Преди няколко дни съпругът ми трябваше да пътува по работа за Холандия. Предвид крехкото здраве на дъщеря ни тогава, го убедих да не го прави. Реших да го компенсирам с една холандска "манджа";)
Преглеждайки предложенията тук и там установих, че тези холандци хич не си дават зор да вършат кой знае какво в кухнята- наблягат предимно на зеленчуци (основно картофи), месо и риба и другото е най-обикновена европейска кухня. Избрах си Гореща светкавица, за чието приготвяне също има няколко предложения в мрежата. По този повод аз избрах този, който е най-близо до нашия вкус и в най-голямо съответствие със съдържимото в хладилника;) Умишлено избегнах наденичките, тъй като не ги харесвам особено, а и при наличието на свинско месо в рецептата, не виждам защо да добавям и друго.
Продукти:
* 4 бр. свински котлети;
* 1 кг картофи;
* 1 кг ябълки ( по рецепта трябва да са кисели, но аз сложих в съотношение 50:50 кисели-сладки);
* 2-3 глави кромид лук;
* 500 мл бульон;
* масло, галета, сол, черен пипер.
Приготвяне:
Нарязаните на кубчета картофи, се сваряват в бульона. Към тях се прибавят се ябълките за още 10-15 минути, докато всичко омекне и бульонът изври. Котлетите се начукват, поръсват се обилно със сол и черен пипер, овалват се в галета като даже се притискат силно, за да се задържи по-добре галетата и се пържат в гореща мазнина от двете страни.
Ябълките и картофите намачкваме на пюре и обилно поръсваме с черен пипер ( сол по желание).
Кромидът нарязваме на кръгчета и запържваме в малко мазнина.
Сервира се като върху пюрето се разстила лукът, а наоколо се подреждат котлетите.
В оригиналната рецепта се приготвят на тиган и наденички, които добавяме накрая към порцията.
Не бих казала, че е нещо със зашеметяващ вкус, но що се касае до пюрето, определено е по-различно от вкусът, с който сме свикнали и ако имате експериментаторски дух, ще бъдете доволни от резултатът. Бих казала даже, че на вторият ден вкусът на пюрето е много по-добър:)
Ами това е!
Пожелавам ви един чудесен уикенд!