вторник, 30 април 2013 г.

Моменти-Април 2013

Че той мина ли?

Забърсвайки течащи нослета, четейки правна литература, решавайки задачи с тръби, ей така между другото,...., пропуснах го...почти.
С надежда в следващият месец да събера не толкова прозаични впечатления, да им потръгне на мъжката половина от семейството, а оттам и на женската, отбелязвам изминалия месец. С няколко снимки!




Весели, весели празници!

неделя, 28 април 2013 г.

Пак с белтъци, скоро и с жълтъци;)


След този празничен и топъл, топъл уикенд, не ми остава нищо друго освен да удължа удоволствието с едно вкусно ягодово руло.
Отново е на белтъчна основа, защото децата се утрепват да ядат едно жълтъчно кремче с пресни ягодки и горките белтъци вече се чудят къде да се дянат;) Съвсем скоро ще престанем с тази порочна практика, защото яйцата ще са много и ще трябва да се консумират целите;)



Идеята отново е на Зори, но замених шоколадовия пълнеж на нейното руло с ягодов, защото сега им е сезона, а шоколад можем да ядем и през ноември.

Продукти:

* 6 белтъка;
* 2/3 ч.ч. захар;
* 75 гр. брашно;
* 3 с.л. лимонов сок;
* 1 опаковка крем сирене;
* 10-тина ягоди;
* кокосови стърготини за поръсване;
* още малко захар на вкус.



Приготвяне:

Разбиваме белтъците на сняг и добавяме захарта. След това прибавяме брашното и лимоновия сок и разбъркваме добре. Разпределяме сместа в тавичка, предварително застлана с хартия за печене и печем 15-тина минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Изваждаме блата от фурната и с помощта на друг лист хартия, завиваме на руло и оставяме да изстине.
През това време приготвяме крема, който се състои от нарязани на парченца ягоди, крем сирене и захар на вкус. Развиваме рулото, намазваме го и го завиваме отново, като го пристягаме леко в стреч-фолио и поставяме в хладилник за няколко часа. След отстраняване на фолиото, намазваме леко отново с крем сирене и поръсваме с кокосови стърготини.



Хайде, не остана! След два дена стягаме куфарите за кратка почивка, а на самия Великден ще се видим пак да се чукнем за здраве... с яйчица!

Цветни и весели празници ви желая!



неделя, 21 април 2013 г.

Копривено песто

Е, най-накрая дойде- за пролетта говоря. Дори и при нас вече позеленя , а градината се напълни с лалета. Оказа се, че в задния двор сме си "посадили" малко коприва и понеже я приемам за чист продукт, поради невъзможността на разни животинки и хора да я "третират", веднага я обрах и пристъпих към действие. Този уикенд поне си отготвих, отчистих и отпрах. Все пак се задават едни дълги почивни дни, когато ще имаме възможност да лежим, ядем и скитаме, редно беше да дам дължимото на дома и градината.
Сега ще ви покажа едно копривено песто, чудесно допълнение към храната, особено в комбинация с паста или едни най-обикновени препечени филийки. Приготвих миниатюрна доза за да видя дали ще ми хареса резултатът и съм запленена. Ще трябва да отскоча до двора на съседите да обера и тяхната-предполагам няма да ми се разсърдят:)



Продукти:

* 30-тина връхчета млада коприва:
* 5-6 ореха:
* 2 с.л. настърган на ситно пармезан;
* 2 скилидки чесън;
* сол, черен пипер, лим. сок и зехтин на вкус.



Приготвяне:

Копривата се измива старателно и се слага във вряща вода за около 2-3 минути, след което се отцежда добре и се поставя в блендер. Добавят се орехите, пармезанът и скилидките чесън и всичко това добре се разбърква. Зехтинът се добавя на малки порции, докато се усвоява добре от сместа. Подправя се с черен пипер , сол и лимонов сок.
Мали филийки, намазани леко със зехтин се поставят леко да се запекат във фурната и когато са готови, се намазват с пестото. Парче сирене или кашкавал допълнително подобрява резултата. Чудесна идея за лек неделен обяд.



Хубава нова седмица!

неделя, 7 април 2013 г.

Кокосови бисквитки с белтъци

От известно време насам дните са или безцветни, или объркващо шарени. На моменти светя в червено, искам зелено, а всъщност виждам в синьо. Но не онова I feeling blue, а другото, дето навежда на мисли за въздух, за простор, за чиста вода и други ей такива работи....Заиграх си в тази посока;)

Но бисквитките, които направих, са си почти бели;)



Ако и вие сте се сдобили с 5-6 белтъка, а не обичате целувки и не умеете да правите макарони, ето едно много лесно и вкусно решение:

Продукти:

* 100 гр. масло;
* 160 гр. кокосови стърготини;
* 150 гр. пудра захар;
* 5 белтъка;
* 50 гр. брашно.



Приготвяне:


Смесваме добре кокосовите стърготини с пудрата захар и брашното. След това добавяме маслото, което предварително сме разтопили и белтъците. Получава се лепкава еднородна маса, от която загребваме с лъжичка и изсипваме върху застлана с хартия за печене тава, като оставяме място между отделните бъдещи бисквитки. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 10-тина минути.