Това го мисля отдавна. Горе- долу от около година и все нещо се проваля. Е, сега нали съм пак самотна майка с три деца, те пожелаха лазаня , а аз реших, че е време да тествам онази си мисъл и да направя две- една класическа, и една по-разчупена;)
Предварително искам да кажа, че аз на простата леща не съм фен. Но виж, в крем супа с леко екзотичен привкус, на кюфтенца, а сега и на лазаня, горещо приветствам. Предлагам и на вас, макар това да не е най-фотогеничната трапеза на света:
Продукти:
* 1 кутия кори за лазаня;
* 250 гр. леща;
* 1 глава лук;
* 3 скилидки чесън;
* 2-3 моркови ( между малки и средни)
* 1 чушка на ситно;
* шепа пресни листа от целина;
* 100-тина грама доматен сок ( или пюре)
* 2 лъжици бращно
* 400-500 гр. прясно мляко
* мазнина, сол, черен пипер и вскякави други зеленчуци, които бихте харесали в плънката.
Приготвяне:
Най-напред лещата се сварява почти до пълна готовност. Прецежда се и се оставя настрана. Задушаваме лука в малко мазнина за около 3-5 минутки. Добавяме чесъна, нарязан на ситно ( или пресован), след това морковчетата, чушката, целината и всичко друго, което смятате, че е подходящо като зеленчук. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме лещата. След това и доматения сок и оставяме на тих огън за няколко минутки.
След това приготвяме бешамела- по класическият метод- от брашно, мазнина и прясно мляко. Овкусяваме и него с черен пипер, сол и ако имаме, малко магданоз.Понякога този сос става малко по-рядък отколкото трябва, но това за целите на лазанята не представлява абсолютно никакъв проблем;)
Покриваме тавичка с съвсем малко мазнина, после малко бешамел и започваме да редим- плънка, бешамел, кори , плънка, бешамел, кори и т.н. според количеството, като завършваме с кори. Отгоре поръсваме с пармезан или кашкавал и запичаме на фурна за около 30 минути на 250 градуса или докато се зачерви, а сосът поизпари. Все пак внимаваме да не пресушим напълно.
Идеята оттук!
Хубава седмица!
Марте, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеОбичам повече зеленчукова, а не с кайма, лазаня!
Прегръдка и усмихната седмица!
И аз, Дани, съм за зеленчуковата,
ИзтриванеХубава седмица и край морето!
Направо ме уби с тази рецепта, Марте! Леща само девойката обича вкъщи, но приготвена по този начин и от теб ще опитам, без да се замислям. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕва, по моите критерии си струва опита, както казах, аз проста леща не ям;)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Това е рецепта по мой вкус, Мъхче,
ОтговорИзтриванеизглежда и звучи много примамливо - чудесна лятна идея...
Благодаря, поздрави и хубаво лято!
Благодаря, Дианка! Хубаво да е и твоето лято!
ИзтриванеЕее, ние пък сме любители дори на" простата леща", така че като нищо това ще го пробвам и със сигурност ще ни хареса!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Марийче, ами няма как да не ти допадне тогава;) Пък и на Ботуша си фен, ще ви се получи;)
ИзтриванеИзглежда неустоимо вкусна! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеХубава и за теб, Траянче!
ИзтриванеЛеща обожавам във всякакъв формат и тази лазаня не би направила изключение,Марте,но за жалост съм самотен любител у дома...защо не свирна да се завъртя и аз край масата,ех...Прегръдка и ведра седмица на цялото фемили!
ОтговорИзтриванеРоска, и аз си я приготвих само за мен, но сега по три пъти минавам край тавата за допълнително;)
ИзтриванеВедра и за вас, без ведрата;)
Уби ме, Марте, с тази рецепта! На младежите може и да им хареса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица!
Може, Краси, може;)!
ИзтриванеМарте, то май най-нефотогеничните ястия са най-вкусните :)
ОтговорИзтриванеИдеята е страхотна!
Нали, Зори? А се чудех как да я щракна! Но много ми харесва, много!
ИзтриванеЕх, че супер идейка. Мъжо казва, че при тях готвят паста с леща, защо не и лазаня. Ще пробвам!!!
ОтговорИзтриванеПете, вярвай му! Те там разбират от тези неща;) Пък и не съм я измислила аз, просто я намерих;)
ИзтриванеМъхче, какъв е вкусът? Стана ми доста любопитно...Самото ястие не идва ли леко тежко или няма проблем.
ОтговорИзтриванеДани, ами вкусът е като на ... лазаня с леща;) Наистина не зная как да го опиша- като зеленчукова лазаня, но с привкус на леща. И не, не е тежко. Месната лазаня е доста по-тежка според мен.
ИзтриванеЕй, направи я значи, кога успя?! И дори релаксираше с готините чехлички:) Страшна си, Мъхче! Добре изглежда лазанята с леща, ще взема и аз да си направя:))) да не видя нещо. Трапезата ви много фотогенична, само мрънкаш, ама те видях в действие, дори и не подозирах, че моят апарат може да прави такива снимки, видя ли?! Поздрави на всички ви, усмивки!
ОтговорИзтриванеБонбон, ти се на ход;) Поздрав и за вас. И на Пирата също;)
ИзтриванеКолко оригинално! Абсолютно одобрявам и даже ми се ще да направя, за да опитам каква е хавата :) Леща обичам във всякакви форми, няма начин и така да не ми хареса :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен!
Тики, убедена съм и после ще одобриш. Но сподели ако я направиш, де;) Усмивка и за теб!
ИзтриванеЧудесна идея, Мъхче!
ОтговорИзтриванеИ на мен на обикновената леща все нещо ми се струва, че и липсва и се чудя на хората,"не, леща само постна, както баба ми я готвеше", но аз не мисля така и определено съм имала много сполучливи попадения с нея! Мъхче, а децата ядоха ли я тази вкусотия? От гледна точка на възрастен е вкусотия, но някои от тях са доста предирчиви, та затова питам!
Сърдечни поздрави!
Здравей, Танче! Ами как да ти кажа- децата ми са традиционалисти- само пубертета я одобри, но той харесва и кюфтетата с леща, така че не беше странно. Другите деца дори не опитаха;) Но ако харесваш "разчупената" леща, ще харесаш и тази.
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Аз обичам всякаква леща- и като вид и начини на приготвяне. И тази твоя лазаня много ми допадна!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Бети, за теб съм просто сигурна! Чудя се как не си я отркила преди мен;) Хубав ден и дано се оправи времето при вас!
Изтриване:) може би защото не приготвям лазаня често....направо рядко-2-3 пъти максимум годишно :))
ИзтриванеВремето е вече за плаж при нас, само че липсва време:) за преодоляване на едни 30-80 км-според дестинацията и разни други фактори :)
При теб няма опция нефотогенична рецепта :) Винаги ми е красиво и вкусно. Подобна съм правила с пасиран боб, сигурна съм, че и тази с лещата ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво лято, Мъхче!
О, Мъхче, много хубава идея - аз обичам леща във всякакви вариации. Мисля, че ще я пробвам, въпреки че май ще трябва да я правя като теб в два варианта - моите подопечни са много месоядни и като видят нещо вегетарианско веднага се озъртат за мръвка (-:
ОтговорИзтриванеОбичам сложните лещи! Да ти кажа снимките са достатъчно фотогенични и в комбинация с описанието, направо си приканват за един питателен обяд.
ОтговорИзтриванеСчупи ми главата с тая рецепта, ами много интригуващо, кво да кажа, аз леща обичам много, особено ако е нещо с индийски привкус! Ами освен да взема да пробвам друго не ми остава! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, Мъхче! Лещата прекарах под различни форми, освен класик, но лазаня трудно ще прекарам без мръвка :))
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда зашеметяващо!
Благодаря ви, момичета! Ако все някой пробва, нека после сподели! Хубава седмицА!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта, Мъхче. Аз бих опитала, нищо че в къщи се хапва предимно месо и предполагам само, че ако направя една тава, ще трябва да си я ям самичка. Ха ха
ОтговорИзтриванеОсвен да си направя малка порцийка за проба :)