четвъртък, 25 септември 2014 г.

Есен = кестен или еклерчета с кестенов крем


В ранните 90-те, когато още си нямах никаква представа що е то да си една от главите на семейство, вече имах много добра представа какво е то кестенова торта. Имах познат сладкар и всичко от това изкуство му беше ясно. Може би заради допълнителните овкусители на тази торта, да речем шоколад, тя ми се стори фантастична и години наред тайничко се надявах пак да ям такъв разкош някой ден. По-късно, при едно пътуване, попаднахме на кестенов сладолед и отново бях запленена. Години след това при посещение в същата страна отново го търсех и отново не ми се даде втори шанс. И макар да обожавам да си купувам печени кестени на Златните мостове, някак идеята за сладкиш с кестени трайно се заседя в главата ми.
Първият ми опит беше с един млечно-яйчен крем преди около две години и ако трябва да съм честна, никак не ме очарова. Сега пък ми влезе мухата за едни еклерчета. Резултатът нямаше "УАУ!"-ефект, но все пак е интересно, ако ви се пробва или ако си падате по подобни неща:



Продукти:

за тестото :
* 250 мл вода;
* 150 гр. краве масло;
* 125 гр. брашно;
* 4 яйца;
* щипка сол и щипка захар.



за крема :

* около 1/2 кг кестени;
* масло и прясно мляко
* 2 с.л. какао;
* захар на вкус.


за глазурата:

* 50 гр. шоколад
* 2 с.л. разтопено масло.



Приготвяне:

Слагаме водата на котлона да заври с маслото и после прибавяме брашното, като намаляваме котлона на средна температура и бъркаме непрекъснато. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, го махаме от котлона и добавяме едно по едно яйцата. Разбъркваме ги добре до получаването на хомогенно тесто, а след това го оставяме леко да се охлади. С помощта на лъжица оформяме бъдещите еклерчета върху тава, покрита с хартия за печене и ги печем на 200-тина градуса за около 15 минути или докато леко се зачервят. През това време приготвяме крема, като най-напред варим кестените и още топли ги белим. Ако по време на беленето изстинат, след това отново ги загряваме като добавяме последователно маслото, какаото и млякото, все едно правим картофено пюре. Добавяме и захарта и пасираме до хомогенност. Ако прецените, добавяте още малко масло или мляко, така че да се получи с подходяща консистенция ( на картофено пюре).
Изпечените еклерчета разрязваме на две ( или ако имате щприц пълните с него) и пълним крема вътре.
Глазурата се приготвя от разтопения на водна баня шоколад и маслото и се заливат с нея.

Желая ви хубава есен!




43 коментара:

  1. Много сладки тези екрерчета.
    Изкушаващи снимки!
    Това кремче ще го пробвам непременно, хареса ми идеята.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Моят спомен за кестени е от студентските ми години,
    когато по "Графа" си купувахме печени.
    От там си купувахме и печена тиква на парчета!
    Сигурна съм, че няма да си играя с еклерчета, затова си придърпвам от твоите :)
    Прегръдка, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък на "Графа" не съм яла;) И заповядай;) Прегръдка и за теб, Дани!

      Изтриване
  3. Да, бе ти така ще кажеш, че нямат уау ефект:) Спокойно по едно ще вземем:))) Кестенов крем съм хапвала готов, т.е. от магазин и не беше лош да ти кажа, така, че съм сигурна, че твоят много ще ми се услади. Обаче и кестени ми се похапват много... И еклерите какви са кокетни само, вдъхновена си ми ти, Прегръщам те, чаровнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, за мен нямат;)
      Прегръдка, Бонбон!

      Изтриване
  4. Сега си признавам, че не съм яла кестени, под каквато и да е форма, въпреки, че съм чела много рецепти с тях. Еклери обичам много и точно от тези на една хапка, на мен си ми изглеждат приказни и за ме сигурно ще са върховни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е? Как бе, Линче? Няма ли на изток такива неща?
      Опитай тогава. И прегръдка!

      Изтриване
  5. Да ... ама снимките ти показват друго :) Като ги гледа човек със сигурност би казал УАУ :)
    Ще ги видим колко са вкусни тези еклери!
    Хубава есен и за теб Мъхче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гоголина! Топла да е и вашата есен!

      Изтриване
  6. Марта, много интересно ми е предложението ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами пробвай тогава, Веси! Поздрави!

      Изтриване
  7. Марте, ама са чудесни! И аз ще ти открадна едничко, щом така ги пренебрегваш. :)
    Иначе кестени и аз обожавам, ама май само "натюр" съм хапвала (печени или варени). В десерт не съм. Дай да вземем заедно да завъртим една торта с кестени? Току-виж се получи и аз се запозная, а ти да си припомниш вкуса. ;)
    Прегръдки и поздрави за чудните малки сладури! :)

    П.П. И има ли вече кестени? Ако да, определено трябва да потърся! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Герчо, чакам да си дойдеш и ако дотогава още се намират кестени, ще врътнем една торта, ама и повечко шоколад ще добавим;)
      Има кестени навсякъде в момента. Прегръдка и за теб, момиче!

      Изтриване
  8. Точно тази вечер отворих буркан печени и белени кестени и заявих, че ми миришат на есен :) Много са си вкусни директно от буркана, но някак сухички. Даваш ми идея да ги конвертирам в кремче :) Сладколюбецът ми ще е доволен :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама те твоите вероятно вече са на кремче, а?;)юУсмивка, Тики!

      Изтриване
  9. Няма как есен без кестени. При последния голям порой на 23-и бяха изпопадали навсякъде по улиците и тротоарите, колите ги бяха направили на пюре, и ми стана криво.
    Кестените не съм използвала в храна, само им се радвам по есенните плочници и си ги "бера" от тротоарите, за да си заесенявам первазите. Обаче еклерчетата ти са същински кестенчета - приказни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да отбележа, че кестените, които се берат за храна са различни от кестените, с които обикновено се залесяват градските площи. Вторите не стават за ядене.
      Крем от кестени зввучи много добре!

      Изтриване
    2. Еклерчетата са с "човешките" кестени;) Иначе другите стават само за разходка и пълнене на джобовете;)

      Изтриване
  10. Марте,изобщо не ми харесват печените кестени,обаче преди 2 години с превъзходна шоколадово- кестенова торта ме почерпи Мина във Вила Росиче,заслужаваше си всяка хапка.
    Взимам си еклерче от твоите и ти пожелавам щастливи есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, нали? В тортата е имало шоколад;))?
      Иначе явно по вашия край не се харчат така, както у нас;)Аз ги обожавам печени и варени.

      Изтриване
  11. Много обичам кестени, тъй че и аз бих казала"Уау":)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз обичам печени кестени,а тези еклери направо ме плениха.
    Слънчева и топла есен,Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Живе! От мен еклерите, от теб питката;)

      Изтриване
  13. Уау и още как, Мъхче!
    Обичам кестени и чудесната ти идея ми допада, изглеждат изкушаващо фини и апетитни.
    Поздрави за теб и красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря! Хубава и топла есен ти желая и аз!

      Изтриване
  14. О, невероятни са, Марте! Предлагам трюфели срещу еклери, а? Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама веднага се навивам. Прегръдка!

      Изтриване
  15. Ха, и ти си била на вълна еклери. Ама чудесни са!
    Да си призная, нищо с кестени не съм опитвала и нямам идея какъв е вкусът. Кремчето изглежда вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз видях, че си на същата, сигурно от рожденната дата е;)) Ма докато отговоря, ти мина на ризото;)
      Опитай, Кокон!

      Изтриване
    2. Наближава РД-то. Меню няма при мен :) Ти готова ли си? :)

      Изтриване
  16. Е това не съм го пробвала!Ще кажа на мъжо, като идва към Панчарево да ми изпратиш малко, а? Прегръщам те Марте*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Кате, ами да идва, ама да каже кога ще е , да направя нови, че онези заминаха;) Прегръдки!

      Изтриване
  17. еклери и кестени обожавам, а в комбинация са просто неустоими... само тази работа с беленето на кестените малко не ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, за тази работа не мога да се изкажа ласкаво, ама какво да правиш- чревоугодничеството иска жертви;)

      Изтриване
  18. Аз съм правила преди години някакъв чийзкеик с кестеново пюре и това е всичко, но пюрето ми беше в бурканче от чужбина.
    Ще си направя самичка пюре и ще приготвя нещо с него, стана ми интересно!
    Еклерчетата изглеждат чуднички :)
    Поздрави, Марти!

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз дълго търсех готово пюре, но явно на невярното място. Затова си направих сама.
      Благодаря, Танче!

      Изтриване
    2. За кестеново пюре мисля, че виждах във фризерите на Лидл преди време (в книжни пакетчета, като каймата)... само да не бъркам веригата. Но, определено беше във фризерите - пакетчета по около 200-250 гр.

      Изтриване
  20. Марте, страхотни еклерчета! Аз още не съм се прежалила да се пробвам на парено тесто, но пък обожавам кестенов крем :) (поне имам късмет, че при нас се намира направо готов). И си напълно права, че много върви с шоколад, не върви, ами направо тича :)))
    Хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  21. Обожавам кестени, Мъхче и тези еклерчета извикаха едно "уау". Но така и не мога да се справя с това пусто белене на кестени :) Виж с яденето нямам никакви затруднения :) Ще се пробвам пак, кремчето ми хареса много. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. "Уау" ефект има, Марте, поне за мен - да ме видиш как съм се лакомо облещила пред тез' примамливи снимки. :))
    А за кестенов крем (щом искаш голямо "Уау") пробвай да е с кондензирано мляко и с карамел, вместо обикновена захар. Комбинацията е убийствено вкусна, честно! Някога никак не харесвах кестени. Татко се опитваше да ми ги предлага по какъв ли не начин, само да ме зариби с тях, но за негово съжаление не успя. Сега, след доооста години ги преоткрих и много обичам да си ги хапвам, ама горещи. И ставам за жонгльор. ;)))
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване