Времето не ми стига, затова само минавам набързо насам да ви "осветля" за една идея;) Може пък и да ви хареса.
По наследство ни се полагат няколко храста с червено и бяло френско грозде и всяка година заминават на сироп, тъй като децата не го харесват особено. Тази година реших да обявя бойкот на сиропа и се разтърсих на друго предложение. Попаднах на тази лютеница и искам да я споделя, в случай, че и други хора се чудят как да се справят с големите количества френско грозде. Наричам я лютеница, защото не желая да използвам звучната българска дума чътни;) Малко не навреме, но нищо, ще има и още реколти, надявам се.
Продукти:
* 100 гр френско грозде, само плодчетата;
* 1 червен лук, ситно нарязан;
* 1 малка червена люта чушка, нарязана (без семената);
* 2 червени чушки,нарязани на кубчета;
* 1 голяма скилидка пресован чесън;
* около 1,5 см пресен джинджифил, ситно настърган;
* 1 с.л. зехтин;
* 100 мл червен винен оцет;
* 70 грама тъмна захар мусковадо;
* черен пипер на вкус и сол.
Приготвяне:
Загряваме зехина и добавяме лука и чушките, докато се запържат леко. Махаме ги от тигана и ги оставяме настрана. В същия тиган, добавяме половината оцет, с лютата чушка и чесъна. Оставяме да ври в продължение на 2 минути, като разбъркваме от време на време. Когато ароматите са омекотени, връщаме лучената смес към чесновата, добавяйки останалата част от оцета, захарта, джинджифила, сол и черен пипер. Оставяме да къкри, докато сместа се сгъсти до сиропена консистенция. Добавяме френското грозде и оставяме да къкри на слаб до среден огън в продължение на пет минути ( или докато някои от плодовете се спукат и течността стане на сироп).
Когато сместа стане лепкава и ароматна, я изсипваме в стерилизиран буркан (ако имате намерение да се запазите лютеницата за дълго). Съхранява се 12-18 месеца на хладно и тъмно място, а ако ще се консумира веднага, се държи в хладилник за около 1 месец.
Източник
Върви чудесно със студени меса, сирена или бургери и сандвичи с меса и сирена. Скоро ще онагледя;)
Хубава седмица!
Оооооо, искам да опитам! Ама френското грозде на свекървата вече е на сок. "Да му се невиди" както казва Хитранко, нищо от следващата реколта ще си щипна. Наскоро си донесох едни подобни лютеници :) от манго и от лайм, домашните се мръщят, ама аз не можах да им устоя като ги видях, пусто любопитство. Мисля, че и това ще ми допадне и слагам си звездичка на страничката в графа - трябва да се пробва! Усмивки!
ОтговорИзтриванеСтеф, казах аз, че се позабавих, но нищо. И догодина можеш;) Усмивка и за теб!
ИзтриванеТова със звучната дума съм правила от други плодове и ни се е харесвало :)
ОтговорИзтриванеЖалко, че нямам такова наследство...
Чудесна идея, Марте.
Поздрави с усмивки :)
Е, Дани, ма имаш други неща. Важно е кошницата да е пълна. Все е радост!
ИзтриванеПоздрави и за теб!
Мъхче, направо изби рибата с тази рецепта!!! :)
ОтговорИзтриванеМного ми е любопитен вкусът ! И аз я слагам в графата "Да се опита" и чакам докато се сдобия с френско грозде.Хубава седмица!
Наталия, радвам се! За мен остана да ти пожелая хубав уикенд!
ИзтриванеМммм ... как ми прозвуча само :) Обезателно ще пробвам! Ако не намеря френско грозде ... ще импровизирам с друг плод!
ОтговорИзтриванеЕ, там при вас не може да няма, но предполагам, че ще е добре с всякакъв по- киселичък плод. Поздрави, Гоголина!
ИзтриванеМного,много би ми допаднало това лютениче с месце или сиренца,велика идея,Марте!
ОтговорИзтриванеЖалко,че рядко снимаш,толкова ми е драго да се отбивам тъдява.
Прегръдка!
Роси, повярвай, снимам всяка свободна минута;)
ИзтриванеПрегърни се и ти!
Ти може и да нямаш време, ама да знаеш аз как ти се възхищавам, че ве пак го имаш с всичките си други ангажименти. Супер Марта! :)
ОтговорИзтриванеА лютеничката е върхът! Как обичам такива нови вкусове. И добре че не си го нарекла с "ч". Много му приляга да е лютеничка на гроздето. Даже идвам с цяяяла филия!
Прегръдки, Марте! :)
Герчо, догодина ще ти дам;) а за да не ти стане нещо дотогава, мини с една филийка тия дни;))
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Марте, с удоволствие, ама съм на стотици километри точно в момента... Дай да си запазим час за есента, защото все се разминаваме...
Изтриванеслед като има люта чушка си и е лютеница :)
ОтговорИзтриванеНямам от къде да придобия тези плодчета за съжаление, но си го записвам.
Ама аз се чудех къде да ги разкарам, що не се сетих да ви раздам? Май всички щяхте да се навиете да ме оттървете';)
ИзтриванеАма откъде ти идват на акъла, интересна работа е това лютеничното, бих изпробвала с удоволствие! :)
ОтговорИзтриванеМа не ми идват много, просто се търсим;)
ИзтриванеНаправо ме разби, знаеш ли каква е цената на това наследство в магазина? След броени дни се завръщам и ще се чуем, една от темите е защо си крила това богатство от мен. Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеИдея си нямам? Не бих си купила;)))
ИзтриванеИ обади се, ще се радвам да ми начукаш канчето;)) Прегръдки!
Мъхче, обожавам червеното френско грозде и ако имах каквито и да е количества, сигурно щях да си ги излапам скрита сама в килера.....Ама и на твоята лютеница няма да й простя де! Чудесно предложение, аз си правя подобно от ябълки, като си нямам такова грозде...
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
А, и ако ти артиса и няма какво да го правиш - сФиркай и мятай през баира!
Аз пък се чудя що нямаш на баира ( не че нашето аз съм го садила;))
ИзтриванеИ сега чакам да кажеш за ябълките, че и те са на три места из двора;)
А догодина явно голямо замерване ще падне;)
Това е невероятен деликатес! Чудесна лютеничка е станала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеЧудесна идея , както и да си го нарекла! Много обичам френско грозде и като бях малка имахме в двора. Мнооого отдавна не съм яла!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави, Тилия. Факт е, че като малка и аз го ядях просто така!
ИзтриванеЗначи твоите бръмбарчета са от моята партия :)) Изглежда чудесно гроздето, но на вкус никакъв го няма хахаха
ОтговорИзтриванеКакви снимки си избайцала само... красота!
Усмихнат петък, Мъхче :)
Е, направо ме разби! Супер готина комбинация - не знам как ще е на вкус, обаче веднага ми грабна окото (и двете)...Сега ще гледам кой дувар да прескоча и да си свия малко грозде през уикенда (-: Много ги уважавам тези нестандартни комбинации!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Мъхче!
Аааа аз макар и позакъсняла немога да не се разпиша, това е РАЗКОШ! Аз го казвам като горд притежател на едно бурканче подарък от Мартето!!! Марте благодаря и когато насмогна ще пусна една рецепта с твоята "лютеница" ... много е вкусно! Голямо гуш от мен и до скоро ;)
ОтговорИзтриванеСупер идея, Мъхче! И аз имам, но от черното и все на компоти и сиропи отива, ако не ме преварят пилците. Записвам си за догодина, много интересен вкус се очертава. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеауу, чудесна е! Чътнито или лютеницата, както кажеш :) Ще се възползвам от предложението ти, само да узрее нашето храстче :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мъхче!
Марте, тотално ме разби с тази рецепта! Но ми хареса и догодина да не забравя да я пробвам! Имаме и ние няколко храста :) Малко френско грозде направих на сладко, малко на смути, другото си изсъхна на храстите...
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Предлагам догодина като стане реколтата, да ни пуснеш в градината да я оберем, докато ти си отмаряш на шареният хамак с готините чехли:). щото и ние трябва да я опитаме тази лютеница:). Чудесна идея, добре, че я сподели. Сигурна съм, че много хора се чудят какво да правят с тези плодчета, а и аз само за сироп бях чувала. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеSo good.!Wilvlkeep the recipe for my next tomato season!
ОтговорИзтриване