неделя, 21 април 2013 г.

Копривено песто

Е, най-накрая дойде- за пролетта говоря. Дори и при нас вече позеленя , а градината се напълни с лалета. Оказа се, че в задния двор сме си "посадили" малко коприва и понеже я приемам за чист продукт, поради невъзможността на разни животинки и хора да я "третират", веднага я обрах и пристъпих към действие. Този уикенд поне си отготвих, отчистих и отпрах. Все пак се задават едни дълги почивни дни, когато ще имаме възможност да лежим, ядем и скитаме, редно беше да дам дължимото на дома и градината.
Сега ще ви покажа едно копривено песто, чудесно допълнение към храната, особено в комбинация с паста или едни най-обикновени препечени филийки. Приготвих миниатюрна доза за да видя дали ще ми хареса резултатът и съм запленена. Ще трябва да отскоча до двора на съседите да обера и тяхната-предполагам няма да ми се разсърдят:)



Продукти:

* 30-тина връхчета млада коприва:
* 5-6 ореха:
* 2 с.л. настърган на ситно пармезан;
* 2 скилидки чесън;
* сол, черен пипер, лим. сок и зехтин на вкус.



Приготвяне:

Копривата се измива старателно и се слага във вряща вода за около 2-3 минути, след което се отцежда добре и се поставя в блендер. Добавят се орехите, пармезанът и скилидките чесън и всичко това добре се разбърква. Зехтинът се добавя на малки порции, докато се усвоява добре от сместа. Подправя се с черен пипер , сол и лимонов сок.
Мали филийки, намазани леко със зехтин се поставят леко да се запекат във фурната и когато са готови, се намазват с пестото. Парче сирене или кашкавал допълнително подобрява резултата. Чудесна идея за лек неделен обяд.



Хубава нова седмица!

58 коментара:

  1. Крайно време е да си честитим пролетта :) При нас подухва от морето и е хладно, но позеленя!
    Много свежа и вкусна публикация с красиви снимки!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важно е да зелено, вятърът съвсем скоро ще си е точно на място, като имаме нужда от разхлаждане;)
      Благодаря ти, Мариянче. Прашен софийски поздрав на морето;)

      Изтриване
  2. Точки, маргаритки, хрупкави филийки, слънчева иглика, лалета.....................Марте, прекаляваш! Толкова е красиво! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, не прекалявам, радвам се;)
      Усмивка и за теб!

      Изтриване
  3. Оххх, треви колкото щеш по къра около нас ,ама що няма коприва не знам ?!
    Искам да го опитам това песто , много апетитно изглежда ,Мъхче !
    А ,и честита ви пролет :) !
    Прегръдка ! Хубава да бъде и твоята седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А разправяш, че локума ти липсва;))) Май и копривата. Обаче със сигурност имаш други треви, за които ние само можем да мечтаем;)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Ох ох Марте изглежда жестоко, ммм това зелено, страшни цветове! Много ще ми хареса на мен това песто! Снимките ти са прекрасни Мартичке и при нас пролетта дойде, е нямам си градинка, но поне паркове бол :))
    Прегръдки и целувки и много слънчева и усмихната седмица ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, аз ако си имах парк, нямаше да искам градинка, затова всеки според даденостите;) ЗПрегръдки и за теб и много слънце в красива Прага желая!

      Изтриване
  5. От години съм копривоядно, а от твоите снимки съм тотално запленена, Марте! Понеже наскоро обрах домашната коприва, ще я почакам да порасне, че и съседите на моята коприва разчитат :D Ще го пробвам това песто! Обещано е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждаш ли, от нас би се получило добро съседство- от теб копривата, от мен пестото, че у нас тя е дефицитна стока, а на външни поляни не разчитам;)И като ми обещаеш нещо, после вадиш жестоки резултати. Но въпреки всичко, чакам с нетърпение да видя;) Хубава седмица, Диве!

      Изтриване
  6. Марте, толкова красиви снимки!
    Зелено, шаренко, цветно!
    В една дума, пролетно!
    Любител съм на песто!
    Виж от коприва не съм правила, но
    на всяка цена ще се поправя!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, виждала съм хилядите други варианти, които си правила и съм си ги записала в списъка и със сигурност едно по едно ще ги пробвам. Благодаря ти и една сърдечна прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Определено ще да е вкусно, а и много полезно. Чудесна идея, Марте, започваш пролетта зелено и с настроение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, така е. Пролетта най-после дойде и черпя енергия от нея с пълни шепи;)
      Благодаря ти!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  8. Има толкова живот и настроение в твоите снимки!!! С копривата съм на "Вие",въпреки опитите на всички да ми обяснят, колко е полезна за моята анемия.Но съм отворена за твоето предложение, дано поне така да си допаднем с госпожа Коприва.Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, време е да се запознаете-тя е много мила дама;)
      Винаги можете да намерите общи интереси;)
      Хубаво утре!

      Изтриване
  9. Колко пролетен пост, Марте! Много ми хареса идеята за копривено песто и с удоволствие се пресягам за филийка с него. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, само мога да гадая как би ни го презентирала едно такова песто- ще ме караш да съжалявам, че не съм напълнила фризера с коприва със сигурност;)
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Много хубаво пролетно предложение!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно е, Марте! И цветята и пестото :) И снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, отивам да запиша твоето-ментовото, че агне ни чака тия дни;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Марта, чудни снимки!!!
    А съставките от твоето пестото ги ям отдавна на салата :) , е без пармезана- като дете дори не бях чувала...
    Допада ми идеята за идеално пасирано, ах и с тези филийки на чист въздух!.... Лаленца, форзиции! Страхотна градинка!
    Утре ще ти "кажа" какво може да направиш с отцедената вода от копривата.
    Хубава нова седмица ти желая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, чакам да кажеш, дано е нещо, което мога да ползвам;)
      Убедена съм, че ти вече си намерила идеалните пропорции за една вкусна салата, да ида да я потърся в блога ти, че ме заинтригува. Забравила съм вече.
      Прегръдка и благодаря!

      Изтриване
  13. Да, наистина си си направила един прекрасен пролетен еликсир, Марта! Аз, за срам голям, тая пролет само веднъж опитах коприва. Но се успокоявам, че не е съвсем късно да поправя тая си грешка, нали?
    С тези пък позеленели филийки какъв спомен ми довяяя, как съм забравила?!
    Благодаря ти, ама много! :* Съвсем скоро ще споделя рецептата на баба за "зелената лютеница", много подобна на твоето копривено, смарагдово песто.
    Лека нощ, мила и ведро утро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, никак не е късно, гледам намира се още свежа такава, поправи се моля;)
      И сега така ме заинтригува с тази зелена лютеница, че докато не я покажеш, няма да мирясам;)
      Лека нощ и на теб и благодаря!

      Изтриване
  14. Чудесно предложение! Тъкмо имам прясно набрана коприва и ще пробвам!
    Снимките ти са невероятни!
    Лека вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, благодаря ти!
      Надявам се да ти хареса;) Лека вечер и спокойна нощ!

      Изтриване
  15. Много цветно и красива е при вас,Марта!А пестото е идеално и полезно!Прекрасна цвета нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче , благодаря ти!
      Полезно и още как;)
      Много хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  16. Мъхче:)прескочи до нас, моля те:):):) ще ти дам всичко що има на двора, само ела:) Страшна работа си, ей! Чудно е това песто и като се замисля, наистина става май от всякакви зеленийки. Чудесна идея! Пожелавам ти прекрасна нова седмица, и отсега ти пожелавам за почивните дни, да ти се напукат петичките от разходки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, договорихме се- трупай я във фризера, разбрахме се, на есен съм при теб;)
      Страхотна седмица и за теб и а дано ми се напукат;)

      Изтриване
  17. Мъхче, много интересно песто! Аз така и не успях да проям истински коприва, а по ливадите в наше село има доста...
    Много пролетни снимки :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, защо това пренебрежително отношение към копривата;))?
      Благодаря ти все пак, много мил коментар! Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  18. А, това не може да бъде по- великолепна идея!!!! Чудех се какво да правя с една коприва, но виж песто надали би ми хрумнало...Добре, че имам умни и талантливи другарчета като теб! :-) Веднага ще го опитам, а ти да си знаеш, че те обичам още повече сега с това "копривесто"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, както винаги-затрогващ коментар;) И аз те обичам, нали знаеш;)?
      Убедена съм, че ще успееш да изкараш максимално доброто от една такава идея!

      Изтриване
  19. Винаги успяваш да ме накараш да въздишам по снимките ти! ツ
    Остава да споделиш с какъв обектив снимаш и ще съм изключително благодарна?
    Марте, много хубава идея за песто, а тук при теб е истинска пролет!
    Усмивки и прегръдки! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, чувствата ни са взаимни;) И аз така с твоите снимки;)
      Ами , да не те излъжа, ма обектива ми е 50мм/1.2. Обаче е евтин, така и не ме огря по-хубавата му версия, но засега и на това съм доволна;)
      Прегръдка , Дани, и благодаря!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за тези думи!
      Евтин, евтин, но в пъти по-добър от моя китов.
      Наистина правиш разкошни кадри!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  20. Страхотна идея!Ние обожаваме домашното песто с босилек и това със сигурност ще го уважим :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианче, щом харесвате други и това ще харесате.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  21. Еха, Мъх - страшен гений си! При нас в двора коприва колкото искаш - сега я правя на каши, в баница, с майонеза, на салата - само ей такъв гениален вариант не съм пробвала! Супер! Обаче не знам дали ще се получи при мен като лек обяд, защото от тия препечени филийки с нещо си мога да изям умопомрачителни количества )-: Пък празници се задават, не знае човек от кое по-напред да хапне...

    ОтговорИзтриване
  22. Чак пък гений..... може би Евгений;)
    И да не е много лек, обядът може да се разходи и да олекне.Виж с вечерята е трудно, особено ако е късна;)
    И празниците-голямо ядене ще падне;)Хубава седмица, Дида!

    ОтговорИзтриване
  23. Ех, че хубаво било човек да си има градинка, да си пошета и да се подготви за почивката! Благородно ти завиждам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е лошо, Лучия, макар понякога да не остава време за класическата почивка на дивана;)Затова, внимавай какво си пожелаваш;)

      Изтриване
  24. Аз ще се разсърдя ако някой пък ми обере копривата от градинката :(
    Но пестото ти ми хареса като идея Мъхче , и ще видим кога ще се сдобия с коприва та да го вкусим :)
    А снимките ти са много свежарски :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що бе, Гоголина, знаеш ли колко хора я третират като гаден бурен?
      Благодаря ти!

      Изтриване
  25. Имам коприва и ще направа това песто....Благодаря за рецептата,Марте!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Ех, че апетитно! Така обичам коприва, а през ум не ми е минало да направя песто:)Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ето че вече ти мина;) Хубава вечер!Благодаря ти!

      Изтриване
  27. Мартич, прекрасна идея, с коприва не бях смилала песто, а толкова ми допада идеята, че нямам търпение да хукна да бера! Градината ти е прекрасна, поздравления! Лека нощ и весела подготовка за празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игликич, ако има повече, набери и за мен. И на мен много ми допадна този вкус. Градината винаги е прекрасна, нали затова е градина!Хубав петък!

      Изтриване
  28. Пролетно зареждане с витаминки :) Много хубава идея за песто, Мъхче и разкошни снимки, както винаги :) Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елти! Зареждащо, пролетно, витаминозно... както и да го наречем, много е вкусно!

      Изтриване
  29. Толкова изненадващо - песто от коприва! Благодаря ти за чудесна идея!
    Снимките ти имат усещане на пролет!

    ОтговорИзтриване
  30. Е, честно казано, успя да ми продадеш това песто, въпреки че не съм почитател на копривата! Браво за снимките, чудни!

    ОтговорИзтриване