сряда, 27 май 2015 г.

Експеримент на тема: орехов "тахан"

Вчера, докато си подготвях продуктите да правя пиле със сос "Сациви", нещо се бях замислила, замечтала или каквото и да се казва там на онова заглеждане с влажен поглед през прозореца. И така между другото, трошейки си орехи, се озовах пред една огромна купчина, като от един моемнт нататък ясно осъзнавах, че няма да ми трябва чак в тези количества. Обикновено в закуската пускам по 3-4 орехчета на човек, но този път бях прекалила. И тук, желанието ми да опитам нещо като орехов тахан, веднага се стовари пред влажния ми поглед и докато пилето се вареше, "таханът" беше факт. Хич и не претендирам за оригиналност в рецептата, която приложих, нито в методиката, но определено харесвам какво се получи. Тази сутрин отново добавих в закуската орехи, но във вид на "тахан" и желанието ми да закусвам до обяд можеше и да се превърне в реалност, ако не се налагаше да тръгна на работа. Та така, препоръчвам да пробвате това или нещо подобно. Може да се използват всякакви ядки, според вкусът, както и всякакви добавки, пак според него. За здравословност не претендирам, защото може в някакъв момент да съм нарушила някакво правило, но е много вкусно. Направих съвсем малка доза, колкото да пробвам вкуса, но сега нямам търпение да се прибера, за да направя поне 200 грама от тази вкусотия.



Идеята е елементарна: взимаме 100 грама орехи и започваме да ги мелим- вероятно по-лесно е в блендер, но аз имам само пасатор и ползвах него. Меленето става на почивки, тъй като има опасност уредът да не издържи. Когато сместа започне да пуска масло ( в началото е суха, но лека-полека се овлажнява), добавяме още малко ( 1 ч.л.) някакво нерафинирано масло, за да подпомогнем процеса. Процесът продължава до получаване на еднородна, пастообразна маса. На този етап добавих 1 ч.л. мед и малко канела. Струва ми се добра идея да се сложат и други подправки, както може би и какао, но засега не съм опитала.



А пилето със сос "Сациви" стана превъзходно по моите критерии и "предобрено" с канела, според половинът, така че няма да ви го показвам.

25 коментара:

  1. Заинтригува ме това пиле със сос "Сациви". За пръв път чувам за подобен сос, Марте! Хареса ми идеята ти за орехов тахан и още довечера ще си направя и аз. Поне няма да губя време в чупене на орехи, защото си имам в буркан. Аз чупенето на орехи го правя още наесен от вратата ги запращам директно на терасата и докато не ги начупя и складирам в буркан не мирясвам :D
    А и пилето ще приготвя тия дни, че само ще го мисля иначе.
    Усмихната сряда вечер! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габчо, колко още неща пропускамее..... Хубаво е обаче да търсим те все ще дойдат.
      Аз си имам ритуално чупене на орехи всяка неделя:)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  2. Радвам се, че е станало и с орехи :)
    Аз бих си го добавила и към сусамовия тахан
    и съм сигурна, че ще е много вкусно!
    А "Сациви" е много вкусен сос и за къде е изобщо
    без канела!
    Правила съм го и с бадеми и резултатът беше покъртителен ;)
    Хубава вечер, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз благодаря за подадената ръка при дискутирането на твоето фъстъчено масло. Май ще си играем още с ядки;)
      А без канела- този сос е наникъде. Господинът обаче не я харесва, а аз без да искам се отплеснах и прекалих, така че веднага ме хвана;) Иначе редновно го храня с нея, но в малки дози. И аз ще го опитам и с бадеми-звучи прекалено добре.

      Изтриване
  3. Много добре ми звучи на думи този тахан, само да си взема кухненския робот от другото вкъщи и почвам да ги пробвам всичките тахани по ред. Я кажи ти какво приготвяш за закуска, че моите идеи са на изчерпване. Поздрави и хубав остатък от деня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, щом има няколко къщи и робот да ти слугува, няма да те мисля;)
      Дени, едва ли са ти интересни нашите закуски: през седмицата сме на " ала смути", защото е бързо, вкусно и не се налага да дъвчем рано сутрин;) През уикендите обаче си играя повече, ако съм станала достатъчно рано преди другите, ама сега пък си лягам и не знам какво да кажа- сандвичи и печива основно..

      Изтриване
  4. Много ме изненада с тоя сос и аз къде съм бляла не съм чувала за него! Ще пробвам и него и таханчето! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е не си бляла, спала си;) Ходи при Федорска-има рецепта от 2010;) Прегърни се и ти, Линче!

      Изтриване
  5. чудесия :) някой път, когато ми се "отсвидят" орехи може и аз да направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казах ти за орехите: можеш да разчиташ на мен и да ме разтовариш малко от тях;)

      Изтриване
  6. Е ... хубава работа :)
    Сега ще се ровя в нета да търся как се прави това пиле :) Публикувай го де ... не разбрах половинът харесал ли го е или не?
    Вчера с Павлинчето ме хвърлихте в размисли за силабъб и трайфъли, днес със сос "Сациви" ... много съм изостанала с кулинарията ми се види :)
    Но таханът и снимките ти ... наистина са чудесия ... избистри ми влажния поглед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе. Ми не, не го хареса, че ми се отплесна ръката с канелата и сипах много. Той се зачуди защо казах:"Ау", но аз си замълчах. разчитах да не забележи, но уви, усети се и отказа да яде.
      Чудесии има навсякъде, не се прави- и аз откривам доста новости при теб. Важно е да ни се пробва;)

      Изтриване
  7. Това е изключително! Страшна рецепта, Марте! Запали ме 100%! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Йоли. Мисля, че точно на теб, ще хареса.

      Изтриване
  8. Добре, че не ям орехи, иначе щях да ти грабна бурканчето. Вкусотийка е със сигурност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусотийка е, за мен със сигурност. Поздрави, Лучия!

      Изтриване
  9. Щом толкова го хвалиш,значи не е и останал и от слдващите 200 гр.Хум вкусно,хем здравословно.
    А такова пиле с канела и у нас ще бъде маркирано като /предОбрено/,дори и една щипка да сложа.
    Хубава вечер ,Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, Живе, юом на една щипка те хващат, аз мога да се хваля. Мен на супена лъжица ме усетиха;))) Щипката я маскирам;)
      Хубава седмица!

      Изтриване
    2. Хехе, Живе, юом на една щипка те хващат, аз мога да се хваля. Мен на супена лъжица ме усетиха;))) Щипката я маскирам;)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  10. シ Tudo de bom!!!

    Ótimo fim de semana!
    Muita paz e muita harmonia!
    Beijinhos.
    ❤ه° ·.

    ОтговорИзтриване
  11. Марте, чуден тахан. А за сацивито, много го обичам - едно невероятно ястие от Грузия :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А , Аура, точно за теб си мислех докато го правих. Б ми било интересно да видя твоят вариант на това пиле.Поздрав!

      Изтриване
  12. Марте, чудесно таханче, обичам орехи!
    А такова пиленце не съм правила, ще се поинтересувам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоята дружка ше ти го покаже- сигурно е царица на Сацивито. Благодаря, Весе!

      Изтриване