четвъртък, 15 август 2013 г.

Северно сияние

Имам кофти седмица.За капак днес котлонът ми гръмна в ръцете, докато подготвях вечерята. Сега готвя посред нощ. И докато чакам, седя и се чудя: кога хората се превръщат в Богове и кога се появява желанието да управляваш живота на другите?... Няма да задълбавам в разсъжденията си- време е за дълъг уикенд и докато все още е лято,смятам да яхна вълната.Ако също като мен сте преполовили живота си, а не сте намерили време да се разходите далеч на север край морето, е време да поправите това недоразумение. Дуранкулак, Езерец, Крапец, Шабла, Камен бряг- все места, на които няма да срещнете Five Starts All inclusive Welness and Spa resorts ( и разбира се, последният да затвори вратата) , нито сергии с кебапчета, а само тишина, спокойствие и много природа-все неща, от които имам въйпиюща нужда в момента. За пръв път в живота си влязох в работещ фар:За пръв път посетих рибарско селище:За пръв път карах колело покрай морето:За пръв път видях това растение на Яйлата:И други хубави неща видях там:

И пещерните хора видях ( аз съм последното в дясно- прегънатото;)):За пръв път се борих с тръстики, два пъти по-високи от мен, за да се намажа с кал на Шабленска тузла. Не разбрах дали помага, защото нищо не ме болеше;)И за пръв път ядох миди в истинската Мидена ферма край Дълбока:Посрещахме изгрева не веднъж и не за първи път:Подържахме оранжевото слънце в ръце и закусихме с хапка от него:Разходихме се край Дуранкулашкото езеро и скалите на Тюленово:Не помнех това усещане- да застанеш на ръба на скалата пред безкрайното море и да се почувстваш малък. А след това, поглеждайки надолу, да осъзнаеш колко голям можеш да бъдеш:Сготвих!Лека нощ!
47 коментара:

 1. Марте, изпитах невероятно удоволствие от прекрасните ти снимки!
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дани,
   сърдечни благодарности!И хубава нова седмица!

   Изтриване
 2. И аз искам тези пусти плажове и удивителни скали! Благодаря че ги показа тези хубави местенца.През твоя обектив изглеждат безкрайно примамливи.Уви това лято няма да успея, но може би другото...С пожелание да приключиш лошата част от седмицата и да да започнеш с хубавата част.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Наталия, и да не е това, все ще намериш път натам някой ден. Само не отлагай безкрайно като мен;)
   Благодаря ти!

   Изтриване
 3. Изкефи ме, Мъхче! Максимално при това! Снимката с пещерните хора ми е любима :))) Много красота си събрала и ти благодаря, че я показа! Хубави почивни дни ти желая и никакво "кофти" в новата седмица!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Снежи, радвам се;) Тази седмица започна доста прилично;)Благодаря ти!

   Изтриване
 4. Марте, сещам се за един отговор :)Повече такива дълги почивни дни и въпросните екземпляри се превръщат в мъглявина, която много бързо изчезва. Това селце ме омагьоса, иде ми да нарамя някоя въдица, бурканче червеи и беж на там.А как само ухае зокумът............Усмивки и весели мисли!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Стеф, дори и бурканче с червеи не ти трябва- местните рибари са услужливи и ни подариха шепа да си опитаме късмета,..., който обаче в онзи ден не беше на късмет;)И благодаря, че ме осветли за зокума;) Хубаво да ти е и на теб!

   Изтриване
 5. Не съм ходила по тези места, но след като видях твоите кадри определено ще го направя - страхотни са!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А като знам как ще ги наснимаш......;) Вече искам да видя!

   Изтриване
 6. Живея близо до тези места (т.е живях де), но не съм ги посещавала. Всъщност съм ги видяла, когато съм била на 8-9 месеца - не помня нищо:) Имали сте си прекрасни "първи" и "поредни" моменти. Поздрави:)

  ОтговорИзтриване
 7. Удивително и много красиво! Има места, на които човек се чувства като прероден и нов. Ти пренесе частица от това чувство с кадрите си. Благодаря ти! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Ох Мъх, мн мн мн мн мн хубав пост. Напълни ми сърцето с тия снимки и писания, благодаря Ти))

  ОтговорИзтриване
 9. Аз като ви разправям, видя ли сега колко е велико, дъх не ти достига! Прекрасни фотоси! Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Видях, Линче, видях, и пак благодаря!Прегръдка и от мен!

   Изтриване
 10. Страхотия :)) Нямам думи за повече, ще трябва да се окопитя от тия оригинални и адски красиви снимки!!!
  Надявам се, че вълната ще я яхнеш без котлон в ръце ;))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Федоркса, яхнах я още как! Котлон нямах , но подгрях пясъка под краката си, а и той мен;)

   Изтриване
 11. Северното черноморие - невероятно, прекрасно, любимо, мое родно място!Радвам се, че си се докоснала до него! Пак ще се върнеш... да знаеш:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Щастливка си, Траянче, да се родиш на такова място! И знам , че ще се върна,..., при първа възможност!Благодаря ти!

   Изтриване
 12. Мартич, не съм била там от години, но накара душата ми да се отпусне, ей такива места и емоции обичам, а ти ми ги представи страхотно! Стига се коси за котлон, а стягай багаж и яхвай вълните!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Игликич, хич не се кося за котлона, а за пропиляното време край него. Трудно е да се върши работа с някой, който те саботира;)
   А багажа вече разопаковах, но доволно;)

   Изтриване
 13. Марте, приказна почивка. А снимките :) върховни!
  До преди няколко години, ако някой ми кажеше че отиваме в хотел с по-малко от четири звезди, доста се цупех :) сега не са ми много на сърце и местенцата от твоите снимки По ми харесват :) но това май е свързано с втората половина от живота :)
  Сори, че имаш лоша седмица, но щом те чака дълъг уикенд, ще я издържиш. Хората, дето се мислят за богове и дълга и гадна тема и сега няма да я закачаме, нали :)
  целувки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Зори,
   радвам се да го чуя! Четирите звезди не са за мен, предпочитам безброй звезди над каменния бряг и вярно май е свързано с втората половина от живота.Целувка и за теб !

   Изтриване
 14. Мъхче, от думите и снимките ти се усеща, че това е твоето лято! Снимките ти са уникални, искам и аз някой ден да обиколя тези местенца, а засега ще ти предам крема за петички, защото определено имаш нужда, повече от мен:). Много ви се радвам на красивата и пълноценна почивка! Прегръдки и яхай още много вълни, и после да споделиш:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бонбон, нима те изпреварих? Хихихихи ( злорадствам;)))А крем не отказвам, стига да мога да го ползвам по предназначение;)
   Прегръдка и от мен!

   Изтриване
 15. Еееер Марта, напълни душата ми с красота!Ето къде били пустите плажове.Това ми напомни,че не съм опознала достатъчно Родината.И е едно доказателство,че има толкова красиви места още за опознаване! А снимките ми доставиха истинска наслада!Поздрави и лека вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Танче, тук са си, наши са!И да, безброй места има, които трябва да открием за себе си. Хубава вечер и на теб и благодаря!

   Изтриване
 16. Еха, Мъхче, напълни ми душата! Много хубаво си го написала и наснимала...На тая мидена ферма й се каня от доста време, ама ще видим кога вятърът ще ме отнесе пак в оная посока. И поради чисто егоистични причини, понеже с голямо удоволствие си чета тук, моля избягвай подобни ситуации с котлони (-:
  Хайде, усмихнат и релаксиращ уикенд!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дида, радваш ме;)
   Под секрет да ти кажа, че котлона до броени дни ще гръмне пак- надявам се да съм далеч;)
   За мидената ферма- намери път в ясно време;)Усмивка и за теб!

   Изтриване
 17. невероятно усещане.....
  невероятни снимки.....
  прегръдки

  ОтговорИзтриване
 18. Всеки си има кофти моменти, но хубавото е да знаеш как да излезеш от тях. ;) И ето, че хем си сготвила, хем прекрасна публикация си създала, Марте. ;) Много вдъхновяващи снимки, чудесни са!
  Сърдечни поздрави! :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Гери, така е! Път винаги има, важно е да не ни мързи да вървим по него!
   Поздрав и от мен!

   Изтриване
 19. Е, невероятно настроение си създала тук...и толкова красиви снимки! Просто.... импресия някаква, лятна!
  С усмивка
  мария

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Марийче, благодаря ти! Лятно да ти е на душата поне до ноември;)

   Изтриване
 20. Марта, в тези горещини ми беше приятно да усетя прохладния морски полъх чрез прекрасните ти снимки!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тилия, приятно ми е , че мога да ти доставя това удоволствие!
   Поздрав и за теб!

   Изтриване
 21. Стана ми много приятно да видя местата, които обичам да обикалям от няколко лета. А бялото колело от Калиакрия ли е? И там е приятно сред всичките цветни градини,само дето морето е далече.
  Много красиви снимки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бети, този пък не позна- бялото колело е съвсем нова част от инвентара на една къща в Камен бряг- слагаха го като си тръгвахме. Другият път и до Калиакрия ще стигна, сега не можах. Но си записвам чинно в тефтерчето! Прегръдка и благодаря!

   Изтриване
 22. Онемях, Мъхче...
  искрено се надявам кофти седмицата да е забравена,
  но преживяните красота и емоции съм убедена, че ще те топлят.
  Имаш уникален талант да уловиш мига, да се насладиш на момента, да заснемеш очарованието и пресъздадеш въздействието...
  Благодаря за споделеното с нас удоволствие,
  с пожелания за още много хубави, успешни и усмихнати летни дни, Диана

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дианка, с думи като твоите, и да имах терзания, щях да забравя. Благодаря ти!

   Изтриване
 23. Добре си яхнала вълната, Мъх! Снимките ти ме заредиха много!

  ОтговорИзтриване
 24. Била съм там. За първи път видях цъфтеж на планктон. Цветът на водата беше, като мастика с мента. Тов абеше преди години, тогава нямах фотоапарат, но ми останаха незабравими спомени от тези вълшебни места!

  ОтговорИзтриване
 25. Божеее, каква красота! Марте, моля те звънни ми ( номера ми го има в блога във връзка с мен), ако случайно не знаеш как да правиш снимките голям размер и еднакви, защото тази красота, която твориш с апарата, трябва да се гледа в голям формат! Целувки*)

  ОтговорИзтриване