вторник, 24 февруари 2015 г.

Медени прасенца

Заради вълната рождени дни , които традиционно ни залива през първите два месеца на годината, изкарах доста време пред монитора, търсейки нови идеи за парти храна. Имам навика да правя първи опити в каквото и да е за гости, изхождайки от убеждението си, че почти всеки дефект може да се превърне в ефект и че винаги има начин да се спаси храната. Пък ако не стане, ще действаме като милиони други домакини, готвещи в заведенията, а кучето ще се погрижи за дефектиралата стока. Засега сгромолясване не сме претърпявали. Та исках да кажа, че ровейки се в идеи за почерпка, попаднах на тези сладки прасенца и вече знаех, че ще са част от трапезата за партито на 5-годишните.
Станаха адски сладки, понеже на всичкото отгоре са миниатюрни, а не някакви огромни медени бисквитки и децата се надпреварваха да ги ядат. В тази връзка благодаря на Мария за рецептата, която пък разбрах, тя открила другаде. Всъщност важното е, че всички имаме възможността да я опитаме. Прасенцата, що се касае до ушите, имаха доста ръбове за изостряне, но време нямах да си играя толкова.

Продукти за около 50 броя ( мярката е чаша за кафе, среден размер- като ония, в които сервират чая в БТС;)):

* 1 к.ч. олио ( 80гр.);
* 1 к.ч. захар (80гр.);
* 1 яйце;
* ½ ч.л. сода;
* 1 с.л. кисело мляко;
* ½ с.л. канела;
* 3 супени лъжици мед(40 гр.)
* около 350 гр брашно + допълнително за разточване
* шипков мармалад за слепване на бисквитките ( може и друг, разбира се).



Приготвяне:

Яйцето се разбива със захарта и към тях се прибавят содата, предварително разтворена в киселото мляко, олиото, канелата, медът и брашното, като него добавяме постепенно. Замесва се тесто, което трябва да може да се точи. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно. За този брой меденки, споменати по-горе, ви трябват формички с размери, приблизително като тези:

кръгла с ø 3.5 см. – за изрязване на главата
кръгла с ø 1.5 см. – за изрязване на зурлата и ушите
кръгла с ø 1 – ½ см. – за изрязване на очите



Тъй като аз нямам никакви формички, използвах малка сувенирна чашка и тръба на химикал от онези стандартните (BIG), като острието използвах за очите, а самата основа за ушите. Дупките на зурличката направих с най-обикновено дървено шишче.
Тестото се разточва с дебелина около 2-3 мм. С кръглата формичка с ø 3.5 см. се изрязват кръгчета, като за всяко прасе трябва да има по две кръгчета- едно за гръбче и едно, върху което изрязваме очи, слагаме зурлички и уши, служи за лице. С дървено шишче се правят две дупки за ноздри. Меденките се нареждат в застлана с хартия за печене тава. На този етап се добавят зурличките и ушите, изрязани със средното кръгче ( химикалката). Закрепят се с леко притискане към главата на прасенцето. Пекат се в предварително загрята на 180°С фурна докато се зачервят леко. След като изстинат, се слепват с мармалад. За подробно описание стъпка по стъпка, Мария е обяснила чудесно.
Снимките ги правих минута преди десетки детски ръчички да ги награбят, така че прасенцата не са добре подредени и не казват "зеле", но като всяко друго прасе, бяха оценени подобаващо;)




21 коментара:

  1. Прекрасни са, Марте! Големи сладурковци и си запазвам рецептата. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са сладки,Мъхче!Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знаех, че мога да се влюбя в Прасчо :)
    Макар че ми е любимец с Мечо Пух!
    Прегръдки, Марте!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, какви са симпатяги! Страхотни са наистина, Марте. И винаги е така приятно да чета при теб всичко, което ни пишеш.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са се получили! И ако не беше споменала за ушичките нямаше да забележа:) Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  6. Марте, толкова са сладки! И без да казват "зеле" .То и без това "зеле" казват само ония по рекламите, в които нямат повод за това ;)
    Твоите са и слепени, обожавам меденки, слепени с мармалад! Забавна мама си ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Много фотогенични прасенца, Марте. Да не повярваш, че прасенце може да е симпатично :)
    Справила си се блестящо.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Как ги докара толкова сладки, не биха могли да се доближат повече от това до оригиналните физономии на прасенце :) страхотни са, ще ги имам пред вид и в първия подходящ момент ще ги приготвя!
    Прегръдка, Марте!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама големи сладурковци сте ги докарали, Марте! Много сладки прасчовци. Прегръдки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Марте, добре си ги накиприла с подръчни средства тези животинчета, подобна рецепта съм виждала при Пеполинка, от "Гответе с мен", но не съм правила.

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, че сладурчета са станали, Марта! Опрасявам само като ги гледам:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много са симпатични тези прасенца! Чудесна почерпка за децата!
    Приятна вечер, Марта!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз много се извинявам, че открих тези подобаващо вкусни и сладки прасеца и чак сега стигнах до поздравления за петгодишната рожденничка!
    Да ви е жива и здрава, Мъхче и все така накичена с най-хубавите гердани ( ако е госпожицата от снимката във фейса, де :)!
    Надявам се купона е бил весел и забавен, а разчистването още повече :)!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Марте,искам от тези с целите уши,по-слдурски са ми от онези с пловинчатите :)) .Ама много са готини!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Много са сладурски и привлекателни за децата, направила си чудесен и ефектен избор Марте! Децата ядат първо с очите и после с устата, ако не са убедителни на вид не можеш да ги накараш да опитат :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Много са готини прасенцата! В първия момент като ги видях в блогрола си рекох какви яки формички! Чудесни са станали! Даже може и да ги пробвам, понеже си търся рецепта за много сладки, които да поднеса покрай мартеничките.

    ОтговорИзтриване
  17. Чести имен ден Марте и честита баба Марта! Винаги да си румена, засмяна и здрава!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита баба Марта и честит имен ден,Марте:)!
    Здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  19. Ама наистина са сладури! И хич да не им бараш ушичките, толкова са си добре така. ;)
    Сладки да са и следващите дни, Марте! И приятно изкарване по пистите, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване