вторник, 29 април 2014 г.

Летящите холандци

Когато отивам на непознато място, главното, което ме привлича, е животът на хората там ( ако има хора) и всичко наоколо, свързано с него. С риск да провокирам ококорени очи, не си падам по историята и музеите не са моето място. Предварително подчертавам, че сградите нямат нищо общо с музеите и ако съм заинтригувана от някоя от тях и тя се окаже с по-голяма стойност ( историческа или културна), я разчепквам. В останалите случаи оставям виещите се опашки и причинителя за тях на хората, които могат да ги оценят. Та всичкото това го казах, за да обясня защо няма да видите нито една снимка от такова естество от града с най-много музеи на глава от населението. Ако трябва аз да опиша Амстердам с няколко думи, това ще бъдат: колело, канал, кафяво, coffeeshop, купон. Извън столицата се разходих из Хаарлем и Волендам и тук мога да добавя още една дума- красота! Колкото до Деня на краля -ще прибавя още едно "К"- кочина;))) Такава не бях виждала дори в нашата иначе доста оплювана страна. Разликата предполагам е във факта, че там после някой ще почисти.
И така:





В преобладаващо кафяво и тънките, строени в редички сгради, градът леко прилича на шоколадово блокче, още повече че изкушения не липсват. Може би заради предоставената им възможност, не видях холандци, които да злоупотребяват-нещо, което беше основната цел на голяма част от туристите. И понеже и аз бях турист, много наблегнах на бирата и сирената;)




Винаги съм знаела, че холандците карат много колела, но никога не си бях представяла дори и наполовина размерите на това колелокаране. Почти реших, че е забранено да се качваш на велосипед, ако не правиш поне едно от изброените неща, докато въртиш педалите с бясна скорост:
да возиш куче, в кошница;
две или три деца на раменете си, багажника или в каручка;
да си на високи токове, по възможност с къса тясна пола;
да пишеш смс-си с едната си ръка;
да пренасяш дребни мебели;
да носиш куфар;
да пушиш нещо, без значение какво;
или просто да пееш арии из опери;)




Успяха да ме впечатлят!
Зачудих се и къде си гледат децата, защото единственото място, на което видях деца, бяха рамките на велосипедите или каручките, прикрепени за тях. Разходката до Хаарлем и Волендам веднага ми дадоха отговор- зелен и спокоен живот край по-малки каналчета, с по-малки лодки и също толкова колела.



Купонът! Денят на краля ( заменил от тази година кралицата). Оранжев маскарад, дискотека, шествие... наречете го както искате, но главната цел е всички да са на улицата и по каналите да се забавляват. Плюс около милион туристи, дошли специално за повода.




Амстердам е свобода!Свободата да бъдеш себе си или някой друг, да се изгубиш или намериш и каквото и да направиш, да получиш усмивка!



Наздраве и хубава вечер! Отивам да стягам багажа, че пак ще се пътува.



23 коментара:

  1. Ето къде си се изгубила, Марте, ама май е било от приятните изгубвания... Ще кажа само едно "Ех...".
    Смело напред към следващата дестинация, пожелавам ти да събираш само усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марте, благодаря за вълшебната разходка!
    Многоцветна, красива, интригуваща, подканяща....
    Усмихнах се, вместо да ококоря очи, защото и аз не си падам по
    музеите и експонатите / обобщено го казвам и има изключения/
    Прегръдка и хубави емоции !

    ОтговорИзтриване
  3. Наздраве, Марта! И от мен пожелания за по-чести запилявания по още по-красиви и цветни кътчета!
    Страхотни снимки, весели, пъстри, изпълнени с толкова настроение и жизнерадост... И тези щайги на колелетата :))) - дъщеря ми като ми ги показа си мислех, че са на някои "нашенски братя" и нарочно ги е снимала и ме будалка, че масово ги ползват за багажник. Явно си е някаква мода там ;) Била съм в Холандия преди доста години, но такива неща не съм виждала. Аз се впечатлих тогава от неповторимото жълто на узрелите житни полета - такова няма никъде другаде.Пак ще се върна нагоре да се насладя на калдъръмените, тясни и уютни улички - по тях бих се загубила с най-голямо удоволствие, не по музеите :)
    Поздрави и прегръдки от мен! И весели празници! :*

    ОтговорИзтриване
  4. I have two girl friends in New Zealand from the Primary School.I have even learned to speak Dutch! Have been with one of them to Holland bautiful!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки, Марте! Истинско удоволствие е да пътувам с теб, без значение мястото, но това е в мечтите ми. И сравнението с шоколадово блокче :)) прави още по-силно желанието да го видя. Благородно завиждам. Стягай багажа и на добър път към следващото вълнуващо и колоритно място, а аз с нетърпение ще чакам завръщането. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова свежо си ги видяла и си ни ги показала - държавата, градовете, хората им - усмивка ми даде, голяаама. Огряха тук в сивото утро оранжевото и зеленото, които преливат от снимките. Младост и красота!
    (Онези две къщи от които можеш да си висиш без да падаш на улицата страшно ми допаднаха:)

    ОтговорИзтриване
  7. Мартич, усмихна утрото ми с тази публикация, много ми допаднаха уловените от камерата ти фотомигове, получаващи допълнителен цвят с думите. В Холандия не съм била, май няма никога да ида, но ме впечатли. Разгроми ме, то и аз обичам да улавям емоциите и делата на хората, ама гледам и музеите да не пропусна, поне като сверяване на часовника....Пожелавам ти приятен път и в пъти по-приятни емоции в серията почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Хей, Мъхче, и аз съм карала колело в Холандия :)
    Честно да си кажа, въпреки че съм била там преди мноооого време, споделям твоите впечатления. Сега ме върна назад във времето и ми стана такова едно хубаво :)
    А ходи ли на пазар за сирене? :) „
    Поздрави от гнездото на щъркела!

    ОтговорИзтриване
  9. Красота, благодаря, че я сподели, Марте! Прегръдка голяма! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Марте, разби ме с тези колелета:))) как си ги описала, но като се замисля си е така, в Грац беше същото. Голям кеф. Страхотни снимки, приказно красиви места и мерси, че ги сподели, че аз по тези ширини не знам дали бих отишла, но знае ли човек:)? Много, много красота и свобода усетих тук, благодаря за емоциите и най-важното, прекрасно е, че сте си подарили всичко това ! С пожелания за още много такива дестинации, нали е година на пътешествията:))) Прегръдки, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  11. От мен ококорени очи няма да видиш, защото съм абсолютно същата! Никога не гледам музеите и сградите с такова възхищение, даже повечето не ги и снимам. Точно хората са тези, които вдъхват живот на мястото и са много по-важни, за да почувстваш атмосферата!
    За мен това, което си снимала и показала е много по-стойностно! Не съм ходила в Амстердам, но съм се прикачвала от там за друг полет и ми направи страхотно впечатление от самолета – колко подредено и китно изглеждаше всичко! А с твоята разходка съвсем се зарибих да отида!
    Приятен път, където и да отиваш, Марте!

    ОтговорИзтриване
  12. Холандия и холандците (Амстердам, Волендам, Маркен и Хилверсум) оставят хубав спомен, поне при мен е така, снимките ти са великолепни!

    ОтговорИзтриване
  13. Завидях, Марте! Страхотна разходка. Особено реката с цветята!

    ОтговорИзтриване
  14. Супер :) и чакам следващия разказ :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мъхче, вълшебен разказ, вълшебни снимки, вълшебен разказ.....
    Успокояващо е, че отново стягаш багажа - значи ще има още, ура!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  16. Е-ха, Мъхче! Много готини снимки и супер си го разказала (-: Щом стягаш багажа - тогава приятно и усмихнато изкарване, където те отнесе вятъра!

    ОтговорИзтриване
  17. Марте трябва да ти кажа, че по неповторим начин си уловила духът на Амстердам и живота на холандците ... страхотни снимки! Обичм го този град, много!

    ОтговорИзтриване
  18. Много пъстро,свежо ,красиво-достави ми страхотно настроение!
    Хубави празници,Марте!

    ОтговорИзтриване
  19. Каква красива емоция си имала, Марте! Невероятни пъстри снимки, запечатали този живот :) Усмихна ме от красотата, която си уловила, а и от твоя си забавен начин на разказваш :) Благодаря ти и весело второ пътешествие!
    Усмивка и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Впечатли и мен, Мъхче -
    вълшебни снимки, разказ и емоция - благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и прекрасно ново пътешествие!

    ОтговорИзтриване
  21. Мъхче, чудна разходка! Много добре си уловила холандския живот :)
    Аз съм голям почитател на плоските земи и винаги ми е приятно да ги разгледам отново :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Еха, и аз бях в Амстердам на рождения ден на Вилям - Александър. Все се каня тези дни да пусна снимки във фб, но после пък хукнах на почивка за празниците. Аз определено снимах лудницата, не съм виждала такова нещо ... направо се смаях от стотиците хиляди оранжеви хора. Беше адски колоритно.

    ОтговорИзтриване
  23. Марте,благодаря ти,че ме разходи до място,което даже още не е влизало в плановете ми (може би защото в обозримо бъдеще доста други са извили опашка ) и ми бе много интересно да го видя през твоите очи.Празникът е наистина доста оранжев и личи настроението от купона.Ама и хубаво време сте имали,супер!Чакам с огромен интерес да оплакна око по една от двете мои любимки-прекрасна Прага.... :))

    ОтговорИзтриване