Преди време правих сусамени кошнички с праз , въодушевена от прекрасните снимки на Ева Тонева. Точно в този момент у дома се изсипаха купчина приятели, които се нахвърлиха върху тях. Нарекоха ги зелничета, защото наподобявало леко онова, което бабите им били приготвяли като малки и наричали зелник. Оттогава само ме питат кога пак ще им направя и аз непрекъснато им правя:-) Затова реших да покажа и тук за какво става дума. В рецептата пропуснах единствено сусама, защото си нямах, а после съм опитвала и с него и да ви кажа- все са си много хубави;-)
Моите снимки не са толкова красиви и апетитни като нейните, но мисля, че зелничетата ми са също толкова вкусни, колкото и нейните;-))) Ева, надявам се нямаш нищо против;)
Продукти:
* 250гр. брашно;
* около 100 гр краве масло;
* 100 мл газирана, минерална вода;
* 1+1/2 ч.л. сол;
* 500-600гр. праз лук;
* 3 с.л. зехтин;
* 150гр. сушени домати;
* 200мл. сметана;
* 3 яйца;
* 1с.л. ситно нарязан босилек;
* 3 скилидки чесън;
* 100-200гр. сирене нарязано на кубчета ( Ева ги е правила с козе, но аз опитах и с краве, и с козе сирене);
* черен пипер.
Приготвяне:
Загряваме зехтина и в него задушаваме лука до омекване. Охлаждаме го леко и добавяме нарязаните сушени домати. От брашното, 1/2 лъжичка сол, маслото и минералната вода замесваме тесто. Използвах формички за мъфини, които намазваме с мазнина и поръсваме със сусам, ако разполагаме с такъв:) Разточваме тестото и изрязваме кръгове с диаметър по-голям от този на формите. Поставяме кръгчетата във всяка форма, набождаме го с вилица и печем за около 10-15 минути на предварително загрята на 160 градуса фурна.
Разбиваме яйцата, прибавяме сметаната, солта, черния пипер, босилека и нарязания на ситно чесън.
Изваждаме и във всяка кошничка слагаме кубче сирене, от сместа с праз лук и най-отгоре заливаме с яйчената смес.
Печем около 30-40 минути.
Благодаря още веднъж на Ева за прекрасната рецепта и за подробните инструкции как да ги приготвим:)