Вчера, докато си подготвях продуктите да правя пиле със сос "Сациви", нещо се бях замислила, замечтала или каквото и да се казва там на онова заглеждане с влажен поглед през прозореца. И така между другото, трошейки си орехи, се озовах пред една огромна купчина, като от един моемнт нататък ясно осъзнавах, че няма да ми трябва чак в тези количества. Обикновено в закуската пускам по 3-4 орехчета на човек, но този път бях прекалила. И тук, желанието ми да опитам нещо като орехов тахан, веднага се стовари пред влажния ми поглед и докато пилето се вареше, "таханът" беше факт. Хич и не претендирам за оригиналност в рецептата, която приложих, нито в методиката, но определено харесвам какво се получи. Тази сутрин отново добавих в закуската орехи, но във вид на "тахан" и желанието ми да закусвам до обяд можеше и да се превърне в реалност, ако не се налагаше да тръгна на работа. Та така, препоръчвам да пробвате това или нещо подобно. Може да се използват всякакви ядки, според вкусът, както и всякакви добавки, пак според него. За здравословност не претендирам, защото може в някакъв момент да съм нарушила някакво правило, но е много вкусно. Направих съвсем малка доза, колкото да пробвам вкуса, но сега нямам търпение да се прибера, за да направя поне 200 грама от тази вкусотия.
Идеята е елементарна: взимаме 100 грама орехи и започваме да ги мелим- вероятно по-лесно е в блендер, но аз имам само пасатор и ползвах него. Меленето става на почивки, тъй като има опасност уредът да не издържи. Когато сместа започне да пуска масло ( в началото е суха, но лека-полека се овлажнява), добавяме още малко ( 1 ч.л.) някакво нерафинирано масло, за да подпомогнем процеса. Процесът продължава до получаване на еднородна, пастообразна маса. На този етап добавих 1 ч.л. мед и малко канела. Струва ми се добра идея да се сложат и други подправки, както може би и какао, но засега не съм опитала.
А пилето със сос "Сациви" стана превъзходно по моите критерии и "предобрено" с канела, според половинът, така че няма да ви го показвам.
Заинтригува ме това пиле със сос "Сациви". За пръв път чувам за подобен сос, Марте! Хареса ми идеята ти за орехов тахан и още довечера ще си направя и аз. Поне няма да губя време в чупене на орехи, защото си имам в буркан. Аз чупенето на орехи го правя още наесен от вратата ги запращам директно на терасата и докато не ги начупя и складирам в буркан не мирясвам :D
ОтговорИзтриванеА и пилето ще приготвя тия дни, че само ще го мисля иначе.
Усмихната сряда вечер! Прегръдки!
Габчо, колко още неща пропускамее..... Хубаво е обаче да търсим те все ще дойдат.
ИзтриванеАз си имам ритуално чупене на орехи всяка неделя:)
Прегръдка и за теб!
Радвам се, че е станало и с орехи :)
ОтговорИзтриванеАз бих си го добавила и към сусамовия тахан
и съм сигурна, че ще е много вкусно!
А "Сациви" е много вкусен сос и за къде е изобщо
без канела!
Правила съм го и с бадеми и резултатът беше покъртителен ;)
Хубава вечер, Марте!
Дани, и аз благодаря за подадената ръка при дискутирането на твоето фъстъчено масло. Май ще си играем още с ядки;)
ИзтриванеА без канела- този сос е наникъде. Господинът обаче не я харесва, а аз без да искам се отплеснах и прекалих, така че веднага ме хвана;) Иначе редновно го храня с нея, но в малки дози. И аз ще го опитам и с бадеми-звучи прекалено добре.
Много добре ми звучи на думи този тахан, само да си взема кухненския робот от другото вкъщи и почвам да ги пробвам всичките тахани по ред. Я кажи ти какво приготвяш за закуска, че моите идеи са на изчерпване. Поздрави и хубав остатък от деня!
ОтговорИзтриванеЕ, щом има няколко къщи и робот да ти слугува, няма да те мисля;)
ИзтриванеДени, едва ли са ти интересни нашите закуски: през седмицата сме на " ала смути", защото е бързо, вкусно и не се налага да дъвчем рано сутрин;) През уикендите обаче си играя повече, ако съм станала достатъчно рано преди другите, ама сега пък си лягам и не знам какво да кажа- сандвичи и печива основно..
Много ме изненада с тоя сос и аз къде съм бляла не съм чувала за него! Ще пробвам и него и таханчето! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕ не си бляла, спала си;) Ходи при Федорска-има рецепта от 2010;) Прегърни се и ти, Линче!
Изтриванечудесия :) някой път, когато ми се "отсвидят" орехи може и аз да направя :)
ОтговорИзтриванеКазах ти за орехите: можеш да разчиташ на мен и да ме разтовариш малко от тях;)
ИзтриванеЕ ... хубава работа :)
ОтговорИзтриванеСега ще се ровя в нета да търся как се прави това пиле :) Публикувай го де ... не разбрах половинът харесал ли го е или не?
Вчера с Павлинчето ме хвърлихте в размисли за силабъб и трайфъли, днес със сос "Сациви" ... много съм изостанала с кулинарията ми се види :)
Но таханът и снимките ти ... наистина са чудесия ... избистри ми влажния поглед :)
Хехе. Ми не, не го хареса, че ми се отплесна ръката с канелата и сипах много. Той се зачуди защо казах:"Ау", но аз си замълчах. разчитах да не забележи, но уви, усети се и отказа да яде.
ИзтриванеЧудесии има навсякъде, не се прави- и аз откривам доста новости при теб. Важно е да ни се пробва;)
Това е изключително! Страшна рецепта, Марте! Запали ме 100%! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля, Йоли. Мисля, че точно на теб, ще хареса.
ИзтриванеДобре, че не ям орехи, иначе щях да ти грабна бурканчето. Вкусотийка е със сигурност!
ОтговорИзтриванеВкусотийка е, за мен със сигурност. Поздрави, Лучия!
ИзтриванеЩом толкова го хвалиш,значи не е и останал и от слдващите 200 гр.Хум вкусно,хем здравословно.
ОтговорИзтриванеА такова пиле с канела и у нас ще бъде маркирано като /предОбрено/,дори и една щипка да сложа.
Хубава вечер ,Марте!
Хехе, Живе, юом на една щипка те хващат, аз мога да се хваля. Мен на супена лъжица ме усетиха;))) Щипката я маскирам;)
ИзтриванеХубава седмица!
Хехе, Живе, юом на една щипка те хващат, аз мога да се хваля. Мен на супена лъжица ме усетиха;))) Щипката я маскирам;)
ИзтриванеХубава седмица!
シ Tudo de bom!!!
ОтговорИзтриванеÓtimo fim de semana!
Muita paz e muita harmonia!
Beijinhos.
❤ه° ·.
Thanks, Ines!
ИзтриванеМарте, чуден тахан. А за сацивито, много го обичам - едно невероятно ястие от Грузия :)))
ОтговорИзтриванеА , Аура, точно за теб си мислех докато го правих. Б ми било интересно да видя твоят вариант на това пиле.Поздрав!
ИзтриванеМарте, чудесно таханче, обичам орехи!
ОтговорИзтриванеА такова пиленце не съм правила, ще се поинтересувам:)
Твоята дружка ше ти го покаже- сигурно е царица на Сацивито. Благодаря, Весе!
Изтриване