Днес е петък 13-ти и без всякаква връзка с темата, аз мисля да изляза за малко от канелено-медената вълна, че взе леко да ми лепне на небцето. Все пак празниците още не са дошли, а има още много сладки за правене и изяждане. В студените зимни вечери понякога с удоволствие разнообразявам виното с тъмна бира- предпочитам я през стандартната, заради онзи карамелен вкус и послевкус. Децата взеха ежедневно да играят шах ( по необясними за мен причини), та покрай тях и бирата, реших, че имам нужда от мезе, а и отдавна искам да ги опитам. Не съм сигурна, че след едно кенче бира играта ми се получава добре, но тези тук се получиха много добре:
Нахутени крекери:
Продукти:
* 2 ½ ч.ч. брашно от нахут;
* 7-8 с.л. зехтин;
* 1 ч.л. червен пипер;
* 1/2 чаена чаша вода;
* 1 ч.л. бакпулвер;
* 1 ч.л. сол;
* лют червен пипер.
Приготвяне:
Сухите съставки се смесват. Добавя се зехтинът и водата и се размесва докато тестото стане на гладка топка. При нужда се добавя още малко вода. Тестото се увива във фолио и се оставя в хладилник минимум половин час.
На леко набрашнена повърхност тестото се разточва, докато листът стане 2-3 мм. С остър нож се разрязва на четириъгълници, набожда се с вилица и се поръсва с лютия червен пипер.Крекерите се поставят върху хартия за печене и се слагат във фурната, предварително загрята на 180 градуса за около 15 минути или докато се зачервят.
Пожелавам ви късметлийски ден!
Марте, чудесни са! Ще ги пробвам съвсем скоро, защото напоследък се зарибих по нахута.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, нахутът се оказа добра идея във всичките си форми;) За мен.
ИзтриванеПробвай го. Поздрави и от мен!
Жестоки, представих си ги с един пастет със сирене и за мен чаша вино за теб една с бира! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОК, Линче, даже виното е от мен;)
Изтриване-Дано е късметлийски деня, наистина:) А рецептата дойде на време- чудех се какво да правя с нахутеното брашно, което виси в шкафа от месеци. Поздрави и късмет и на теб!
ОтговорИзтриванеКраси, и аз от чудене дотам стигнах;) Поздрав и хуава вечер!
ИзтриванеКъсметлийски да е и твоят ден, Мъхче! Крекерите с нахут ми звучат интересно, а снимките са страхотни! Хубави почивни дни и практикувай шах с бира до победа ;)
ОтговорИзтриванеЕлти, хубав си беше петъка. За победите не знам, но бирата добре ми се получава;)
ИзтриванеЧудесни са,Марте!
ОтговорИзтриванеОбичам нахут и тези крекери ще изпият доста бира :D
Какво брашно купуваш, че виждам едно единствено в обикновените магазини,
но нещо не ми вдъхва доверие?
Прегръдка и хубав петък!
Дани, брашното го купувах от здравословния щанд на ХИТ, хич и не погледнах каква марка е, а сега свърши. Другият път като отида на пазар, непременно ще проверя и ще ти пиша.
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Няма да се сетя за такова нещо,Марте. Пълна си с нестандартни идеи.Ей това го обичам най-много в теб! Творец! Прегръщам те.
ОтговорИзтриванеА, няма да се сетиш, не си сетила да се сещаш, моля те, ти си гуру! Нали от теб черпя вдъхновение?
ИзтриванеГоляма прегръдка и за теб, Йоли!
Много апетитни са се получили, Марта! Кой бие?:)
ОтговорИзтриванеНе аз, Траянче, не аз. Имаме участник с бърза, млада и логична мисъл, дето мисли в перспектива, а не като майка си за да изживее момента;)))
Изтриванеоха!Тъмен Козел съм приютила в хладилника,как ще му паснат не е истина.
ОтговорИзтриванеСтрахотни хрупанки,Марте!Нахутено брашно нямам,но ще импровизирам в неделя с разни други,каквито изровя из шкафа,благодаря ти за идейката!
Суперска неделя пожелавам,а ако не си съботно на работа - и уикенд! :)
ОО, Роска, докато се натуткам да отговоря, гледам седнала си вече на трапезата пред тях с тоя Козел;) Аз пък него не съм пробвала и ще се търсим явно;)
ИзтриванеСупер готина вечер с филмчето ви желая!
Марте, май ми изчезна коментарът, ама съм упорита и пак ще кажа - чудни крекери! Ще ги опитаме задължително при първа възможност. Пък ако имаш желание, може следващия път да си спретнем и една партия на шах. Шахът е стара моя любов...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
Гери, непременно ще опитам и твоята млада и бърза мисъл на партия шах;) Крекерите от мен!
ИзтриванеЕй, много трудно допускаш коментари...ама съм инат....можеше на една партия крекери с тъмна да поканиш....Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеИгликич, не знам за какво говориш, махнала съм всички видове защити, но заповядай на партия крекери на по тъмно;)Хубава и за теб!
ИзтриванеМарта, не си сама в бягството от сладките упражнения или по-точно казано - отлагането им. Моите калпазани си поръчват сладкиши от седмица, но аз упорито ги залъгвам със солено, че после от Бъдни вечер до Йорданов ден ще се разглобя от захарни тренировки. :)) Кракерчетата са ти много сладурски, но новото за мен е нахутеното брашно. Не съм го ползвала, но пък дъщеря ми прави с него подобни, в които добавя накълцани черни маслинки - опитай, ако ти допада идеята.
ОтговорИзтриванеПоздрави и много празнично настроение! Наздраве и от мен с тъмна бира! ;))
Ирма, хрумна ми, че маслини биха седяли бдоре за хората, дето ги обичат. Но аз учудващо, не съм от тях. Като си дойде половинът ще направя едни за него с маслини и той много ще ги одобри.
ИзтриванеНаздраве отново!
Имайки предвид, че съм родена в петък 13-ти, нямам страх от тази дата, но днес всичко тръгна по наклонената плоскост и едва удържах положението.
ОтговорИзтриванеСладките ти са невероятно апетитни, ароматни и несъмнено толкова вкусни, че ми се прииска да грабна няколко с кафето. Снимките засилват желанието...
Прегръдка! :)
Гледам и не вярвам на очите си, явно сладки ми се ядат, соленките са чудни! :)
ОтговорИзтриванеИмайки предвид, че си родена на 13-ти в петък, аз се чудя защо толкова много те харесвам;) Сега добавих още една причина за това;)
ИзтриванеПрегръдка и от мен, Ева!
Чувствата са взаимни, знаеш, само ще добавя, че си родена на една дата със сестра ми. :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеОтлично композиционно съчетание с шаха!:))))) И аз обичам да си правя кракери, а тези непременно ще ги пробвам, защото намирам,че сладките и соленките с нахутено брашно стават много хубави! Наскоро си правих безглутенови туикс-туикс с нахутено брашно и се получиха чудесни!
ОтговорИзтриванеТова е интересна идея, Светле. Бих опитала и аз. Поздрав от мен!
ИзтриванеОбичам вкуса на нахутено брашно и тази идея много ми допада, Мъхче.
ОтговорИзтриванеНякои вече излизат от вълната на канелено -медената вълна, а аз още не съм влязла...:)
Чудесна рецепта, композициите и снимките са впечатляващи -
поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Дианка, като знам как влизаш, нямам търпение да дойда при теб по канелено време.
ИзтриванеПоздравi@!
Страхотни :) и аз обичам тъмна бира, така че скоро ще се правят :)
ОтговорИзтриванеЗори, благодаря!
ИзтриванеМарта, чудни са! Идеално се вписват в безглутеновия ми режим и задължително ще ги опитам. Пък и на Ади ще предложа от тях :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О, Танче, благодаря ти! Радвам се, ако мога да разнообразя режима ти!
Изтриване:))) Ама вие добре си прекарвате! Разби ме с това мезе, Мъхче, ей опасна работа си! Макар да не пия бира ей тези мезенца бих ги хрупала с удоволствие! Супер сте! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ на теб поздрав, Бонбон!
ИзтриванеИ що така пропускаш тази тъмна бира?;)
Марти, много ми допаднаха тези бисквити! И аз съм любител на тъмната карамелена бира:) Много вкусни и непременно ще направя! Вече предквкусвам удоволствието!
ОтговорИзтриванеБети, ще се видим с теб някоя хладна вечер на тъмна бира;)
ИзтриванеХубава седмица!
О, страхотна идея, Мъхче! И аз в момента съм спряла със сладките, щото от пробване на рецепти и какво ще се прави по празниците ми стана леко байгън...Обаче нямам в момента нахутено брашно, та ще го заместя с обикновено...Много уважавам такива идеи - бързо и хрупкаво!
ОтговорИзтриванеДида, с всичко ще е супер, когато има зехтин и пикантни подправки.
ИзтриванеХубава седмица!
Мартеее наздраве! Кракерите са жестоки и понеже много обичаме таквиз неща ще се възползвам от идеята, която ми даваш :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки банда и весел уикенд :)
Прегръдка , Ев! Уикендът не беше много весел , но веселият предстои;) На вас весела седмица!
ИзтриванеИзкусително предложение за вкусни крекери! Свърших нахутеното брашно, но като намеря обезателно ще ги приготвя!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и приятна неделя!
Тилия, благодаря ти! Приятна вечер и на теб!
ИзтриванеАми много хубави са ти станали:) Пък няма и как да е иначе, защото на 13 дата в петък всичко става. И аз като Ева съм родена на 13 петък, разбирам ги тези неща:) ! Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеГуинет, пак ми се губиш напоследък. Но се радвам да те видя;) И да, тринайсет е чудесно число.
ИзтриванеСърдечен и от мен!
Ето това ме грабна! Как се сдоби с брашното от нахут? Мисля в най-скоро да направя и аз една подобна партия шах, ама с крекери :)
ОтговорИзтриванеЛучия, продава се в магазина. Предполагам навсякъде, където има т.нар. здравословен щанд или както е в моя случай- ХИТ.
ИзтриванеЕй, това е велика идея, сега с нетърпение ще чакам да я реализираш;)
Хм. Ужким им хвърлям по един поглед на тези "био" щандове. Май ще трябва пак да се огледам. Мерсаж, Мъх :)
ИзтриванеЕ, те зимните дни са затова ....игра на шах, тъмна бира и хрупкави вкусни крекери! И винаги красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Мъхче! Хубав неделен следобед!
Това им е най-хубавото, Ивана на зимните дни. Благодаря! и хубава седмица!
Изтриване