От известно време виждам по разни кулинарни блогове едни рулца, приготвени чрез изсушаване на най-различни плодове. Правят ги от манго, ягоди, праскови, малини и какво ли още не и ги слагат в кутиите за обяд на децата си. Аз лично не разбирам защо тези плодове не се ядат направо пресни, но пък толкова много исках да опитам вкусът им и дали и моите деца ще са така впечатлени от тях , че на два пъти се опитвах да ги направя. В сезона на сливите реших, че това ще е един подходящ плод за целта и освен това си представях вкус, близък до онзи на класическите сушени такива и се захванах.
Първо:
Люспата на сливата е почти невъзможно да бъде направена на гладко пюре- нещо, обяснено като абсолютно задължителна стъпка в процеса на работа.
Второ:
Мина известно време докато се сетя, че 180 градуса по Фаренхайт, не са същата цифра в Целзий и първата партида подметки замина директно на боклука.
Трето:
Вкусът далеч не е онзи, който познавам и вероятно това се коригира с известно количество захар- друго нещо, което предпочетох да не слагам, заради факта, че би трябвало при отнемането на вода от плода, неговата захар да е напълно достатъчна.
Както и да е, време е да ви покажа какво не бива да опитвате у дома, защото освен че плодът в тази форма не може да се съхранява повече от седмица в херметическа кутия и хладилник, няма онзи защеметяващ се вкус, който да оправдае 8-10 часовото висене в кухнята.
Резултатът е това:
А подробни инструкции как да стигнете до него, в случай че не послушате съвета ми, има ето тук например:
Сушени плодови рулца
Марте, всеки с вкуса си. ;)
ОтговорИзтриванеАз много харесвам пестил от сини сливи, който е като гума малко. И ако това е подобно, може би ще ми хареса. Но... нали знаеш, проба-грешка.
Сърдечни поздрави! ;)
П. П. И виж какви хубави снимки си направила на нещо, което не ти харесва...
Гери, мисля, че и аз ще харесам пестил ама това не;)
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Не бих ги направила, но снимките ти наистина са прекрасни! Със свекърва ми приготвихме страхотен сливов мармалад, няма да публикувам рецептата, но ако проявиш интерес, ще ти я напиша. Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеЕва, давай бързо рецептата, докато още ми се занимава със зимнина;) Благодаря ти и прегръдка!
ИзтриванеСливов мармалад
ИзтриванеПродукти:
сини сливи
захар на вкус
вода - при нужда
лимонов сок - по желание
Начин на приготвяне:
Сливите се измиват, разрязват на половинки.
Поръсват се със захар на вкус и се изпичат до омекване в умерена фурна.
Охлаждат се напълно и се пюрират до гладкост в блендер.
Полученото плодово пюре се вари* до желаната гъстота на умерен огън.
Накрая се добавя лимоновия сок.
Насипва се още топъл в горещи буркани и се затваря с капак.
* При нужда може да се добави малко вода.
Не давам точни мерки, всичко зависи от количеството плодове и тяхната сладост.
Аз такива ролца досега не съм виждала, много са интересни, нямам си на представа какъв вкус имат, но бих пробвала да ги направя. Радвам се, че сподели, точно за какво става на въпрос, че и без това още ме държи от банановата тарта:)Понякога си мисля, че на някои места ни заблуждават с резултата:) защото ако съдим по външният вид и прекрасните ти снимки, и ако не беше споделила опита си, определено щях да съм следващата направила тези ролца. Въпреки, че вкус другар няма, но след няколко часово висене над фурната все пак очакванията са ни доста големи. Благодаря за откровеността, Мъхче! Успяла си обаче да ги превърнеш в шедьоври, скрий едно за мен:) Май е крайно време да се видим по на една лимонадка, ами стана вече време за училище:)Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБонбон, едва ли ни заблуждават, по-скоро са със заблудени вкусове;))
ИзтриванеИ за лимонадката, писах при теб;) Прегръдка!
Марте, прекрасни снимки, ако това компенсира разочарованието ти :)
ОтговорИзтриванеЛично аз не бих "висяла" толкова време в кухнята!
Прегръдка и много усмивки от морето!
Дани, принципном и аз бягам от неща, които отнемат доста време, но този път се запънах;)
ИзтриванеПрегръдка и благодаря на теб и морето;)
Марти, аз не съм виждала по блоговете такива рулца, но онзи ден, като правих галета, да бързам да го извадя, че светлината си отиваше, леко го разчупих. Все пак го извадих като поизстина и набързо прибрах хартията с изтеклия сос във фурната. След няколко часа, разчиствайки, на хартията се беше образувало едно тънко боровонково пергаментче с прекрасен цвят.Навих го на рулце и го изядох. Даже днес, щях да правя нарочен експеримент. Снимките ти са прекрасни! Аз много обичам пестил от сливи и кайсии, но досега сме правили с дебелина 5-6 мм. Ще опитам да направя непременно.
ОтговорИзтриванеА си забравила да линкнеш.
Прегръдки!
Ооо, Бети, пълно е. Предполагам, че с горски плодове ще е чудно на вкус, ама има и захар и би било много ароматно. Може пък и да пробвам някой път под твоето подстрекателство, но ще чакам къпини и лошо време едновременно, да оправдая виенето в кухнята;)
ИзтриванеИ да, забравила съм да линкна, ще се поправя;)
Хубавки са :) Снимките още повече :) Лично аз предпочитам плодовете пресни, прясно изцедени или прясно пасирани :) гледам, че и ти така ;)
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен, Марте :)
Нали, Зори;)?
ИзтриванеХубав понеделник вече!
Не знам са вкуса, но са силно фотогенични! Поздрави, Марта!
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб, Сонче! Благодаря ти!
ИзтриванеКато видях снимката ти си помислих, че предупреждението ти ще е някаква шега - много добре си се справила, Марта! Колкото до вкуса и аз не мисля, че могат да са по-вкусни от пресни плодове или дори конфитюри, та също не бих се заела с такава пипкава работа, само за едни кори. Но пък си мисля, че може да се добави нещо за засилването му, като някаква киселина примерно или ванилия, знам ли... Виждала съм ги на няколко места, първият път тук и също като теб се впечатлих, но само като разбрах колко търпение трябва да имам и забравих бързо, бързо за тях :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ и хубава неделя ти желая! :)
Ирма, тези дето си показала, са още по-фотогенични от онези, които аз се опита, ама не съм показала;)
ИзтриванеВсичко може, въпросът е дали резултатът покрива очакванията ни или не.
Лека нощ и на теб и хубаво утре!
Това да не са новите желебончета Марте ?
ОтговорИзтриванеТолкова хубави снимки си им направила ... жалко че не стават за ядене и за " висенето " в кухнята :(
Хаха, Гоголина- не са съвсем като желирани.По-скоро като сушени, но все пак меки;)
ИзтриванеИ аз не бях виждала такива /изгъзици/-както се казва,ама не бих си играла толкова часове в кухнята-айде няма нужда...Но пък сниките ти са уникални,Марта-точно за зарибявка....
ОтговорИзтриванеУспешна учебна година на твоите ученици и прегръдки!
Такива са си, Живе, много точно ги определи;)
ИзтриванеБлагодаря, ще предам на учениците пожеланията ти!
Аз пък не видях това НЕ и веднага се заех да чета тази изкусителна рецепта за тези изключително фотогенични рулца.Прекрасни снимки, Марта, които отлично запълват тази несполука! А такива опити всеки имал Нищо, чакам с нетърпение следващите успешни!Успешен учебен старт на децата утре!
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря за думите! И на учениците ще пожелая също лек старт утре!
ИзтриванеНе бих подложила новите си зъби на риска да отхапят от такова рулце , ама пък с тези твои снимки - знам ли?
ОтговорИзтриванеА иначе не съм виждала ( попадала ) на такова нещо ! Абе , я слагай по ябълка в джоба на детето и то доволно и ти спестяваш 10 часа висене в кухнята както казваш :) !
На дечицата ти ,Мъхче желая спорна и пълна със шестици нова учебна година !
Чао !
Хаха, Ивана, те са меки, не хапят зъбите;)
ИзтриванеИначе да, ябълки и суров плод в чантата и хайде на училище утре;)
Благодаря ти много!
И аз като повечето момичета не съм виждала подобни рулца досега. Изглеждат интересно, но честно казано, не бих се заточила толкова дълго време в кухнята само заради тях. Като си представя, колко други работи може да се завъртят за това време.....:-)))
ОтговорИзтриванеСнимките ти обаче са трепач!!
Успешен старт на новата учебна година на дечицата ти, Мартичке!!!
Прегръдки от мен и усмихната нова седмица!:-)
Като си представиш, Мони, колко други работи изобщо могат да се свършат за това време;)))
ИзтриванеБлагодаря ти!Успешна и за теб!
Страхотни снимки ,Марте!
ОтговорИзтриванеЗа вкуса не знам,както и за това колко е здравословно :))
прекрасна седмица
Марийче, със сигурност е здравословно, все пак това са само сушени плодове, но вкусът можем да пренебрегнем;)
ИзтриванеХубава сряда!
Мъхче, ама защо 8-1о часа?! То това е убийствено! Иначе изглеждат много привлекателно - може би само ти се е искало да ги нащракаш хубаво? (-: Аз не правя зимнини, обаче си спомням едно време баба ми правеше страхотно сладко от сини сливи - вътре с орехи и портокалова коричка и се поднасяше само като имаме гости )-:
ОтговорИзтриванеЗа да съхне , Дида, а не да се пече;)Хаха, може и да си права, щракаше ми се;)
ИзтриванеИ аз зимнина не правя, ма сладко с орехчета и сини сливи бих хапвала и без гости;)
Другия път да си изсушиш сините сливи натюр :)
ОтговорИзтриванеТакива рулца - само за снимка.
Ама пък чудни са се получили, Мъхче :))
Честит празник и нека Надеждата, Вярата и Любовта никога не те напускат!
Нали? И аз така с мисля;)
ИзтриванеПепчо, благодаря! Поздрави и за теб!
Ха ха Марте много ме зарадва публикацията ти! И аз съм размишлява ла по въпроса ... съвети с какво да не се захващате и ... разни забавни и не толкова провали ... Но се оказа, че нямам снимков материал :) Тези твоите рула не само са фотогенични ами изглеждат и апетитно ;) Признавам и аз се хванах един път на тази играчка с един чипс от ленено семе и т.н. На вкус беше ОК, но на вид -ужас и такава играчка ... не ми се зхваща пак :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и целувки ентусиастке, много ме радваш :)
Мартич, с тези страхотни снимки трудно да ти хване вяра човек, че не стават...Не че ще хукна да ги правя, приемам съвета да не се захващам, ама и сливите другояче ще оползотворя май...Ама да ти има мерака човек! Прегръдки и хубав петък!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗа пръв път виждам подобни рула, не знаех, че хората се тормозят да правят подобно нещо. Изглеждат на външен вид много добре, браво за труда, който си вложила!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
ООО, тормозят се и още как-даже ги харесват;) Вкус все пак някакъв;)
ИзтриванеБлагодаря ти!Поздрав и за теб!
Марте, ако знаеш от колко време им се чудя на тия "плодови кожи", дали наистина си заслужават висенето в кухнята и хабенето на ток! Ще те послушам с удоволствие... и няма да се втурна да ги правя :). А твоите може и да не са по вкуса ти, но със сигурност са фотогенични :).
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Мира, пресния плод не можеш да замениш, а тези кожи наистина не заслужават времето си;)
ИзтриванеХубава седмица, Мира!
Марте,и без да е изрично казано не бих го направила,знаеш,че хич не съм по дългите престои и изчанчените неща.Ако някой ден се свъртя у дома,не ходя на работа и се чудя как да ми мине деня може и да се заиграя от любопитство с това-онова,но на този етап-хич.Такива ролца не съм виждала,даже и не знаех,че някой прави,но и напоследък нямам много време да нидничам тук-там.Обаче ,че са фотогенични твоите няма две мнения,даже много и поне в това отношение са се отсрамили :) .
ОтговорИзтриванеЕдин козунак да беше замесила,по-малко време щеше да му баеш,ама ти все ми отказваш :) .
Прегръдка голяма имаш от мен и чакай да видя по-назад още какво трябва или не трябва да правя :)) .
Идея си нямаш колоси права;)
ИзтриванеДругият път ще оползотворя времето за козунак;)
Прегръдка и от мен!
Лелеее, завиждам ти на търпението! Уникални снимчици:) И повярвай- НЯМАДАПРАВЯТОВАУДОМА:)))Целувки*)
ОтговорИзтриванеНЕГОПРАВИВНИКАКЪВСЛУЧАЙ, КАТЕ;)
ИзтриванеЦелуни се от мен!
Beautifully photographed!
ОтговорИзтриванеИ аз съм от хората, които не са виждали такива рулца.
ОтговорИзтриванеНо казано честно, не бих се хванала да ги правя. Ям сливи, докато има... после ям други плодове. Ха ха :)
Снимките ти обаче са прекрасни :*