи никога онова невероятно свежо и закачливо човече в себе си, което те прави различна и страхотна :)

    ОтговорИзтриване