вторник, 8 юли 2014 г.

Сладкиш със сминдух

Това са поредните кофти снимки, които направих на вкусна храна, след лазанята с леща. Понякога просто не се получават, но този сладкиш си заслужава да бъде пробван. Както преди време казах,по време на европейското турне, бях на гости на истинска палестинка, която освен че ни нагости, сподели с мен и някои доста интересни кулинарни предложения. Едно от тях е днешното. Отне ми известно време да намеря сминдух на зърна, който се изисква за този сладкиш, но в мига , в който го открих, го направих, а даже сега замислям как да го дооползотворя така, че да пробвам още неща. Интересното е също, че този сладкиш се приготвя точно от пет-шест прости съставки, а вкусът му е някак деликатен, интересен и много приятен, нещо което аз лично не очаквах от един прост сминдух;) Предварително съобщавам, че е много възможно да не съм схванала някакви детайли от производството на този сладкиш в оригинал, които специалистите по въпроса могат да забележат ако искат, но онова, което получих, толкова ми хареса, че изобщо на този етап не възнамерявам да се ъпгрейтвам;)



Продукти:
* 2 с.л . сминдух на зърна;
* 250 мл вода;
* 1/2 ч.ч зехтин;
1 ч.ч. брашно ( малка);
*1 ч.ч. пшеничен грис (малка);
1/2 ч.л. прясна мая;
* 1 ч.ч. захар (малка);
*орехчета за поръсване.



Приготвяне:

Сминдухът се поставя във водата и се оставя да заври, до пълно сваряване на зърната. Не бива да са разкашкани, а просто меки. Отцежда се водата и зърната се оставят настрана. Към водата добавяме малко обикновена вода, така че отново да я докараме до 250мл. Добавяме брашното, зехтина, гриса и маята и го замесваме леко като тесто. Накрая добавяме и зърната и оставяме за около половин-един час да втаса( до около 2см).Печем получената смес в предварително загрята на максимум фурна, като след поставянето на тавичката, намаляваме на 180 градуса. Печем до леко златисто. Изваждаме от фурната и приготвяме захарен сироп от 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, при непрекъснато разбъркване на котлона за около 5 минути след кипване на сместа. Заливаме охладения сладкиш и оставяме отново да се охлади. Поръсваме с орехчета и консумираме.


45 коментара:

  1. Интересен сладкиш, Марте!
    И се наложи малко да се ограмотя с тази подправка,
    защото не я ползвам като суха.
    Нямам и представа какъв аромат имат зърната :)
    И да ни покажеш с него и друга рецепта!
    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз не я бях ползвала в този и вариант досега. За пръв път ми е, но ароматът и е много хубав!

      Изтриване
  2. Много любопитен сладкиш, Марте! Нямам зърна сминдух, само вече смлени (под кодово име чимен). Дали ще е същото на вкус?! Тази подправка много я ползвам из разни гозби, но в десерти още не съм я мушила. Колко му е :)
    Усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко му е , Тики! Мушни да видиш. А и аз да видя какво мислиш;)

      Изтриване
  3. Интересно...Сминдух не съм поръсвала в сладкиши.....Ще пробвам!Благодаря ти,Марта:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно, интересно! И непременно ще опитам! Напълно се доверявам на вкуса ти и щом ти допада на теб, и на мен ще се хареса! Отивам на пазар....за сминдух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я? остава да кажеш, че в Добрич сминдуха го продават на зърна под път и над път;)? Благодаря за доверието, Бети!

      Изтриване
  5. О,Мъхче, много интересна и нестандартна рецепта. Записана за пробване. А на снимките нищо им няма- много са си хубави и свежи.
    На мен си ми харесват.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На снимките проблема им е, че не се вижда много ясно сладкиша. Другото ще го преживеем;)

      Изтриване
  6. Направо ме разби, мислех си за солен вариант, но останах с отворена уста, като прочетох рецептата. Много интересен, сигурна съм и толкова вкусен е, Марте. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега разбираш ли защо след като разбрах за тази рецепта, хукнах да търся сминдух?;)
      Прегръдка и за теб, момиче!

      Изтриване
  7. Марте, чудесен е! И са си много хубави снимките, не си и помисляй друго. Щом ми се огладнява от него...
    Да ви е много сладко!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герчо! Както казах и по-нагоре- просто не е ясен сладкиша на снимките, а нямах време за повторение. Но радвам се, че си добила представа за какво иде реч!Хубав ден и на теб... утре!

      Изтриване
  8. След вече толкова много "безумия" в кулинарията,за които съм чела или виждала, въобще вече не ме учудват подобни странни (за повечето от нас) комбинации на продукти. Не си падам много по източните сладкиши, но не мога да отрека, че този изглежда много вкусно. И защо пък не и сминдухови семена в сладкиш?! Плюс това и здравословен! Наскоро Аура предложи един азербайджански сладък хляб с куркума и семена резене и ни увещава, че комбинацията от вкусове била много добра. Остава да ви се доверя и да пробвам дали няма да ме привлечете на ваша страна. ;)))
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, аз съ последния човек, когот ще видш да яде източен сладкиш. Хапвам единствено малко парче баклава на Бъдни вечер и никога досега не съм приготвяла подобни неща. Но този е различен- той е с консистецията на кекс и не е сиропиран до състояние на мокрост, а само, колкото да подслади сладкиша, тъй като в него преди това не е добавяна никаква захар. А на Аура комбинацията също ще я тествам, щото за разлика от сладката, солената източна кухня я обожавам;)
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  9. :) Мъхче, викам си грешка в заглавието ли има?:) обаче майтапа настрани, много вкусен изглежда този сладкиш и ми е интересен, много интересен и съм любопитна. И хич не мрънкай за снимките, защото аз такива ако направя ще ги пиша като най-добрите ми. Големи прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, за снимките повече нищо няма да кажа;)
      А грешка няма, пък ти пробвай;) По-големи за теб;)

      Изтриване
  10. Чудесен сладкиш! А снимките са си супер! Ти моите да видиш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждам ги и са ми ясни. С тези тук днес е малко спорно;) Поздрав, Траянче!

      Изтриване
  11. Интересна и различна рецепта, струва си да се опита! Не знам сминдуха как ще овкуси това сладко печиво, защото е единствения аромат в него, но за да разбера трябва да опитам :)
    Поздрави, Мъх!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, таня! Предлагам да опиташ. Вкусът наистина е различен и много приятен. Поздрав и за теб!

      Изтриване
  12. Марте,много оригинален сладкиш!
    И аз не съм използвала тази подправка и нямам идея какъв аромат има (срам) !!!
    Прекрасни летни дни ,мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тя е част от шарената сол. У нас се харчи доста, но за пръв път под формата на зърна , а още повече в сладкиш! Хубаво лято и за теб, Марийче!

      Изтриване
  13. Марте,смления сминдух винаги го имам в шкафа и много го харесвам,той си е и съставна част на шарената сол и по мое мнение е различно от чимена.По никакъв начин мисловно не мога да го свържа с десерт.Иначе сладкишът изглежда много пръхкав.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, ти си експериментатор-човек. Виж дали този експеримент ще ти допадне. И да пръхкав е- като влажен кекс.Прегръдка и хубава семдица!

      Изтриване
  14. Шашна ме с този сминдух! Никога не бих предположила, че е хубаво в сладкиш. Страхотна идея! И какво им е на снимките? Приказни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз досега. Но толкова бях заинтригувана като начуих рецептата, че мира не ми даде докато не опитам.

      Изтриване
  15. Различен сладкиш, нещо ново и интересно! А за снимките не си права- всичко си се вижда както трябва!
    Поздрави и лека вечер, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Тилия! За нашите ширини е ново. Но не и за източния свят. Хубава вечер и за теб!

      Изтриване
  16. Сминдух нямам и честно казано в първия момент се зачудих какво съм яла със сминдух, ама после видях коментара на Роси и се сетих, че мамчето също прави шарената сол така...Много интересна версия със сладкиш си измайсторила, въпреки че и аз не мога да си представя какъв е на вкус, но пък в крайна сметка, ако ми се мерне пред погледа някъде, ще взема да опитам.
    Хубав, топъл и усмихнат ден, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дида, интересно е, пък там на вилата със сигуност с тези 3-4- съставки можеш да експериментираш и ти;)
      Усмивка утре и за теб!

      Изтриване
  17. Уф, много мразя да ми изчезват коментарите, ама този път ще съм упорита! Та къде да намерим сминдух на зърна, че народа вкъщи искам да застрелям с тази екзотика :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федоркса, аз упорито търсех на пазара в Младост, защото там има едно място, където продават много подправки. Но все не улучвах работното време. Накрая съвсем случайно видях, че има в ХИТ-Младост. Знам, че другия ти е по-удобен, та ако са подредени подобно, при редичката с овесени ядки, семена и т.н. се намира. Не на здравословния щанд отпред. И стреляй на посоки;))

      Изтриване
  18. Обичам сладкиши със зехтин, Мъхче,
    а твоето предложение е още една идея по-провокиращо, интересно и апетитно...
    Благодаря за чудесната идея,
    красивите, според мен снимки и лятното настроение, което създава.
    Поздрави за теб и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, оказва се, че и аз обичам, макар и да не експериментирам често в тази посока. Хубаво лято и за теб!

      Изтриване
  19. Много интересно! Като видях заглавието знаех, че ще е нещо неочаквано и сладко. Трябва да се пробва. А от къде го намери този сминдух на зърна?
    Поздрави, Марте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, и на Ина горе казах- в ХИТ Младост, на редичката с овесни ядки, други зърна и т.н. го намерих. Поздрави и на теб!

      Изтриване
  20. Много интересен сладкиш, Мъхче! Като знам, че слагам сминдух на киселото зеле, направо се ококорих, като прочетох името :)
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Пепчо. Аз пък на киселото зеле не слагам. Ама ето, има какво да научим взаимно;)
      Хубав понеделник за теб там, в центъра на вселената!

      Изтриване
  21. Марте, направо ме разби с този сминдух, стана ми много интересно и ще опитам задължително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Зори, опитай. Както казах има консистенцията на влажен кекс, но вкусът е доста приятен и различен от стандартния. Семенцата направо ми станаха любими;)

      Изтриване
  22. Направо изби рибата с този сминдух.Ама поне разбрах от къде мога да си купя-или в Младост или в Люлин....
    Хубава вечер Марте!И ще направя сладкиша-да знаеш....

    ОтговорИзтриване
  23. Ако на това му казваш кофти снимки, направо не знам какво мислиш за моите :D
    Озадачаваш ме с този сладкиш, представа нямам какъв ли ще е вкусът му! Ще търся и аз зърна сминдух, сигурно по родопския край има. След 1-2 години ще ти се отчета :)
    Пооздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. И аз като Зори си мислихе точно за снимките. Ами то моите снимки, ако са наполовина толкова прекрасни, колкото твоите "кофти" си мисля, че човек само с поглед ще се храни в блога ми и няма даже и да има нужда да чете рецепти. Страхотен блог си имате, вече съм му фен, само след първите няколко разлиствания. Не знам как така съм пропуснала, това прекрасно място... Благодаря на Катето от My Candy Kitchen някак ми подсказа, че трябва да те посетя ;)

    ОтговорИзтриване