неделя, 21 април 2013 г.

Копривено песто

Е, най-накрая дойде- за пролетта говоря. Дори и при нас вече позеленя , а градината се напълни с лалета. Оказа се, че в задния двор сме си "посадили" малко коприва и понеже я приемам за чист продукт, поради невъзможността на разни животинки и хора да я "третират", веднага я обрах и пристъпих към действие. Този уикенд поне си отготвих, отчистих и отпрах. Все пак се задават едни дълги почивни дни, когато ще имаме възможност да лежим, ядем и скитаме, редно беше да дам дължимото на дома и градината.
Сега ще ви покажа едно копривено песто, чудесно допълнение към храната, особено в комбинация с паста или едни най-обикновени препечени филийки. Приготвих миниатюрна доза за да видя дали ще ми хареса резултатът и съм запленена. Ще трябва да отскоча до двора на съседите да обера и тяхната-предполагам няма да ми се разсърдят:)



Продукти:

* 30-тина връхчета млада коприва:
* 5-6 ореха:
* 2 с.л. настърган на ситно пармезан;
* 2 скилидки чесън;
* сол, черен пипер, лим. сок и зехтин на вкус.



Приготвяне:

Копривата се измива старателно и се слага във вряща вода за около 2-3 минути, след което се отцежда добре и се поставя в блендер. Добавят се орехите, пармезанът и скилидките чесън и всичко това добре се разбърква. Зехтинът се добавя на малки порции, докато се усвоява добре от сместа. Подправя се с черен пипер , сол и лимонов сок.
Мали филийки, намазани леко със зехтин се поставят леко да се запекат във фурната и когато са готови, се намазват с пестото. Парче сирене или кашкавал допълнително подобрява резултата. Чудесна идея за лек неделен обяд.



Хубава нова седмица!

58 коментара:

  1. Крайно време е да си честитим пролетта :) При нас подухва от морето и е хладно, но позеленя!
    Много свежа и вкусна публикация с красиви снимки!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важно е да зелено, вятърът съвсем скоро ще си е точно на място, като имаме нужда от разхлаждане;)
      Благодаря ти, Мариянче. Прашен софийски поздрав на морето;)

      Изтриване
  2. Точки, маргаритки, хрупкави филийки, слънчева иглика, лалета.....................Марте, прекаляваш! Толкова е красиво! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, не прекалявам, радвам се;)
      Усмивка и за теб!

      Изтриване
  3. Оххх, треви колкото щеш по къра около нас ,ама що няма коприва не знам ?!
    Искам да го опитам това песто , много апетитно изглежда ,Мъхче !
    А ,и честита ви пролет :) !
    Прегръдка ! Хубава да бъде и твоята седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А разправяш, че локума ти липсва;))) Май и копривата. Обаче със сигурност имаш други треви, за които ние само можем да мечтаем;)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Ох ох Марте изглежда жестоко, ммм това зелено, страшни цветове! Много ще ми хареса на мен това песто! Снимките ти са прекрасни Мартичке и при нас пролетта дойде, е нямам си градинка, но поне паркове бол :))
    Прегръдки и целувки и много слънчева и усмихната седмица ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, аз ако си имах парк, нямаше да искам градинка, затова всеки според даденостите;) ЗПрегръдки и за теб и много слънце в красива Прага желая!

      Изтриване
  5. От години съм копривоядно, а от твоите снимки съм тотално запленена, Марте! Понеже наскоро обрах домашната коприва, ще я почакам да порасне, че и съседите на моята коприва разчитат :D Ще го пробвам това песто! Обещано е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждаш ли, от нас би се получило добро съседство- от теб копривата, от мен пестото, че у нас тя е дефицитна стока, а на външни поляни не разчитам;)И като ми обещаеш нещо, после вадиш жестоки резултати. Но въпреки всичко, чакам с нетърпение да видя;) Хубава седмица, Диве!

      Изтриване
  6. Марте, толкова красиви снимки!
    Зелено, шаренко, цветно!
    В една дума, пролетно!
    Любител съм на песто!
    Виж от коприва не съм правила, но
    на всяка цена ще се поправя!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, виждала съм хилядите други варианти, които си правила и съм си ги записала в списъка и със сигурност едно по едно ще ги пробвам. Благодаря ти и една сърдечна прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Определено ще да е вкусно, а и много полезно. Чудесна идея, Марте, започваш пролетта зелено и с настроение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, така е. Пролетта най-после дойде и черпя енергия от нея с пълни шепи;)
      Благодаря ти!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  8. Има толкова живот и настроение в твоите снимки!!! С копривата съм на "Вие",въпреки опитите на всички да ми обяснят, колко е полезна за моята анемия.Но съм отворена за твоето предложение, дано поне така да си допаднем с госпожа Коприва.Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, време е да се запознаете-тя е много мила дама;)
      Винаги можете да намерите общи интереси;)
      Хубаво утре!

      Изтриване
  9. Колко пролетен пост, Марте! Много ми хареса идеята за копривено песто и с удоволствие се пресягам за филийка с него. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, само мога да гадая как би ни го презентирала едно такова песто- ще ме караш да съжалявам, че не съм напълнила фризера с коприва със сигурност;)
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Много хубаво пролетно предложение!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гени, благодаря ти!
      Приятна да е и твоята!

      Изтриване
  11. Прекрасно е, Марте! И цветята и пестото :) И снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, отивам да запиша твоето-ментовото, че агне ни чака тия дни;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Марта, чудни снимки!!!
    А съставките от твоето пестото ги ям отдавна на салата :) , е без пармезана- като дете дори не бях чувала...
    Допада ми идеята за идеално пасирано, ах и с тези филийки на чист въздух!.... Лаленца, форзиции! Страхотна градинка!
    Утре ще ти "кажа" какво може да направиш с отцедената вода от копривата.
    Хубава нова седмица ти желая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, чакам да кажеш, дано е нещо, което мога да ползвам;)
      Убедена съм, че ти вече си намерила идеалните пропорции за една вкусна салата, да ида да я потърся в блога ти, че ме заинтригува. Забравила съм вече.
      Прегръдка и благодаря!

      Изтриване
  13. Да, наистина си си направила един прекрасен пролетен еликсир, Марта! Аз, за срам голям, тая пролет само веднъж опитах коприва. Но се успокоявам, че не е съвсем късно да поправя тая си грешка, нали?
    С тези пък позеленели филийки какъв спомен ми довяяя, как съм забравила?!
    Благодаря ти, ама много! :* Съвсем скоро ще споделя рецептата на баба за "зелената лютеница", много подобна на твоето копривено, смарагдово песто.
    Лека нощ, мила и ведро утро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, никак не е късно, гледам намира се още свежа такава, поправи се моля;)
      И сега така ме заинтригува с тази зелена лютеница, че докато не я покажеш, няма да мирясам;)
      Лека нощ и на теб и благодаря!

      Изтриване
  14. Чудесно предложение! Тъкмо имам прясно набрана коприва и ще пробвам!
    Снимките ти са невероятни!
    Лека вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, благодаря ти!
      Надявам се да ти хареса;) Лека вечер и спокойна нощ!

      Изтриване
  15. Много цветно и красива е при вас,Марта!А пестото е идеално и полезно!Прекрасна цвета нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче , благодаря ти!
      Полезно и още как;)
      Много хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  16. Мъхче:)прескочи до нас, моля те:):):) ще ти дам всичко що има на двора, само ела:) Страшна работа си, ей! Чудно е това песто и като се замисля, наистина става май от всякакви зеленийки. Чудесна идея! Пожелавам ти прекрасна нова седмица, и отсега ти пожелавам за почивните дни, да ти се напукат петичките от разходки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, договорихме се- трупай я във фризера, разбрахме се, на есен съм при теб;)
      Страхотна седмица и за теб и а дано ми се напукат;)

      Изтриване
  17. Мъхче, много интересно песто! Аз така и не успях да проям истински коприва, а по ливадите в наше село има доста...
    Много пролетни снимки :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, защо това пренебрежително отношение към копривата;))?
      Благодаря ти все пак, много мил коментар! Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  18. А, това не може да бъде по- великолепна идея!!!! Чудех се какво да правя с една коприва, но виж песто надали би ми хрумнало...Добре, че имам умни и талантливи другарчета като теб! :-) Веднага ще го опитам, а ти да си знаеш, че те обичам още повече сега с това "копривесто"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, както винаги-затрогващ коментар;) И аз те обичам, нали знаеш;)?
      Убедена съм, че ще успееш да изкараш максимално доброто от една такава идея!

      Изтриване
  19. Винаги успяваш да ме накараш да въздишам по снимките ти! ツ
    Остава да споделиш с какъв обектив снимаш и ще съм изключително благодарна?
    Марте, много хубава идея за песто, а тук при теб е истинска пролет!
    Усмивки и прегръдки! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, чувствата ни са взаимни;) И аз така с твоите снимки;)
      Ами , да не те излъжа, ма обектива ми е 50мм/1.2. Обаче е евтин, така и не ме огря по-хубавата му версия, но засега и на това съм доволна;)
      Прегръдка , Дани, и благодаря!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за тези думи!
      Евтин, евтин, но в пъти по-добър от моя китов.
      Наистина правиш разкошни кадри!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  20. Страхотна идея!Ние обожаваме домашното песто с босилек и това със сигурност ще го уважим :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианче, щом харесвате други и това ще харесате.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  21. Еха, Мъх - страшен гений си! При нас в двора коприва колкото искаш - сега я правя на каши, в баница, с майонеза, на салата - само ей такъв гениален вариант не съм пробвала! Супер! Обаче не знам дали ще се получи при мен като лек обяд, защото от тия препечени филийки с нещо си мога да изям умопомрачителни количества )-: Пък празници се задават, не знае човек от кое по-напред да хапне...

    ОтговорИзтриване
  22. Чак пък гений..... може би Евгений;)
    И да не е много лек, обядът може да се разходи и да олекне.Виж с вечерята е трудно, особено ако е късна;)
    И празниците-голямо ядене ще падне;)Хубава седмица, Дида!

    ОтговорИзтриване
  23. Ех, че хубаво било човек да си има градинка, да си пошета и да се подготви за почивката! Благородно ти завиждам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е лошо, Лучия, макар понякога да не остава време за класическата почивка на дивана;)Затова, внимавай какво си пожелаваш;)

      Изтриване
  24. Аз ще се разсърдя ако някой пък ми обере копривата от градинката :(
    Но пестото ти ми хареса като идея Мъхче , и ще видим кога ще се сдобия с коприва та да го вкусим :)
    А снимките ти са много свежарски :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що бе, Гоголина, знаеш ли колко хора я третират като гаден бурен?
      Благодаря ти!

      Изтриване
  25. Имам коприва и ще направа това песто....Благодаря за рецептата,Марте!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи, Живе! И аз ти благодаря!

      Изтриване
  26. Ех, че апетитно! Така обичам коприва, а през ум не ми е минало да направя песто:)Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ето че вече ти мина;) Хубава вечер!Благодаря ти!

      Изтриване
  27. Мартич, прекрасна идея, с коприва не бях смилала песто, а толкова ми допада идеята, че нямам търпение да хукна да бера! Градината ти е прекрасна, поздравления! Лека нощ и весела подготовка за празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игликич, ако има повече, набери и за мен. И на мен много ми допадна този вкус. Градината винаги е прекрасна, нали затова е градина!Хубав петък!

      Изтриване
  28. Пролетно зареждане с витаминки :) Много хубава идея за песто, Мъхче и разкошни снимки, както винаги :) Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елти! Зареждащо, пролетно, витаминозно... както и да го наречем, много е вкусно!

      Изтриване
  29. Толкова изненадващо - песто от коприва! Благодаря ти за чудесна идея!
    Снимките ти имат усещане на пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, благодаря! А аз харесвам твоите;)

      Изтриване
  30. Е, честно казано, успя да ми продадеш това песто, въпреки че не съм почитател на копривата! Браво за снимките, чудни!

    ОтговорИзтриване