неделя, 22 юни 2014 г.

Лазаня с леща!

Това го мисля отдавна. Горе- долу от около година и все нещо се проваля. Е, сега нали съм пак самотна майка с три деца, те пожелаха лазаня , а аз реших, че е време да тествам онази си мисъл и да направя две- една класическа, и една по-разчупена;)
Предварително искам да кажа, че аз на простата леща не съм фен. Но виж, в крем супа с леко екзотичен привкус, на кюфтенца, а сега и на лазаня, горещо приветствам. Предлагам и на вас, макар това да не е най-фотогеничната трапеза на света:



Продукти:

* 1 кутия кори за лазаня;
* 250 гр. леща;
* 1 глава лук;
* 3 скилидки чесън;
* 2-3 моркови ( между малки и средни)
* 1 чушка на ситно;
* шепа пресни листа от целина;
* 100-тина грама доматен сок ( или пюре)
* 2 лъжици бращно
* 400-500 гр. прясно мляко
* мазнина, сол, черен пипер и вскякави други зеленчуци, които бихте харесали в плънката.



Приготвяне:

Най-напред лещата се сварява почти до пълна готовност. Прецежда се и се оставя настрана. Задушаваме лука в малко мазнина за около 3-5 минутки. Добавяме чесъна, нарязан на ситно ( или пресован), след това морковчетата, чушката, целината и всичко друго, което смятате, че е подходящо като зеленчук. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме лещата. След това и доматения сок и оставяме на тих огън за няколко минутки.
След това приготвяме бешамела- по класическият метод- от брашно, мазнина и прясно мляко. Овкусяваме и него с черен пипер, сол и ако имаме, малко магданоз.Понякога този сос става малко по-рядък отколкото трябва, но това за целите на лазанята не представлява абсолютно никакъв проблем;)

Покриваме тавичка с съвсем малко мазнина, после малко бешамел и започваме да редим- плънка, бешамел, кори , плънка, бешамел, кори и т.н. според количеството, като завършваме с кори. Отгоре поръсваме с пармезан или кашкавал и запичаме на фурна за около 30 минути на 250 градуса или докато се зачерви, а сосът поизпари. Все пак внимаваме да не пресушим напълно.

Идеята оттук!

Хубава седмица!


36 коментара:

  1. Марте, чудесна идея!
    Обичам повече зеленчукова, а не с кайма, лазаня!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Дани, съм за зеленчуковата,
      Хубава седмица и край морето!

      Изтриване
  2. Направо ме уби с тази рецепта, Марте! Леща само девойката обича вкъщи, но приготвена по този начин и от теб ще опитам, без да се замислям. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, по моите критерии си струва опита, както казах, аз проста леща не ям;)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Това е рецепта по мой вкус, Мъхче,
    изглежда и звучи много примамливо - чудесна лятна идея...
    Благодаря, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Хубаво да е и твоето лято!

      Изтриване
  4. Еее, ние пък сме любители дори на" простата леща", така че като нищо това ще го пробвам и със сигурност ще ни хареса!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, ами няма как да не ти допадне тогава;) Пък и на Ботуша си фен, ще ви се получи;)

      Изтриване
  5. Изглежда неустоимо вкусна! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Леща обожавам във всякакъв формат и тази лазаня не би направила изключение,Марте,но за жалост съм самотен любител у дома...защо не свирна да се завъртя и аз край масата,ех...Прегръдка и ведра седмица на цялото фемили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, и аз си я приготвих само за мен, но сега по три пъти минавам край тавата за допълнително;)
      Ведра и за вас, без ведрата;)

      Изтриване
  7. Уби ме, Марте, с тази рецепта! На младежите може и да им хареса.

    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Марте, то май най-нефотогеничните ястия са най-вкусните :)
    Идеята е страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Зори? А се чудех как да я щракна! Но много ми харесва, много!

      Изтриване
  9. Ех, че супер идейка. Мъжо казва, че при тях готвят паста с леща, защо не и лазаня. Ще пробвам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, вярвай му! Те там разбират от тези неща;) Пък и не съм я измислила аз, просто я намерих;)

      Изтриване
  10. Мъхче, какъв е вкусът? Стана ми доста любопитно...Самото ястие не идва ли леко тежко или няма проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ами вкусът е като на ... лазаня с леща;) Наистина не зная как да го опиша- като зеленчукова лазаня, но с привкус на леща. И не, не е тежко. Месната лазаня е доста по-тежка според мен.

      Изтриване
  11. Ей, направи я значи, кога успя?! И дори релаксираше с готините чехлички:) Страшна си, Мъхче! Добре изглежда лазанята с леща, ще взема и аз да си направя:))) да не видя нещо. Трапезата ви много фотогенична, само мрънкаш, ама те видях в действие, дори и не подозирах, че моят апарат може да прави такива снимки, видя ли?! Поздрави на всички ви, усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, ти се на ход;) Поздрав и за вас. И на Пирата също;)

      Изтриване
  12. Колко оригинално! Абсолютно одобрявам и даже ми се ще да направя, за да опитам каква е хавата :) Леща обичам във всякакви форми, няма начин и така да не ми хареса :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, убедена съм и после ще одобриш. Но сподели ако я направиш, де;) Усмивка и за теб!

      Изтриване
  13. Чудесна идея, Мъхче!
    И на мен на обикновената леща все нещо ми се струва, че и липсва и се чудя на хората,"не, леща само постна, както баба ми я готвеше", но аз не мисля така и определено съм имала много сполучливи попадения с нея! Мъхче, а децата ядоха ли я тази вкусотия? От гледна точка на възрастен е вкусотия, но някои от тях са доста предирчиви, та затова питам!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Танче! Ами как да ти кажа- децата ми са традиционалисти- само пубертета я одобри, но той харесва и кюфтетата с леща, така че не беше странно. Другите деца дори не опитаха;) Но ако харесваш "разчупената" леща, ще харесаш и тази.
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
  14. Аз обичам всякаква леща- и като вид и начини на приготвяне. И тази твоя лазаня много ми допадна!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, за теб съм просто сигурна! Чудя се как не си я отркила преди мен;) Хубав ден и дано се оправи времето при вас!

      Изтриване
    2. :) може би защото не приготвям лазаня често....направо рядко-2-3 пъти максимум годишно :))
      Времето е вече за плаж при нас, само че липсва време:) за преодоляване на едни 30-80 км-според дестинацията и разни други фактори :)

      Изтриване
  15. При теб няма опция нефотогенична рецепта :) Винаги ми е красиво и вкусно. Подобна съм правила с пасиран боб, сигурна съм, че и тази с лещата ще ми хареса.
    Поздрави и хубаво лято, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  16. О, Мъхче, много хубава идея - аз обичам леща във всякакви вариации. Мисля, че ще я пробвам, въпреки че май ще трябва да я правя като теб в два варианта - моите подопечни са много месоядни и като видят нещо вегетарианско веднага се озъртат за мръвка (-:

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам сложните лещи! Да ти кажа снимките са достатъчно фотогенични и в комбинация с описанието, направо си приканват за един питателен обяд.

    ОтговорИзтриване
  18. Счупи ми главата с тая рецепта, ами много интригуващо, кво да кажа, аз леща обичам много, особено ако е нещо с индийски привкус! Ами освен да взема да пробвам друго не ми остава! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни снимки, Мъхче! Лещата прекарах под различни форми, освен класик, но лазаня трудно ще прекарам без мръвка :))
    Твоята изглежда зашеметяващо!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви, момичета! Ако все някой пробва, нека после сподели! Хубава седмицА!

    ОтговорИзтриване
  21. Много интересна рецепта, Мъхче. Аз бих опитала, нищо че в къщи се хапва предимно месо и предполагам само, че ако направя една тава, ще трябва да си я ям самичка. Ха ха
    Освен да си направя малка порцийка за проба :)

    ОтговорИзтриване