Захладня...
Но съм спокойна. Няма да е за дълго. Поръчала съм още топли дни,..., поне докато успея да износя всички изгладени летни дрехи. Междувременно спрях да ги гладя и започнах да ги турпам на купчинки- за зимата,.., като катеричките;)
Факт е обаче, че накъдето и да се обърнеш, есента се вижда-ябълките капят като горска шума, осите са леко агресивни, хората започнаха да подсмърчат, а храната стана по-топла и питателна.
Затова от мен също една идея от есенно зимната колекция. Четох, че подобни неща хората по света закусват, но за мен това няма как да се случи. Виж, за бърза вечеря след работа, си е направо идеално:
Продукти:
идеята оттук
* 400 грама сварен червен боб ( или от консерва);
* 1 глава кромид лук;
* 1 скилидка чесън;
* 1 бр. тиквичка
* 1 бр. морков;
* 1 чушка
* 1 люта чушчица ( за пикантен вкус по желание);
* 1 голям настърган домат или приблизително същото количество доматен сос;
* 4-5 яйца;
* 1 ч.л. червен пипер;
* 1 к.л захар ( за убиване на киселата нотка на домата, ако е необходимо);
* пресен магданоз, олио, сол, черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Загряваме малко олио на тиган. В него поставяме нарязания на ситно лук. Като поомекне, добаваме още по-на ситно нарязаната скилидка чесън. След това един по един слагаме зеленчуците, като започнем от морковчето, минем през чушката и завършим с тиквичката. Задушаваме ги, а ако е необходимо, добавяме малко вода. Когато се задушат, изсипваме предварително сварения боб и добавяме доматения сос. Подправяме с червен, черен пипер и сол. След 5-10 минутки чукваме яйцата отгоре. Желателно е да запазят кръглата си форма, но не е драма и ако се разтекат.(Тази стъпка може да свърши отделно, като просто изпържим яйцата и ги сервираме към всяка порция или като вкараме тигана във фурната и запечем за малко). Аз предпочитам просто да ги чукна, да намаля котлона на ниска степен и да изчакам да се досготвят сами. Подправяме с пресен магданоз и сервиваме.
А пък аз, за да закрия официално летния сезон, отивам да се сбогувам с морето за тази година;)
Ех, завидях ти за морето! И хубаво да си изкарате, както вие си знаете и можете ;) А ястието ти, че го хапват за закуска - хапват го. Но и при мен като при теб, няма как да се случи подобно нещо ;) Харесва ми и ще се възползвам някоя вечер, когато търся да сготвя нещо набързо.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат уикенд!
ПП: Дано да е слънчево по морето, че тук замръкна.
Мартичка, ами там, където ще ходиш по-нататък, а тяхната закуска... ;)
ОтговорИзтриванеХапвай каквото ти е кеф и когато на теб ти е сладко. Всеки има свой режим.
Но пък това ястие аз бих хапнала и на обяд, и на вечеря. :) Толкова обичам боб (по нашия край си е фасул), ама все по-зле ми действа на червата, та и все по-рядко хапвам...
Прегръдки и поздрави на морето!
Незнам дали ще закусваш или вечеряш, ама снимките ти са адски вусни! с други думи, и за закуска, и за вечеря е супер! Това ме караш да си мисля.
ОтговорИзтриванеТака да ги обичам този тип ястия.....Хем са вкусни и бързи,хем са способни да създадат такъв уют,сервирайки ги директно с тиганчето на масата:)))))
ОтговорИзтриванеПрелест си сътворила,Марте!Поздрави:)
Е, тъкмо щях да ти предложа да изгладиш и моите, като минеш.
ОтговорИзтриванеРецептата ти е трепач, защото си купих един огромен шарен
боб :)
и ние обикновено се сбогуваме с лятото на морето... но тази година нямам повече отпуска :(
ОтговорИзтриванеястието е просто върха и си го записвам за по-хладните дни :)
Поздрави моренцето от мен :*
Страхотно предложение, Марта! Поздрави на морето!
ОтговорИзтриванеМного обичам такива вкусотийки, изглежда чудесно,
ОтговорИзтриванеснимките са страхотни - много колоритни, топли и изкушаващи.
Благодаря за чудесната идея, хубаво море и прекрасни есенни дни.
Чудесна бърза рецепта, Марте.
ОтговорИзтриванеИскам и аз моретоооооо....
Чудесно ястие, Марти! За обяд или вечеря или на огън край брега на морето.... И аз съм поръчала още летни дни :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Марти, много вкусно туй ястие, бре! :)))
ОтговорИзтриванеА снимките са просто фантастични!!!
Поздрави миличка и топли, все още летни прегръдки от Баку!
Ох,Марте, с тези страхотни снимки направо ме зариби. Правя подобно, но без тиквичките и боба, а с повече доматен сос. Но и този вариант щепробвам. Обожавам рецептите ала минут и "изпразни хладилника" за седмичните вечери.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Мъхче,
ОтговорИзтриванепрекрасно лятно - есенно бързо ястие, правила съм подобно, но твоето е по - богато.А снимките - повече от прекрасни.
Мъхче, аз живея в морски град, но морето не ми прави впечатление.Така е, обичам планината.Който каквото няма за това копнее.
Поздрави !
Шарената бъркотия на предесента в тигана и две яйца, чукнати-щукнати отгоре за съспенс и разкош :) обичам да правя шакшука, за боб не ми е минавало през ума,че ще върви с яйца - но ей на! Една такава опровержителна Марта в септември!
ОтговорИзтриванеЕ, добре де, ами като ми се прияде точно тази манджичка сега? ама точно ти да ми я сготвиш. На теб това лято не ти ли стигна бре? Обиколи света, що крем изразходи! :). майтапа настрани, обаче снимките ти са неустоими просто. Прегръщам те и ми прати Яна, много ми трябва:)))
ОтговорИзтриванеДобре изглежда ястието, питам се: дали да пробвам Роби, то злоядите понякога ядат невероятни неща!
ОтговорИзтриванеХареса ми това с подсмърчащите хора, направо в целта-есенно!
Прегръдка, Мъхче!
Много го умееш, и готвенето, и снимането! :)
ОтговорИзтриванеМарте,чудна гозбица,небрежно вкусна,много ми харесва и си я отбелязвам за тази седмица!С пожелание за пълноценна есен!Поне колкото лятото! :))
ОтговорИзтриванеКато гледам апетитните ти снимки и боб с яйца ще пробвам душко :)
ОтговорИзтриванене стига че изгладнях, ами и се посмях с "агресивните оси" и всичко там с есенен полъх казано от теб ;)
Сега и аз съм спокойна че някой е поръчал по-топла есен :) дано се изпълни поръчката!