четвъртък, 13 ноември 2014 г.
Еклерчета с риба
Когато преди стотина години се запознах със сестрата на моя човек, тя ме "открехна" на най-вкусните (в моята лична класация) солени еклерчета. През всичките тези години не веднъж съм я карала да ми ги прави, като няколко пъти си "поръчвах" само за мен голямо количество. Мина време, вече не тормозя жената, а си ги правя сама, но продължават да са ми любими и не пропускам да си скрия десетина бройки за лична употреба. Сега мисля да ги споделя и тук, като предварително ще се оправдая, че точно партидата, приготвена за снимане, малко не я докарах съвсем по еклерски бухнала, но затова пък вкусът си е все така добър:
Продукти:
За еклерите:
* 1 ч.ч. вода;
* 1/2 ч.ч. разтопено масло ( може и олио, но аз лично предпочитам масло);
* 1 ч.ч. брашно;
* 3-4 яйца в зависимост от големината им.
За рибената плънка:
* 1 риба по избор ( най-често ползвам бяла риба или пъстърва, около 200 гр.);
* половин опаковка майонеза ( около 100 гр.);
* черен пипер и сол на вкус;
* 1 к.л лимонов сок ( по желание).
Приготвяне:
Водата и маслото се слагат в тенджера на котлона, докато заврат. След това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да се охлади. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като между всеки две яйца се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата, покрита с хартия за печене. Обикновено при печенето те сами се оформят, но в днешния ми случай леко се разтекоха. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.
Рибата трябва предварително да се свари и почисти на малки парченца. Към нея добавяме всички останали продукти за плънката и разбъркваме. С получената плънка, пълним еклерчетата или с шприц или ако като мен нямате такъв, режете на две и просто намазвате. Прекрасни са за парти!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Марте, чудесна идея! Еклери обичам, а плънката е необичайна, но определено много вкусна!
ОтговорИзтриванеПотопих се в есенната ти картина! Обожавам тази палитра!
Прегръдки!
Благодаря ти, Тилия!
ИзтриванеЕеее, уцели ме в десятката. Обожавам еклери, а и риба- така, че вече си откраднах рецептата ти:)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам наистина да я откраднеш, Краси;) Ма както казах, не е моя, а и аз я откраднах;)
ИзтриванеЕ, мислех си, че само аз съм на стотина години :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за еклери!
Хубава вечер, Марте!
Неее, Дани, не си;) Ма са много хубави тия стоте;)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ко? Сто години? Какви работи се случваха тогава.... Ехеееее!!!!
ОтговорИзтриванеМарте, чудна комбинация. Със сигурност много ще ми хареса!
Поздрави!
Нали? Натрупахме ноу-хау;) Поздрави, Илианка!
ИзтриванеИ като е ден на Доброто реши да ги споделиш с нас:), имаш голямо сърце Мъхче, но не заради еклерчетата:). Наистина са неустоими, идеални за партита, а аз много уважавам такива идеи. Последната снимка няма ли да има продължение, много ми се ще да го видя..Дръпвам няколко еклера, че днес направо ми се замота главата:))) Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБонбон, партита са ми стихията, ма все не остава време при подготовката да покажа какви ги върша. Някой ден.... едно по едно... Прегръдки и за теб!
ИзтриванеМарте, това са моите еклерчета! Как успя да ме уцелиш в сърцето с тази вкусна плънка! Страхотни са! Моментално ще ги направя! Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеМи щом ми се получи да те уцеля, много се радвам, Йоли!
ИзтриванеИ аз ти благодаря!
Необичайни еклерчета поднесени по неповторим начин - с изкушаващи снимки! И аз се надявам на повече есени снимки!
ОтговорИзтриванеИма есенни снимки, ма други работи не достигат... време например, но все ще го намеря някога.
ИзтриванеИ моите, и моите са .....не само на Йоли! Ами следващия път скрий малко бройки и за мен от тия чудни еклерчета като мидички, моля!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Хаха, Марийче, ще мятам през баира;)
ИзтриванеМарти, чудни еклерчета! Само два пъти съм правила със солена плънка- от пастет и масло. Непременно ще приготвя и тези. Сугурна съм, че ще оценят подобаващо у дома!
ОтговорИзтриванеБети, аз ги предпочитам солени. Опитай ги;)
ИзтриванеМарта,има защо да си кашираш....Вярвам,че свършват само докато ги погледнат:)))))Прекрасна рецепта,браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче!
ИзтриванеМартичка, и аз бих си запазила ;) Представям си колко са вкусни! Няма как да не са, пък и снимките го доказват! И хич не се замисляй дали били успешни - повече даже. Има и друго - аз също съм така. Наумя за нещо конкретно да е (я за подарък, я за снимка) - точно тогава се проваля... Какво да се прави. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прегръдка , Герчо. Пък и по-важно е съдържанието, не маникюра и прическата. За мен;)
ИзтриванеМарти,ще си ги направа с пушена риба-ароматни и вкусни ще са.Благодаря за рецептата и красивата снимка!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни ти пожелавам!
Живе, пушената е по-претенциозна на вкус-не всеки я харесва. За парти трябва да грабне повече сърца;)Хубава неделя на теб!
ИзтриванеНе съм опитвала еклерчета със солена планка, но тази изглежда вкусна и разтапяща!
ОтговорИзтриванеОпределено ще забъркам една половин доза, че само аз ще си ги ям.
Поздрави, Марти!
Габи, сама не е никак зле, да знаеш;)
ИзтриванеРазкошни са, Марта! Ще ги направя:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеЗначи, аз съм голям фен на тези еклери и приемам покани за гостуване безплатно.:) Есенната снимка е жестока!
ОтговорИзтриванеГуинет, считай се поканена;) Мерси за оценката!
ИзтриванеАз цялата порция бих си заделила за лична употреба, Марте! Прегръдка голяма! :)
ОтговорИзтриванеИ аз съм доста изкушена от тази мисъл, но нали съм с голямо сърце;РРР
ИзтриванеОоо, какви симпатичности с любимата ми риба тон! Определено ще ми харесат. Веднъж правих и аз солена версия еклери, млях чоризо (средно люто) на креместа паста и така напълних. Облизахме си пръстите, хем не обичам чоризо. Та си представям това с риба тон... Другия път скрий и за мен няколко :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен :)
Тики, абе не е тон, ма вярвам и с нея ще е екстра! Сега пък аз ще трябва да опитвам с чоризо;))
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Интересна плънка, Марта...и аз като Живето май ще предпочета да е пушена рибката.
ОтговорИзтриванеВесе, това му е хубаво на рецептата- взимаш идеята и я правиш по свой вкус;)
ИзтриванеТук ми липсва само една чаша студено и ароматни бяло вино, обещавам нищо няма да оставя в чинията, ще бъда най-послушната :)
ОтговорИзтриванеМъхче, прелестни са тези вкусни и ароматни хапчици няма две мнения, изкуших се!
Поздрави!
Да!Да! Виж как си знаеш? И аз съм послушна пред чаша вино и хубаво мезе;) Поздрав, Танче!
ИзтриванеРазкош..., Мъхче,
ОтговорИзтриванеснимки, рецепта, плънка, представяне - неустоимо...
Благодаря, поздрави за теб и хубаво утре!
Ах, чудни за парти. Ще се пробват!
ОтговорИзтриванеМного обичам солени еклери ,напълнени с разни мазилца.Марте,покрай тази чинийка ще се лее бяло винце и сладка приказка,усещаш ли?Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОоо ... партито е задължително ... еклерите ще са на масата :)
ОтговорИзтриванеТакива рибкени още не съм правила ... идеята е страхотна Марта! Поздрави за сестрата на твоя човек :) и за теб :)*