понеделник, 19 ноември 2012 г.

Родопска приказка на колела и на крака


Мисля, че съм споменавала, че Родопите са една от 5-те ми любими планини в България;) Всеки път когато отида там се убеждавам, че има още много какво да видя и да ме изненада.


Традиционният ноемврийски уикенд без деца вече е минало, но пък хубавите картини, запечатани в съзнанието ми, надявам се дълго ще ми вдигат настроението в случай на нужда. Изкарахме три дни без интернет (оказа се, че мога), на големи интервали от време и без телефон и мога да кажа че много, много си починах емоционално.


Нищо не успя да развали хубавото ми настроение тези три дни, независимо че още в началото тръгнахме зле. Имах огромното желание да минем покрай язовир Въча ( друг мой любимец) и да хапнем прясна рибка, но когато човек вярва на техниката и спира да мисли, подминава два-три язовира преди да се усети и се оказва някъде между Батак и Доспат- достатъчно далеч и от изходната и от крайната точка.





Пристигнахме в района на Девин на заздрaчаване и не успях да натрупам дори първоначални впечатления. На сутринта установих, че градът е "затворен"- така и не разбрахме къде хората се разхождат, пият кафе или обядват. Но пък имат чудесна екопътека, по която също не се разхождат, защото с изключение на точно две двойки, други туристи не срещнахме. Пътеката е много красива, движи се покрай река Девинска, има изградени кътчета за отдих , водопад Самодивското пръскало, който също проспахме, и нови мостчета.





Рано сутринта преди разходката гледах по Nat Geo Wild едно филмче, което показваше как да се държим ако срещнем мечка в гората. Двама от героите в него още ближат раните си от тези срещи и аз не исках да последвам примера им. Затова когато видях мечите стъпки близо до водата, изпаднах в тиха истерия, после станах по-шумна, опитвайки се да убедя половинЪТ, че е време да си вървим и включих на 5-та скорост назад към цивилизацията. Наум си обещах да я посетим отново, но в друг сезон, когато мечките имат на разположение повече храна високо в гората и не им се налага да слизат при хората.
Обядът ни очакваше в една малка спретната кръчмичка в Широка лъка- привлекателно местенце, което посещаваме за трети път, но пък много харесваме. Вкусна топла супа с препечено хлебче, а след нея чаша чай или кафе пред камината на фона на една от онези просторни родопски песни....



Имаше време за още разходки преди да се стъмни- винаги съм искала да отида в с.Гела- само на шест километра е и тръгнахме.
Вече си имам нова любов- Гела е едно приказно кътче, с невероятна панорамна гледка, слънце дори в четири следобед през ноември, чист планински въздух, пръснати стада овце и усещане за простор.





Заредени с енергията на това магическо местенце, си тръгнахме, тъй като скоро щеше да започне да се стъмва, а 20 километра в Родопите не са като 20 км в София, особено вечер. Обаче една табела по пътя, сочеща към небето, ни накара отново да променим плановете си. Село Върбово- идея си нямах за какво иде реч, но нещо ни привлече натам. Сгушено високо в планината, пръснати 2-3 къщи на всеки хълм и всичко потънало в дълбоките паяжини на времето. Само в една къщичка тънка струя дим издаваше наличието на някакъв слаб живец.




Финалът на Големият шлем- Чудните мостове- отдавна планирано и винаги пропускано до този момент. Тук вече разбрах ( не че не съм го предполагала), че за да се обхване цялото това чудовище, човек има нужда или от два фотоапарата, или от ново задапаратно устройство, все неща с които не разполагам;) Затова малко красота на парче.




Пропуснах много планирани местенца от тази разходка, но затова пък открих други, непредвидени и както често става в живота, спонтанните неща обикновено имат хубав и запомнящ се финал.




Хубава седмица!

69 коментара:

  1. Мъхче,и на на мен Родопите са ми любими!
    Как ги правиш тези снимки!!!
    Страхотни са!!!!!!
    Напрово си магьосник с фотоапарата и ми пълниш душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия,
      благодаря!Просто гледам в обектива и щракам;)
      Но има много какво да се желае още.

      Изтриване
  2. Мъхче зареди ме емоционално за цяла седмица с тези страхотни снимки!
    Благородно завиждам за това, което сте видели и почувствали на тези прекрасни места!
    Сърдечна прегръдка и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и на теб благодаря!
      Много е важно да има заряд!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Марта, ти си една голяма душевадка, да знаеш! :) Ама, как мило ми стана, първо край язовира, после ми се прииска да дръпна по онова ново, криволичещо мостче, после се посмях с твоите страхове от евентуална среща с баба Меца :) Но пък осъзнавам колко са оправдани, защото с нея се срещахме 2 пити, на Белмекен и макар да беше много спокойна, аз търчах надолу като олимпийски спринтьор - единият път беше с мечета дори! Та, нататък: в Лъки само веднъж съм стъпвала и ме омагьоса завинаги, а Гела и е в моите планове отдавна ;)
    И се зарадвах чистосърдечно най-много на факта че "Нищо не успя да развали хубавото ТИ настроение тези три дни..." Заслужаваш го, мила и нека всеки следващ път да ни повтаряш точно тези думи!
    Страхотни есенни пейзажи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма,
      всички ме убеждават, че говоря глупости, но ето че има хора дето са срещали Мецанки, а аз наистина не искам да съм от тях. Ако бях до теб в онзи момент, можехме да подобрим рекорда на Йорданка Донкова;))
      За Гела- не пропускай, аз толкова отлагах, а сега съм запленена.
      Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  4. Прелест! Любими места :)
    Благодаря, че ми ги спомни толкова красиво!

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма красота! След такива снимки оставам без дъх и си мечтая някой ден и аз да посетя този малък рай!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче!!! Е, така те харесвам като се появиш! Винаги ми пълниш душата с красота! А Родопите така са ми влезнали в сърцето, че няма как да не усетя очарованието им отново дори и чрез снимки! Не съм ги виждала през есента, а много искам!:) Радвам се, че ти си ги видяла и си успяла да запечаташ невероятни кадри и моменти! Пожелавам ти още такива приключения и без големи лапички във водата! Супер снимки! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, и аз се радвам да те видя;)
      Иначе ти специално можеш малко да починеш, да се възстановят петичките;))))
      Много ти благодаря!

      Изтриване
  7. Мъхче, абе снимките ти са като картички, бе момиче!Браво!
    На мен Гела ми е легнало на сърцето от 20 години вече и всеки път като отида се вълнувам.Имаме невероятни спомени от ваканции в Гела, дай боже и още.....
    Спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, много благодаря!
      Значи станахме двама , полегнали в Гела;)
      Дай Боже всекиму!
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  8. Марта, по един и същ маршрут сме се движили но в различни сезони, някой от местата ще ги запомня за другото лято! Прекрасно и любимо място, снимките пълнят очите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, така е ! Само до онзи мост от птичи поглед не стигнах, но има време надявам се.
      Благодаря!

      Изтриване
  9. Появяваш се със зашеметяващо красива публикация ,Мъхче ! И много сладкодумно и забавно написана :) !
    Хубава седмица ,мила ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, радвам се, че ти допада!
      Хубава и за теб!И също прегръдка!

      Изтриване
  10. Ехааа, супер, искам и аз по този маршрут :Р Много хубави снимки, Марте!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диве, то ти си си там почти;)
      Минахме и покрай вас, ама не се обадих, че видях заета си да изпълняваш желания;))))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Това се казва зареждаща почивка, Мъхче! Родопите винаги са успявали с лекота да свалят натрупаното напрежение в мен. Всички тези места съм видяла, но пак искам да ги виждам отново и отново. Снимките ти са вълшебни! Заредиха ме с есенна, родопска - горско Мъхеста магия. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, така е! Родопите са наистина уникално красиви. И никога няма да ми омръзне да ходя натам.
      Благодаря!

      Изтриване
  12. Марта, повече от прекрасно и омайно. Думите наистина са слаби да опишат какво изпитах разглеждайки снимките ти. Толкова е красиво, че човек може с часове да съзерцава снимките и въпреки това да не иска още и още...
    Аз съм много далече от фотографията и никога не съм проявявала интерес към нея, но гледайки твоите снимки ми се иска да мога да снимам, макар и на 1/10 така добре като теб.
    Благодаря ти за вълшебната разходка и пожелавам една прекрасна седмица изпълнена с безумно сладки удоволствия! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, много благодаря. Радвам се, че снимките провокират такива усещания у теб- то това им е целта.
      И да знаеш, с опити всичко става, така че просто снимай!
      Благодаря ти и аз!

      Изтриване
  13. Напълни ми душата Марте, разкош! Страхотни снимки и места, малко даже ти завидях, ама по нататък ... и аз :)
    И едно е факт спонтанните неща винаги се получават много по добре от планираните ... гледам и при вас така :))
    Прегръдки и целувки и лека и спорна седмица сладурчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев,
      така е- аз много си падам нещата да стават така.
      Иначе от теб съвсем скоро ще очаквам магически снимки от места, които надали ще видя на живо;)
      И за вас едни такива в тази седмица!

      Изтриване
  14. Невероятна публикация,Марте!!!
    Всички снимки са пълни с енергия и толкова красиви!
    Години не съм имала това щастие да се разходя из Родопите и надали скоро ще имам,за това от сърце съм благодарна за всяка виртуална разходка!
    прегръдки и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, радвам се , че ти доставям такава радост. Но винаги можеш да захвърлиш всичко за ден-два и да си достаиш това удоволствие- заслужава си.
      Пожелавам ти го!

      Изтриване
  15. Аххх, каква красота!!! Разкошни кадри, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дина, от теб такива думи са мехлем за изтерзаните ми уши;)
      Наистина благодаря!

      Изтриване
  16. Чудесна разходка сте спретнали. Чудесно ни я презентира. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерке, и на теб благодаря за хубавите думи! Благодаря пак!

      Изтриване
  17. Благодаря ти, че ме потопи в тази родопска приказка! Разкошни снимки, Мъхче! Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      усмихнат ден и на теб с пожелания за подобни хубави разходки. За да мога и аз да се насладя на твоите снимки;)

      Изтриване
  18. Прекрасна разходка из родопския колорит!
    Чудесни места сте посетили,заредили сте се с много емоции и положителна енергия!
    Сърдечни поздрави ,Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире, заредих до горе;)
      Благодаря и поздрав и за теб!

      Изтриване
  19. Еее,Мартичка,чудесна разходка!Такива красиви кадри си нащракала,че като ги видях снощи,ги сънувах,но не можах да ти драсна коментар!Но днес в това дъждовно време мисля,че тези невероятно красиви родопски картини са чудесен завършек на отиващата си есен!Невероятни снимки,наистина като за рекламни картички! Ти си отлепила само единия крак от земята,но и това е доказателство за миг на щастие!Зареди ме до края на седмицата,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      есента си отива, но идва зимата и пак ще се спускам епо белите писти във вашия роден край;) Отлепих и двата, но фотографа ме е хванал малко преди да се затъркалям по нанадолнището;))))
      Благодаря!

      Изтриване
  20. Мъхче как пак ме зареди с красота ,увлекателният ти разказ ме накара да си помечтая да съм там по пътеките по които преди много години съм ходила.
    Прекрасна си с твоите публикации!
    Силно те прегръщам Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, ти си се радвала дълго на родопските пътечки- знам аз;))
      Но ти благодаря за думите!
      И също те прегръщам!

      Изтриване
  21. Марта,разкошни снимки...направо да занемее човек когато ги разглежда.И си толкова слабичка-ако това си ти на снимката, а все казваш колко много си напълняла.....сладуранка си ти!Макар и в гръб,имам някаква представа за теб-така да знаеш...
    Хубава вечер и още много такива преживявания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе,
      благодаря! И не си права, но друг път ще ти обясня защо;)
      Хубава и за теб!

      Изтриване
  22. Страхотна разходка, благодаря че я сподели, защото действа много зареждащо!
    Направо ми се иска да потехля по този красив път от последната снимка и да се изгубя в есенната красота.
    Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети,
      това последното жълтото и на мен ми е любимо, за съжаление си отива....така че ще оставим загубването за догодина живот и здраве.
      Поздрав и от мен и благодаря!

      Изтриване
  23. Чудесна разходка из Родопите с твоите прекрасни снимки Марте!Направо ми идва по поръчка :)
    Всяка година през септември ходим там със съпруга ми, но този септември пропуснах, лежах си на диванчето, защото ми беше счупено крачето.
    Ще внимавам догодина да не ми се случи случка!
    Прекрасен пост, уловени есенни мигове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголина,
      пожелавам ти повече никога счупени крачета! Само скъсани от ходене обувки;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  24. Дъха ми спря!
    Повечето ни приятели са от Родопите и за мен този край е моята голяма любов и мечтата ми за спокоен пенсионерски живот:)
    Снимките са удивителни, а и много обичам да те чета!
    Благодаря за емоционалното събуждане!
    Аз пък вече седмица пътувам из северна България в пълна мъгла и снимам в нея.
    Още не съм качила снимките на компютъра и не знам какво е излязло.
    Прегръщам те и те целувам Мъхи и ти пожелавам чудесен есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      щастливка си ти с такива приятели;)
      А живот и здраве ако добутаме до пенсия и аз ще гледам там да живея на спокойствие и ще пием притяжни безкофеинови кафенца;))
      Очаквам с нетърпение мъгливите ти снимки.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  25. Мъхче, аз пак пристигнах тук:) Честит празник! Топлина, уют и разбирателство във вашето прекрасно семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон,
      благодаря! Макар моят празник да е самотен, тъй като половинът се труди. Желая на теб прекрасна вечер със семейството!

      Изтриване
  26. Чудесна разходка сте направили, Мъхче!
    И много зареждащи снимки!
    Мечки ли каза? Сигурна съм, че така си шумоляла, та са избягали и последните, населяващи тази планина :))
    Много ми харесва и на мен тази планина.
    Поздрав най-сърдечен и хубав край на седмицата да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепчо, мерси!
      Май по планините ще се срещаме с теб някой ден. Дано е без мечки само;))

      Изтриване
  27. Страхотно разтоварваща разходка сте направили до широката планина, която дарява винаги посетителите си със спокойствие и зарежда с прекрасни емоции! Мечки доста вършеят там, ама "давайте крачета, да бягаме" и движение в близост до населените места май вършат работа! Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, хич не ми се тича от мечки;))) Затова другият път през туристическия сезон;)
      Благодаря ти и хубава неделя!

      Изтриване
  28. Пленителни снимки!
    Ти не гледай какво си пропуснала, а какво си хванала, защото това май е по-ценно :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотни снимки и прекрасна почивка, Мъхче!
    новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Завидях ти, Марте! Нямаш представа колко навреме ми дойдоха прекрасните ти снимки и глътката свеж планински въздух. прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, ако мога с още малко въздух да помогна, казвай;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  31. Е, върна ме години назад, Мъхче, и заедно с това изплуваха много приятни спомени.
    Снимките са ти трепач, както е есенните Родопи.
    Слънчев петък от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, ще каже човек, че сега се връщаш от пощата, дето си си взела пенсията;)
      Надали е било толкова отдавна, а ако е било, време е пак да стягаш багажа;)
      Благодаря, Федорска!

      Изтриване
  32. Ехаа, страхотна разходка, Марте!
    Снимките ти са прелестни!
    Хубави почивни дни и пожелания да посетиш още красиви местенца и да ни ги покажеш :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря!
      Хубави почивни дни и за теб!

      Изтриване
  33. Възхищаваме се на природата в други страни, но и България е не по-малко красива! Трябва само да имаме очи, за да видим!
    Марта, поздравления за прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      аз поне не мога да кажа, че много се наслаждавам навън, затова поне тук гледам да е редовно.
      Благодаря ти@!

      Изтриване
  34. Еха, Мъх! Пак си направила супер есенен репортаж - цъкнах ти поста през седмицата, обаче чак сега успях да ги разгледам...Ей тази снимка с реката и скалите - много е хубава!
    Усмихната събота и неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дида, радвам се , дето се вика, че ти допадат.
      И ти желая хубава неделя също!

      Изтриване
  35. Красота!
    Била съм на тези места, Родопи и на мен е любима дестинация и съм обиколила доста места за две поредни години, но твоите снимки са просто разкошни и ме карат да мечтая да отида отново там:)

    ОтговорИзтриване