вторник, 24 март 2015 г.

Гъби с леща, бобено пюре и винен сос

Мина около година от оня момент, в който се похвалих с Коледен подарък за безмесни ястия. Сега е време пак да се върна на него, за да покажа още едно от нещата в нея, които опитах, харесах и успях да снимам. Заглавието на рецептата там е малко дългичко-lentil and bean puree on mushrooms with red wine sauce, но в обши линии се касае за една леща, едни гъби, малко пюре от боб и всичко това, полято с винен сос. В оригиналната рецепта се използват големи гъби, като останалото се подрежда върху тях, но тъй като аз не намерих такива, просто събрах всичко в едно. Все пак ще дам оригиналната рецепта, пък вие си представете че порцията е сервирана върху гъба;)



Продукти ( за 4 порции):

* 4 големи гъби;
* 1 с.л. олио;
* 1 черен лук, нарязан на полумесеци;
* 3 скилидки чесън, на ситно;
* 200 гр леща;
* 185 мл червено вино;
* 440 мл зеленчуков бульон
* 1 с.л. ситно нарязан магданоз;
* 30 гр масло;

За бобеното пюре:

* 1 голям картоф;
* 2 с.л. олио;
* 400 гр сварен боб (или консерва от този размер);
* 2 големи скилидки чесън на ситно;
* 1 с.л. зеленчуков бульон

За соса от червено вино:

* 170 мл червено ино;
* 2 с.л. доматена паста;
* 375 мл зеленчуков бульон;
* 1 с.л. захар


Приготвяне:

Дръжките на гъбите се махат и се нарязват на ситно. Лукът се поставя в загрята мазнина за 2-3 минути докато омекне. Добавя се 1 скилидка чесън и дръжките на гъбите и се задушават още малко. Лещата се измива и сварява заедно с виното и бульона. Добавя се ситно нарязаният магданоз, подправя се със сол и се оставя настрани. Докато се вари, се приготвя пюрето от боб. За целта сваряваме картофа докато омекне.
Намачкваме го и добавяме към него олиото. Разбъркваме добре. Добавяме сварения боб и чесъна и пасираме добре. Полученото пюре прибавяме към намачкания картоф и слагаме сол на вкус.



Отделно разтопяваме малко масло в тиган и добавяме останалия чесън.След това поставяме гъбите една по една за около 3-4 минути от всяка страна или докато омекнат.
За винения сос загряваме виното, към него добавяме доматената паста, бульона и захарта. След като заври, намаляваме силата на огъня и оставяме количеството да се редуцира като периодично разбъркваме.

Дойде време да съберем отделните части:
Поставяме гъбата в чиния, следва лещата, бобеното пюре и отгоре поливаме с винения сос. Сервираме топло.



И тъй като аз пролет досега не съм видяла, още една снежна снимка от този уикенд с пожелание за хубава седмица.


28 коментара:

  1. Фантастична рецепта, Марте!
    Правила съм леща в червена вино
    и стана божествена :)
    Хубав и усмихнат вторник от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани. Аз пък нямам спомен да съм виждала подобно смесване на леща и вино, но мисля , че оттук нататък винаги ще добавям, поне малко.
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Хей, хей, хей, не очаквах тази изкусителна гледка рано рано тук! Мъхче, ама пък като се развъртиш в кухнята свят да му се завие на човек! Ще я пробвам тази леща, много ми допадна, по твоят вариант! Чудесия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Хич не беше рано като я въртях, но пък я снимах по светло;)
      Поздрав, Бонбон!

      Изтриване
  3. Вкусно и красиво, Марте! Харесва ми съчетанието на продуктите и с удоволствие бих опитала. Пък и е постно :) точно такива храни търся тези дни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габчо, аз предпочитам постното, макар да съм далеч от охвърлянето и на месото, и на млечните. Не мога и без тях, но особено месото, ям не повече от веднъж седмично- просто не ми е толкова вкусно за ежедневна храна. Поздрави!

      Изтриване
  4. Изглежда страхотно и много вкусно, Марта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Виж, с лещата не сме в никак топли отношения, но ще я преглътна приготвена от теб с чаша вино и сладки приказки. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "простата" леща, както обичам да казвам, на мен също не ми е любима. Но във всякакви експериментаторски варианти, я обожавам. Пробвай и ти;) Голяяяяма и за теб;)!

      Изтриване
  6. Интересно съчетание на продукти Марте.Чудесно поднесено ястие.При нас е вече пролет, но и при теб скоро ще дойде.Чудни снимки си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, вече има зачатъци на пролет, чакам я с нетърпение. Благодаря ти и хубав уикенд!

      Изтриване
  7. Много апетитно изглежда Марте! Обичаме леща, до сега само на супа, все се каня да я опитам и в друг вариант.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, опитай и другите варианти, аз пък на тях съм почитател. Обикновената леща не ми е достатъчна като вкус,Прегръдка!

      Изтриване
  8. Ето един такъв кулинарен шедьовър доказва,
    че постната храна може да бъде впечатляващо ефектна, вкусна и оригинална...
    Благодаря за разкошната рецепта, елегантното представяне и красиви снимки -
    наслада за всички сетива! Поздрави и комплименти за теб, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постната храна винаги може да "убие" другата. Въпрос на желание. Пък аз си я обичам повече от месната. Благодаря за прекрасните думи, Дианка!

      Изтриване
  9. Ето го следващият мастър шеф :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, моля, моля, там никога не би ми било мястото;) Допускам, че ще имаме проблем с шефовете: Как ще ми каже той, че не мога да сложа джоджен на леща, например? Ми ако аз го харесвам точно така?;))))
      Хубав уикенд, Федорска!

      Изтриване
  10. Инче, взе ми думите от устата, само праха могат да и дишат, бих добавила :)
    Страхотна комбинация от варива и зеленчуци, които изглеждат неустоимо в чинийката!
    Прегръдки, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, това би било само в настоящата конкуренция там. Ако ти , Танче, си измежду участниците, ще ме сразиш още с първия си удар;)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  11. Е ... това не се признава Марта ;) Как да си го представя сервирано върху гъба? Искам снимка :)
    Абе майсторска работа е и така ... ама искам да го видя и с гъбата :)
    И сега без да се шегувам ... ще го пробвам да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, ами тук нямаме изобилие от модели всеки ден, не намерих голяма гъба;) И есен не е , за да си я намеря гората.
      Пробвай го, Гоголина, пробвай го;)

      Изтриване
  12. Страхотно! Много ми допада и сега ми се иска някой да ми го сервира за обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми ако кажеш, че идваш, да почвам?:) Дай ми само час предизвестие;)
      Хубав уикенд, Лучия!

      Изтриване
  13. Странна ми изглежда тази леща с вино,оставям се на твоя вкус да потвърдиш,че си подхождат,Марте,а и снимките помагат много!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, въпрос на вкус, разбира се, но за мен комбинацията е: как не съм се сетила по-рано? Или видяла, ако трябва да сме точни.
      Хубава седмица на теб!

      Изтриване
  14. Обичам леща! От проста, както си я нарекла до всякакви превъплъщения и комбинации, обичам и различните сортове, приготвени по различни начини. Пробвала съм с картофи и с гъби. Мога да си представя вкуса на твоята комбинация приблизително. Веднъж приготвих гъбена яхния, сготвена като винен кебап с гарнитура от пюре и сварена черна леща. Ще пробвам и този вариант..
    Красиви снимки Марта!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, за теб съм убедена, че си била или там, или много близо до този вкус. И както казах, понеже проста леща не обичам, търся най-различни варианти за разнообразяване. Хубава седмица!

      Изтриване