Е, най-накрая дойде- за пролетта говоря. Дори и при нас вече позеленя , а градината се напълни с лалета. Оказа се, че в задния двор сме си "посадили" малко коприва и понеже я приемам за чист продукт, поради невъзможността на разни животинки и хора да я "третират", веднага я обрах и пристъпих към действие. Този уикенд поне си отготвих, отчистих и отпрах. Все пак се задават едни дълги почивни дни, когато ще имаме възможност да лежим, ядем и скитаме, редно беше да дам дължимото на дома и градината.
Сега ще ви покажа едно копривено песто, чудесно допълнение към храната, особено в комбинация с паста или едни най-обикновени препечени филийки. Приготвих миниатюрна доза за да видя дали ще ми хареса резултатът и съм запленена. Ще трябва да отскоча до двора на съседите да обера и тяхната-предполагам няма да ми се разсърдят:)
Продукти:
* 30-тина връхчета млада коприва:
* 5-6 ореха:
* 2 с.л. настърган на ситно пармезан;
* 2 скилидки чесън;
* сол, черен пипер, лим. сок и зехтин на вкус.
Приготвяне:
Копривата се измива старателно и се слага във вряща вода за около 2-3 минути, след което се отцежда добре и се поставя в блендер. Добавят се орехите, пармезанът и скилидките чесън и всичко това добре се разбърква. Зехтинът се добавя на малки порции, докато се усвоява добре от сместа. Подправя се с черен пипер , сол и лимонов сок.
Мали филийки, намазани леко със зехтин се поставят леко да се запекат във фурната и когато са готови, се намазват с пестото. Парче сирене или кашкавал допълнително подобрява резултата. Чудесна идея за лек неделен обяд.
Хубава нова седмица!
Крайно време е да си честитим пролетта :) При нас подухва от морето и е хладно, но позеленя!
ОтговорИзтриванеМного свежа и вкусна публикация с красиви снимки!
Поздрави :)
Важно е да зелено, вятърът съвсем скоро ще си е точно на място, като имаме нужда от разхлаждане;)
ИзтриванеБлагодаря ти, Мариянче. Прашен софийски поздрав на морето;)
Точки, маргаритки, хрупкави филийки, слънчева иглика, лалета.....................Марте, прекаляваш! Толкова е красиво! Усмивки!
ОтговорИзтриванеСтеф, не прекалявам, радвам се;)
ИзтриванеУсмивка и за теб!
Оххх, треви колкото щеш по къра около нас ,ама що няма коприва не знам ?!
ОтговорИзтриванеИскам да го опитам това песто , много апетитно изглежда ,Мъхче !
А ,и честита ви пролет :) !
Прегръдка ! Хубава да бъде и твоята седмица !
А разправяш, че локума ти липсва;))) Май и копривата. Обаче със сигурност имаш други треви, за които ние само можем да мечтаем;)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ох ох Марте изглежда жестоко, ммм това зелено, страшни цветове! Много ще ми хареса на мен това песто! Снимките ти са прекрасни Мартичке и при нас пролетта дойде, е нямам си градинка, но поне паркове бол :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и целувки и много слънчева и усмихната седмица ви пожелавам :)
Ев, аз ако си имах парк, нямаше да искам градинка, затова всеки според даденостите;) ЗПрегръдки и за теб и много слънце в красива Прага желая!
ИзтриванеОт години съм копривоядно, а от твоите снимки съм тотално запленена, Марте! Понеже наскоро обрах домашната коприва, ще я почакам да порасне, че и съседите на моята коприва разчитат :D Ще го пробвам това песто! Обещано е!!!
ОтговорИзтриванеВиждаш ли, от нас би се получило добро съседство- от теб копривата, от мен пестото, че у нас тя е дефицитна стока, а на външни поляни не разчитам;)И като ми обещаеш нещо, после вадиш жестоки резултати. Но въпреки всичко, чакам с нетърпение да видя;) Хубава седмица, Диве!
ИзтриванеМарте, толкова красиви снимки!
ОтговорИзтриванеЗелено, шаренко, цветно!
В една дума, пролетно!
Любител съм на песто!
Виж от коприва не съм правила, но
на всяка цена ще се поправя!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, виждала съм хилядите други варианти, които си правила и съм си ги записала в списъка и със сигурност едно по едно ще ги пробвам. Благодаря ти и една сърдечна прегръдка и за теб!
ИзтриванеОпределено ще да е вкусно, а и много полезно. Чудесна идея, Марте, започваш пролетта зелено и с настроение.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, така е. Пролетта най-после дойде и черпя енергия от нея с пълни шепи;)
ИзтриванеБлагодаря ти!Поздрави и хубава седмица!
Има толкова живот и настроение в твоите снимки!!! С копривата съм на "Вие",въпреки опитите на всички да ми обяснят, колко е полезна за моята анемия.Но съм отворена за твоето предложение, дано поне така да си допаднем с госпожа Коприва.Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеНаталия, време е да се запознаете-тя е много мила дама;)
ИзтриванеВинаги можете да намерите общи интереси;)
Хубаво утре!
Колко пролетен пост, Марте! Много ми хареса идеята за копривено песто и с удоволствие се пресягам за филийка с него. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЕва, само мога да гадая как би ни го презентирала едно такова песто- ще ме караш да съжалявам, че не съм напълнила фризера с коприва със сигурност;)
ИзтриванеГоляма прегръдка и от мен!
Много хубаво пролетно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Гени, благодаря ти!
ИзтриванеПриятна да е и твоята!
Прекрасно е, Марте! И цветята и пестото :) И снимките!
ОтговорИзтриванеЗори, отивам да запиша твоето-ментовото, че агне ни чака тия дни;)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Марта, чудни снимки!!!
ОтговорИзтриванеА съставките от твоето пестото ги ям отдавна на салата :) , е без пармезана- като дете дори не бях чувала...
Допада ми идеята за идеално пасирано, ах и с тези филийки на чист въздух!.... Лаленца, форзиции! Страхотна градинка!
Утре ще ти "кажа" какво може да направиш с отцедената вода от копривата.
Хубава нова седмица ти желая!
Прегръдка!
Бети, чакам да кажеш, дано е нещо, което мога да ползвам;)
ИзтриванеУбедена съм, че ти вече си намерила идеалните пропорции за една вкусна салата, да ида да я потърся в блога ти, че ме заинтригува. Забравила съм вече.
Прегръдка и благодаря!
Да, наистина си си направила един прекрасен пролетен еликсир, Марта! Аз, за срам голям, тая пролет само веднъж опитах коприва. Но се успокоявам, че не е съвсем късно да поправя тая си грешка, нали?
ОтговорИзтриванеС тези пък позеленели филийки какъв спомен ми довяяя, как съм забравила?!
Благодаря ти, ама много! :* Съвсем скоро ще споделя рецептата на баба за "зелената лютеница", много подобна на твоето копривено, смарагдово песто.
Лека нощ, мила и ведро утро!
Ирма, никак не е късно, гледам намира се още свежа такава, поправи се моля;)
ИзтриванеИ сега така ме заинтригува с тази зелена лютеница, че докато не я покажеш, няма да мирясам;)
Лека нощ и на теб и благодаря!
Чудесно предложение! Тъкмо имам прясно набрана коприва и ще пробвам!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са невероятни!
Лека вечер и хубава нова седмица!
Тилия, благодаря ти!
ИзтриванеНадявам се да ти хареса;) Лека вечер и спокойна нощ!
Много цветно и красива е при вас,Марта!А пестото е идеално и полезно!Прекрасна цвета нова седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеТанче , благодаря ти!
ИзтриванеПолезно и още как;)
Много хубава седмица и на теб!
Мъхче:)прескочи до нас, моля те:):):) ще ти дам всичко що има на двора, само ела:) Страшна работа си, ей! Чудно е това песто и като се замисля, наистина става май от всякакви зеленийки. Чудесна идея! Пожелавам ти прекрасна нова седмица, и отсега ти пожелавам за почивните дни, да ти се напукат петичките от разходки:)
ОтговорИзтриванеБонбон, договорихме се- трупай я във фризера, разбрахме се, на есен съм при теб;)
ИзтриванеСтрахотна седмица и за теб и а дано ми се напукат;)
Мъхче, много интересно песто! Аз така и не успях да проям истински коприва, а по ливадите в наше село има доста...
ОтговорИзтриванеМного пролетни снимки :)
Поздрави и хубава седмица!
Мира, защо това пренебрежително отношение към копривата;))?
ИзтриванеБлагодаря ти все пак, много мил коментар! Хубава седмица и за теб!
А, това не може да бъде по- великолепна идея!!!! Чудех се какво да правя с една коприва, но виж песто надали би ми хрумнало...Добре, че имам умни и талантливи другарчета като теб! :-) Веднага ще го опитам, а ти да си знаеш, че те обичам още повече сега с това "копривесто"!
ОтговорИзтриванеБубе, както винаги-затрогващ коментар;) И аз те обичам, нали знаеш;)?
ИзтриванеУбедена съм, че ще успееш да изкараш максимално доброто от една такава идея!
Винаги успяваш да ме накараш да въздишам по снимките ти! ツ
ОтговорИзтриванеОстава да споделиш с какъв обектив снимаш и ще съм изключително благодарна?
Марте, много хубава идея за песто, а тук при теб е истинска пролет!
Усмивки и прегръдки! ツ
Дани, чувствата ни са взаимни;) И аз така с твоите снимки;)
ИзтриванеАми , да не те излъжа, ма обектива ми е 50мм/1.2. Обаче е евтин, така и не ме огря по-хубавата му версия, но засега и на това съм доволна;)
Прегръдка , Дани, и благодаря!
Благодаря ти за тези думи!
ИзтриванеЕвтин, евтин, но в пъти по-добър от моя китов.
Наистина правиш разкошни кадри!
Прегръдки! :)
Страхотна идея!Ние обожаваме домашното песто с босилек и това със сигурност ще го уважим :)
ОтговорИзтриванеМарианче, щом харесвате други и това ще харесате.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Еха, Мъх - страшен гений си! При нас в двора коприва колкото искаш - сега я правя на каши, в баница, с майонеза, на салата - само ей такъв гениален вариант не съм пробвала! Супер! Обаче не знам дали ще се получи при мен като лек обяд, защото от тия препечени филийки с нещо си мога да изям умопомрачителни количества )-: Пък празници се задават, не знае човек от кое по-напред да хапне...
ОтговорИзтриванеЧак пък гений..... може би Евгений;)
ОтговорИзтриванеИ да не е много лек, обядът може да се разходи и да олекне.Виж с вечерята е трудно, особено ако е късна;)
И празниците-голямо ядене ще падне;)Хубава седмица, Дида!
Ех, че хубаво било човек да си има градинка, да си пошета и да се подготви за почивката! Благородно ти завиждам :)
ОтговорИзтриванеНе е лошо, Лучия, макар понякога да не остава време за класическата почивка на дивана;)Затова, внимавай какво си пожелаваш;)
ИзтриванеАз ще се разсърдя ако някой пък ми обере копривата от градинката :(
ОтговорИзтриванеНо пестото ти ми хареса като идея Мъхче , и ще видим кога ще се сдобия с коприва та да го вкусим :)
А снимките ти са много свежарски :)
Що бе, Гоголина, знаеш ли колко хора я третират като гаден бурен?
ИзтриванеБлагодаря ти!
Имам коприва и ще направа това песто....Благодаря за рецептата,Марте!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Направи, Живе! И аз ти благодаря!
ИзтриванеЕх, че апетитно! Така обичам коприва, а през ум не ми е минало да направя песто:)Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеТраянче, ето че вече ти мина;) Хубава вечер!Благодаря ти!
ИзтриванеМартич, прекрасна идея, с коприва не бях смилала песто, а толкова ми допада идеята, че нямам търпение да хукна да бера! Градината ти е прекрасна, поздравления! Лека нощ и весела подготовка за празниците!
ОтговорИзтриванеИгликич, ако има повече, набери и за мен. И на мен много ми допадна този вкус. Градината винаги е прекрасна, нали затова е градина!Хубав петък!
ИзтриванеПролетно зареждане с витаминки :) Много хубава идея за песто, Мъхче и разкошни снимки, както винаги :) Поздрави и хубаво настроение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Елти! Зареждащо, пролетно, витаминозно... както и да го наречем, много е вкусно!
ИзтриванеТолкова изненадващо - песто от коприва! Благодаря ти за чудесна идея!
ОтговорИзтриванеСнимките ти имат усещане на пролет!
Вики, благодаря! А аз харесвам твоите;)
ИзтриванеЕ, честно казано, успя да ми продадеш това песто, въпреки че не съм почитател на копривата! Браво за снимките, чудни!
ОтговорИзтриване