Отдавна не съм готвила. Нямам предвид изобщо, а тук. И затова сега ще ви "зашеметя" с една "убийствена" рецепта. След толкова кавички би трябвало да е вече ясно, че рецептата няма да е голямата работа, но затова пък ефектна!
От известно време половинът изкарва някакво време от другата страна на кълбото и при едно от завръщанията си ми донесе бурканче с гръмкото име Vintage Merlot & Gourmet Sea Salt. Поразрових се за информация и освен, че за сетен път се убедих, че тези хора там се чудят как да си похарчат парите за глупости, разбрах и как се "приготвя". Не мога да отрека, че тази сол има доста приятен, леко киселичък вкус и характерен аромат на вино, а и някак доста бързо свикнах салатките ни да имат прекрасна розово-лилава поръска. И го направих. От приятел- винопроизводител взех дори малко люспи винена утайка, за дообогатяване на вкуса и цвета, но и без нея ще стане.
Продукти:
* 100 грама българска морска сол;
* 200 грама хубаво червено вино ( мерло);
Приготвяне;
Виното се оставя на относително тих огън да се изпари и концентрира. Когато количеството стане около един полегнал пръст, се добавя към солта и хубаво се разбърква. Разстила се върху хартия и се оставя да изсъхне на въздух ( по възможност слънце). Когато е готова, се изсипва в подходящ съд и се консумира умерено;)
Задава се дългоочакваният уикенд с хубаво време! Нека бъде!
E, уби ме! Ще я пробвам. Дали ще със ситна морска сол?
ОтговорИзтриванеХубав и горещ уикенд и прегръдки:)
Няма причина да не стане, Краси!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Мъхче, признавам, че когато се появиш тук, го правиш зашеметяващо! Разби ме с това заглавие, а с рецептата още повече. Не съм и подозирала, че съществува подобно нещо. Прекрасен уикенд!:)
ОтговорИзтриванеЛюбител съм на подправената сол! Наистина по магазините има всевъзможни варианти и са много скъпи, но могат да се направят и в домашни условия. Аз например харесвам опушената сол. Благодаря за споделената идея- още едно симпатично бурканче към домашно правен гурме-подарък в кошница е! Ще пусна линк към твоя пост в моя блог, имам тема за солта и мисля,че ще е идеално допълнение!
ИзтриванеБонбон, заглавието си е оригиналното от бурканчето, което дойде от оня край на света. Хубава седмица за теб!
ИзтриванеСветле, виждала съм и опушената, но нея не съм разнищвала. Така като спомена, ме заинтригува какъв ли е вкусът и.
Хубава седмица и за теб!
Разби ме, отдавна не ползвам бялата отрова (от години ползвах едра морска сол), минах на розовия й вариант и съм много доволна. Идеята много ми хареса. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Ева!И за солта, и за харесването;)Прегръдка!
ИзтриванеИнтересна идея!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
;)) Прегръдка и за теб, Тилия!
ИзтриванеЗашеметена съм, безспорно, от къде ти дойде на акъла! Велика идея! :)
ОтговорИзтриванеНе е велика, но е доста ефектна! Хубава седмица, Линче!
ИзтриванеНаправо ме разби с тази рецепта! Непременно ще се пробва! Хубав уикенд!!!
ОтговорИзтриванеПете, радвам се! На теб да ти е хубава срядата!
ИзтриванеИ аз съм от впечатлените, определено ще опитам. ; :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Марте!
П.П. И колкото да е отричана, тялото ни не може без сол. ;) В разумни количеста, разбира се.
Хич и не я отричам, Герчо! След като бях веднъж в болница с малката и видях дете, чието лечение се състоеше в пиене на сол, защото без нея беше полуживо, знам че ни тярбва. Но като с всичко останало, ако може да не прекаляваме! Поздрав и прегръдка!
ИзтриванеМного интересна идея,Марте!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецептата!
Хубав уикенд!
Мерси, Мира!
ИзтриванеМдаааа, не бях чувала за подобна сол- с такъв вкус. Имам лавандулово-лимонова, билкова и какви ли не още изкопани от древни солници.....Правила съм захар по тази технология. И, да непременно ще си направя! Все пак сме малки производители на Мерло. Даже ще отворя бутилка от любимата ми реколта!
ОтговорИзтриванеХубав петък!
Бети, за твоите градинки, подправки и велики идеи само мога да те поздравя. радвам се, че те "светнах" и аз на нещо;) Хубава сряда!
ИзтриванеМного, много съм впечатлена от тази сол! Вече си я представям върху парче вкусно телешко :)) Благодаря за споделената идея и чудните снимки, Марте!
ОтговорИзтриванеМоля, Зори, пак заповядай;)
ИзтриванеСтрахотно изглежда! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеЕййй,ама ти идват все едни такива идейки-много сладурска сол си направила,Марте!
ОтговорИзтриванеНе знам ти на какво време се надяваш,ние тук пак ще слагаме плавниците да му се не види.......
Поне да ти пожелая спокоен и вкусен уикенд независимо от капризите на времето :) .Гуш!
Времето си беше перфектно, Роска! Дано и при вас е такова сега.
ИзтриванеГуш и мерси!
Виж ти как се правела тази сол! И по френско я продават, с нея подправяме Бьоф Бургиньон и други подобни месни гозби, но не съм се замисляла как се прави. Не било трудно! :) Благодаря за полезния урок и красиви снимки!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Никак, Тики, никак не е трудно. Дай някоя друга сол от френско;)
ИзтриванеУсмивка и от мен!
Нямаш никакъв проблем, Марте! :) Ще си запиша на носа за следващия път :)
ИзтриванеЩе се възползвам :)
ОтговорИзтриванеДобре;) Поздрав!
ИзтриванеАх, от чисто любопитство ще я пробвам!...Щото ям сол в неограничени количества (-: Правила съм си сол с левурда и разни други измишльотини, обаче виж, с вино изобщо не ми беше хрумвало.
ОтговорИзтриванеЕто, Дида, да те просветля;) Покажи тази с левурда. Може и аз да се обогатя, нали?;)
ИзтриванеПоздрави!
Ха и аз да кажа, впечатли ме много с тази идея, поздравления Марте! Ще опитам и аз :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея! А дали ще стане да си направя такава лимонова сол? Че вкъщи лимонът много се уважава и добавя на какво ли не :)
ОтговорИзтриване