понеделник, 16 юни 2014 г.

Течна закуска

Останаха броени дни до настъпването на астрономическото лято, а слънцето вече прогаря и последната останала суха трева по напуканата земна повърхност. За настъпващата суша специалистите предупредиха още в началото на годината, но сега- 6 месеца по-късно, положението в някои области е направо критично. И ако вие, също като мен, живеете в една от тези засегнати местности, моля, поемайте повече течности.;)
Аз вече си взех бележка и от началото на годината закусвам само с течна храна. Освен по гореизброените причини, също и защото децата изяждат всичкия ми по-сух снимков материал, а и сутрин рано, преди слънцето да напече и да ме събуди, последното нещо, с което ми се занимава е бавно и осмислено дъвчене;)
Ще ви предложа разновидност на популярния в Южна Америка сок от киноа, за който четох тук-там. Увеличих количеството на киноата, за да мога с нея да изкарам поне до обяд, тъй като когато слънцето се покаже, обикновено идва и гладът и обядът се превръща в недостижима цел;)Не гледайте оръфаните ми чашки, но наистина не закусваме в кристал;)



Продукти:

* голяма шепа киноа;
* 2 зелени ябълки без кората;
* пръчка канела;
* 1 ч.л. мед;



Приготвяне:

Сваряваме киноата във вода ( около 300-350мл), докато зрънцата се разпукат, заедно с канелата и обелената и нарязана на парчета ябълка. Получената смес пасираме и към нея добавяме лъжичката мед, разбъркваме хубаво и консумираме. В оригиналната рецепта тя се пие топла, но аз лично я предпочитам когато изстине. Понякога "дообогатявам" вкуса с още някакъв плод, например кайсия, която добавям сурова преди да пасирам сместа.



Надявам се не сте ме взели на сериозно и наистина скапващите всичко дъждове не са помрачили настроението ви;)
Съвсем скоро, уверена съм, цялата тази вода ще си отиде по реките и моретата, където и е мястото, а ние ще се радваме на едно слънчево и безгрижно лято!





15 коментара:

  1. Тази течна закуска е интригуваща,Марте!
    Дъждовете не са чак толкова лошо нещо стига да са нормални и да се появяват по-рядко. :)
    Последната снимка ме зареди с чудесно настроение за цял дъждовен ден. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Когато вали се чувствам точно като твоята сладурана! В рамките на разумното, разбира се!
    Невероятна снимка!
    Закуската ти е точно по моя вкус. Не съм пасирала варена киноа още. Ще опитам -звучи ми като вкусен пудинг с тази ябълка и канела.
    Ние с Неви, накисваме чия и добавяме пресен сок от нещо :)
    Хубава седмица, Марти!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ме усмихна тази малка, чаровна кукличка :) Така трябва да се възприема дъждовното време като нея и всичко ще бъде наред и с настроението ни и с отегчението ни.
    Закуската е страхотна, мисля че ще бъде чудесно да разнообразя плодовите сутрини с нея!
    Поздрави, Марта!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз вече не съм толкова уверена,че ще има лято като хората,кокалите ми изгниха,цветята ми се съсипаха от дъждове,охлювите им рупат листата и съм бясна дето се трепах да ги садя.Дай една чашка сок да си успокоя възмущението :) .Напоследък и ние много въртяхме блендера с разни смутита (кой пък го внедри този термин).
    Пожелавам на теб и всички нас най-после да спре да вали,че човек има право на 5 дни блажена почивка все пак, а иде отпускарско време!Гуш!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна закуска! И аз така с течна - кафе:) Малката е сладурка голяма!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, хората какви течни закуски поемат Мъхче....а ти ствоите ще го докараш до 100 години! И у дома много обичаме киноата.....
    Обаче снимката на тази кукла с чадъра е просто уникат! Невероятен момент си хванала, браво!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  8. Течната закуска е невероятна идея, но малката гъба толкова много в пораснала, че няма как да подмина мимоходом публикацията ти, Марте! Прегръдка и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Отлична закуска, Марте! Малката чаровница обаче е невероятен сладкиш и така ме умили...
    Целувки от мен, за нея две! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Интересна закуска, Мъхче, точно за тази "непоносима жега" :)) Поне ми оправи настроението под чадъра и си представих как слънцето ме събужда, а не гръмотевиците :) Лято все пак ще има, ако не тази, то догодина ;) Обичам хубавото ти позитивно настроение и постовете ти винаги ме усмихват! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. ) Знаех си, че ще я видя в тази публикация! Голяма сладурана е, тази малка гъбка! Мъхче, закуската е жестока просто и ако има кой да ми я сервира в момента направо ще подскоча от кеф:))). Чашките са супер, ама и ти си една скица!:))) Ние все със сребърни прибори и кристал закусваме:))) Ах, разлепих се вече от смях. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Звучи здравословно...а и май е вкусно...Аз все още не мога да си надмогна вредните навици, не че се и напъвам особено де, но при мен от години вече закуската се свежда до кафе (-: Може и да си взема поука и да пробвам таз напитчица, но след кафето, като десерт (-:
    Голяма чаровница е гъбката (суша, суша, ама гъбките от дъжд порасват)!

    ОтговорИзтриване
  13. обичам такива неща и ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, тази Гъба сладка! Ама и мама как умее да я снима!!! :)
    Страхотна течна закуска предлагаш, Марте. Не съм си правила подобно нещо, а обичам киноа. Ще пробвам, определено! Предполагам, че лъжицата мед няма да ми трябва, защото не съм по сладкото. Ябълката ще даде все нещичко :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви от сърце!
    Нещо напоследък не стигам персонално да ви го кажа, но пак ще смогвам някой ден!

    ОтговорИзтриване