понеделник, 18 август 2014 г.

Лютеница от френско грозде

Времето не ми стига, затова само минавам набързо насам да ви "осветля" за една идея;) Може пък и да ви хареса.
По наследство ни се полагат няколко храста с червено и бяло френско грозде и всяка година заминават на сироп, тъй като децата не го харесват особено. Тази година реших да обявя бойкот на сиропа и се разтърсих на друго предложение. Попаднах на тази лютеница и искам да я споделя, в случай, че и други хора се чудят как да се справят с големите количества френско грозде. Наричам я лютеница, защото не желая да използвам звучната българска дума чътни;) Малко не навреме, но нищо, ще има и още реколти, надявам се.



Продукти:

* 100 гр френско грозде, само плодчетата;
* 1 червен лук, ситно нарязан;
* 1 малка червена люта чушка, нарязана (без семената);
* 2 червени чушки,нарязани на кубчета;
* 1 голяма скилидка пресован чесън;
* около 1,5 см пресен джинджифил, ситно настърган;
* 1 с.л. зехтин;
* 100 мл червен винен оцет;
* 70 грама тъмна захар мусковадо;
* черен пипер на вкус и сол.



Приготвяне:

Загряваме зехина и добавяме лука и чушките, докато се запържат леко. Махаме ги от тигана и ги оставяме настрана. В същия тиган, добавяме половината оцет, с лютата чушка и чесъна. Оставяме да ври в продължение на 2 минути, като разбъркваме от време на време. Когато ароматите са омекотени, връщаме лучената смес към чесновата, добавяйки останалата част от оцета, захарта, джинджифила, сол и черен пипер. Оставяме да къкри, докато сместа се сгъсти до сиропена консистенция. Добавяме френското грозде и оставяме да къкри на слаб до среден огън в продължение на пет минути ( или докато някои от плодовете се спукат и течността стане на сироп).
Когато сместа стане лепкава и ароматна, я изсипваме в стерилизиран буркан (ако имате намерение да се запазите лютеницата за дълго). Съхранява се 12-18 месеца на хладно и тъмно място, а ако ще се консумира веднага, се държи в хладилник за около 1 месец.

Източник



Върви чудесно със студени меса, сирена или бургери и сандвичи с меса и сирена. Скоро ще онагледя;)
Хубава седмица!

33 коментара:

  1. Оооооо, искам да опитам! Ама френското грозде на свекървата вече е на сок. "Да му се невиди" както казва Хитранко, нищо от следващата реколта ще си щипна. Наскоро си донесох едни подобни лютеници :) от манго и от лайм, домашните се мръщят, ама аз не можах да им устоя като ги видях, пусто любопитство. Мисля, че и това ще ми допадне и слагам си звездичка на страничката в графа - трябва да се пробва! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, казах аз, че се позабавих, но нищо. И догодина можеш;) Усмивка и за теб!

      Изтриване
  2. Това със звучната дума съм правила от други плодове и ни се е харесвало :)
    Жалко, че нямам такова наследство...
    Чудесна идея, Марте.
    Поздрави с усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Дани, ма имаш други неща. Важно е кошницата да е пълна. Все е радост!
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  3. Мъхче, направо изби рибата с тази рецепта!!! :)
    Много ми е любопитен вкусът ! И аз я слагам в графата "Да се опита" и чакам докато се сдобия с френско грозде.Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, радвам се! За мен остана да ти пожелая хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Мммм ... как ми прозвуча само :) Обезателно ще пробвам! Ако не намеря френско грозде ... ще импровизирам с друг плод!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, там при вас не може да няма, но предполагам, че ще е добре с всякакъв по- киселичък плод. Поздрави, Гоголина!

      Изтриване
  5. Много,много би ми допаднало това лютениче с месце или сиренца,велика идея,Марте!
    Жалко,че рядко снимаш,толкова ми е драго да се отбивам тъдява.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, повярвай, снимам всяка свободна минута;)
      Прегърни се и ти!

      Изтриване
  6. Ти може и да нямаш време, ама да знаеш аз как ти се възхищавам, че ве пак го имаш с всичките си други ангажименти. Супер Марта! :)
    А лютеничката е върхът! Как обичам такива нови вкусове. И добре че не си го нарекла с "ч". Много му приляга да е лютеничка на гроздето. Даже идвам с цяяяла филия!
    Прегръдки, Марте! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Герчо, догодина ще ти дам;) а за да не ти стане нещо дотогава, мини с една филийка тия дни;))
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
    2. Марте, с удоволствие, ама съм на стотици километри точно в момента... Дай да си запазим час за есента, защото все се разминаваме...

      Изтриване
  7. след като има люта чушка си и е лютеница :)
    Нямам от къде да придобия тези плодчета за съжаление, но си го записвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама аз се чудех къде да ги разкарам, що не се сетих да ви раздам? Май всички щяхте да се навиете да ме оттървете';)

      Изтриване
  8. Ама откъде ти идват на акъла, интересна работа е това лютеничното, бих изпробвала с удоволствие! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ма не ми идват много, просто се търсим;)

      Изтриване
  9. Направо ме разби, знаеш ли каква е цената на това наследство в магазина? След броени дни се завръщам и ще се чуем, една от темите е защо си крила това богатство от мен. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идея си нямам? Не бих си купила;)))
      И обади се, ще се радвам да ми начукаш канчето;)) Прегръдки!

      Изтриване
  10. Мъхче, обожавам червеното френско грозде и ако имах каквито и да е количества, сигурно щях да си ги излапам скрита сама в килера.....Ама и на твоята лютеница няма да й простя де! Чудесно предложение, аз си правя подобно от ябълки, като си нямам такова грозде...
    С усмивка
    М
    А, и ако ти артиса и няма какво да го правиш - сФиркай и мятай през баира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък се чудя що нямаш на баира ( не че нашето аз съм го садила;))
      И сега чакам да кажеш за ябълките, че и те са на три места из двора;)
      А догодина явно голямо замерване ще падне;)

      Изтриване
  11. Това е невероятен деликатес! Чудесна лютеничка е станала!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна идея , както и да си го нарекла! Много обичам френско грозде и като бях малка имахме в двора. Мнооого отдавна не съм яла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Тилия. Факт е, че като малка и аз го ядях просто така!

      Изтриване
  13. Значи твоите бръмбарчета са от моята партия :)) Изглежда чудесно гроздето, но на вкус никакъв го няма хахаха
    Какви снимки си избайцала само... красота!
    Усмихнат петък, Мъхче :)

    ОтговорИзтриване
  14. Е, направо ме разби! Супер готина комбинация - не знам как ще е на вкус, обаче веднага ми грабна окото (и двете)...Сега ще гледам кой дувар да прескоча и да си свия малко грозде през уикенда (-: Много ги уважавам тези нестандартни комбинации!
    Хубав уикенд, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  15. Аааа аз макар и позакъсняла немога да не се разпиша, това е РАЗКОШ! Аз го казвам като горд притежател на едно бурканче подарък от Мартето!!! Марте благодаря и когато насмогна ще пусна една рецепта с твоята "лютеница" ... много е вкусно! Голямо гуш от мен и до скоро ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Супер идея, Мъхче! И аз имам, но от черното и все на компоти и сиропи отива, ако не ме преварят пилците. Записвам си за догодина, много интересен вкус се очертава. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. ауу, чудесна е! Чътнито или лютеницата, както кажеш :) Ще се възползвам от предложението ти, само да узрее нашето храстче :)
    Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  18. Марте, тотално ме разби с тази рецепта! Но ми хареса и догодина да не забравя да я пробвам! Имаме и ние няколко храста :) Малко френско грозде направих на сладко, малко на смути, другото си изсъхна на храстите...
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  19. Предлагам догодина като стане реколтата, да ни пуснеш в градината да я оберем, докато ти си отмаряш на шареният хамак с готините чехли:). щото и ние трябва да я опитаме тази лютеница:). Чудесна идея, добре, че я сподели. Сигурна съм, че много хора се чудят какво да правят с тези плодчета, а и аз само за сироп бях чувала. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. So good.!Wilvlkeep the recipe for my next tomato season!

    ОтговорИзтриване