събота, 7 март 2015 г.

Зимна ваканция


Не съм от хората, видели много свят, но това не ми пречи да правя оценка за себе си на местата, които съм посетила. Преди ден приключи нашата първа зимна ваканция зад граница и мога само да кажа: Словения е приказна страна.

Може и да уцелихме района, може и да не съм видяла всичко, но ако човек има желание или нужда, това е мястото с едни от най-прекрасните гледки, които съм виждала. Почти цялото време от престоя си там изкарахме навън, с погледи, шарещи във всички посоки. Не успях да снимам всичко, което виждах, по начина , по който го виждах, не успях да го пресъздам съвсем, но това определено е място, на което искам да се върна- независимо от сезона. За разликата в организацията на ски-ваканцията тук и там, изобщо няма да говоря. Хората заслужават всеки потрошен лев и човек не остава с усещането, че е платил за нещо, което не си заслужава.
Мечтите ми са прости, една от тях беше тази- самотна дървена къща в планината, вътре каминка, отвън пухкав сняг. Вечер в самотната планина- ние и никой друг;)





















А денем на пистите, отрупани с естествен сняг:



















Да идеш до Словения и да не видиш Блед, е нещо като Рим и Папата:) Не уцелихме време, но очарованието на мястото си беше там:

















И ако още не съм ви убедила колко си заслужава да идете там, ето още малко гледки:



























56 коментара:

  1. Бързам да съм първа, защото ако си потрая, наистина няма да ми стигне въздухът... Взе ми го, да знаеш! Прекрасни снимки, прекрасни! Дори да не ми беше отговорила, никак нямаше да ти се разсърдя - хич не ти и трябва телефон на това място, вълшебно. Много се радвам за вас, Мартичка, чудесно изкарване ще е било! :) И моля теее... Кажи ми с какво си снимала? Аз никога нямам такива детайли с моя китов обектив. Говоря за панорамните снимки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герчо. И за това, че ми писа на първи март. За другото ще ти драсна мейл, че да не говоря глупости пред хората ( знаеш, че снимам само по усет).

      Изтриване
    2. Хайде, хайде, глупости сега... Ще чакам с нетърпение! :)

      Изтриване
  2. Думи нямам от красотата, която си снимала, Мъхче! Красиво, красиво, много красиво!
    След около час си тръгваме с Роби за Б-я и ни се пада да спрем някъде около Постойна за нощувка! Със сигурност няма да видя местата които си посетила, но се радвам на снимкте ти!
    Пожелавам ти още много такива вълшебни ваканции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ивана. Постойна беше едно от желанията ми, но остана за друг път. За мен в тази страна, всеки самтиметър заслужава да се гледа. Навсякъде беше красиво. А аз без да искам затрих всички снимки от Любляна, но се усетих след като форматирах картата. Тъкмо повод да намина пак. Безаварийно и красиво пътуване ви пожелавам.

      Изтриване
  3. Влюбих се в това приказно местенце...........Марте моля те да ми споделиш къде е това райско кътче и как да стигнем и ние(:.....
    Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, в Словения има много ски курорти. Ние избрахме този именно заради факта, че не е класически (пълен с хотели и туристи), а в същото време пистите са напълно достатъчни да те радват. Мястото е ambrož pod krvavcem, курорта е Krvavec, това е люблянската Витоша и ако ти се доходи, там има не повече от 10 къщички, които се дават под наем.

      Изтриване
  4. Чудесна разходка, Марте!
    А снимките са прекрасни!
    За Словения съм чувала само хубави неща :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, Мъхче, пресъздала си го и още как!!! Думи не намирам, ама не са и нужни - голяма красота! Все едно приказка ми разказваш в снимки. Невероятно е! Къщичката, атмосферата, снегът, всичко, всичко до последният детайл. А пък за езерото мога да ти кажа, че сте уцелили може би най-подходящото време, защото кадърът, който си запечатала му придава такава мистика и тайнственост...Напълни ми душата с красота, благодаря ти! Снимките ти са удивителни и се радвам ,че сте с изкарали добре, ти заслужаваш! Целувки и още много такива ваканции ти желая от сърце!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Бонбон, забравих да говоря там, само тц-тц-тц;)
      Желая го и на теб. Благодаря!

      Изтриване
  6. Истинска зимна приказка! Много е красиво, Мъхче!
    Чудесно е, че сте си изкарали толкова добре. Благодаря ти, че ни направи съпричастни към част от тази красота!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Лети, пак заповядай. Поздрав и от мен!

      Изтриване
  7. Приказно красива ваканция, Марте! Невероятни места запечатани с много красиви снимки!
    С пожелание да посетите още много прекрасни места!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси. И на теб пожелавам подобни удоволствия.

      Изтриване
  8. Отдавна и се каня на Словения и я разглеждам в Гугъл мап, но ти само ме убеди къде трябва да е следващата ни почивка. Невероятно място, а и както разбирам, незабравимо преживяване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, радвам се, че помогнах за избора. Надявам се да сте доволни после. Приказно е.

      Изтриване
  9. От кога я чакам тази публикация, ако знаеш. Още като видях снимката на езерото, всеки ден се навъртам в блогър с надеждата да пуснеш публикация за мястото, Марте. Прекрасно е всичко, което си показала. Разкошни снимки. И аз като теб мечтая за "Мечтите ми са прости, една от тях беше тази- самотна дървена къща в планината, вътре каминка, отвън пухкав сняг. Вечер в самотната планина- ние и никой друг;)" Думите не ми стигат, за да опиша красотата, която си ни показала. Прекрасен 8-ми март!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Габчо. Всяко пътешествие си заслужава.

      Изтриване
  10. Уау ... Марта!
    По моите критерии за красота ... не само района сте уцелили :) Словения е като Рай и за мен през всички сезони! Най- много ( вече повече от 10 години) съм минавала от там но през есента. Невероятни багри :) На почивка не съм оставала ... но с удоволствие бих го направила. Там природата е уникална ... дишам с пълни гърди и толкова много ми се иска да живея в подобна къщичка поне за ден :)
    Показваш ни едни зимни красоти които скоро няма да мога да видя на живо за съжаление :(
    Удоволствие беше да те посетя днес и да им се насладя през твоят обектив!
    Много яко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, подстрекаваш ме да ида някоя есен- ще бъде прекрасно, убедена съм. Пожелавам ти да отидеш и ти на място, за което мечтаеш.

      Изтриване
  11. Аааа,Мъхче, и не викаш! Страхотна ваканция си си направила. Зариби ме:)))))


    ОтговорИзтриване
  12. Прелест, Марте, прелест :) повече такива ваканции ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  13. Грабна ме още с първите снимки, Мъх! Жестоко! Не съм по ските, но за такива гледки стягам чантичката и заминавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ските са само добавена стойност. Въздухът, гледките, красотата са напълно достатъчни, Лучия. Стягай се:)

      Изтриване
  14. О, прекрасно е! Благодаря, че ми разходи из тази прелест, Марте!

    ОтговорИзтриване
  15. Уау, словенска зимна приказка....Мъхче, кога се завърна, кога пък и сколаса да споделиш таз красота! Еее, бях сигурна че ще си изкарате страхотно в тази дървена къщурка! Прекрасни моменти си уловила, както винаги. И следващия път - на ски в Италия....пожелавам от сърце!
    наздраве за празника!
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, знаеш как е- караш до четири, вечеряш към седем, а в часовете между тях аз преглеждам снимки. Благодаря ти и може би наистина Италия ще се появи някой следващ ски сезон. Пожелавам го и на теб, и на мен.

      Изтриване
  16. Мъхче, наистина прекрасни гледки! Снимки те ти нашепват , че сте си изкарали вълшебно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изкарването както казах, беше сбъдната моя мечта, Нати. Благодаря ти.

      Изтриване
  17. За кой ли път ще се се повторя и ще потретя, обичам снимките ти, Марте, обичам ги!
    Приказно местенце и предполагам оставило приказни спомени.
    Пожелавам ти да се върнеш на това място и не спирай да сбъдваш мечтите си!
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Марте, и аз не съм от много пътуващите, да не кажа, че е по-скоро обратното, ноооо....мечтите ми са много вързани именно с това - да видя свят...Е, дай боже да имаме тази възможност. Много красота видях тук, през нвоя обектив, влюбих се и се преселих мислено там...Благодаря! Желая ти още много и много красиви места да посетиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами пожелавам ти, Веси, да сбъдваш и твоите пътуващи мечти. Благодаря.

      Изтриване
  19. Благодаря за чудесната разходка в Словения, Мъхче.Снимките, които си направила са прекрасни.От познати знам, че Словения е много красива.Имам желание да я посетя и благодаря, че ми показа едно от чудесните местенца в тази невероятна страна - приказка.
    Честит 8 - ми март, на патерици.Бъди здрава, усмихната и много щастлива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, винаги съм чувала, че Словения не е като другите бивши, но сега се убедих. Благодаря. Честит празник и на теб.

      Изтриване
  20. Марте, пак съм аз. От вчера съм се зачудила дали те поздравих за именния ти ден. Не бях в Бг по това време и не винаги имах интернет на разположение. Както и да е. Март е. И според мен всеки един ден от този месец имаш празник. Бъди ми здрава, скъпа. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, месецът е дълъг, приемам поздравления всеки ден:) а и аз не бях тук, така че хубаво се срещаме сега- ти да ме поздравиш, аз да ти благодаря и да те прегърна:)

      Изтриване
  21. Аууу,гръм да ме порази,добре,че зачетох Йоли преди мен....Марте,честит имен ден и от мен с голямо закъснение,но от все сърце!Пожелавам ти все така да празнуваш празника,сбъдвайки мечти!Защото само тогава човек се чувства истински щастлив и удовлетворен!Страхотно сте изкарали,а тази къщурка искам да я видя,но в летни багри,зимата съм само под юргана :)) .Добре завърнала се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, стига , де. Месецът е дълъг- всеки ден можеш да ми честитиш. Пък аз с радост ти благодаря и те черпя нещо;)
      И искам да видя какво би казала, ако някой ден просто решиш, че извън юргана е хубаво и излезеш в снегът;)))
      Благодаря, Роска, добре заварила;)

      Изтриване
  22. Марта, май много обичаш зимата, доведе я тук, чак от Словения...:) Чудесно място наистина, уловила си прекрасни картини!
    И с това име-всеки ден имаш имен ден :) Бъди жива и здрава! Пожелавам ти още много красиви пътешествия!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много я обичам, Бети. Иначе не си права- там е зима само горе, долу беше пролет. Зимата започна на българската граница;)
      Сърдечно ти благодаря и те прегръщам!

      Изтриване
  23. Ох, не знам какво са видели очите ти наживо, но определено напълни моите с красота! Вълшебно изглежда и вярвам сте изкарали повече и от супер!!!
    Усмивка от мен, Марте :) И прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  24. Няма да се повтарям, но много ме зарадва със споделената красота! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, радвам се, че те радвам. Ще чакам твоите летни приключения. Прегръдка и за теб.

      Изтриване
  25. Макар и на 14-я ден от март, не мога да не ти честитя! :) Да си здрава и много щастлива - не само през този месец, а винаги! Снимките са невероятно красиви! И малко съжалявам, че не сме били наблизо, за да си разказваме зимни приказки в компанията на ароматен словенски чай. ;)
    П.П. И имаш такъв добър усет за снимки, кадриране, цветове и т.н., че не спирам да ти се чудя защо постоянно повтаряш, че искаш да се научиш на снимаш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря. Надявам се ако не словески, то поне български да пием някой ден. Колкото до снимането, правя го само по усет и някой път не излиза това, дето виждам с очите си. Затова и не е зле да науча как да контролирам този процес, ма някой трябва да чете:) поздравче!

      Изтриване
  26. Напълни ми душата... Поствай ги тия неща във Фейсклюк, че тоя блогър много рядко го посещавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Аз съм като парните влакове, бавно се движа, ама все пак се движа :D
    И аз като Зори, макар че напоследък повечко включвам фейса, но все пак го отразявам, за разлика от блоговете.
    Не разбрах, че си била на ски, само разбрах, че си била в Блед, ама то аз какво ли съм разбрала :))
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване